GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Titlul nu-mi apartine, l-am intalnit pe principalul site de prezentare al insulei Serifos http://serifos-en. e-serifos.com in care descrierea insulei incepe asa:
“Case albe ca zapada cu ferestre colorate, strazi inguste serpuitoare, mici biserici cu cupole albe sau albastre, mori de vant traditionale, plaje cu nisip auriu, toate acestea asteapta sa fie descoperite in Serifos “ o adevarata pictura, opera de arta a Cicladelor”
Dezamagit ca nu are mostenitori de sex masculin Acrisius regele Argosului va consulta oracolul care-i va prezice ca va fi omorat de catre primul nascut al ficei sale Danae. Aceasta va fi astfel incuiata intr-un turn. Zeus se transforma intr-o ploaie de aur patrunzand in incaperea in care se afla Danae si astfel dupa 9 luni se naste Perseu. De frica ca va atrage mania zeilor ucigandu-si propriul nepot, Acrisius ii inchide pe cei doi, Danae si Perseu, intr-un cufar si ii arunca in mare. La rugamintea lui Zeus, Neptun are grija ca acel cufar sa ajunga pe tarmul stancoasei insule Serifos (cea pustie in greaca) ……
Serifos este caracterizata prin dealurile sale golase si parjolite de arsita si vanturile verii, prin mici vai fertile si lungi plaje cu nisip. Dupa o calatorie ce dureaza cam 4,5 ore cu un ferry obisnuit sau 2 ore cu vasele rapide, prima localitate in care veti lua contact cu insula este portul Livadi. Livadi este asezat intr-un golf care are trei degete ce inainteaza in mare, arhitectura este tipic cicladica, case cubice varuite in alb, exista aici multe taverne, baruri, camere de inchiriat si hoteluri. Portul este plin cu mici barci pescaresti. Livadi are singura plaja organizata din insula, plaja Avlomonas, aici sunt sezlonguri cu umbrele si se pot practica o serie de sporturi acvatice.
Plecand din Livadi pe strazile in trepte sau folosind linia de transport in comun (5km distanta) se ajunge in Chora capitala insulei, un ametitor amalgam de case albe, mori de vant si biseri imprastiate pe o culme care se termina in varf cu un castel Venetian. Cu siguranta Chora este “diamantul “ insulei si una dintre cele mai frumoase capitale cicladice.
Castelul Venetian a fost ridicat in anul 1434 de catre familia Mikieli, in cel mai inalt punct al stancii pe care este amplasat se afla biserica Agios Constantinos, de acolo de sus peisajul este ametitor in zare se pot zarii insulele invecinate Sifnos, Kythnos, Milos si Kimolos, putin mai jos se afla biserica Agios Giannis Theologos construita in interiorul unei stanci concave si conform traditiei pe locul unui vechi templu al zeitei Atena.
Plaje:
Plajele insulei acopera toate gusturile, exista plaje stancoase, cu pietricele, cu nisip auriu, toate avand insa acelasi numitor comun …o apa cristal. Unele plaje au acces rutier, altele doar pietonal si unele pot fi vizitate doar de pe mare. Localnicii spun ca ar exista 70 de plaje pe insula, este posibil fiindca tarmul insulei este neregulat, sunt multe golfuri si golfulete care au plaje ascunse de aceea este recomandat sa va rezervati o zi pentru a explora insula cel mai bine prin inchirierea unei barci din Livadi.
Una dintre atractiile insulei este, Manastirea Taxiarches situata in centrul insulei in vecinatatea localitatii Galani, este foarte interesanta din punct de vedere architectural. A fost construita in anul 1572 ca o manastire de calugari, din anul 1617 aici a functionat un seminar. Manastirea este construita sub forma de fortareata, datorita atacurilor piratilor atrasi de bogatia obiectelor de cult pastrate acolo. Manastirea este dedicate Arhanghelilor Mihai si Gavril (patronii insulei), icoana ce-i infatiseaza a fost adusa din Cipru si se spune ca este facatoare de minuni.
Una dintre cele mai frumoase localitati din interiorul insulei este satul Panaghia, satul a fost construit sub forma de amfiteatru in jurul bisericii Panaghia sau Xylopanaghia cum mai este cunoscuta, este cel mai vechi (sec 11) si cel mai important monument de cult din insula. Satul este mic insa pitoresc, cu strazi inguste pline cu flori si are o frumoasa piata in vecinatatea bisericii, piata care are cateva taverne si este umbrita de copaci batrani.
Muzee:
Muzeul de Folclor din Serifos este situat in Chora, a fost fondat in 1976 de catre Asociatia Locuitorilor Insulei Serifos, prezinta obiecte autentice folosite in viata de zi cu zi, donate de catre locuitori insulei, textile, ceramica, portelan, ustensile, este recontituit interiorul unei case traditionale din insula si intr-o incapere separate este expusa o colectie de flori de mina, Serifos pana in prima jumatate a secolului 20 era recunoscut pentru minele de fier si cupru. In spatele acestui muzeu se afla un teatru cu o capacitate de 300 locuri in care au loc periodic evenimente culturale.
Muzeul de Arheologie din Serifos este situat in piata centrala din Chora (Piata Morilor) prezinta o serie de artefacte atat din perioada clasica, cea elenistica cat si cea romana, descoperite pe teritoriul insulei, de remarcat este colectia de statui decapitate si cea de amfore.
Specialitati culinare:
Ca orice insula si Serifos si-a pastrat cateva specialitati culinare care nu pot fi servite nicaieri decat aici, unele dintre acestea sunt, placinta cu fennel, supa de linte si rosii uscate, fava (icre de fasole), skepastaria (placinta cu carnati) si iaurtul din lapte de capra.
Nu ezitati sa incercati vinul local si Souma un fel de Raki.
Insula are 75.2 km patrati, peste 1400 de locuitori si se afla la 170km sud est de Pireu.
Surse: Wikipedia,http://serifos-en. e-serifos.com , Ghidul turistic The Greek Islands editura Eyewitness
Trimis de webmaster in 18.04.12 12:10:33
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.14720000 N, 24.49330000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)