GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ziua 6
Suntem in a 6 zi si ultima petrecuta de noi in tinuturile islandeze si vom avea un program de mici cumparaturi, plimbare prin oras si relaxare. Dupa micul dejun, pornim spre zona centrala a Reykjavik-ului, care nici nu este foarte departe, cateva minute si suntem in zona comerciala a orasului, dar mai intai vom merge sa vedem biserica din centrul orasului.
Biserica lui Hallgrimur (un poet islandez) sau Hallgrimskirkja, este cea mai inalta biserica din Islanda, cu o inaltime a turnului de 74,5m. Este parohie luterana si se vede de oriunde te-ai afla in Reykjavik. Constructia acesteia a durat 41 de ani, din 1945 pana in 1986 si este opera unui cunoscut arhitect islandez, Guojon Samuelson. Stilul bisericii este modern fiind inspirat din peisajele islandeze, coloanele de bazalt, cascade, munti si ghetari.
Intrarea in biserica este libera si daca tot am aflat ca este cea mai inalta biserica din Islanda, are si o oarga pe masura, cu o inaltime de 15 m, o greutate de 25 de tone si un numar de 5275 de tuburi. Contra unei taxe si sub acoperire, adica cu masti, urcam in turn de unde avem o vedere 360 de grade asupra capitalei si a zonei. Minunat si foarte curat acest oras!
Coboram din turn si ne indreptam spre ocean, trecand in drumul nostru si pe la adresa de domiciliu a Ofeliei, pentru a o cunoaste si restul grupului nostru, apoi ne oprim cateva minute pe malul oceanului sa admiram o alta opera a arhitectilor islandezi.
Obeliscul Sun Voyager, este de o constructie metalica, ce te duce cu gandul la o barca vikinga (asa am citit), dar mie mi-sa parut ca ar putea fi un schelet de balena (fiecare cu imaginatia lui!) Voi ce parere aveti?
Facand abstractie de ce am vazut eu, obeliscul reprezinta de fapt o barca de vis ce simbolizeaza descoperirea de noi teritorii sau o oda adusa soarelui (de unde si numele). A fost dezvelit in 1990 cu ocazia aniversarii a 200 de ani de existenta a orasului si il are ca parinte pe arhitectul Jon Gunnar Arnason. Mai pierdem o vreme pe aici in cautare de mici atentii pentru cei de acasa, apoi ne indreptam spre o piata cu de toate unde cu mult succes pierdem vremea trecand de la o masa la alta fara a ni se lega ceva de mana. De fapt piata era mai mult un fel de bazar si ca in orice bazar si asa cum ii spune si numele, aici sunt de toate pentru toti.
Mai intai am intrat in zona cu haine si alte obiecte necesare pentru confortul termic, dar si cu multe alte produse industriale sau culturale, discuri de vinil, carti, DVD... Ajungem in zona de potol sau cu produse pentru confortul gastric. Heiii, aici pare a fi mult mai interesant, macar si pentru privit. Mult peste, sub forme diferite, sarat, uscat, afumat si proaspat, alaturi carnuri, de balena, de porc sau vita precum si produse de patiserie. De aici am mai si cumparat cate ceva, ce puteau fi transportate, dar nu prea multe...
Cu ceva cumparaturi facute ne indreptam catre cazare pentru a ne pregati de ultimul program din Islanda si anume cateva ore de rasfat la „Sky Lagoon” , aflat la periferia capitalei. La fel ca si „Blue Laguna” si aici ai parte de relaxare totala. Pe langa baia in apa geotermala, benefica pentru trup si suflet, te bucuri de de privelistea de vis spre ocean. Se spune ca, daca esti norocos, vei putea admira unul dintre cele mai frumoase apusuri sau chiar aurora boreala. Noi nu am avut atata noroc, dar laguna si zona de spa a fost suficient pentru a ne declara rasfatatii zilei de azi! Cand ajungi in fata intrarii crezi ca vei patrunde in inima pamantului, dar de fapt ajungi in paradis. Facem un popas la receptie, pentru a primi bratara de culoarea potrivita facilitatilor platite, apoi la vestiare pentru a ne pregati tinuta. Vestiarele sunt separate, doamnele pe o parte, domnii pe alta. Ca si la Blue Lagon si aici avem dusuri (unde gasim si consumabile:gel de dus, sampon, balsam), uscatoare de par, cabine pentru schimbat si dulapuri pentru a ne lasa bagajele. De aici ajungem in zona piscinei cu apa geotermala, deci ajungem in paradis!
Cuvintele sunt de prisos si mult prea seci pentru a descrie frumusetea din jur. Scufundati pana la gat in apa calda, privind prin aburul ce te invaluie te simti cu adevarat intr-o lume de poveste.
Pentru a fi parte din poveste, noi am achizitionat un bilet numit „Pure Pas” , ce include:
-accesul la laguna
-Ritualul in sapte pasi
-dotari publice de schimbare
-prosop
Daca doriti, sunt si alte variante pe care le puteti rezerva atunci cand alegeti sa petreceti cateva ore aici
Ritualul in sapte pasi are 7 pasi (ati ghicit!) si acestia sunt:
1. Baia binefacatoare in laguna cu apa geotermala, admirand frumusetile din jur si savurand o bautura inclusa (alcoolica sau non alcoolica, dupa preferinte).
2. Pentru cei curajosi urmeaza un plonjon in apa rece (ca doar suntem in tara vikingilor) pentru revigorare si stimularea imunitatii.
3. Dupa actul de curaj de la punctul 2 poti ajunge la o sauna umeda, aflata intr-o grota sapata in stanca si unde vei fi atat de” aburit” incat nu vezi nimic in jur. La acest punct, altii au ales o sauna uscata si realitatea ne-a depasit asteptarile. Prin fereastra imensa puteai admira oceanul ce ti se intindea la picioare si poate un asfintit superb, daca te nimereai sa fii acolo la timpul potrivit.
4. Dupa sauna, uscata sau umeda, urmeaza o noua revigorare intr-o ceata rece.
5. Curatarea corpului cu o crema exfolianta oferita de personal locului.
6. Cu crema de gomaj pe corp urmeaza o noua baie de aburi.
7. Finalul ritualului este dusul cald si din nou in laguna pentru ca acum esti cu totul alt om si acesta vrea si el o baie in apa termala!
Dupa asemenea rasfat nu ne ramanea decat sa ne intoarcem in oras pentru cina si apoi la facut bagaje. Expeditia noastra in tinuturile vikinge lua sfarsit, dar eram fericiti ca am reusit sa” cucerim „o parte din zonele cele mai pitoresti!
A fost minunat! A fost de vis! Daca nu v-ati gandit niciodata ca in aceste tinuturi nordice ati putea petrece cateva zile de neuitat, ei bine, se poate si va recomand sa va treceti Islanda macar pe lista lunga cu destinatii de vacanta!
Voi reveni sa va spun cate ceva despre cazarile avute...
Trimis de DOINITA in 25.02.23 12:39:58
- A fost prima sa vizită/vacanță în ISLANDA
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Obeliscul Sun Voyager, este de o constructie metalica, ce te duce cu gandul la o barca vikinga (asa am citit), dar mie mi-sa parut ca ar putea fi un schelet de balena (fiecare cu imaginatia lui!) Voi ce parere aveti?
Este, după părerea mea, o barcă vikingă mult stilizată, care „mult” nu-i micșorează frumusețea! Cele cinci „siluete” din barcă par a fi a unor oameni cu brațețe ridicate, ce se bucură că au ajuns la ținta propusă și care și-au lăsat ramele în apă. Acestea sunt, de fapt, punctele de sprijin ale „bărcii operă de artă” . Îmi plac lucrurile stilizate și încerc să le citesc în „cheia” imagineției mele!
Mă bucur pentru voi că la finalul sejurului ați avut un adevărat regal la Sky Lagoon! Chiar că parcă ești în paradis, să stai în apă geotermală și să ai așa priveliște în jur!!!
Felicitări pentru alegere și...
@doinafil: Ai dreptate, asa este, o barca vikinga, dar pentru mine cand am vazut-o de
la distanta, fara sa analizez a parut a fi un schelet si pentru ca eram aproape de ocean
nu putea fi decat o balena????.
Multumesc frumos pentru vizita, vot si raspunsul la provocare! ????
@DOINITA: Super vacanță! Și ce experiență fabuloasă la Sky Lagoon!
Mă bucur pentru tine. Bravo!
@Carmen Ion: Multumesc frumos, pentru timpul alocat si pentru vot! Intradevar am avut o vacanta minunata!
Multumesc!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Vacanta in tinutul vikingilor (5) — scris în 20.02.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vacanta in tinutul vikingilor (4) — scris în 13.02.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vacanta in tinutul vikingilor (3) — scris în 10.02.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vacanta in tinutul vikingilor (2) — scris în 08.02.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Vacanta in tinutul vikingilor — scris în 04.02.23 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 Circuit pe cont propriu — scris în 05.08.19 de Suditu din CHIAJNA [IF] - RECOMANDĂ
- Jun.2019 Turul Islandei în șapte zile, sau: tărâmuri de basm existente și accesibile (sper) și după Covid – partea a 2 - a — scris în 22.11.20 de le_maitre din BUCIUM [AB] - RECOMANDĂ