GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Normanzii sau vikingii erau fiorosii oameni ai nordului ce au dominat o jumatate de Europa, intre anii 800-1050 e. n. , dupa care, in mod mai misterios decat "Atlantii" (despre care grecii zic c-au trait in actuala laguna a vulcanului Santorini iar spaniolii zic ca nu! nu-i adevarat, ei au trait dincolo de coloanele lui Hercule intr-o insula hispanica), au disparut subit din istorie. Vikingii erau navigatori si exploratori destoinici, buni comercianti dar si razboinici cruzi ce-si aveau salasul mai ales in peninsula Scandinava. Dupa unele surse istorice, pe la anul 1000, Eric cel Rosu, Einar si Ragnar au ajuns pana in Groenlanda, lor atribuindu-li-se "descoperirea Americii" cu aproape 5 secole inainte de epocala calatorie a lui Cristofor Columb din 1492. Dar cine sa mai tina azi partea unui popor care nu mai exista? Vikingii aveau insa si ocupatii mai domestice, precum constituirea de asezari omenesti.
In nordul Normandiei exista o mica insula numita Tatihou, careia i se mai zice si "insula vikingilor" si nu degeaba. Se poate ajunge la ea cu un vaporas amfibie din localitatea Saint-Vaast sau... pe jos, atunci cand mareea este foarte joasa. Tatihou este un cuvant compus, "hou" insemnand inca si azi in limba inuita "pamant inconjurata de ape" iar "Tat" este numele propriu al unui lider normand.
Cruzimea normanzilor semana panica printre asezarile umane unde, la ceas de noapte, acestia debarcau, pradand totul in calea lor... Dar la ce te poti astepta de la un popor sarac ce nu vedea in tot cursul anului dacat zapada si viscol iar povestile despre clima blanda si bogatiile Europei centrale, le inflacara mereu imaginatia? Aici in aceasta insula situata foarte aproape de coasta normanda, nu mult dupa ce primul mileniu al erei noastre se sfarsea, vikingii au construit o asezare omeneasca.
In anul 1992, dupa ce a fost neglijata mai bine de 3 secole, insula Tatihou si-a deschis larg portile publicului vizitator de pretutindeni. O piedica in a ajunge la insula era "jocul mareelor", diferenta dintre flux si reflux, fiind in cursul aceleiasi zile, de cativa metri. Specialistii santierului naval Proteau au conceput insa un vehicol unic, e vorba de o ambarcatiune amfibie, mai bine zis un vapor cu o capacitate de 58 de locuri, dotat cu roti si care poate acosta la orice nivel al mareei, pe un plan inclinat de beton ce inainteaza in agitata mare a Manecii. Insula Tatihou se afla la 30 km de portul Cherbourg (autostrata N13, Paris-Cherbourg). Cine n-a vazut filmul "Umbrelele din Cherbourg", cine n-a auzit de Cherbourg, oras in care, in anul 1912, intr-un aprilie rece, a facut escala pentru prima si ultima data, celebrul vas Titanic, in drum spre New York, unde nu avea sa mai ajunga niciodata. ?
Spre "insula vikingilor" se pornste de pe cheiul Vauban din oraselul de coasta Saint-Vaast sau daca mareea e joasa vaporasul poate serpui si pe canalul Rhun, presarat cu o sumedenie de ferme "ostericole", ce produc stridii, atat de "gustate" aici in Franta. In 5 minute ai ajuns pe insula ce se vede de altfel si de pe cheiul Vauban cu ochiul liber, dar orarul traversarilor e cam incurcat. Din aprilie in septembrie casa de bilete de pe chei e deschisa doar intre orele 9, 30 si 12, 30 apoi de la 13, 15 la 17, 30. Din 13 februarie pana in 13 martie, ea e deschisa doar intre ora 13 si 16, 30. Pretul unei traversari in vaporas (dus-intors) costa 4, 60 euro, copii platesc doar 1, 50 euro. Pentru grupurile scolare sau de adulti ce depasesc 10 persoane, exista reduceri. Puteti, in timpul mareei joase sa ajungeti la insula vikingilor si pe jos, dar informati-va bine inainte, sa nu care cumva sa fiti surprinsi de maree, care aici in Normandia, vine, vine, vine cu viteza unui cal in galop! Daca vreti sa faceti o mica economie, daca ati ajuns la insula vikingilor pe jos, cumparati de pe chei un bilet cu 4, 60 euro-adult sau 2, 30 euro-copil si vei putea sa vizitati ambele obiective de pe insula - muzeul marin si fortul Vauban. Daca cumparati biletele pe insula, e mai scump.
Insula vikingilor se intinde pe 28 de hectare si are o forma hexagonala, parca ar fi o "mini-mini-Franta. " Ea este impartita in doua zone distincte, zona "intra muros", adica zona din interiorul zidurilor ce adaposteste un lazaret (in trecut bolnavii de ciuma, holera sau alte boli grave erau tratati prin izolarea lor pe aceasta insula), o ferma agricola, un fort numit fortul Vauban si o gradina botanica. Apoi mai e si zona "extra muros", situata in afara zidurilor, zona inundabila, la discretia mareelor, dar bogata in scoici, alge, crustacee, pietre colorate minunat slefuite de apa marii, si... o multime de pasari. Zona "extra muros" si alte cateva insulite din jur au fost declarate "rezervatii ornitologice". Daca vikingii au colonizat acest teritoriu in primul mileniu al erei noastre si au lasat urme "adanci" pe-aici, adica multe artefacte, precum arme, vase de lut sau celebrele lor coifuri cu doua coarne (acestea fiind descoperite prin sapaturi arheologice ulterioare), in secolul domniei "regelui Soare", acest teritoriu, in acea vreme, pustiu, a fost anexat definitiv Frantei. Nu mai avea cine sa-l revendice, urmasii lui Einar si Eric cel Rosu, erau de mult "oale si ulcele". Se-ntampla uneori in istorie ca popoarele mult prea agresive, sa dispara definitiv de pe mapamond! Ceea ce e intersant insa pe aceasta insula, e ca si vikingii si-au construit un sistem de fortificatii si ziduri de aparare impotriva... nu, nu a agresorilor, caci ei nu prea aveau adversari in acea vreme, ci impotriva fortei mareelor, care pot depasi zidurile insulei inca si astazi. Insula este acum gestionata de SYMEL, un fel de "minister al litoralului" in cadrul Ministerului francez al Turismului, lucru ce l-am intalnit si la bulgari. Da! Bulgarii au si ei un "minister al litoralului" lor! De-aceea mergem noi la Balcic si Albena si mai rar la Mamaia sau Eforie! Cand i-am spus amicului meu Thierry, om care a lucrat in acest minister francez al litoralului, ca tot turismul nostru e gestionat de cineva care conduce doua ministere in acelasi timp, a clatinat incet din cap admirativ... "inseamna ca voi romanii aveti niste ministri grozavi! ".
Pe "insula vikingilor", de indata ce-ai patruns "intra-muros" te intampina o ferma, cateva gaste precis o sa-ti taie calea, caci locul e stramt, apoi te-afunzi intr-o superba gradina botanica cu 200 de specii de plante ce cresc pe litoralul lor si care au toate denumiri latine, dar nu! nu va voi zapaci cu toate aceste denumiri, mai bine va las sa le admirati. Apoi dintr-o data apare o structura de lemn gigantica... e vorba de un "drakkar", o corabie de-a vikingilor, al carui schelet s-a pastrat intact, prin impregnarea lemnului cu nisipul de pe fundul marii, fenomen numit "lignificare". Cu aceste corabii lungi, vikingii atacau asezarilor de pe continent, urcand chiar si pe estuarele raurilor mai mari. Langa "drakkarul" viking se afla o cladire ce adaposteste muzeul maritim, cu superbe tablouri in ulei pictate de Jean la Rose, Peter Monamy sau Gustave Mascart. Te impresioneaza mai ales o pictura... e vorba de niste copii cu priviri speriate, copii ce-au naufragiat aici pe insula cu bricul marseiilez "Joseph et Louise", dar care au supravietuit furtunii si inca unei saptamani de chin, pana cand marea s-a deshis in fata lor ca in Biblie si le-a permis sa ajunga la tarm. Operele de arta din acest muzeu sunt un tablou viu al vietii pescarilor si marinarilor din secolele trecute. Intrarea la muzeu costa 3, 20 euro. In turnul din fort, n-am mai urcat, am ramas langa el si-am servit o cafea si un cola de la bar, caci pretul bauturilor, de 4 euro, era cam acelasi cu pretul urcarii in turn iar pe mine ma cam prinsese oboseala. Asa e Pierre, cand te duci la el, vrea sa-ti arate toata Normandia in 3 zile! Apoi am iesit pe plaja si am cules scoici si pietre colorate pentru acvariul meu de-acasa.
E important intotdeauna, cand pleci la drum, sa fi bine informat! Noi am picat pe cheiul Vauban, exact in perioada pauzei de pranz, (nasol moment, mi-am zis eu) asa ca am asteptat o jumatate de ora ca sa putem cumpara bilete. Pierre a scos din port bagaj niste pepeni galbeni, pe care i-am impartit frateste pe faleza, apoi am mai tras de timp in fata unei cafele sau am admirat din nou, ca si la Deauville si Honfleur, yahturile din port.
Daca doriti asadar sa vizitati un lacas al unui popor interesant, ce-a disparut in urma cu un mileniu din istorie, mergeti, nu in Danemarca, nu in Norvegia sau in Groenlanda ca sa tremurati de frig, ci mult mai aproape, aici, pe "insula vikingilor" din Tatihou.
Dorgo
Trimis de dorgo in 12.08.10 18:17:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: Bretania, Gironde, Deux-Sevres, Paris, Bordeaux, Provence
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Vai mie! Am ajuns sa-ti vanez realmente postarile, atat de mult imi place cum ne prezinti o locatie, mereu aparte.
Vad ca ai ocazia sa vezi locuri deosebite, iar noi avem norocul sa ne povesteasca cineva ca tine despre ele.
Felicitari, felicitari si iar felicitari!
melodia atasata este de fapt de influenta celta, sper totusi sa placa!
Bretonii si normanzii, sunt entuziasmati de muzica celta, muzica unei alte civilizatii disparute, in aceste doua regiuni dar mai ales in Scotia si Irlanda se organizeaza chiar si festivaluri de muzica celta!
Interesanta descrierea ta, dorgo, iar pozele sunt pe masura relatarii!
@ Maria Smeu, multumesc, multumesc, multumesc pentru nenumaratele tale felicitari, am cateva mii de fotografii culese din locurile pe unde am calatorit, si acum, iata, in urma cu doua luni, in iunie, am gasit acest site pe care le postez, ca sa se bucure si alti "amici ai naturii" de ele, altfel, aceste imagini ramaneau ascunse in memoria de metal a unui hard de computer fara viata...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)