ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 20.12.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Castelul Karlstein – unul dintre cele mai importante castele cehesti

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cand am calcat pentru prima data pe pamant cehesc am fost “intampinata” de un castel… La fereastra dormitorului in care am stat mai bine de zece zile, un castel imi spunea “buna dimineata”… Oriunde am umblat in Cehia, cate un castel ma saluta in drumul meu spre alte obiective turistice, pana cand am renuntat sa le admir numai de la departare si m-am decis sa aflu ce poveste se ascunde in fiecare…

In apropiere de Praga, intr-un satuc de munte ce poarta acelasi nume, la numai 30 de km de acest oras de «aur», pe un drum deosebit de placut printre satele ce alcatuiesc aceasta tara surprinzator de frumoasa, se inalta maiestuos unul dintre cele mai importante castele cehesti, atat pentru faptul ca a fost resedinta regala, cat si datorita faptului ca a pastrat mai bine de 200 de ani bijuteriile coroanei, astazi prezente in copie intr-una dintre salile acestuia.

Ca multe alte obiective de importanta istorica ale Cehiei, acesta este denumit dupa fondatorul sau, respectiv dupa regele Carol al IV-lea, care a fost extrem de iubit de catre cehi si sub a carui domnie s-au realizat multe constructii impozante si importante, amintind aici doar de prima universitate ceha aflata in Praga sau de celebra statiune Karlovy Vary ori Carlsbad, cum i se spune in germana, un adevarat paradis al apelor termale, despre care am povestit click aici

Constructia castelului (pagina oficiala: click aici) s-a intins pe o perioada de sapte ani, incepand cu 1348, culmind cu reconstructia sa in stil gotic si cu influente renascentiste in perioada lui Rudolf al II-lea, infatisarea sa neo-gotica actuala datand din secolul al XIX-lea.

Ca orice castel care se respecta a trebuit sa urcam putintel pana la el, ca mai apoi sa trecem pe sub poarta turn pentru a putea ajunge in curtea interioara, unde am stat la o coada destul de mare pentru a cumpara bilete, locul fiind intesat de turisti.

La chioscul de bilete turistii erau intrebati in ce limba doresc ghid, ca mai apoi, un panou de afisaj electronic sa anunte limba in care urma sa povesteasca ghidul la turul ce urma sa intre in castel, astfel incat trebuia sa urmarim cand ne venea randul.

Asteptarea a fost una placuta, desi afara ploua usor, urmarind panorama vaii ce ni se oferea ochilor in aburii fierbinti ai cafelei pe care am cumparat-o din incinta castelului.

Turul pe care am ales sa il facem cuprindea Palatul Imperial, Decanatul (Resedinta Preotilor), Turnul Marian, Turnul Ceas si Turnul Fantanii si dureaza o ora.

Exista si un tur mai complex ce include vizitarea in intregime a castelului cu toate turnurile sale, dar dureaza cca doua ore si trebuie facuta rezervare prealabila, putand fi realizat numai intr-o anumita perioada a anului.

Cand a venit si randul nostru, am fost indrumati sa urcam niste scari inguste care urmau sa ne duca spre salile pe care le-am vizitat din Palatul Imperial.

Prima incapere pe care am vazut-o a fost Sala Curtenilor, in care imparatul se intalnea cu anturajul sau. Camera mai pastreaza inca fragmente din izolatia facuta din panele de lemn pentru a proteja castelul de frig. Tot aici se regaseste si macheta castelului asa cum a fost el in secolul al XIV-lea si doua harti imense pe pereti ce arata extinderea Regatului Boemiei sub domnia lui Carol al IV-lea. De asemenea, intr-o vitrina se afla expuse documente importante ale vremii sale, cum ar fi o copie dupa Carta Universitatii Carol din Praga.

Pe pereti se mai regasesc si copii ale busturilor celor patru neveste ale regelui, exact deasupra usilor care dau intr-un balcon de unde putem privi intreaga vale, cele originale gasindu-se in Catedrala Sf. Vitus aflata in complexul Castelului din Praga.

A urmat apoi Sala Cavalerilor, care este cea mai mare din castel. Aici se gasesc cateva dulapuri cu incrustatii, pictate cu scuturi pentru fiecare cavaler in parte si care se afla intre ferestrele largi cu vedere spre valea din jur. Pe peretii opusi se regasesc inramate bucati din usile vechi, deasupra unor cufere originale in care se pastrau documente de arhiva ale Boemiei din secolul al XV-lea.

Aceasta sala se sfarseste cu Capela Sf. Nicolae, unde se afla un fel de altar cu statuia acestuia in mijloc.

De aici am trecut in alte incaperi si aici trebuie sa precizez ca pentru a trece dintr-un loc in altul ieseam afara in ploaie, lucru care nu era prea placut…

Am patruns astfel in Resedinta Preotilor, formata din doua camere cu portrete ale unor figuri importante ale bisericii sau filozofi si care initial au fost folosite de paznicii castelului.

In Apartamentul Imperial, in care am pasit mai apoi, unde Carol al IV-lea locuia impreuna cu fiul sau Wenceslas al IV-lea atunci cand venea la castel, se afla si patul in care dormeau. Totodata, incaperea este dotata cu draperii, un cabinet, un cufar si un dulap soldat in care se afla lavoarul, iar in stanga semineului se afla toaleta.

Mi-a placut ca in aceasta camera exista si un loc special de rugaciune cu un altar si cu statueta Fecioarei pe care Carol a achizitionat-o din Franta, inaltata pe peretele dintre cele doua ferestre.

Un lucru caracteristic la ferestrele din acest castel este faptul ca exista intre ele bancute din piatra acoperite cu perne mari unde se putea sta pentru a admira privelistea de la geam.

A urmat apoi Sala Audientelor care este acoperita in intregime din panele de lemn pe care le-am intalnit in Sala Curtenilor, fiind incaperea cea mai bine conservata din castel, unde se afla si tronul realizat in stil medieval.

Sala Stramosilor este intesata de tablouri ale stramosilor si reprezinta salonul de receptie principal al Palatului Imperial.

Sala Oaspetilor a constituit tot un salon de primire in care putem vedea mese aranjate cu tacamuri si vase din perioada gotica si renascentista.

In Turnul Marian se afla comoara castelului si bijuteriile coroanei. Astazi gasim o copie a coroanei Sf. Wenceslas (denumita asa dupa sfantul care patroneaza poporul ceh), una dintre cele mai pretioase coroane pe care numai Arhiepiscopul din Praga avea permisiunea sa o puna pe capul regilor, 22 la numar, prima data fiind purtata de Carol al IV-lea care a si comandat-o, ultimul rege care a purtat-o fiind Ferdinand I al Austriei. Coroana este de o frumusete deosebita, crucifixul ce se afla in varful acesteia avand o camee din safir.

Daca exista pericolul ca acest castel sa fie cucerit, bijuteriile erau mutate in alt turn unde accesul se facea printr-un pod de lemn care putea fi distrus pentru a impiedica dusmanii sa ajunga la ele, urmand sa fie reconstruit mai apoi.

De asemenea, in aceasta incapere exista si documente din arhiva Boemiei.

Aici ghidul ne-a parasit si ne-a invitat sa vizitam singuri fosta inchisoare care se afla la subsolul Turnului Marian, acum existand un magazin de suveniruri printre care putem achizitiona si copii ale unor obiecte istorice cum ar fi sabii, scuturi, statuete ale Fecioarei Maria.

In Turnul Ceas am vazut clopotul Sf. Catherina care initial fusese plasat in alt loc al castelului si care rasuna si astazi atunci cand exista evenimente importante.

Ultimul loc pe care l-am vizitat a fost Turnul Fantanii, cum am coborat scarile din curtea principala, pe partea dreapta, acolo unde se vindeau biletele de intrare in castel. Fantanta are 80 de metri adancime si apa din ea nu provenea de la un izvor, ci era adusa printr-un tunel care prelua apa de la un izvor natural, ultima oara fiind folosita cu mai bine de o suta de ani in urma.

Aici se afla si o brutarie si o spalatorie, insa astazi este un mic magazin in care se vand pietre semipretioase si ceramica traditionala.

Vizita noastra a durat mai bine de o ora, daca tinem cont si de faptul ca te poti plimba prin curtea acestuia, iar accesul dintre turnuri se face strabatand curtile castelului.

Un castel plin de insemnatate istorica, aflat in superba Boemie pe care am avut norocul sa o cunosc fie si numai prin cateva dintre sutele de comori pe care le ascunde...


[fb]
---
Trimis de magdalena in 16.09.10 10:08:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7159 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (magdalena); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Cehia - Castelul Karlstein vazut din satuc
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

magdalenaAUTOR REVIEW
[16.09.10 10:11:31]
»

Rog un webm sa redefineasca aceasta sectiune Excursie Praga si imprejurimi sau sa creeze alta sectiune in care sa fie cel mai bine incadrat acest review.

Multumesc!

presario
[16.09.10 10:15:15]
»

Primul vot - asa de incurajare, cu 400 de coroane cehesti (pardon, puncte de-ale noastre).

De ce sunt bijuteriile coroanei doar in copie?

catalinalupu
[16.09.10 10:19:35]
»

Stau sa astept fotografiile... ca sa-mi intregeasca imaginile descrise de tine atat de bine... ca de obicei...

magdalenaAUTOR REVIEW
[16.09.10 10:28:38]
»

@presario, copiile Bijuteriilor Coroanei prezente in Castelul Karlstein stau marturie a faptului ca vreme indelungata acest castel a fost depozitarul acestora.

In prezent, ele se afla in Capela Sf. Wenceslas din interiorul Catedralei Sf. Vitus din Praga.

mirelutza
[16.09.10 10:40:45]
»

M-ai omorat cu review-ul acesta cu castel si turnuri... cred ca intr-o viata anterioara am trait in asa ceva; multumesc magda de cum mi-ai incantat sufletul in aceasta dimineata.

mariana.olaru
[16.09.10 12:19:00]
»

Ai fost norocoasă dacă ai putut admira copia coroanei regale, pentru că originalul nu este expus publicului în catedrala Sf. Vit. Ea este depozitată în tezaurul coroanei adăpostit undeva în spatele capelei Sf. Wenceslas. Pot pătrunde în acea zonă, printr-o uşă mică, abia observabilă, doar deţinătorii celor trei (după spusele ghidului nostru), sau şapte (după alte informaţii) chei deţinute de reprezentanţii statului (respectiv preşedintele statului), clerului şi justiţiei. Accesarea tezaurului nu se poate face decât în prezenţa simultană a tuturor deţinătorilor de chei.

Poate ai făcut o fotografie a coroanei, să ne putem delecta şi noi cu imaginea ei.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalenaAUTOR REVIEW
[16.09.10 12:22:07]
»

@mariana. olaru, aici am aflat ca este depozitata la Catedrala Sf. Vitus, pentru ca eu nu o vazusem acolo, desi vizitasem catedrala anterior vizitei la acest castel...

Imagine cu ea am dupa o poza mare fotografiata in castel, nu aveam voie sa fac poze inauntru si nu am facut decat unde am putut, asa, in graba, dar nu am incarcat-o aici, daca tii neaparat, o incarc, dar e o fotografie a unei fotografii...In realitate e superba!!!

Sala unde era depozitata copia era micuta si intra un grup pe o usa si noi ieseam pe alta, nu am avut loc de intors...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
biancuta
[16.09.10 13:31:01]
»

Frumos povestit, asa cum ne-ai obisnuit! Imi place sa vizitez castele si acesta pare chiar interesant! Votul nr. 8!

corinne
[16.09.10 15:48:53]
»

Foarte frumoase aceste impresii, le-am citit cu placere!

Felicitari pentru excursia din Praga si imprejurimi! Te invidiez sincer, mi-am dorit si eu sa ajung acolo!

magdalenaAUTOR REVIEW
[16.09.10 16:16:52]
»

Daca ajungi in Praga trece-l pe lista de obiective! Numai drumul pana acolo si te lasa mut de uimire.

raduu1972
[16.09.10 17:45:25]
»

citesc cu mare placere rew tale, parca traiesc si eu senzatiile tale, foarte frumos descrii

creivean
[16.09.10 18:26:15]
»

O comoară, nu alta, review-urile tale, @magdalena. Felicitările mele.

fluturas1*
[16.09.10 20:09:26]
»

Praga este unul dintre orasele pe care eu am de gand neaparat sa le vizitez.

abbilbal*
[17.09.10 19:50:28]
»

Foarte bun şi foarte frumos scris reviewul dar cu mie îmi plac fotografiile, am avut ce admira şi le apreciez foarte frumoase.

Şi cum totul a fost cu FB, cu FB am şi notat.

Alina Morar
[19.09.10 11:13:22]
»

Foarte frumos e castelul, da fapt orice castel e de vizitat. Fiecare are povestea lui.

Daca ar fi si la noi asa de bine puse la punct...

webmaster77
[21.11.10 09:28:37]
»

mutat conforma recomandarii autoarei, la noua rubrica "DESCOPERA KARLSTEIN"

magdalenaAUTOR REVIEW
[21.11.10 09:49:10]
»

Webm, as dori atasarea acestui videoclip: http://www.youtube.com/watch? v=4nVjSrFkdsQ

Multumesc!

webmaster13
[21.11.10 10:33:53]
»

Rezolvat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
abbilbal*, Alina Morar, biancuta, catalinalupu, corinne, fluturas1*, magdalena, mirelutza, raduu1972
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Karlstein:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045051097869873 sec
    ecranul dvs: 1 x 1