ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.11.2014
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2014
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    Saltaretul GEYSIR, superba cascada GULLFOSS si KERIð cel nevazut

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Pai da-i cu ploaie, da-i cu vant, mandra mea, draga mea…si tot asa pana la GEYSIR. Ce sa fie, ce sa fie acest Geysir saltaret? Pai este singurul geiser din Islanda care sare pana la cer si face pe nebunul cand il apuca pandaliile! Am sarit noi din masini si am purces pe drumul de caramida (nu galbena!) catre tara minunilor geiser-esti. Panouri de avertizare te incurajeaza sa afli ca esti aici pe proprie raspundere si pe propriul risc, adica daca nen-tu Geysir se rasteste prea tare si te fierbe nitelus, nexam despagubiri de la statul Islandez, adica ce sa cauti tu, turist strain, fix cand sare nenea suparat de sub pamant?! Pai nu?! Apropos, cel mai apropiat spital este la 62 km distanta, ia aminte neamule! Primul element care te intampina la fata locului este puiul lui Geysir, Litli Geysir, ala micu, stiti voi. Asta micu nu are treaba cu noi, e linistit si pufaie nori de aburi in tihna acolo in groapa lui, nimic spectaculos. Tot locul e brazdat de ape termale fierbinti care curg in firave paraiase pentru a se uni ulterior intr-un raulet mai maricel captat urgent de localnici pentru a se incalzi. Duium de semne verzi care te atentioneaza ca apa si pamantul sunt fierbinti 80-90 grade, deci sa nu calci dincolo de drumul de caramida. Ajungem si la nenea Geysir botezat si Strokkur, care momentan dormiteaza si fumega linistit. Asteptam infrigurati si cuminti langa el si vedem cu deodata apa din groapa incepe sa dispara de parca o inghite cineva, se formeaza o bula care creste si creste…si faaasssss…... se fasaie! Mai dam o tura in jurul sau si vedem ca incepe din nou sa bolboroseasca si sa se enerveze. Bula se ridica din nou si din nou…faaasssss! Hmmm oare are de gand sa si sara azi? Buuuuum!!! Deodata un jet fierbinte sare pana la cer si improsca totul in jur…. buuuum inca o data!!! Si buuum inca o data!!! Fericiti nevoie mare ca l-am prins in saritura ne intrebam unul pe altul daca l-a prins cineva pe aparat. Nimeni! Nu-i nimic, o sa il pandim pana sare din nou. Nu exista un timp fix la care geiserul sare, dar mie mi s-a parut ca ar dura vreo 5-10 minute intre sarituri. Am continuat sa ne plimbam in zona pentru a astepta urmatoarea saritura, oricum se vede mai bine de la distanta decat de langa el.

    La cativa metri de el, pe o colina descoperim o mica baltoaca fierbinte si deosebit de albastra. Este atat de frumoasa, mica, marginita cu alb si calda incat mai ca am fi sarit in ea sa facem o baie. Aproape de baltoaca albastra mai bolboroseste un geiser, cel mai mare dintre toate, asemanator unui vulcan din care curg raulete roscate si aburinde. De la distanta la care ne aflam il vedem din nou pe Strokkur sarind catre cer. Jetul de apa impins cu o putere fantastica se evapora din cauza frigului aproape instantaneu lasand sa cada catre pamant doar un nor de fum. Reusim sa fotografiem totul de data asta! Distanta este perfecta! Iesim din zona fumegatoare, traversam soseaua si intram in restaurantul-magazin-muzeu pe nume (cum altfel?!) Geysir. O sa scriu despre el in urmatoarea poveste. Aici luam masa de pranz si pornim spre urmatorul obiectiv de pe harta …

    CASCADA GULLFOSS

    Cascada de aur, isi trage numele de la ceata aurie care apare in fiecare seara deasupra ei sau poate de la curcubeul ce se iveste des traversand-o de la un capat la celalalt, sau cine mai stie de unde. In anul 1907 un englez a dorit sa construiasca aici o mare hidrocentrala dar proprietarul terenului a spus “niciodata nu imi voi vinde prietenul”. Dupa moartea acestuia terenul a fost inchiriat investitorilor straini. Fiica proprietarului, Sigridur Tomasdottir a luptat in instanta pentru redobandirea drepturilor asupra cascadei, a luptat necontenit, zi si noapte, a mers pe jos mii de kilometri pentru discuta cu autoritatile din capitala si pentru a castiga procesul iar in final a reusit sa opreasca constructia si sa alunge investitorii straini de pe pamanturile ei. Sigridur a devenit prima luptatoare pentru mediu din Islanda. In 1979 cascada a devenit obiectiv natural protejat.

    O minune gigantica se intinde in fata noastra. Rafale de vant incearca sa ne impiedice sa ne apropiem. Marginile abrupte si peretii verticali alunecosi ne asteapta parca pentru a ne azvarli in apele mistuitoare ale cascadei. Tunete ies din maruntaiele ei. Apa mugeste furioasa cu o putere de neimaginat. Cu toate astea nimic nu ne poate stavili curiozitatea. Ne aventuram pana pe margine si ne lasam in bataia vantului care ne umfla pelerinele. Energia disipata in atmosfera ne umple de curaj si de forte proaspete. Zona este puternic incarcata si valuri de adrenalina ne imbujoreaza obrajii. Senzatia pe care o cascada de asemenea dimensiuni o lasa privitorului este greu de descris. Putere, viata, puls crescut, zgomot asurzitor, maretia si puterea naturii, toate astea imbinate cu un sentiment de respect si umilinta in fata fortelor universului. Cam asa am ramas cu totii privind apele dezlantuite in fata ochilor nostri. Ploaia nu contenea, vantul suiera puternic, si noi nu vroiam sa mai plecam de acolo. Am coborat de pe culme ca sa o vedem si de jos. Indiferent de unde incerci sa o privesti, maretia cascadei te lasa fara glas. Nici acum nu as putea spune din ce parte este mai frumoasa, fiecare zona din ea este speciala si unica! Spectacolul oferit de cascada ne-a tinut cu sufletul la gura pret de vreo 30 de minute. Aparatele nu mai conteneau sa faca poze cu toate ca ploua si batea vantul si se udau. Alaturi de cascada exista un mic restaurant unde puteti servi supa calda si un mic magazin de souveniruri. In parcare am descoperit doua masini gigantice tipice Islandei si desigur un coleg nu s-a putut abtine sa il parodieze pe Van-Damme (vezi foto). Cu bateriile incarcate am pornit mai departe, chiar daca se lasa intunericul, catre un crater pe nume Kerið.

    La KERIð am ajuns pe intuneric bezna dar ochii nostri au reusit sa distinga bine frumosul lac albastru de pe fundul sau. Daca nu zaboviti prea mult pe la celelalte obiective poate voi veti ajunge pe lumina la crater, merita, este foarte spectaculos cu micul sau lac albastru. Surpriza a venit cand pozarul sef a prelucrat fotografia lui de la Kerið! O minune inconjurata de pietre mov, ceva de vis! Lentila aparatului de fotografiat a vazut ceea e ochii nostri nu au reusit. Va invit sa vedeti poza cu pricina. Sa stiti ca era intuneric de iti bagai degetele in ochi, dar poza pare a fi facuta pe lumina. Ce ti-e si cu aparatele astea super-profi!

    De aici ne-am intors la hotel unde am ajuns seara tarziu si cu mare chef de petrecere. Cugetand noi pe marginea sticlelor de “trascau” si consultand pe internet prognoza meteo, am decis ca in ziua urmatoare sa mergem catre Peninsula SNAEFELL, in vestul Islandei, unde se prevedea soare si vreme buna. Sa vedem cum o fi…

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul clip

    http://www.youtube.com/watch?v=_vPaKX8yGHI

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 26.11.14 08:41:50
    Validat / Publicat: 26.11.14 10:12:14
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ISLANDA.

    VIZUALIZĂRI: 5025 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P49 ... iar asta e poza lui Adrian Visoreanu, cu ce a vazut aparatul lui de 4000 de euro! Sa stiti ca nimeni nu a vazut asa ceva, era bezna totala!
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    Marian Preda
    [26.11.14 10:30:00]
    »

    @buterfly;

    Am onoarea primului vot!

    Islanda este o destinatie turistica trecuta pe lista mea de calatorii!

    abancor
    [26.11.14 11:06:59]
    »

    E evident că o călătorie în Islanda e o vizită la începuturile lumii. Acolo pămîntul încă nu s-a răcit, roca se luptă încă cu văzduhul, apa cu focul, marea cu uscatul, gheața cu pășunile... Un mecanism subconștient face ca, de cum văd texte în limba asta, semnalate de literele lor ciudate, ca D-ul ăla tăiat, să mă gîndesc la troli, elfi și zei înarmați cu ciocane de luptă. Unde mai pui că e vorba și de o insulă. Ai toate ingredientele unui tărîm de legendă. Nici nu mai citesc! Pînă oi ajunge să îl văd cu ochii mei încerc să rămîn cu picioarele pe pămînt și să mă feresc de riscul reveriilor prelungite

    TraianS
    [26.11.14 12:02:33]
    »

    Filme Science Fiction ca Prometheus si mai recentul Interstellar au fost filmate prin Islanda.

    Nu e greu de inteles de ce.

    Salutari fotografilor, daca pe bezna aia au scos asa imagine, pe mine unul, m-au lasat fara cuvinte.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 12:34:25]
    »

    @Marian Preda - Multumesc mult pentru aprecieri. Primul meu articol e scris tocmai pentru a usura munca viitorilor calatori catre Islanda, ai acolo toate detaliile necesare, locuri de vizitat, locuri de dormit, de mancat, de inchiriat masini... etc. sper sa iti fie de folos si asteptam impresiile tale

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 12:36:30]
    »

    @abancor - Nici eu nu as fi putut spune mai bine de atat! Este un loc cu adevarat special. Ne-a ramas in suflet si in minte. Citeste si tu seara ca sa poti dormi bine si visa frumos, dupa!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 14:07:18]
    »

    @TraianS: auzisem de filmele cu pricina, in articolele urmatoare o sa vedeti si astfel de peisaje lunare sau martiene.

    Sa stii ca nimeni nu a vazut kerid-ul ASA! Toti l-am vazut oarecum ca in poza mea. Am ramas tablou la ceea CE a vazut camera

    claudiu 71
    [26.11.14 14:12:01]
    »

    @buterfly:

    Iceland!

    Standing ovation this week

    Comentariile la epilog... pana atunci

    "Go NORD"

    papone
    [26.11.14 16:15:11]
    »

    yuuupppyyyyy!!! dupa aproape doua ore de asteptare, s-a gasit cineva sa dea votul 13, ca sa vin eu cu superbonusul felicitari, buterfly pentru acest serial si pentru vacanta reusita!

    PS: vezi ca pot si sa nu fiu hatru?

    alinaro
    [26.11.14 17:51:12]
    »

    @buterfly - Chiar ca pozele sunt de belea, iar P01 e ireala! Fecilitari once again.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 20:52:34]
    »

    @claudiu 71 - multumesc pentru aprecieri! Toate mainile acum in aer!!!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 20:54:41]
    »

    @papone - ahaaaa, deci stateai la cotitura! Nu stiam pe unde ai disparut colegul meu de stand! Multumesc pentru superbonus!

    PS Esti hatru si cand nu vrei!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [26.11.14 20:56:51]
    »

    @alinaro - Multumesc mult Alina!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    abancor, alinaro, buterfly*, claudiu 71, Marian Preda
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Islanda:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048580169677734 sec
    ecranul dvs: 1 x 1