GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Istmul Neringa, Peninsula Curoniană sau... (II) - Juodkrantė și Nida
Juodkrantė (a treia localitate de la coborârea de pe ferryboat), a fost inițial o așezare de pescari, deveniți la mijlocul secolului al XIX-lea căutători de chihlimbar. Interesul străinilor pentru aceste mici pietricele transparente a fost din ce în ce mai mare, astfel încât în zonă s-a fondat o companie de excavație, care la momentul său de vârf a avut 1.000 de muncitori, ducând la dezvoltarea satului prin construirea de barăci, a unei școli, a portului și chiar a unor vile de lux. Transformarea unei vechi cârciumi într-un hotel a fost începutul turismului în zonă.
Rășinile, unele din chiar perioada neolitică, au fost excavate de pe fundul lagunei. Multe dintre ele au luat calea vapoarelor, dispersându-se peste tot în lume, altele au rămas la muzee.
Ce poți să vezi în Juodkrantė?
Faleza Lagunei și parcul aferent . Parcul conține 31 sculpturi în piatră sau metal și metal, create în timpul unui simpozion international "Land and Water" din 2002.
Dealul vrăjitoarelor În pădurea de lângă șosea, pe alei înguste sau mai largi, vizitatorii pot să pornească într-o călătorie unde vor întâlni cele mai cunoscute personaje ale poveștilor și miturilor lituaniene. Sculpturile în lemn, câteva zeci, unele datând din 1979, au fost realizate de artiști locali. Dealul este de fapt o dună împădurită, unde, în ajunul Sărbătorii de Sânziene (sărbătoare păgână), are loc un festival.
Coloniile de stârci și cormorani. Specii protejate în Lituania, se pot vedea pe crengile pinilor uscați.
Nida - Ultima localitate înainte de vama cu Rusia, Nida este un stațiune turistică, dar și un centru cultural al zonei.
Ce să vizitezi în Nida?
Farul, portul și restaurantele de lângă port. Tot felul de ambarcațiuni (de la simple bărcuțe la iahturi sofisticate) îți încântă privirea, în timp ce farul privește în depărtări...
Thomas Mann, deținătorul Premiului Nobel pentru literatură în 1929, a stat în Nida pe perioada a trei veri consecutive, într-o căsuță în care azi este un muzeu memorial.
Biserica Luterană a fost construită în 1888, în stil neogotic, din cărămidă roșie. Lângă biserică se găsește cimitirul vechi, unde în afară de cruci sunt pietre funerare păgâne.
Biserica Catolică, îmbinând stilul modern cu cel tradițional (construcție din lemn) funcționează doar din 2003, catolici putându-se ruga până atunci și ține slujbe în Biserica Luterană, alternativ.
Duna Parnidis, una dintre cele mai mari dune de nisip din Europa (52m), fiind "activă", adică mișcându-se cu 0,5-10 m în fiecare an. Se pare că Parnidis a pierdut aproximativ 10 m înălțime din cauza drifturilor pe nisip.
În vârful dunei se găsește ceasul solar. Vizitându-l, puteți avea parte de priveliști unice: Laguna Curlanda, Marea Baltică, dar și provincia Kaliningrad. Nu chiar atât de sus, dar tot pe duna aceasta, există un loc al crucilor (nu de dimensiunile celui din Siauliai), o cruce mare este înconjurată de multe cruci mici.
Muzeul Chilimbarului și Muzeul Etnografic
Poți să marchezi vizita în peninsulă luându-ți mici obiecte de lemn sau superbe bijuterii de chihlimbar baltic, numit aici piatra vie. Am aflat că este simbolul al trei (din patru) elemente esențiale ale vieții: aer, apă și pământ. Chihlimbarul s-a format din rășina copacilor, sedimentată sub pământ și șlefuită apoi de apa mării. În fiecare bijuterie de chihlimbar este o bucățică de istorie.
Nu știu cum e mai indicat să vizitezi peninsula - cu mașina sau cu bicicleta (pista are o lungime de 55 km), dar un lucru este sigur: merită să mergi...
Și cu asta, periplul meu lituanian s-a încheiat, dar am avut parte de 4 zile superbe în 2013 și de încă 4 acum, când am scris reviewurile, rememorând clipe unice.
Trimis de Cdia in 05.09.16 01:56:12
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE BALTICE.
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cdia); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2015 Lituania, o tara pe care o recomand cu caldura tuturor — scris în 30.04.16 de julienpopa din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- May.2013 Ce au în comun Lituania, Rusia și ... Sahara? — scris în 04.09.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ
- Mar.2013 Istmul Neringa, Peninsula Curoniană, sau Cordonul Curlandei (I) — scris în 04.09.16 de Cdia din BEIUS - RECOMANDĂ