ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.11.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2014
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Ta' Pinu - biserica miracolelor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

De la Victoria spre Dwejra (pentru Fereastra Albastră), cam pe la jumătatea drumului, o deviaţie la dreapta duce în satul Għarb. Dincolo de sat, în spaţiu deschis, la nici un kilometru distanţă, se află unul dintre cele 22 de lăcaşuri de cult ale insulei. Turnul bisericii "Our Lady of Ta' Pinu", dedicată Fecioarei Maria, lăcaşul de credinţă cu cea mai mare încărcătură spirituală pentru maltezi, se vede de la mare depărtare.

Drumul este bun şi asfaltat în totalitate, aşa încât - cu autocarul, cu autobuzul sau cu maşina închiriată - la Ta' Pinu se poate ajunge cu uşurinţă. Trebuie menţionat însă că nu toate autobuzele turistice CitySightSeeing Malta care operează în Gozo ajung şi la Ta' Pinu, ci doar cele care fac traseul 1.

De existenţa bisericii "Our Lady of Ta' Pinu" sunt legate mai multe minuni săvârşite de-a lungul timpului, lăcaşul devenind din acest motiv cel mai căutat loc de pelerinaj din Malta.

Începuturile Bisericii "Our Lady of Ta' Pinu" sunt atât de îndepărtate încât nimeni nu le mai cunoaşte. Un lucru este cert. Credincioşii habotnici au plăsmuit atâtea legende încât - în timpul unei singure vizite - nu le poţi afla pe toate.

Am fost informaţi că în arhivele Curiei din Gozo s-ar păstra un document care vorbeşte despre vizita episcopului Domenico Cubelles la lăcaşurile de cult din zonă, ocazie cu care a remarcat faptul că unele sunt în stare deplorabilă. În 1575 s-a ordonat închiderea şi dărâmarea lor, între acestea fiind şi capela de aici, locul de rugăciune al unei vechi familii nobiliare.

Se spune că, la prima lovitură în zid, un lucrător şi-a rupt braţul. Interpretat ca un semn divin, acest fapt a dus la abandonarea ideii de a demola bisericuţa. Pinu Gauci, devenit procurator al capelei, în 1611 a oferit bani pentru refacerea ei şi construirea unui altar de piatră. Pictura "Adormirea Maicii Domnului" din altarul principal, executată opt ani mai târziu de Amadeo Perugino, s-a făcut tot pe cheltuiala procuratorului. Din această perioadă, după numele lui Pinu Gauci, bisericii i s-a spus "Ta’ Pinu" (adică a lui Filip).

Fără înfloriturile cu care ghizii turistici sau povestitorii de ocazie îşi condimentează expunerile, aş vrea să redau în cele ce urmează - cât mai pe scurt - cea mai răspândită legendă legată de Biserica "Our Lady of Ta' Pinu".

În 1883, Karmni Grima, o ţărancă de 45 de ani, cu mare credinţă în Fecioara Maria, trecând pe lângă capelă a auzit un glas care o chema. Intrând, vocea care se auzea dinspre chipul Fecioarei, i-a cerut să spună de trei ori Ave Maria în onoarea celor trei zile în care trupul ei a stat în mormânt înainte de ridicarea la cer.

După doi ani, când a destăinuit lui Frangisk Portelli secretul său, acesta a mărturisit că - aproximativ în aceeaşi perioadă - şi el a auzit vocea care-i cerea să se roage în capelă, iar la scurt timp mama sa grav bolnavă s-a vindecat în mod miraculos.

De atunci bisericuţa cu icoana făcătoare de minuni, a devenit loc de pelerinaj pentru credincioşii de pe insulă, în perioada următoare mai multe minuni fiind atribuite Fecioarei Maria de la Ta' Pinu.

Construcţia noii biserici, cea pe care o vedem astăzi, a început în 1922 şi s-a încheiat zece ani mai târziu.

Ca mai toate construcţiile din Malta, Biserica Ta’ Pinu este zidită din piatră brută, de culoarea mierii. Simplă în aparenţă, dar cu suficiente decoraţiuni exterioare, biserica impresionează prin semeţia turnului cu ceas şi ferestrele în rozetă amplasate peste tot. Curtea este largă, înconjurată de un parapet pe ai cărui stâlpi sunt postate din loc în loc statui. Micul parc umbrit de palmieri, cu cele trei personaje principale ale istoriei lăcaşului (Karmni Grima, Frangisk Portelli şi Pinu Gauci) îndeamnă la o clipă de relaxare.

Din parc, în sus, o alee mărginită de grupuri statuare întruchipând scene religioase, aminteşte de Via Dolorosa şi opririle lui Iisus Hristos până la locul răstignirii.

Interiorul bisericii impresionează prin înălţime şi luminozitate, un şir întreg de vitralii în rozetă suprapus de alte şiruri de ferestre alungite asigurând pătrunderea luminii naturale. Ni s-a spus că sunt 76 de astfel de ferestre colorate, dar cine a mai stat să le numere? Personal, am fost fascinată de frumuseţea mozaicurilor, a micilor statui amplasate în nişe, la înălţime, precum şi de fineţea dantelăriei de piatră care decorează arcadele şi stălpii de susţinere.

Icoana Fecioarei Maria este fără doar şi poate cea care îi atrage cel mai mult pe credincioşi. Tot în interior, într-o capelă specială, pot fi văzute mormintele celor doi gozitani - Karmni Grima şi Frangisk Portelli - cărora li se datorează existenţa lăcaşului aşa cum este astăzi.

Ce se mai poate vedea la Ta’ Pinu?

Ex Voto Museum

În anumite încăperi laterale, imposibil de ratat, se pot admira felurite obiecte aduse de credincioşi în semn de mulţumire pentru ajutorul divin primit de la Fecioara Maria în momente de grea cumpănă. Muzeul şi-a luat numele din latinescul "Ex Voto suscepto - de la jurământul făcut".

Începutul i se datorează lui Frangisk Portelli. În 1886, împreună cu fraţii săi, rugându-se pentru însănătoşirea mamei lor aflată în grea suferinţă, a promis că dacă acest lucru se va întâmpla, va pune o candelă în faţa icoanei "Our Lady of Ta' Pinu" şi va avea grijă toată viaţa ca flacăra ei să nu se stingă.

Pe pereţii muzeului, încadrate în rame, se pot vedea cele mai diverse forme de Ex Votos. Texte scrise care vorbesc despre miracolul săvârşit, hăinuţe de copil, reproducerea în argint a membrului bolnav şi vindecat în mod miraculos, tot felul de proteze devenite inutile, fotografii ale celor vindecaţi şi chiar o cască de motociclist.

Sanctuary Museum

Inaugurat în anul 2008, în sacristia principală a Bisericii "Our Lady of Ta' Pinu", muzeul expune o colecţie unică de tablouri originale ale artistului maltez Emvin Cremona, precum şi alte valoroase lucrări restaurate prin subvenţii UE în cadrul proiectului "Descoperirea turismului cultural şi religios în Gozo".

Tot aici se pot vedea mărturii ale istoriei lăcaşului, unele dintre cele mai ilustrative referindu-se la vizita Papei Ioan Paul al II-lea din 1990 şi slujba oficiată de sactitatea sa cu acest prilej. De asemenea, în 2010, când a vizitat Malta, Papa Benedict al XVI-lea, aşezând în faţa icoanei "Our Lady of Ta' Pinu" adusă din Gozo special pentru această ocazie, a donat un trandafir de aur.

Karmni Grima Museum

Casa în care a trăit Karmni Grima, cea care a auzit prima chemarea Fecioarei Maria la Ta' Pinu, se află pe Triq I-Għarb, chiar la intrarea în sat şi a fost deschisă pentru vizitatori în 1965. Din cauza unor lucrări de restaurare şi modernizare, noi nu am ajuns acolo, aşa încât nu pot da mai multe detalii. Ni s-a spus că şi această restaurare se face tot cu subvenţii UE, în cadrul aceluiaşi proiect "Descoperirea turismului cultural şi religios în Gozo".

Pentru credincioşi, important de ştiut!

La Biserica "Our Lady of Ta' Pinu", romano-catolică, pot fi lăsate de vizitatori aşa-numitele "Petitions". În plicuri speciale, pe o filă tipărită în engleză, sunt trecute nenumărate posibile doleanţe omeneşti adresate Fecioarei Maria. Trebuie să stăpâneşti destul de bine limba engleză şi să ai răbdare să le parcurgi pe toate ca să bifezi în acel formular cerinţele tale. Se specifică în mod clar faptul că în plic nu se introduc bani.

La plecare am primit fiecare câte un calendar şi o reproducere după icoana făcătoare de minuni având pe verso - bineînţeles, tot în engleză - rugăciunea către "Our Lady of Ta' Pinu".

Eu nu mă rog în limba engleză, aşadar, o doreşte cineva?

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulianic in 24.11.14 15:14:43
Validat / Publicat: 24.11.14 17:24:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 10478 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Gozo - Biserica "Our Lady of Ta' Pinu", vedere exterioară.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

iulianicAUTOR REVIEW
[24.11.14 15:15:56]
»

@webmaster - Vă rog inseraţi

https://www.youtube.com/watch?v=vLWyvmmmiME

Mulţumesc!

webmaster21
[24.11.14 17:24:18]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu)

alinaro
[24.11.14 17:47:22]
»

@iulianic -

Eu nu mă rog în limba engleză, aşadar, o doreşte cineva?

: Eu nu, dar va multumesc frumos. Ieri am descoperit cu placere si emotie ca si prietena mea frantuzoaica isi spune rugaciunea pe limba ei. Noi mergem la biserica din sat, catolica, si eu ma-nchid pe "ortodoxeste" si spun "Tatal nostru" in romana, cu voce tare, atunci cand toti enoriasii o spun si ei, in spaniola, evident. Si pana ieri n-am stiut ca Carine o spune si ea pe limba ei. Scuze de off topic!

P. S. Mi-a placut povestea/legenda bisericii.

iulianicAUTOR REVIEW
[24.11.14 20:26:12]
»

@alinaro - Ca turist, am intrat în tot felul de lăcaşuri de cult. Admir întotdeauna somptuozitatea şi arta bisericilor catolice, dar niciodată nu m-am rugat acolo. La tine, pentru că nu sunt lăcaşuri ortodoxe (cel puţin aşa cred), este normal ca din când în când să-i dai sufletului o picătură de credinţă chiar şi în lăcaş străin. Important este că o faci în felul tău, cel moştenit.

În excursiile în care am fost, mi-a fost greu să înţeleg gestul unor colege de grup care - în biserici catolice - îngenuncheau şi se închinau în stil ortodox în faţa unor statui.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula verde Gozo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055414199829102 sec
    ecranul dvs: 1 x 1