ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.01.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

O zi plină și plăcută în Insula Gozo

TIPĂREȘTE URM de aici

În, vezi impresii, spuneam că ziua a doua a excursiei din Malta a fost dedicată Insulei Gozo și că las pozele să vorbescă. Acum, aici, voi vorbi eu iar pozele vor arăta și mai bine cele spuse de mine.

Câteva cuvinte despre această mică insulă, 14 kilometri lungime, 7 kilometri lățime și o populație de puțin peste 30.000 gozitani, a doua ca mărime în Arhipelagul Maltez dar bogată în vestigii istorice. Are multe frumuseți naturale, stațiuni turistice și plaje mici, fiind o destinație de top pentru scufundări și sporturi nautice.

În documentarea mea am folosit și visitgozo.com unde veți găsi multe detalii, pentru a nu lungi prea mult review-ul voi povesti doar impresiile mele fără alte date ce pot fi găsite în diferite surse.

Am plecat din Sliema de la Stația Ferries 5, cap de linie, cu Autobuzul 222 de la ora 6:15, primul care circulă, spre Cirkewwa, la ferry. Acesta este stilul meu când sunt în excursie nu am stare și plec cât mai devreme dimineața. Fiind sâmbătă, circulația a fost lejeră și cam după o oră eram la ferry de unde am plecat la ora 7:45, cost 4,65 euro de persoană, plătiți la întoarcere, iar pe la 8:15 eram în Gozo, la Mgarr. Pe site-ul gozochannel.com/ferry/schedule se găsește programul după care circulă feriboturile și alte detalii.

Ajungând devreme am hotărât să vizităm câte ceva din zonă. Am urcat spre Biserica Madonei din Lourdes, întâi pe trotuar apoi pe scările ce ajung sus în fața ei, este frumos așezată pe un promotoriu cu vedere deosebită spre Portul Mgarr. Am admirat și pozat frumoasa Statuie Fecioara Maria din Lourdes plasată într-o cavitate naturală de sub promotoriu. De aici am plecat spre altă biserică ce o văzusem de pe ferry, Biserica parohială Ghajnsielem, Biserica Maicii Domnului Loreto. Am pozat în dreapta și Fortul Chambray, acum închis publicului, deoarece servește ca o comunitate închisă, rezidențială. Am ajuns la un sens giratoriu și de aici am mers în piața Bisericii Ghajnsielem, loc frumos cu mai multe clădiri etajate, un grup statuar și un muzeu în aer liber, Satul Betleem, cam părăsit. Am ieșit mai bine la drumul nostru de întoarcere, trecând prin el.

Timpul trecea și am ajuns din nou la ferry pentru a lua Gozo Hop-On Hop-Off de la CitySightseeing Gozo, 18 euro de persoană, sunt două tururi. Când plătiți un bilet de o zi la autobuzele “hop on – hop off” primiți un pliant cu traseele autobuzelor respective, iar în fiecare stație veți găsi afișat orarul curselor, sunt cam 45 de minute între curse. Am obținut reducere 8 euro pentru că aveam card Tallinja. Pentru a vedea cât mai multe recomand să luați „hop-on hop-off” , la prima plecare, cea de la ora 9:45, eram doar câteva persoane.

Prima noastră oprire a fost Xewkija, un oraș dezvoltat din cel mai vechi sat din Gozo aflat într-o zonă plină de spini, xewkija înseamnă „spinos” , pentru a vedea Biserica Sf. Ioan Botezatorul numită și Rotonda Xewkija, a doua ca mărime după cea din Mosta, chiar în fața ei este stația. Am plătit 3 euro de persoană pentru a-i vedea interiorul, muzeul dar mai ales pentru a o poza de sus, vechi metehne! În partea stângă a Altarului este liftul ce urcă la nivelul trei. Sunt săgeți puse pentru informare. Am trecut și printr-o încăpere cu exponate, poze, machete și am ieșit pe terasa ce înconjoară Marele Dom, pe alee cu balustradă am ajuns lângă Clopotniță și de aici trebuia să urcăm în ea. Vântul bătea cu putere, șuiera ca să nu zic altfel..., când am văzut scară spiralată și cât de mare era am vrut să renunț..., ????am tras aer în piept și am început urcarea flancată în spate de soț, bun paravan și pentru vânt!! Scara intră puțin și în interior, bun prilej de a poza sala mecanismului ceasului după care ajunge la ultimul nivel, chiar lângă clopote. Câteva poze și am plecat destul de repede, când coboram au bătut clopotele doar o dată, era ora 10:30. Am ajuns la terasa domului pe care l-am ocolit, alte poze și am revenit la bază pentru a vizita micul Muzeu așezat chiar sub clopotnița bisericii. El prezintă cea mai bună „dantelarie” din piatră malteză, precum și câteva obiecte importante ale bisericii vechi, inclusiv altarul principal.

Am luat iar “hop on – hop off” care a oprit 15 minute la Centrul de creativitate Savina, un frumos magazin cu produse locale, artizanale, dantele manuale, dulciuri frumos ambalate, ne-au servit cu vin fiert. Nu am cumpărat nimic doar am pozat câte ceva.

Următoarea oprire a fost la Dwerja Bay unde a fost Fereastra Albastră. Vom poposi în golful Dwejra, lângă Marea Interioară și Stânca Ciupercilor pentru a admira dramatica întâlnire a stâncii cu marea. Autobuzul coboară până la parcarea publică unde erau mai multe clădiri, acum închise, nu era sezon. Erau destui turiști mulți veniți cu mașina care se plimbau pe acolo. Vântul bătea cu putere dar nu ne-a împiedicat să mergem și noi și să vedem zona. Mai întâi am coborât spre mare, cât era de zbuciumată, am admirat frumosul promotoriu și marea Stâncă, am revenit și am coborât împreună cu câțiva turiști spre locul de unde se putea face plimbare cu barca, cost 4 euro, 15 minute. Acum bărcile erau închise în hangare, dar am pozat locul pe unde acestea ieșeau la mare... Am revenit iar în parcare și am urcat pe lângă Capela Sf. Anna spre locul unde a fost Fereastra Albastră, erau câțiva stâlpi de lemn semnalizatori, m-am apropiat cât de mult am putut de marginea stâncii, dar vântul izbea cu putere, alte poze și cu părere de rău a trebuit să ne întoarcem pentru că timpul nu avea răbdare și trebuia să luăm iar “hop on – hop off” .

Am plecat apoi la Ta’Pinu, frumoasa biserică, lăcaș de pelerinaj, cu o terasă împodobită cu mozaicuri superbe. În fața bisericii de-a lungul căii de acces sunt 14 statui de marmură care reprezintă Calea Crucii. Papii Ioan Paul II şi Benedict XVI i-au trecut pragul oficiind aici slujbe. Vizitând şi încăperile din spatele altarului am fost uimită de câte dovezi ale recunoştinței fuseseră aduse Icoanei Maicii Domnului din Ta Pinu. Erau echipamente medicale pentru copii cu dizabilități, erau poze cu părinți care reuşiseră să aibă un copil, erau pagini din ziare vechi ilustrând accidente de automobil sau avion, foarte multe bilete de mulțumire. Autobuzul stă aici circa 15 minute și se poate vedea cât de cât biserica, așa am procedat și noi, trebuie urmărită ora de plecare pentru a vă încadra ca timp de vizitare.

De aici se merge la Xlendi Bay, doar l-am pozat din mers, superb arată, se vedea și poteca cu balustradă ce îl înconjoară, loc bun de plimbare și pozare...

Am ajuns apoi la Victoria unde am stat circa o oră și jumătate și am vizitat mai multe locuri, este adevărat grupate și apropiate unul de altul. Stația de “hop on – hop off” este lângă Opera Aurora, pe Strada Republica. Am urcat pe ea trecând și pe lângă Teatrul Astra și Palatul Episcopului, apoi am ajuns în Piața Independența cu mai multe obiective, Biserica Sfântul Iacob, lângă ea Centrul de Informare Turistică, apoi Primăria, fosta Clădire a Băncii Giuratale. De aici am traversat și am urcat pe o străduță spre Cittadella, de neratat! Am arătat Heritage Pass și am început vizitarea, nu am apelat la lift și am mers pe scări și am ajuns în Piațeta Catedralei, Catedrala Adormirea Maicii Domunului era închisă, am mers apoi pe lângă Capela Sf. Iosif spre partea nordică a zidurilor, punct de belverde asupra orașului și împrejurimilor. Am continuat pe partea vestică la Bastionul Sf. Martin, apoi pe partea estică la Bastionul Sf. Mihai și am revenit în Piațeta Catedralei pentru a vizita Închisoarea. Interiorul este îngust, ziduri înalte însă, celulele îmi păreau în miniatură, așa de mici și înghesuite erau... Timpul trecea așa că am renunțat și la alte muzee ce erau acolo și am coborât spre Piața Independența și de aici pe o stradă pietonală apropiată am ajuns la Piața Sf. Gheorghe care este Piața Orașului Vechi unde am pozat Biserica Sf. Gheorghe și ne-am plimbat puțin pe o străduță îngustă aflată în partea stângă a ei, după care am revenit în stația de “hop on – hop off” de pe Strada Republica.

Autobuzul a venit la timp și am plecat spre Templele Ggantija din satul Xagħra, sunt primele temple magalitice văzute de mine. Aveam Heritage Pass și nu am plătit nimic. Vizita începe cu micul Muzeu amplasat imediat după casa de bilete, loc bun de documentare după care se iese afară și se merge circa 300 metri până la temple. Sunt două, noi am vizitat întâi Templul de Nord, cel din dreapta, puțin mai mic, cu câte două abside de o parte și de altă a coridorului central, cu imense blocuri ce marchează intrarea, la fel este și Templul de Sud dar mai mare și cu o absidă centrală. Peste tot sunt poze cu explicații, am văzut Sala Oracolului, Sala Libației, Altarul Principal și Sala cu Trei Nișe, poză iconică pentru Ggantija. Să vezi acele stânci imense, grele așezate într-o construcție ordonată, una lângă altă și deasupra lor altele orizontale, mi-au plăcut!!

Am ieșit afară și am mers să vizităm Xagħra, primul obiectiv fiind Moara Kola, refăcută complet și transformată în muzeu. Am arătat iar Heritage Pass și am început vizita, la parter sunt două zone ce explică munca morarului, la etaj este zona de locuit a acestuia. Am urcat apoi pe o scară spiralată îngustă și am ajuns la piatra de măcinare și la mecanismul de antrenare. Am fost singurii vizitatori. De aici am mers în Piața Victoria și la Biserica Nașterea Maicii Domnului pe care am găsit-o deschisă. Am stat acolo tot o oră și jumătate pentru că vroiam să vedem și Ramla Beach și aveam destul timp.

Atenție! Am revenit la Templele Ggantija pentru a lua autobuzul “hop on – hop off” dar am mers la ieșirea de la temple unde ne dusese circuitul de vizitare, în loc să mergem la stația de la intrarea în Temple aflată la 300 de metri mai sus, unde coborâsem din autobuz. Am pierdut primul autobuz și a trebuit să-l așteptăm pe următorul, așa că am ratat ultimul obiectiv pe care l-am avut în program, Ramla Beach, plaja roșiatică, întrebând am luat ultimul autobuz din acea zi și când am ajuns acolo deja se întunecase, era 17:15..., vara este altceva... și de aici la Mgarr la ferry.

Am avut o zi plină, o zi frumoasă, însorită, chiar dacă la început vântul nu ne-a dat pace, o zi în care am văzut atâtea lucruri noi, biserici frumoase, scări întortocheate, fortăreață, temple megalitice, minuni ale naturii, mi-au plăcut toate! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

O insulă verde tot anul, cu frumoase obiective turistice, istorie, natură...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 25.01.22 17:22:56
Validat / Publicat: 25.01.22 17:55:16
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.

VIZUALIZĂRI: 9457 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Malta, Insula Gozo, Rotonda Xewkija
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41600 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[25.01.22 18:36:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuAUTOR REVIEW
[25.01.22 19:12:21]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Carmen Ion
[26.01.22 16:12:38]
»

@mprofeanu: Excelent ghid pentru cei ce vor ajunge în Gozo, plin de informații utile. Felicitări!

Dacă îmi voi convinge soțul să mergem în Malta, voi folosi și eu negreștit hop-on hop-offul - e o modalitate foarte convenabilă și comodă de deplasare și vizionare (dacă nu vizitare) a celor mai importante obiective. Unde mai pui că beneficiezi și de audio-ghiduri!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[26.01.22 16:50:01]
»

@Carmen Ion: Așa este, cu hop-on hop-off ne-am încadrat destul de bine și am văzut multe, cele 45 de minute erau suficiente, în două locuri am stat o oră și jumătate, totul este prioritizarea obiectivelor.

Îți doresc să îl convingi pe soț și să mergeți acolo, merită!

Cu mare drag, !

irinad
[26.01.22 19:37:51]
»

@mprofeanu: Articolul dvs. este pentru mine o frumoasă aducere aminte despre insula Gozo. În cele mai multe locuri am fost şi noi, ba chiar acum îmi amintesc cu zâmbetul pe buze că la "marea interioară" ne-am înscris pe ultima sută de metri la o plimbare cu barca, mai ales că barcagiul ne-a spus că ne face reducere ca să aibă toate locurile ocupate. Deşi era la început de februarie, marea era calmă, acesta fiind motivul principal pentru care m-am învoit la plimbare. Dar, din cauza curenţilor creaţi în zonă, în timpul plimbării, la un moment dat, un val nărăvaş m-a udat zdravăn numai pe mine spre deliciul celorlaţi companioni. Barcagiul mi-a întins repede două prosoape, dar abia la hotel mi se zvântaseră cât de cât pantalonii. La mal, mi-a dat banii înapoi, scuzându-se pentru incident.

Felicitări pentru articol şi excursia gozitană!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[26.01.22 21:20:00]
»

@mprofeanu: Așa mai aflu și eu câte ceva. Dacă în decembrie totul era pustiu, în februarie marea era mai calmă și barcagii erau la datorie. Cu valul nărăvaș acum este cred o amintire plăcută, dar atunci l-ai simțit destul de mult timp... ????

Cu mare drag, !

kerkyra66
[23.08.23 10:17:58]
»

Buna ziua!

Voi pleca la inceputul lui octombrie in Malta si o zi va fi alocata insulei Gozo, iar acum caut cat mai multe informatii despre aceste bus-uri hop on hop off. Articolul tau ma ajuta mult dar as fi vrut sa fiu mai lamurita. Am citit si ca ai beneficiat de o reducere pe baza cartelei Tallin Explore, nu gasesc pe nicaieri referiri la aceasta. Pe site-urile gasite nu stiu cat de actuale sunt informatiile, difera pretul, frecventa. Daca poti da mai multe detalii la aceste doua aspecte, la reducere si pe unde ati asteptat alt bus, inteleg ca totusi in unele locuri asteapta catva timp. Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[23.08.23 12:18:27]
»

@kerkyra66: Din aeroport am cumpărat două carduri Tallinja Card Explore valabile 8 zile. Cu aceste carduri ne-am prezentat la ieșirea de la ferry de pe insula Gozo unde erau ghișee cu tururile hop on - hop off și automat se plătește mai puțin arătându-le, trebuie și întrebat.

În Gozo sunt două tururi apropiate ca nume, CitySightseeing Gozo este cel ce are această reducere cu cardul prezentat mai sus. Mergi la ghișeul lor. Mai este altul numit GozoSightseeing care nu are reducere. Următorul autobuz al aceleiași firme vine la 45 minute în stație. Pleacă la timp. Vei primi un pliant cu opririle și timpii respectivi după ce vei plăti.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kerkyra66
[23.08.23 12:32:22]
»

@mprofeanu: Multumesc mult pentru raspunsul prompt, m-am lamurit acum, nu stiam ca sunt doua firme, de aceea imi apareau tarife diferite, informatii diferite. Am gasit si site-ul lor oficial, voi conspecta cu atentie articolul tau si probabil iti voi calca pe urme Inca o data, multumiri!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[23.08.23 12:35:40]
»

@kerkyra66: Mă bucur! Te vei descurca ușor! Doar trebuie să știi ce vrei să vezi! ????

kerkyra66
[23.08.23 12:39:11]
»

@mprofeanu: Studiez, mai am o luna si un pic, daca totusi mai am nelamuriri, poate te mai deranjez

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
irinad, kerkyra66, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula verde Gozo:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062432050704956 sec
    ecranul dvs: 1 x 1