ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.02.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2022
DURATA: 6 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Vacanta in tinutul vikingilor (2)

TIPĂREȘTE URM de aici

A 2 zi si continuam cu cercul de aur.

Un mic dejun incropit de noi, caci cazarile nostre din Islanda nu au fost cu mic dejun, apoi pornim alaturi de prietena noastra, Mara, sa descoperim noi minunatii ale acestui frumos colt de lume. Primul obiectiv este Podul dintre Continente (sau Midlina). Daca cu o zi inainte am fost la cel mai interesant loc aflat intre cele doua continente America si Eurasia, acum indraznim mai mult si vrem sa trecem de pe un continent pe altul. Vremea nu este tocmai buna, e inorat (ne asteptam sa ne ploua in Islanda) si bate un vant rece si taios. GPS-ul, ne duce direct in parcarea in care urmeaza sa lasam masina, apoi pe o alee amenajata pornim spre... America!

Podul, este pietonal, are o lungime de 15m si se intinde intre cele doua placi tectonice, America de Nord si Eurasia. Numele acestuia este dat de un celebru explorator islandez Leif Erikson care a fost si primul european ce a pasit in America de Nord.

Ne indreptam cu pasi grabiti spre pod, ajutati sau impiedicati de vantul ce sufla cu putere si iata-ne cu un picior in Europa si unul in America. Facem plimbarea pe pod, ajungem in America, dar cum totul e la fel, adica vant si cam frigut, ne intoarcem. Peisajul din jur e atat de variat, e mult nisip negru, e piatra dar si mici palcuri de vegetatie, iar in planul indepartat se vede oceanul. Islanda ne surprinde mereu! Nu puteam sa-mi inchipui ca imi va place atat de mult aceasta tara aflata la un pas de zona polara. De pe pod admiram campurile intinse de lava si cativa turisti temerari ce au trecut deja pe continetul american si incearca sa urce pe o stanca de unde probabil au o vedere panoramica. Noi vom cobori sub pod, in crevasa formata prin indepartarea celor doua placi tectonice (in fiecare an se indeparteaza cu 2 cm), plina cu nisp negru prin care incercam sa faci cativa pasi. Iesim pe partea islandeza si ne continuam drumul spre urmatorul obiectiv. Vantul nu ne lasa sa petrecem mai mult timp in aceasta zona.

Pe lista se afla farul Reykjanes, cel mai vechi far din Islanda, dar pentru ca vantul era foarte puternic si farul se afla pe o stanca, ne-am oprit pe plaja din apropiere sa admiram valurile zbuciumate ale oceanului, dar si farul de la distanta.

Cateva date despre far, a fost construit in 1907-1908 pe locul vechiului far din 1878, distrus intr-un cutremur. Se presupune ca si actualul far va trebui inlocuit intrucat stanca pe care se afla este intr-un proces intens de eroziune. Farul a avut un paznic ce locuia impreuna cu familia in casa din apropiere pana in 1999.

Pornim mai departe, dar nu foarte departe (obiectivele turistice sunt destul de grupate) si dam peste Izvoarele termale Gunnuhver-un camp plin de bazine cu noroi si fumarole. Fumarolele sunt orificii de ventilatie la suprafata pamantului prin care ies vapori fierbinti din inima vulcanilor ce au fost activi si uneori pot preceda o eruptie. Vaporii rezultati din racirea magmei vulcanice contin compusi de sulf (oxizi de sulf, hidrogen sulfurat) si uneori acid clorhidric.

Imaginea este de pe un taram extraterestru, zeci de gropi cu noroi ce fierb continuu, o multime de emanatii de gaze si bineinteles un miros puternic de sulf. E altceva, e impresionant, dar si surprinzator. Si cum mai toate locurile ce par a fi ireale au o poveste si acest loc are o legenda. Se spune, ca in urma cu aproximativ 400 de ani la o ferma din zona traia o femeie foarte saraca pe nume Gunna. Atat era de saraca incat la un moment dat nu si-a platit chiria catre proprietar iar acesta a devenit foarte furios si i-a luat singurul obiect aflat in proprietatea acesteia, o oala de gatit. Ne mai avand cum sa-si gateasca, Gunna a facut „greva foamei” si in scurt timp a murit. In timp ce scriul era dus spre mormant a aparut o lumina, iar cei in jur au auzit o voce soptita:” Nu este nevoie sa sapi adanc, nu e nevoie de planuri lungi pentru a minti”

La cateva zile trupul prorietarului bogat si hain a fost gasit mutilat, iar localnicii au fost convinsi ca fantoma Gunnei a fost cea care s-a razbunat. Fantoma nu s-a multumit doar cu atat si a continuat sa bantuie tinutul pana cand un preot, Erikur, a ajuns in sat si a gasit o solutie de ai scapa de fantoma ucigasa. Preotul a dat satenilor un ghem de fire si a lasat un capat in locul in care bantuia Gunna, ghemul aruncandu-l in izvorul fierbinte. Gunna s-a lasat dusa de fir la izvorul fierbinte de unde nu a mai avut scapare. Daca credeti in povesti si aveti imaginatie bogata e posibil sa o puteti zari pe Gunna prin aburul cu miros de sulf incercand sa scape din infernul fierbinte. Locul este surprinzator si poti da frau liber imaginatiei. Abur, miros de sulf, pamantul in culori de galben, brun sau rosu este decorul potrivit pentru o scena de film in care sa apara Gunna.

Deplasarea prin campul de fumarole si noroi se face pe pasarele si alei din lemn care asigura siguranta turistilor.

Dezamagiti ca nu am vazut-o pe Gunna, dar impresionati de peisaj, pornim mai departe si poposim intr-un port, Grindavik, pentru o cafea si refacerea rezervelor energetice. Chiar pe malul oceanului, dincolo de strada gasim un bistro unde numerosi muncitori din port, dar si turisti, rataciti prin aceste locuri, se incalzesc cu o supa de peste. La bar se plateste o supa apoi iti faci refill de cate ori simti nevoia si unii chiar au simtit ca e nevoie de 2-3 reincarcari.

Noi, am zis ca nu ne trebuie supa ci doar o cafea si cate un dulce, dar am plecat cu regretul ca nu am incercat cate o supa acolo la mama ei, pe malul oceanului. Asta e! Pentru unii poate va mai exista si un” next time” !

Pornim spre Reikjavik caci urmeaza cateva ore de relaxare in „Blue Laguna” . Rezervarea pentru acest loc de vis a fost facuta din tara si a costat 87 de euro de persoana, incluzand accesul in laguna, bauturi alcoolice sau non alcoolice servite la barul din laguna, accesul la saune (umeda, uscata), prosoape, o masca faciala cu namolul bogat in siliciu.

Ce este Laguna Albastra? Este unul dintre cele mai impresionate locuri din Islanda si citisem ca este si cel mai vizitat loc din aceasta tara. Totul a inceput in 1981 cand un anume Valur Margeirsson, a facut baie intr-un noroi albastru si a sustinut ca are efecte vindecatoare. Dupa ce vestea s-a raspandit oamenii au inceput sa vina aici pentru a-si trata unele afectiuni si incet –incet locul a inceput sa se dezvolte. In prezent Laguna este de fapt un mare SPA, in care te bucuri de apa geotermala bogata in minerale si benefica pentru anumite afectiuni ale pielei. Dispune de hotel, restaurant, bar, magazin cu produse cosmetice, saune, camere pentru relaxare si terapie si mai presus de toate de o priveliste de vis. Albastru apei, aburul alb si pietrele vulcanice de culoarea abanosului sunt culorile dominante ale acestui minunat loc.

Biletele de acces au preturi diferite in functie de serviciile oferite si evidentiate prin culoarea bratarii pe care o porti si care este scanata atunci cand primesti un serviciu.

Dupa ce am trecut de receptie ajungem in zona dusurilor unde ai tot ce iti trebuie, sampon, balsam, gel de dus, uscator si tot aici se afla dulapurile in care iti lasi hainele si la care ai acces tot cu bratara. Dusati si pregatiti ajungem in sfarsit afara in laguna. WAAAAU! Asa se aude in limba universala. Toata lumea e incantata si uimita de frumusetea ce se afla in fata noastra. Ne relaxam, exploram cat mai mult din aceasta imensa „cada „cu apa calda si benefica. Ajungem la bar si luam o bautura pe care o vom savura, apoi ni se ofera crema pe care suntem invitati sa o intindem pe fata. Este masca inclusa in pret. Dupa un timp o parte din grupul nostru de cinci persoane vor merge la sauna, altii raman in apa binefacatoare.

Cu regret, dupa vreo 3 ore de rasfat trebuie sa parasim paradisul si sa revenim cu picioarele pe pamant. Nu plecam fara a ne cumpara si pentru acasa 2-3 creme din magazinul cu produse cosmetice.

Programul celei de a 2 a zi mai cuprinde si un zbor virtual deasupra Islandei. Dupa o scurta pauza ne indreptam spre locul in care vom „urca la bord” si vom explora o parte dintre cele mai importante locuri turistice din Islanda.” Zborul” este foarte bine pus la punct, vei simti vantul, mirosul lanurilor cu flori, stropii de apa si te vei bucura de locuri si peisaje pe care putini ajung sa le admire. „Avionul” tau in care te afli cu centura prinsa, va intra in canioane, va urca peste piscurile inalte, coborand apoi rapid desupra unei cascade unde stropii de apa iti vor umezi fata, va intra in craterul vulcanilor, va trece peste pajistea de un verde crud sau peste un ghetar. Totul a fost un vis si pentru ca nu ai cum sa faci poze si nici nu sunt capabila sa redau in cuvinte momentele de vis traite, am sa pun o poza doar cu traseul parcurs.

Biletul pentru un asemenea zbor, ce nu trebuie ratat, este de 37 euro de persoana si pot spune ca a fost, pentru mine, unul dintre momentele favorite din Islanda.

Dupa o zi plina ne-am retras spre cazare, dar nu inainte de a manca la un restaurant cu specific pescaresc ca doar la doar cativa metri se afla oceanul.

La somn ca si maine e o zi!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de DOINITA in 08.02.23 14:52:13
Validat / Publicat: 08.02.23 17:34:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ISLANDA.

VIZUALIZĂRI: 861 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Plaja de langa far
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Islanda:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062421083450317 sec
    ecranul dvs: 1 x 1