ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.08.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 10 MIN

    Forio, locul care ne-a fost gazdă pentru 7 zile!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE URM de aici

    Atunci când am ales locul de cazare, Forio, a fost lozul câștigător, pentru că studiind harta, am descoperit că acoperă cele mai multe obiective pe care le doream a le atinge, are plaje frumoase, locuri și peisaje minunate.

    Numele de Forio, potrivit medicului savant Jasolino, de prin anii 1500, ar provine de la cuvântul Fiorio, pentru că după invazii și distrugeri de vile și castele, această zonă a cunoscut o înflorire rapidă, cea mai mare din insulă.

    Potrivit altora, ar avea legătură cu cuvântul grecesc phoros, care înseamnă fertil.

    Mi se par potrivite ambele variante, dacă ar fi după mine!

    Forio, este cea mai mare zonă administrativă, comună, cu cea mai mare întindere, cca 13 km și se întinde geografic între două promontorii, respectiv între Punta Caruso din zona Zaro, unde regret că n-am ajuns, la nord și Punta Imperatore la sud, sud-vest. Putem spune că se întinde de la muntele Epomeo, până la mare.

    Este o zonă foarte verde, este renumită pentru plajele sale frumoase, are cea mai mare densitate de ape termale, cu cea mai mare concentrație de oligominerale, în special în zona Citara, dar și în Golful Sorgeto, în sud, unde apa e foarte caldă și se poate face baie tot anul, inclusiv iarna.

    Se spune că aici, în Forio, soarele apune cel mai târziu, mult mai târziu decât în alte locuri din insulă, apus pe care l-am admirat în fiecare seară și noi!

    Populația din Forio numără cca 12.500 locuitori.

    Tocmai pentru că întinderea comunei este așa de mare, zona Forio, a fost împărțită în mai multe subdiviziuni: Centrul istoric cu portul, Citara, San Francesco, La Chiaia și sătucul Panza.

    Forio este locul unde s-au păstrat cele mai multe monumente istorice, clădiri vechi, unele restaurate, biserici frumoase, adevărate opere de artă. Tot aici găsim grădini botanice, de o frumusețe rară, Giardini Mortella, Giardini Ravino, despre care tocmai ce v-am povestit.

    Fără îndoială punctele forte ale zonei, sunt parcurile termale, Giardini Poseidon despre care deja v-am scris în detaliu, dar și Negombo, în imediata vecinătate a Puntei Caruso, dar și la câteva minute de mers de Giardini Mortella.

    În ziua în care am fost la Mortella, am pornit spre Negombo, am și mers o bucată bună, mai aveam de coborât doar scările care fac accesul spre parcul termal, dar nefiind pregătiți cu cele necesare, doar ne dusesem la grădina botanică, nu? am făcut cale întoarsă.

    Apoi mă gândesc la plajele frumoase din zona Forio, plaja Citara ocupând după părerea mea primul loc. Este cu nisip maroniu, destul de fin, lungă și lată, apa fiind destul de adâncă aproape de mal.

    Plaja Chiaia este în continuarea portului, chiar lângă faleză, este o porțiune destul de mică cu nisip fin unde poți ședea pe prosop, partea amenajată cu șezlonguri și umbrele, este pe un piedestal din lemn, ca în foarte multe locuri din Ischia.

    Mergând spre nord, ajungem la Spiaggia di San Francesco di Paola, care se întinde până la Punta Caruso.

    Vorbind de centrul istoric, aici vom descoperi cele mai multe clădiri vechi, păstrate, bine conservate, astfel de departe venind de pe mare, se vede perfect Torre Il Torrione.

    Fortificațiile de pe malurile insulei Ischia au fost ridicate încă de prin sec. IX, din nevoia de a apăra insula de invaziile sarazinilor. Mai târziu, în sec. XVI, aceste turnuri-fortificații sunt dotate cu tunuri și arme de foc. O astfel de mărturie a trecutului, este Il Torrione, care domină maiestuos portul.

    Cele mai multe astfel de fortificații au fost construite de familii de nobili, care mai apoi le-au folosit ca reședință.

    Torre Il Torrione, a cărei construcție s-a încheiat în 1480, are două niveluri, cel inferior, unde erau depozitate alimentele, artileria și muniția, dar unde era și un rezervor în care se colecta apa de ploaie.

    Etajul superior, era locul unde stătea garnizoana, formată din cca 10 soldați, care trebuiau să urmărească venirea inamicilor pe mare, să dea alarma și să pregătească apărarea.

    Până în 1700, au fost ridicate mai multe astfel de turnuri, unele circulare, altele pătrate. Astfel vă amintesc de La Torre Constantina, Torre San Vito, Torre Nacera, Torre Torrone.

    Forio este locul unde de-alungul timpurilor foarte mulți artiști și-au găsit un minunat loc de întâlnire, Piazza del Comune din fața portului fiind un loc ideal în acest scop.

    Ca și câteva nume interesante, sonore, vă amintesc de Luchino Visconti, care a avut și o vilă aici în Forio, Villa La Colombaia, devenită acum muzeu și pe care am văzut-o de pe mare, imortalizând-o în poză. Mai adaug Elsa Morante, Pablo Neruda, Alberto Moravia, Liz Taylor, Richard Burton, ori Jacqueline Kennedy și Aristotel Onassis.

    Aici în Forio, găsim foarte multe biserici frumoase, iar una din cele mai renumite este fără îndoială, Chiesa Del Soccorso, situată în Piazza Giovanno Paolo II, restaurată special pentru vizita pastorală a Papei Ioan Paul al II-lea la 5 mai 2002. Este un loc splendid, cu o vedere superbă asupra mării, unde se spune că apusul este senzațional. Din nefericire nu am avut ocazia să-l văd. :(

    Ba, dacă ai noroc, se poate observa un fenomen rar, cel al razei verzi, un fenomen optic ce apare la apusul soarelui. Iată însă că am găsit un motiv întemeiat să mă întorc! :))

    Chiesa Del Soccorso , adăpostește în interior în Capela Crucifixului , din 1791, o sculptură, un crucifix. Este vorba de o sculptură de lemn, ce datează din sec. XV, fiind găsită potrivit legendei populare, de marinari, în mare. Pentru că se pornise o furtună puternică, marinarii s-au adăpostit cu crucifixul în acest loc, în care era la momentul respectiv o mânăstire. Când au vrut să plece, n-au mai putut, ușile dispăreau, iar ei au decis să lase crucifixul acolo, pentru a-i apăra și pe ceilalți marinari care ar mai fi trecut pe acolo.

    Din multele biserici existente în Forio, vă mai amintesc doar de două, pe care noi le-am văzut, Basilica Santa Maria di Loreto și Chiesa di San Gaetano.

    Câteva cuvinte despre aceste frumoase biserici. Voi începe cu prima.

    Basilica Santa Maria di Loreto -situată pe Via Corso Umberto I.

    Fațada basilicii este una impunătoare chiar de la prima vedere, este accesibilă prin câteva scări și este flancată de două clopotnițe, cu acoperișuri placate cu majolică galbenă. Clădirea are un plan cu forma unei cruci latine, cu trei nave. Acoperișul navei principale este aurit. Absida are un plan octogonal, iar ferestrele au forma unei chitare deschise, foarte răspândit în perioada barocului.

    Tavanul este casetat, aurit, având în centru o frumoasă pictură. Interiorul este bogat decorat în stil baroc. Acestea au fost realizate abia prin sec. al XVIII-lea.

    Biserica a fost fondată în sec. al XIV-lea, de către marinari, se spune că niște pescari din Ancona au adus aici cultul Madonnei di Loreto.

    În 1585, în partea dreaptă a bisericii se adaugă o capelă, dedicată Adormirii Maicii Domnului.

    Multe picturi valoroase, adevărate opere de artă pot fi regăsite în biserică. În 1755 altarul principal este ridicat din marmură colorată din Genova, urmând ca toată biserica să fie decorată apoi cu plăci frumoase de marmură multicoloră.

    Lângă biserică în partea stângă, chiar alipit de biserică este Muzeul Santa Maria di Loreto, al Arconfraternității omonime, clădire care până de curând, adică prin 1962, a fost folosit ca și spital, un spital fondat de biserică, în primă fază ca un punct de prim ajutor.

    Chiesa San Gaetano, pe cât de simplă, este pe atât de frumoasă, cu ziduri albe, renumită pentru cupola sa deosebită, cu un ceas solar, ce permite localnicilor să se orienteze în timp. Biserica a fost ridicată în 1655 și a fost dedicată inițial Santei Maria di Portosalvo. Ea a fost construită pentru a fi folosită de către marinari, pescari în mod deosebit.

    Legătura bisericii cu pescarii o dovedește și sărbătoarea ce are loc în fiecare an pe 23 decembrie, „festivalul peștilor” în dialect „assise'e pisce”, festival care are loc în Piazza Medaglie D'Oro.

    Intrarea este pe scări, accesibilă din două părți, fațada bisericii este interesantă, se îngustează înspre partea de sus, datorită prezenței contraforturilor pe părțile laterale. Portalul este din piatră cenușie, cu un plan triunghiular deasupra, cu un fronton cu arcuri din piatră gri în stil gotic, dar cu o fereastră cu margini rotunjite, de inspirație barocă.

    În interior biserica a fost renovată în 1857, se vede și aici accentul puternic baroc.

    În cursul vizitei noastre pe insulă, am avut ocazia să vedem mare parte din Forio, atât din autobuz, care începând din port, o ia prin centrul insulei, cât și pe malul mării, atunci când în prima zi am făcut o frumoasă plimbare pe jos, de la Hotel Villa Teresa.

    Am pornit de la hotel, iar la prima intersecție am luat-o spre mare pe Via Giovanni Mazella până am ajuns la mare. Aici drumul se împarte în două, la stânga merge spre plaja Citara, respectiv Giardini Poseidon, spre dreapta către port. Noi am luat-o spre dreapta. Drumul este foarte frumos, nu este foarte circulat, există trotuar, se poate merge lejer, nu și repede, :) pentru că peisajul este senzațional, ce necesită multe momente de pauză, pentru a face poze. Stânci spectaculoase sunt parcă abandonate în apă, albe, netede, parcă ar fi atunci terminate de vreun artist celebru-dealtfel așa și e-mama natură.

    Să tot faci cca o jumătate de oră, or fi vreo 2-3 km, până la port.

    Cam pe la jumătatea drumului, pe mijlocul șoselei este o formațiune stâncoasă, Becco Dell'Aquilla, devenit un mic-mic sens giratoriu, pentru că este încadrat perfect cu flori și verdeață. Mă gândesc că este rezultatul erupțiilor vulcanice, ce a „scuipat” piatra acolo, iar natura a desăvârșit lucrarea, dându-i forma pe care o vedem azi-un cioc de vulture.

    Drumul devine apoi și mai ușor, pentru că este puțin la vale, zărim de acum, promontoriul cu Chiesa Del Soccorso, albă, simplă și frumoasă. Fix în fața acestui promontoriu, drumul continuă printr-un tunel, de cca 100 de metri. Odată ieșiți din tunel, ne aflam deja la câteva sute de metri de port, care oferă o priveliște superbă. Pe partea dreaptă, case, vile și hoteluri, peste tunel, în spate am lăsat în urmă Chiesa di Santa Maria di Visitapoveri și Chiesa di San Francesco di Assisi.

    Curând am ajuns în port, locul de unde se iau și ferry-urile pentru excursii, pe un ponton înaintând în mare, pe dreapta este stația și Paza de Coastă, dar și punctul de info turistic.

    Zona aceasta este atât de fotogenică, cred că aici am făcut cele mai multe poze, având într-adevăr și o perspectivă largă asupra localității.

    Sigur că aici, din inima Forio, începe și centrul istoric, dar este și Comune di Forio, primăria.

    Puteți să vă pierdeți de acum pe micile străduțe, încercând să găsiți un strop de umbră, mici piațete cu câte o statuie frumoasă sau cu o fântână arteziană. Veți găsi multe botique-uri, cu tot felul de produse locale, tradiționale, artizanate, broderii, sau ceramică superbe. Ne-am oprit pentru o înghețată, am găsit o băncuță de piatră lângă Chiesa San Gaetano, bine ferită de razele soarelui.

    Din port, începe drumul, același de fapt cu șoseaua care duce spre Lacco-Ameno, respectiv capitală. Este deosebit de frumos drumul, pe mijloc este o fâșie verde, cu palmieri și flori colorate, iar pe stânga, poți admira de pe o bancă, ce-i drept în plin soare, bărcuțele colorate legănându-se pe mare.

    În încheiere, ca și o concluzie, mă declar foarte mulțumită de alegerea pe care am făcut-o, referitor la Forio, nu ai cum să te plictisești, depinde într-adevăr, ce dorești de la o vacanță, dar oportunitățile sunt multiple, acoperind zic eu mai toate dorințele.

    Așadar vă recomand și vouă cu drag această zonă, sperând că îmi veți da dreptate!

     

    surse de informare: ischia.it, forioischia.it

    Webmaster, rog atașarea unui filmuleț pentru o mai bună ilustrare a celor spuse de mine! youtu.be/k-FnIWkZqsE Mulțumesc frumos!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de maryka in 16.08.19 16:32:19
    Validat / Publicat: 16.08.19 18:35:15
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 8252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Forio, văzut din port, de pe ferry, dimineață la ora 8.30.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 42 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [16.08.19 18:35:02]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    marykaAUTOR REVIEW
    [16.08.19 18:39:54]
    »

    @webmasterX:

    Mulțumesc frumos!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [16.08.19 20:46:33]
    »

    @maryka: Minunat! Orice alte cuvinte ar fi de prisos...

    marykaAUTOR REVIEW
    [16.08.19 20:55:07]
    »

    @Carmen Ion:

    Mulțumesc frumos!

    irinad
    [16.08.19 20:58:50]
    »

    @maryka: Îmi place că şi tu te gândeşti să dedici un articol bazei vacanţei, oarecum în mod recunoscător locului care ţi-a fost gazdă. Mi se pare întotdeauna o idee bună, mai cu seamă că este vorba de oraşe-staţiuni care oferă mai multe oportunităţi şi trebuie prezentate în ansamblu pentru a fi cunoscute şi de alţi potenţiali vizitatori.

    Despre poze ce să spun, sunt superbe, de data aceasta m-ai lăsat fără cuvinte! Cel puţin acelea cu apusul sunt demenţiale! Felicitări!

    marykaAUTOR REVIEW
    [16.08.19 21:12:10]
    »

    @irinad:

    Mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase!

    Nici nu se putea altfel, Forio este minunat, ca toată insula. Eu știam din tot ce citisem și văzusem înainte, că e frumos, dar ce am găsit parcă mi-a depășit toate așteptările!

    Sigur că am scris pe larg, în ideea că cei care vor dori să meargă acolo să știe câte ceva despre fiecare loc în parte.

    Așa vor putea decide măcar în ce zonă să aleagă cazarea.

    Pentru poze, mulțumesc, dar când ai așa un material, nu ai cum să ratezi...

    O noapte liniștită îți doresc!

    krisstinna
    [16.08.19 22:33:58]
    »

    @maryka: Frumoase culori, apusurile deosebite, tot îmi vine sa citesc Florio, mă gândesc la florile foarte frumoase pe care le-ai găsit acolo.

    Floral totul, într-adevăr

    marykaAUTOR REVIEW
    [17.08.19 07:29:59]
    »

    @krisstinna:

    Mulțumesc frumos!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    irinad, maryka
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ischia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060627937316895 sec
    ecranul dvs: 1 x 1