GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iordania pe cont propriu - Episodul 9: Jerash, orasul greco-roman perfect conservat
Ajunsi in statia Tabarbour am prins la fix busul catre Jerash, ele plecand atunci cand sunt pline, asa ca, nu exista orar fix de calatorie - cost bilet 0,95 jod de persoana, timp o ora, care a trecut foarte repede. Nimeni nu ne-a luat 5 bani in plus, am platit exact cat un localnic, si au rest pana la ultimul banut!
Jerash se afla la 48 km nord de Amman, si numele original este Gerasa. A fost un mare centru urban in secolul 3 B. C... membru al federatiei grecesti cunoscuta ca Decapolis (10 orase in lb greaca)
A prosperat pana in sec 1 B, C, datorita pozitiei pe drumul mirodeniilor, a fost orasul favorit al imparatului roman Adrian. A devenit mult mai tarziu oras crestin sub dominatia imperiului bizantin., apoi musulmanii au preluat conducerea, orasul gasindu-si sfarsitul in timpul cruciadelor lui Baldin al II lea al Jerusalimului.
Busul te lasa foarte aproape de oras, treci strada si gata- biletul de intrare costa 8 jod de pers.
Orasul este extrem de bine conservat, poti petrece aici de la o jumatate de zi pana la o zi intreaga, in functie de cat de pasionat esti de istorie.
Principalele atractii ale orasului sunt Arcul lui Adrian, Hipodromul, cele doua mari temple dedicate zeitatilor Zeus si Artemis, Forumul (oval plaza), strada coloanelor, doua teatre, doua bai comunale, o mare fantana Nymphaeum,fantana publica alimentata de un apeduct, un circuit complet al zidurilor orasului!!
Tot aici puteti vizita si un muzeu al artefactelor, unde veti gasi tot felul de obiecte de la monede, obiecte casnice, statui, sarcofage ,,merita vizitat si e inclus biletul in pretul de intrare! Poate fi un loc racoros bun de o pauza in mijlocul zilei calduroase))
Cum intri in oras, venind pe poarta de sud, treci pe sub Arcul lui Adrian, construit in anul 129 AD, si imediat ajungi la hipodrom, cel mai mic hipodrom din timpul imp roman, doar 245 m lungime, El e foarte bine restaurat, aici au loc spectacole cu cai, curse cu care in timpul festivalului, dar poti si calari contra cost daca vrei intr-o zona mica.
Forumul (sau oval plaza) este chiar la inceputul strazii colonadelor (Cordo maximus), si a fost construit in secolul 1, si este singura de acest fel din Orientul mijociu!!
Strada coloanelor avea apr 600 m lungime si era plina de magazine, cladiri, etc si daca va uitati cu mare atentie pe jos veti vedea in piatra urmele trasurilor, ,,citisem undeva si chiar se vad, daca te uiti cu atentie, nu cand ai soarele in fata, ci daca te intorci invers cu fata!
Principala strada a orasului se numea Agora, aici era zona cu mancare, tot aici este si fantana centrala Nymphaeum, fantana publica ovala strajuita de lei, dedicata nimfelor.
Templul lui Zeus a fost construit sus pe deal, pt a fi vazut de departe, din orice punct al orasului, se spune ca exista o scara impunatoare inca ascunsa care ducea la el!!
Templul zeitei Artemis era una dintre cele mai mari si importante constructii din oras, ea fiind patraoana orasului / interesant acum este faptul ca e folosit de ghizi pt a demonstra modul in care coloanele au fost ridicate dupa cutremurul care a daramat aproape tot orasul - ele se leagana usor in vant si daca pui un deget la locul de imbinare si bate vantul, vei simti presiune cand pe-o parte, cand pe cealalta a degetului)) Super experienta, nu e pt cei slabi de inima, nivelul de adrenalina creste instant!
Teatrul din sud avea 3000 locuri si e folosit astazi pt spectacole ocazionale, am prins si noi un mini concert de chitara si a fost foarte frumos.
Ne-am plimbat in sus, in jos, ore am petrecut imaginandu-ne viata locuitorilor orasului in vremea lui de glorie, o bucata vie de istorie intr-un Orient mijlociu tulburat in zilele noastre!
Ne-am bucurat ca am putut sa vedem cu ochii nostri o parte din aceste minuni, am mancat o inghetata pe drumul de intoarcere catre statia de bus (1 jod), am ajuns in statia de bus aproape de ultima plecare (era sarbatoare la ei si nu circulau pana seara), si am fost de acord sa platim 2 jod de pers in loc de 1 pt ca busul sa plece (nu era plin si nu se mai vedeau oameni venind)
Intr-o ora am ajuns inapoi in statia Tabarbour din Amman, de unde am prins repede si busul catre Madaba (0,90 jod de pers biletul)
Pe inserate am ajuns in Madaba, am mers la prietenul nostru cu cel mai bun falafel mancat vreodata, ne-am mai plimbat pe strazile bine cunoscute acum, am povestit seara pe terasa hotelului despre una, despre alta cu alti turisti, vecini de camera, si uite asa, am scris o noua pagina frumoasa a calatoriilor noastre pe cont propriu!!
Ne-am intors in camera, ne-am pregatit bagajele, am asteptat taxiul tocmit dinainte pt ca plecam la miezul noptii (urat program de zbor are Taromul, dar pt 100 euro biletul merita, asta e), am ajuns cu bine la aeroport, ne-am imbarcat si dimineata eram acasa...
Iordania merita din plin vizitata fara frica, fara teama, doar cu dorinta si pasiune!!
Trimis de andreea72 in 09.10.16 16:31:10
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ORIENTUL MIJLOCIU.
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (andreea72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@andreea72: Zona este deosebită, grandioasă și pusă în evidență de frumoase poze! Reviewul tău este un îndemn să vizităm Iordania.
Da, se merită!
@andreea72: „Superbe ruine antice”, dacă putem spune așa. Fascinantă culoarea acestor vestigii... frumoase fotografii.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2023 Jerash — scris în 15.08.23 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2018 Printre „pietrele” din nordul Iordaniei – Ruinele romane de la Jerash — scris în 10.12.18 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Aventuri prin Iordania — Jerash lectie de Istorie — scris în 19.04.18 de alunelu69 din CONSTANțA - RECOMANDĂ
- May.2009 Jerash -Pompeiul Orientului — scris în 14.10.09 de lizuk din MARAMURES-CLUJ-BUCURESTI - RECOMANDĂ