GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru noi nu exista vara fara Grecia ???? in fiecare an ne place sa ne suim in masina/avion si sa descoperim cate o insula/zona noua a Greciei - si avem si de unde alege avand in vedere faptul ca Grecia are peste 1000 de insule.
Anul acesta am ales sa mergem intr-o vacanta mai inedita sa descoperim insulele Saronice. Spun vacanta mai inedita, pentru ca am ales sa inchiriem un catamaran care sa ne fie “si casa si masina” . Am stat 8 zile in aceasta excursie si am avut un program bine stabilit astfel incat sa putem descoperi cat mai multe locuri (in fiecare zi am poposit pe alta insula).
Punctul de plecare in aceasta calatorie a fost Atena, mai exact din Marina Alimos de unde am luat barca si ne-am facut comozi intrucat am navigat aproximativ 4 ore pana la prima oprire.
1. ERMIONI
Primul orasel in care am poposit a fost ERMIONI, un mic sat pescaresc din Peloponez. Punctul central al locului fiind bineinteles, portul. In jurul lui se afla multe magazine si taverne, este destul de pitoresc si are un farmec aparte. De-a lungul coastei se afla niste plaje, insa destul de micute si cu pietre (nimic foarte spectaculos).
Dupa ce ne-am plimbat prin orasel (cred ca in maxim 1h poti sa il parcurgi), am poposit la Taverna Kavos si am servit o cina autentica; un alt loc cu mancare buna este si Taverna Maria’s dar si un bar Cavo Bianco cu vedere la port.
A doua zi dimineata am plecat spre insula Spetses intr-o scurta calatorie (navigare sub 1h).
2. SPETSES
Spetses Town, este capitala pitoreasca a insulei. Orasul este perfect pentru plimbari lungi de-a lungul stradutelor pietruite, printre casutele albe, drapate cu flori viu colorate. Insula Spetses emana o atmosfera eleganta, ce se datoreaza vechilor conace venetiene. Pe insula sunt si cateva plaje care nu sunt foarte amenajate, dar care fiind izolate, ofera intimitate. Insula este ideala pentru cei care isi doresc momente de relaxare si poate fi descoperita la pas, facand drumetii pe poteci vechi care duc spre capele micute sau spre mici asezari. In plimbarile pe insula veti descoperi plaje retrase in golfuri mici si dealuri unde va puteti bucura de privelisti incantatoare spre mare.
Un lucru care mi-a placut este faptul ca insula nu este circulata de masini, ci doar de scutere, biciclete si carute.
Restaurante pe care le-am "testat": Murayo si Kapelogiannis (cel din urma nu este wow, mancarea nu a fost excelenta si preturile sunt maricele)
Insula overall ni s-a parut destul de scumpa, magazinele sunt foarte frumos amenajate dar si cu preturi pe masura. Ulterior am aflat faptul ca desi este o insula de mici dimensiuni Insula Spetses are o reputatie de insula„exclusivista” .
3. DOKOS
A 3 a zi am poposit pe o insula extrem de micuta si retrasa, situata cumva intre Ermioni si Hydra (unde avea sa ajungem in urmatoarea zi); insula are sub 20 locuitori deci nu sunt multe de vazut/facut, insa simplul fapt ca este remote si salbatica este un plus; aici ne-am bucurat pe o cina pe barca si am admirat stelele.
4. Hydra
In sfarsit am ajuns in punctul culminant al Insulelor Saronice… regina Hydra… cea mai cunoscuta insula dintre toate… si cea mai frumoasa (dupa parerea mea)... a fost dragoste la prima vedere!
Desi portul din Hydra este foarte aglomerat (si el recunoscut pentru acest lucru – fiind supranumit Paradisul Iahturilor), am avut timp aproape 2 zile sa ne bucuram de aceasta insula. Hydra a devenit faimoasa in toata lumea, gratie legendarului film “Baiatul si delfinul” , realizat pe insula in anul 1957 si avand-o pe Sophia Loren in rolul principal.
Plimbarea noastra pe insula a inceput indreptandu-ne spre partea stanga a portului, unde la cca 100 de metri se afla Muzeul Hydra. Aici sunt expuse dovezi din timpul razboiului impotriva turcilor si din razboaiele balcanice. In zona de centru ne-am plimbat pe stradutele inguste si pietruite, unde am admirat casele si conacele vechi, transformate in hoteluri. Zidurile albe ale cladirilor sunt umbrite din loc in loc de coroanele unor lamai sau portocali, ori sunt suport pentru incantatoare flori cataratoare.
La fel ca si in Spetses, insula este fara trafic (nu sunt masini) motiv pentru care chiar din port, te intampina suita de magarusi, pregatiti pentru a te plimba pe insula. O plimbare cu magarusul costa aproximativ 15 euro.
Si aici preturile sunt destul de ridicate la articolele vestimentare si nu numai. Se pare ca si Hydra este o destinatie exclusivista si scumpa! Insa, fiind foarte aproape de Atena, insula este o destinatie populara pentru greci. Un feribot de la Atena ajunge in Hydra, in circa 2 ore.
Exista si variante de plaja in apropiere:
• Mandráki: In timpul Razboiului de Independenta, a fost folosita drept port, dar in zilele noastre este o plaja care ofera facilitati excelente pentru practicarea sporturilor acvatice.
• Spiliá: Ideala pentru impatimitii de soare (locurile de plaja fiind situate pe o stanca).
• Limnióniza: Multi o considera cea mai frumoasa plaja de pe insula, probabil pentru ca ai nevoie de doua ore ca sa ajungi aici pentru a face o baie in apele sale de culoarea turcoaz!
Ca si recomandari de mancare, recomand Sunset Restaurant -pentru a admira apusul (dar si mancarea este foarte buna), Omilos Bar si Xeni Elia Douskos (taverna traditionala situata in centrul vechi).
5. Poros
Ultima insula pe care am vizitat-o a fost Poros, o insula care ne-a surprins intr-un mod placut; in primul rand este mult mai aerisita fata de celalate insule in care am fost. Aici se poate ajunge cu feribotul din portul Pireu sau din portul Galatas din Peloponez. Datorita apropierii de Atena, si Poros este o destinatie populara, în special pentru cei care isi doresc o escapada scurta de weekend.
Casute cu arhitectura simpla, tipic grecesca, cu ferestre si usi albastre, se intind ordonate pe coasta domoala a unui deal. Iar in tot acest peisaj turnul cu ceas, construit in 1927, pe cel mai inalt varf al dealului, strajuieste parca acest tinut de poveste. Numeroase taverne, cafenele si magazine se intind de-a lungul portului.
In Poros am servit pranzul la restaurantul Poseidon, pe care il recomandam, mancarea a fost foarte buna si preturile ok.
Intrucat ne apropriam de ultima zi de vacanta, inainte sa debarcam in port in Atena am decis sa ne oprim pentru o baie intr-un golf din Aegina – Klima Beach; o plaja foarte draguta, cu nisip si cu apa cristalina. Aici exista un beach bar dar si un restaurant unde poti servi pranzul.
Zilele au trecut foarte repede si vacanta noastra in Insulele Saronice a luat sfarsit; ramanem cu amintiri pretioase si cu o noua experienta pe care am bifat-o de pe bucket list-ul nostru (dormitul pe un catamaran - despre aceasta experienta as putea sa fac un review separat -insa atat va spun, a fost superb).
Trimis de ailynuka in 09.09.22 19:50:31
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ailynuka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Excelent
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă insulele Saronice, #PRIN INSULELE GRECEȘTI - I. zz ALTE INSULE" (deja existentă pe sait)
Foarte frumoasă și inedită această vacanță în insulele grecești! Sigur mi-ar plăcea și mie, deși dacă am ajuns undeva eu aș explora mult, așa că nu se cadrează cu... restul!
Mi-au plăcut și pozele, doar că aș fi vrut mai multe! A, da, mai vrem și ceva prețuri... referitor la închiriatul catamaranului. Poate la articolul despre „cazare” . Câte persoane ați fost? Sunt multe de aflat, aștept mai multe detalii.
Nu am ajuns în acele insule, am fost însă în multe altele, așa că te urmăresc în continuare!
@maryka: o sa fac un review separat pt catamaran pt ca sunt multe detalii "tehnice" legate de barca si preturi
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Felicitări pentru vacanta reușită și destinația inspirată!
Nu am fost niciodată intr-o vacanță doar cu catamaranul, dar trebuie să fie o experiență deosebită! ????????
@ailynuka: Superb! Cred ca mi-ar placea o astfel de vacanta, pare cu adevarat o vacanta de poveste! Insa ca si @maryka, si eu spun ca ai fost zgarcita cu pozele, mi-ar fi placut sa fie mult mai multe si sper ca la urmatorul articol sa pui mai multe. Si cum intrebarile pe care doream eu sa le pun le-a pus @maryka in locul meu, nu pot spune decat ca astept cu nerabdare urmatorul articol.
Felicitari, votat cu mare drag.
Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 Inchirierea unui catamaran in Grecia (useful tips) — scris în 14.09.22 de ailynuka din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- May.2008 Greece by ferries - Insulele Argo-Saronice — scris în 27.08.11 de danoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Oct.2003 Prin insulele Atenei – temelia Greciei libere și izvorul civilizației (p 2: alte insule și povești) — scris în 17.10.14 de abancor din BUCUREşTI - RECOMANDĂ