ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 08.08.09
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Templul Sanjusangen-do - templul celor 1001 statui ale zeitei Kannon

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Motto:

Din minunata si vestita Tara Soarelui Rasare
Amintirile din nou m-au rascolit asa de tare
Si m-am gandit sa va mai povestesc de-aveti rabdare
Despre-un lacas sfant din Kyoto, batran tare!
Sanjusangen-do este al lui nume impresionant
Un templu mare ce zeitei Kannon a fost inchinat
Simbolul bunatatii si al milei precum am aflat
C-o 1001 de statuete zeitati Kannon inconjurata
De inca 28 de credinciosi divini ea-i aparata
Iar de zeul Vantului s-al Tunetului-i protejata
Povestea lor am scris-o pentru voi indata!

Rasfoind zilele trecute pozele si pliantele din frumoasa noastra calatorie de anul trecut din Japonia, am constatat ca mai am ceva impresii de adaugat la povestile mele despre indepartata si misterioasa Tara Soarelui Rasare.

Asa cum aminteam in review-ul despre gheisele din Gion-cel mai cautat cartier din Kyoto, inainte de a participa la spectacolul de la Gion Corner, am vizitat 2 mari temple, renumite in Kyoto.

In acest review va voi povesti pe indelete despre primul dintre ele, respectiv:

- Templul Sanjusangen-do - templul celor 1001 statui ale zeitei Kannon, urmand ca povestea celui de-al doilea s-o pregatesc cat de curand

- Templul Kiyomizu-dera – templul apei curate, binefacatoare, unde exista o cascada cu o apa purificatoare.

Templul Sanjusangen-do (numit oficial Rengeo-in), a fost construit de puternicul razboinic Taira–no-Kiyamori in anul 1164 şi inchinat zeitei Kannon, simbolul bunatatii si al milei. Aceasta zeitate o mai intalnisem si in marele templu Todai-ji, din Nara, ca strasnic aparator al marelui Buddha.

Acest templu a fost inclus de catre guvernul japonez in Tezaurul National si reprezinta una din atractiile principale ale orasului Kyoto.

Din cauza unui incendiu devastator, templul a ars din temelii, fiind reconstruit in anul 1266, apoi timp de 700 ani nu i s-au mai adus nici un fel de modificari, doar cateva mici renovari pe parcursul acelei perioade, fiind o constructie foarte solida. Se spune ca, la cutremurul ce a avut loc in 1995 in Japonia, multe cladiri din Kyoto au fost distruse, dar templul Sanjusangen-do a rezistat eroic seismului. Si asta datorita constructiei solide a templului: exista straturi de argila si nisip care absorb socurile, sporind astfel rezistenta la cutremure puternice.

Avand o lungime de 120 m, Sanjusangen-do este considerata constructia din lemn cea mai lunga din Japonia, reprezentativa prin arhitectura in stil japonez Wayo.

Templul adaposteste un numar de 1001 statui-zeitati impresionante, cu numele de Kannon.

In centru este plasata principala statuie a divinitatii budiste Kannon, mare si impunatoare, a carei inaltime este in jur de 3 metri. Impresioneaza nu numai prin inaltime, ci prin ciudatenia ,,dotarii’’ ei cu 11 capete si 1000 de brate, sculptura realizata de marele maestru japonez Tankei, in anul 1254.

Practic zeita are pe capul ei 11 fete, iar bratele-i sunt in numar de 40. Se spune ca un brat aduce mantuire la douazeci si cinci de lumi diferite, deci 40 x 25 = 1000 brate, acesta fiind motivul pentru care zeita Kannon se numeste zeita milei cu 1000 maini.

De-o parte si de alta a acestei zeitati uriase, se afla ,,copiile la indigo’’ in marime mai ,,pamanteana’’, de 1.5 metri, respectiv celelalte 1000 zeitati, la a caror ,,nastere’’ au participat peste 70 sculptori indrumati de acelasi mare maestru Tankei.

Mie personal mi s-a parut ca toate 1000 seamana leit una cu cealalta, desi, ulterior, citind intr-o brosura, am aflat ca fiecare are o mica diferenta, iar daca le privesti mai cu atentie (si ai o bogata imaginatie as completa eu :), cica ai putea descoperi printre ele chipul unei persoane pe care chiar o cunosti.

Referitor la cele 1000 de statui, in prima etapa au fost construite 124 dintre acestea, o data cu ridicarea templului original, in secolul al XII-lea (1164), iar cand templul a fost mistuit de flacari, s-a incercat si salvarea acestor statui-zeitati, fiind si ele reconstituite, iar restul de 876 din ele au fost sculptate o data cu renovarea templului, in secolul al XIII-lea.

Ce m-a minunat si m-a lasat aproape muta, a fost aranjarea acestor statui de-a lungul salii principale a templului Sanjusangen-do. Aranjarea pe 10 randuri si 50 de coloane, dau celor 1000 de statuete perfect aliniate, un ,,aer de cumintenie’’ precum soldatii-n front :) Minunata ,,priveliste’’!

Dar, nu v-am spus secretul de unde vine numele acestui templu de Sanjusangen-do.

Deoarece există 33 spatii intre coloanele (stalpii) salii principale, templul a ajuns să fie numit Sanjusangen-do (o sala cu 33 de spatii între coloane), sanju-san insemnand 33 in japoneza (sanju = 30, iar san = 3), iar gen inseamna spatiu, interval.

Se spune ca numarul 33 este sacru in budism, deoarece se crede că Buddha salveaza omenirea prin deghizarea sa in 33 de forme diferite. In acest templu, practic zeita Kannon, este cea care are acest rol si-si asuma cele 33 de forme diferite, prin misiunile ei de mila si compasiune.

Un lucru este cert si l-am vazut clar: cei 33 de stalpi sustin templul ce adaposteste cele 1001 de statui Kannon.

In linie dreapta, in fata celor 1001 zeitati Kannon, stau ca niste vrednici bodygurazi, inca 28 de statui, considerate divinitati gardian, ce protejeaza in primul rand divinitatea budista Kannon.

Marea majoritate a acestor divinitati, avandu-si originea in India antica, sunt sculptate foarte expresiv, iar imaginile lor sunt exprimate într-o manieră aproape reala. Daca la marele Buddha iti era teama sa-ti ridici privirea asupra imensitatii lui si de aceasta data, daca aveai suficient curaj la inceput sa ,,fixezi’’ vreunul din acei gardieni fiorosi, in secunda urmatoare, mai mult ca sigur coborai ochii caci nu rezistai prea mult sa-i privesti. Aveai surpriza ca broboane de sudoare sa-ti apara pe frunte sau fiori reci sa simti pe sira spinarii.

Am inteles ca a fost o adevarata arta si tehnologie in realizarea acestor statui.

Tehnic, ele au fost realizate printr-o metoda de constructie prin asamblare. Mainile si capetele au fost sculptate separat, dupa care au fost unite, acoperite cu lac si la final colorate. Oricum, detaliile la realizarea acestor sculpturi m-au convins ca intr-adevar cei care au cioplit aceste ,,bijuterii divine’’ au fost cu adevarat niste maestri in arta sculpturii, cu har si talent nascut, care au reusit sa redea atata expresivitate acestor statuete, incat, ma repet, erau atat de reale … doar suflet le-ar mai fi trebuit … :)

Din cate-am inteles acesti 28 protectori si credinciosi ai zeitei Kannon: Ashura, Kinnara, Karura erau alesi si pentru anumite calitati, cum ar fi frumusete, intelepciune, talent de muzician sau dansator. În timp ce unele dintre aceste divinitati protectoare sunt puternice si musculoase, altele sunt foarte subtiri, dar ochii lor si starea lor de spirit sunt foarte puternice.

Intr-o alta parte a templului, la capatul holului principal, se aflau alte 2 impunatoare statui, ce tronau pe niste piedestale in forma de nori, adevarate dantelarii sculptate. Zeul Vantului si Zeul Tunetului erau cele 2 divinitati cu fete mai mult decat fioroase, care impresionau la prima vedere orice turist.

Daca la inceputuri aceste 2 zeitati n-au fost ,,apreciate’’ ca faceau vremea rea, ulterior oamenii s-au convins de puterea divinitatilor de a controla ploaia si vantul. Apoi se inchinau cu recunostinta acestor puternice zeitati, care faceau ca natura sa le fie benefica si sa le ofere recolte imbelsugate.

Alaturi de sala principala a templului care adaposteste cele 1001 comori ale zeitatii Kannon, mai sunt cateva sanctuare, altare mici, numite shrine, unde oamenii ce viziteaza Sanjusangen-do trec si se roaga.

Un eveniment inedit ce avea loc in curtea templului, inca din perioada Edo, era concursul de tir cu arcul. Chiar si in anul 1604 acest templu se spune ca a fost scena unui frumos duel intre 2 spadasini japonezi celebri Miyamoto Musashi si Yoshioka Denshichiro.

La templul Sanjusangen-do exista si un mare festival la inceputul fiecarui an, in ianuarie, numit Yanagi-no-Okaji.

Fiindca se desfasoara intr-un lacas sfant, sub semnul protectiei divine, la acest eveniment vin anual peste 20.000 oameni, carora li se ofera apa speciala de baut, deoarece este considerata a fi eficace in prevenirea durerilor de cap.

De asemenea, in acea zi de ianuarie, are loc si un concurs de tir cu arcul in stil traditional japonez. Dar stiti ce-i cel mai interesant? Stiti cine trage cu arcul :) ? Competitia are loc intre frumoase si tinere arcase de 20 ani, fiind o traditie de celebrare a sosirii noului an in cadrul acestui templu. Fetele sunt imbracate in costume traditionale, spre marea admiratie si placere a publicului spectator, care cu sufletul la gura, admira fiecare concurenta in parte. Sageata arcasei trebuia sa strabata o distanta de 120 m, exact lungimea templului Sanjusangen-do de la un capat la celalalt. Se spune ca demult, oamenii concurau sa vada care putea lovi tinta cu cele mai multe sageti in 24 de ore. Grea misiune, asa-i?

Dupa ce am ramas fascinati si impresionati de frumusetea zeitelor Kannon pe care le-am admirat in sala celor 33 coloane si fermecati de povestile cu tinerele arcase, am considerat ca merita sa facem o mica plimbare si prin curtea si gradina templului, linistita si pitoreasca.

Ca de altfel toate gradinile japoneze pe unde am poposit, nici gradina templului Sanjusangen-donu mi-a inselat asteptarile. Arbusti ornamentali de-un verde crud, printre care mai vedeai si palcuri de flori de culoare roz, inconjurau splendid iazul din curtea templului, iar la umbra unui copac cu frunza lata puteai sa stai linistit vreme de cateva minute si sa-ti tragi sufletul, admirand peisajul.

Desi la ora aceea destule grupuri de scolari vizitau templul, totusi galagia si vacarmul nu se simtea. Erau linistiti si ponderati, desi numarul lor era destul de mare.

Imi amintesc ca, la intrarea in templu, s-au descaltat disciplinati, ca de altfel toti turistii prezenti, si-au luat incaltarile si le-au pus ordonati in niste dulapioare, apoi au intrat in liniste in templu.

Cam in toate lacasurile sfinte vizitate, fie ele templele sau shrine, acesta era ritualul.

Tot in curtea templului, la un moment dat am observat si o fantana. Ma rog, nu va inchipuiti ca seamana cu ale noastre, nici pe departe. Era un fel de chiuveta din piatra umpluta cu apa, din interiorul careia se lua apa cu un fel de cana, lingura, ibric de tabla cu manerul foarte lung din lemn. Apa nu era potabila, ci doar te puteai spala pe maini cu ea, avand semnificatia de purificare.

Asa cum v-am promis, o sa va povestesc in alt review si despre apa binefacatoare, de la templul Kiyomizu-dera (templul apei pure), unde acolo oamenii intr-adevar o si beau, considerand-o sacra. Practic acolo sunt 3 mici cascade, vestite pentru apa purificatoare, carora credinciosii le-au dat 3 semnificatii diferite: sanatate, succes la scoala si noroc in dragoste.

Si ca o concluzie finala, daca ajungeti vreodata in Kyoto nu trebuie sa ratati vizita la Sanjusangen-do, templu c-o cifra semnificativ de sugestiva si norocoasa: 33.


[fb]
---
Trimis de dananecula in 17.10.11 18:46:57
Validat / Publicat: 17.10.11 20:27:47
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în JAPONIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4091 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dananecula); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Karura, un gardian cantaret
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

dananeculaAUTOR REVIEW
[17.10.11 22:55:40]
»

Imi cer scuze pentru calitatea ultimelor poze ce au fost scanate de pe un pliant si de pe ceva carti postale, deoarece in interior fotografiatul era interzis.

De aceea, pentru a fi cat mai concludente imaginile (si a simti mai adanc fiorii reci doar privind statuetele feroce , am si eu rugamintea inserarii acestui videoclip http://www.youtube.com/watch?v=MS2rkFQ5Nm0&feature=related. Multumesc anticipat webmaster-ului de serviciu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[17.10.11 23:24:23]
»

@dananecula, clipul indicat nu poate fi postat, are dezactivata aceasta posibilitate, am atasat o coloana sonora insa se poate schimba!

dananeculaAUTOR REVIEW
[17.10.11 23:29:40]
»

Multumesc frumos de fundalul muzical. Este posibil sa fi gresit eu linkul http://www.youtube.com/watch?v=MS2rkFQ5Nm0

O ultima incercare de videoclip , cu imagini din exteriorul templului http://www.youtube.com/watch? v=E1igxWFG4Ng

Daca nici acesta nu merge, pentru cei ce doresc sa vada mai multe imagini din templu, pot gasi pe Youtube

---

nota webm13: .....ok acesta merge !!!

dananeculaAUTOR REVIEW
[18.10.11 10:09:23]
»

@Webmaster13

Multumesc frumos de videoclip. O zi faina!

magdalena
[30.11.11 11:58:22]
»

Ai fost intr-o destinatie in care nu ajung foarte multi, ceea ce nu poate reprezenta decat o experienta unica si care iti lasa amintiri interesante.

Pe vremea copilariei mele, tin minte ca exista un tip de vacanta in Japonia, de aproape o luna de zile si care costa 5000 de lei cu aproximatie. Acest lucru insemnau cam 2-3 salarii.

Acum poate am plati numai biletul de avion cu acesti bani! Ma gandesc ca ai mei ar fi trebuit sa isi aleaga atunci un concediu de acest gen, sa pot vedea si eu minunatiile pe care le-ai vazut tu!

dananeculaAUTOR REVIEW
[30.11.11 14:47:40]
»

Magdalena, eu zic ca Dumnezeu ne-a dat sansa asta unica de a ajunge intr-o destinatie indepartata, la care poate n-as fi visat niciodata. Jobul a fost cel care ne-a purtat pasii in Tara Soarelui Rasare si meritul de a vizita si aceste locatii interesante, pline de mister, i-a revenit unuia dintre partenerii nostri japonezi. El ne-a plimbat timp de 3 zile in: Osaka, Kyoto, Nara si lui ii datoram multumiri.

In ceea ce priveste costurile de transport, am avut zic eu mare noroc. Am prins un last minute, sa-i zic asa, deoarece am platit 1500 EURO/2 persoane, cu Alitalia, zborul dus- intors, cu escala in Italia (5 ore la dus si 3 ore la intors) despre care am scris aici vezi impresii

De obicei, preturile biletelor pe destinatie Japonia sunt foarte mari: 1200 EURO/persoana. Poate noi am avut noroc si datorita situatiei create la acel moment de norul de cenusa vulcanica, ce pe multi i-a facut sa renunte la calatoriile cu avionul in acea perioada.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dananecula, dorgo, magdalena
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kyoto și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.49776387214661 sec
    ecranul dvs: 1 x 1