ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

La pas prin Kosice

TIPĂREȘTE

Un alt oras vizitat in circuitul nostru prin Europa este Kosice din Slovacia. Venind din Ungaria, chiar la iesirea din aceasta tara, am avut parte de un control pe cinste al vamesilor unguri. Dar am trecut fara probleme si am pornit catre Kosice, oras din estul tarii, aflat la granita cu Polonia, Ucraina si binenteles Ungaria, de unde veneam noi.

GPS-ul ne duce undeva spre centrul orasului unde, familiarizat cu automatele de parcare, parchez masina, platesc (in euro) si pornim la pas orin oras.

Imediat alaturi, intr-un mic parculet, o statuie reprezentind stema orasului, fiind prima stema a oraselor din Europa in anul 1369. Cladirile ne-au placut foarte mult, curate si viu colorate, dadeau un aer aparte acestui oras care se anunta unul interesant. Si in acest orasel am intalnit oameni primitori care ne-au lasat impresia ca sunt oameni simpli, harnici si deosebiti. Desi ei vorbesc slovaca, mai toti stiu si engleza, deci nu a fost greu sa ne intelegem.

Prima catedrala sau biserica in sensul nostru de mers este St. Michael Chapel - Capela Sfantului Mihai care face parte din biserica parohiala. La inceput a fost capela de cimitir. Altarul il infatiseaza pe arhanghelul Mihail, patronul mortilor, invingandu-l pe Satana in chip de dragon. Deasupra usii ce duce spre sacristie se afla cel mai vechi blazon al orasului Kosice. Am admirat picturile sfintilor de pe peretii din interior si ferestrele largi, acoperite de vitralii colorate si frumoase. Tot aici exista si cateva picturi murale din epoca medievala. Ne-a surprins in mod placut interiorul acestei biserici, desi nu era cu mult deosebita de altele vizitate, era foarte curata si bine intretinuta. Se vede mana omului harnic!

Mergem mai departe catre Catedrala Sf. Elisabeta, o cladire impunatoare care din pacate era in restaurare atat in exterior cat si in interior. Este cea mai mare biserica a Slovaciei, precum si una dintre cele mai mari catedrale gotice din Europa estica. Aceasta are dimensiuni impresionante si un turn cu ceas, in stil romanic, extrem de frumos. Intram in catedrala insa de la intrare un panou ne arata ca fotografiatul era interzis, asa ca nu reusesc sa o pozez si in interior. Oricum, din cauza schelelor asezate acolo, nu s-a putut vedea mai nimic, motiv pentru care nici pozele nu ar fi aratat mai mult decat o portiune de “santier”.

Catedrala domina spatiul centrului, nu neaparat prin inaltimea turlei, dar si prin amploarea constructiei.

Langa turnul clopotnita aflat in partea de nord a catedralei, se aflau mai multe tarabe ce ofereau turistilor suveniruri de tot felul, mai originale sau mai obisnuite unor asemenea locuri: de la haine la gablonturi, de la artizanat la giuvaeruri. Preturile nu pot spune ca erau chiar mici dar, pentru cine dorea o amintire sau un cadou de acolo, putea sa gaseasca si la bani acceptabili.

In continuare, spre nord, incepe un parc, in care se gaseste Fantana Muzicala a orasului si, dincolo de aceasta, o alta bijuterie a centrului vechi al orasului, Teatrul de Stat care a fost construit in stil baroc, intre anii 1879 - 1899. Desi nu am intrat, am citit ca interiorul teatrului are decoratii bogate din ghips si ca tavanul este decorat cu picturi infatisand scene din “Othello”, “Romeo si Julieta”, “Regele Lear” si “Visul unei nopti de vara”. Cred ca este ceva deosebit si ne-ar fi placut sa putem vedea toate aceste minunatii despre care am citit.

Strada principala (Hlavna Ulika) este cea mai veche, cea mai importanta si cea mai mare din oras. Pe margine sunt o multime de magazine, restaurante, cafenele si buticuri, iar vanzatorii ambulanti isi expun marfa in aceasta zona centrala a orasului. Noi nu am cumparat nimic, doar ne-am uitat si am trecut mai departe. In schimb, am servit o cafea la una din terase, cafea care va spun sincer ca nu ne-a placut deloc. Pe langa faptul ca era aproape apa, mai avea si un gust de ars…ma rog, nu pot generaliza ca asa e cafeaua la ei, poate am avut noi mai putin noroc la acest capitol.

Mergand in continuare spre nord, ajungem la un alt monument deosebit, Immaculata (Morovy stlp) – coloana in stil baroc, inalta de 14 metri, care comemoreaza sfarsitul epidemiei de ciuma din anul 1710. In varful coloanei se afla sculptura Fecioarei Maria, iar la baza sclpturile sfintilor Iosiv, Sebastian si Ladislav. Este un monument interesant, langa care am petrecut cateva minute bune.

Citisem inainte de a ajunge acolo ca o atractie importanta a orasului este Gradina Zoologica. Desi nu am avut timp sa o vizitam, am inteles ca au acolo o varietate foarte mare de animale, care sunt ingrijite in conditii excelente, spatiul alocat gradinii fiind de peste 3 hectare. Cel mai mult mi-ar fi placut sa vedem acvariul aflat in interiorul acesteia, despre care am inteles ca este cel mai mare din Slovacia si ca are foarte multe specii de pesti interesanti, exotici si rari. Poate cu alta ocazie vom ajunge si acolo. Insa, daca sunteti prin zona si timpul va permite, va recomand sa nu ocoliti Gradina Zoologica. Am vazut poze facute de niste prieteni care au vizitat-o si va spun ca este absolut minunata.

Casa Cersetorului construita in anul 1720 este una dintre cele mai frumoase construita in centrul orasului. Aceasta este asociata unei legende interesante care se refera la un cersetor ce traia pe strazile orasului si pe care toata lumea il ajuta cu bani si mancare pentru a supravietui. Era deja cunoscut in oras insa, la un moment dat, a disparut de pe strazi si nimeni nu mai stia nimic despre el. Toata lumea credea ca a murit. Dupa cativa ani a aparut in oras un om foarte bogat care si-a construit o casa frumoasa exact in locul unde obisnuia cersetorul sa stea cu multi ani in urma. A trecut destula vreme pana locuitorii si-au dat seama ca acest om (care acum, la randul lui ajuta cu bani nevoiasii de prin oras) este de fapt cersetorul de alta data.

Casa respectiva poate fi acum vizitata de turisti, contra unei sume modice de bani. Banii incasati de la bilete sunt donati, din cate am inteles, unei fundatii care are in prezent acelasi scop, si anume de a ajuta oamenii cu nevoi din oras.

Va spun cu mana pe inima, aceste legende si povesti asociate anumitor locuri si cladiri imi plac foarte mult, cand ai ocazia sa constientizezi unele lucururi si satisfactia ca le stii si ca ai ocazia sa le si vezi, sentimentul este unul minunat!

Intotdeauna cand mergem sa vizitam obiective importante din orase imi place sa ma duc cu “temele facute” si sa stiu ce reprezinta si de ce este considerat important un anume monument, o cladire, biserica, etc.

Casa Ferenc Rakoczi: acesta a fost o personalitate istorica foarte importanta pentru slovaci iar casa lui este in prezent muzeu si poate fi vizitata de catre turisti. Am inteles ca a fost principele Transilvaniei si ca exista si la noi in tara, in Targu Mures, o statuie a acestuia.

Exista pe acolo o linie de tramvai, insa se pare ca nu este folosita, intrucat dupa toata plimbarea noastra nu am vazut nici un tramvai care sa circule. Magazinele aflate pe lateralele strazii erau micute si discrete si, din pacate, neinteresante pentru noi la acel moment.

Incet incet ne-am intors catre masina, admirand inca o data fatadele atat de frumoase ale orasului. Apoi, am pornit catre iesirea orasului Kosice si catre urmatoarea noastra destinatie, despre care va voi povesti in alt review.

Pot spune despre acest oras din Slovacia, Kosice, ca ne-a placut foarte mult. Desi nu am petrecut decat 3-4 ore in el, am reusit sa vizitam mare parte a obiectivelor principale despre care citisem inainte de a pleca in excursie. Singurul regret a fost ca nu am apucat sa vedem mai multe.

Daca va aflati prin Slovacia si trebuie sa treceti pe aici, sa stiti ca nu veti regreta, ba mai mult, veti pleca cu niste impresii foarte placute.


[fb]
---
Trimis de iccata in 13.08.13 09:04:34
Validat / Publicat: 13.08.13 10:49:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SLOVACIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6436 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cladire in Kosice langa care am parcat masina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[13.08.13 09:53:14]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

giuliani
[13.08.13 11:14:04]
»

Intr-o oarecare masura seamana cu Clujul, dar pare mai curat

iccataAUTOR REVIEW
[13.08.13 12:00:47]
»

@giuliani: la asta nu m-am gândit!

Dar, cred că ai dreptate...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
giuliani
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Kosice:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044306993484497 sec
    ecranul dvs: 1 x 1