ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 16.09.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2024
DURATA: 7 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 21 MIN

PAXOS (si Antipaxos)

TIPĂREȘTE

Din lista insulelor Ionice, aflate in largul coastelor elene vestice, Paxos si Antipaxos sunt printre cele mai mici: prima are 12 km lungime si 3 km latime, iar Antipaxos are doar 3 km lungime si 1 km latime. Aceste mici pamanturi beneficiaza de o vegetatie luxurianta, desi sunt lipsite de izvoare sau ape interioare, fiind verzi tot anul datorita umezelii aduse de mare si precipitatiilor din sezoanele reci. Acesta a fost motivul principal pentru care le-am ales ca destinatie in concediul lunii septembrie, cand alte locuri din Grecia devin aride si uscate.

Acces: Noi am ales sa mergem cu masina, strabatand intr-o zi cei 1000 de km dintre Bucuresti si Igoumenista (portul de pe continent de unde se ia ferry spre insule); Fiind septembrie, traficul a fost degajat si am ajuns in 12 ore la malul Mediteranei. Am iesit pe la vama Giurgiu in jur de ora 6, pentru a evita schimbul de tura (taxa de pod este 15 lei la romani si inapoi - 3 euro la bulgari). Vigneta bulgara am luat-o online de pe site-ul oficial web.bgtoll.bg. Autostrazile din Grecia au insumat la statiile de taxare aproximativ 15 euro pe sens. Pentru a trece din Igoumenitsa spre Paxos exista doar 2 companii mari de ferry care opereaza fiecare cate 2 curse zilnic (una dus si una intors) Kerkyra Lines kerkyralines.com si Kerkyra Seaways kerkyraseaways.gr/en. Preturile lor sunt asemanatoare, noi platind pt dus-intors cate 20 euro/pers si 86 euro/masina. Este foarte important, mai ales daca se merge in sezon, sa se achizitioneze biletele cat mai curand posibil, direct de pe site-urile dedicate. Un alt mod de a ajunge in Paxos este via avion, prin aeroportul din Corfu si apoi luarea unui ferry direct Corfu – Paxos (operat din ce am inteles de catre cei de la Kamelia Lines), care costa 35 euro/pers. Evitati sa folositi Joy Cruises, despre care sunt rapoarte frecvente ca anuleaza cursele si isi lasa clientii la mila taxiboat-urilor (un fel de rechini care fac taximetrie acvatica si cer 400 euro pt o cursa Corfu-Paxos).

Cazarea: House of Dimitra

Noi am ales cazarea initial prin Booking dar fiindca s-a schimbat componenta grupului, am avut o convorbire cu gazdele si am hotarat sa ne intelegem in privat. Link-ul cazarii este acesta: booking.com (pentru a vedea pozele lor fiindca pe Google Maps au f putine). Daca doriti sa ii contactati in privat, fiindca nu prea mai vor sa inchirieze prin platforma booking, raspund la whatsup pe nr [... ] Ioannis (care e fiul dnei Dimitra – proprietara casei). Diferenta de pret intre ce plateam prin Booking si ce ne-am inteles in privat, a fost cam de 60 euro/pers. Pentru perioada 8 sept – 15 sept (7 nopti) am fi platit 250 euro/pers pe booking si am dat 190 euro/pers in negocierea privata.

Pozele de pe booking corespund total realitatii, dar trebuie detaliate camerele: la parter sunt 2 camere cu baie proprie si o camera cu baia pe hol, iar la etaj exista 2 camere care impart o baie comuna aflata pe hol. Toate camerele sunt la fel, mobilate modest cu lemn, au fiecare cate un dulap unde se afla si paturi si pilote, exista o masuta de machiaj cu uscator de par, exista frigider (gazda ne-a lasat sticle de apa pentru prima noastra zi). Camerele de sus au balcoane cu priveliste spre inaltimile insulei, pentru ca proprietatea se afla sus pe dealurile de deasupra capitalei.

Baile folosesc boilere pentru a incalzi apa si gazdele ne-au explicat functionarea lor. De asemenea este foarte important ca oriunde se foloseste toaleta pe insula, sa nu se arunce hartia in vasul de wc, deoarece canalizarea este un subiect foarte delicat – veti vedea peste tot anunturi in acest sens si gazdele au insistat foarte mult sa avem grija la acest aspect.

Bucataria este foarte bine utilata si pentru orice nevoie in plus, gazdele ne-au stat la dispozitie. Important de notat ca insula nu beneficiaza de izvoare naturale – absolut toata apa care nu e imbuteliata, provine de la cele 4 uzine de desalinizare locale sau din rezervele de apa de ploaie. Aproape fiecare casa din insula are ceea ce se numeste o cisterna (adica un bazin foarte mare din beton sau piatra, pe vremuri) in care este colectata apa de ploaie pe parcursul anului. Aceasta apa este folosita la irigat, utilitatile menajere si orice altceva in afara de gatit. Pentru a pregati orice de mancare sau de baut, trebuie sa cumparati apa imbuteliata (inclusiv pentru un ceai sau o cafea). De asemenea pe insula se insista pt o atitudine de rationalizare si economisire a apei – a sta in dus o ora este vazut ca fiind o risipa enorma, desi nu ti se va spune direct asta.

Casa Dimitrei are o terasa foarte mare de jur imprejur, unde exista mese si scaune confortabile pentru a lua masa sau a sta la un pahar de vorba. Pentru a te bucura de o seara pe terasa insa, e necesar sa aduceti la bagaje suficient Autan sau lumanari cu Citronela, deoarece insula are o populatie bogata si activa de tantari.

Langa terasa se afla zona de gratar, de care noi am beneficiat intr-una din zile. Dar si aici trebuie sa mentionez un capitol important: insula Paxos are niste reguli draconice privind aprinderea focului afara, deci se poate face foc numai in zone amenajate si cu acceptul proprietarilor. Nu aprindeti focul pe insula nicaieri pentru ca sigur veti fi vazuti si raportati la politie – amenda este de 1000 de euro/persoana pe loc, plus dosar penal.

Proprietatea se afla pe dealurile de deasupra portului principal Gaios si se ajunge cam in 5 minute de mers cu masina, cu mentiunea ca Waze-ul nu are competente foarte bune pe Paxos, fiind de mai mare ajutor Google Maps: maps.app.goo.gl/o4vz4ixQssiHctXe7 acesta e linkul catre punctul aflat in fata curtii, dar gazdele noua ne-au iesit inainte cand nu ne-am descurcat la prima incursiune. Din soseaua asfaltata se intra pentru 500 m pe o ulita mai ingusta, insa cazarea are o curte incapatoare, unde pot fi parcate fara probleme 4 masini, sub umbra unor maslini seculari. O gradina frumoasa incununeaza locul si proprietatile din jur ofera un aer retras si cuminte, in care poti sa te bucuri linistit de viata tihnita rurala.

Legat de proprietate ar mai fi de adaugat ca dna Dimitra este o fire apriga si agitata, dar un om foarte bun, care dupa ce s-a asigurat ca suntem oameni de omenie, in fiecare zi ne-a adus ceva din camara (ba un vin, ba o plasa de oregano, ba un borcan cu dulceata de nectarine sau o miere). In plus, tine atat de curat locul, incat ne era rusine sa facem mizerie – in fiecare zi de cum plecam la plaja, dansa intra si facea curatenie peste tot (Proprietarii au o casuta in aceeasi curte). Din pacate casa nu are masina de spalat rufe sau de spalat vase; daca aveti nevoie de fier de calcat, il puteti cere pe al doamnei; WI-Fi-ul merge ok in special in bucatarie unde e montat, iar in restul casei mai poate disparea semnalul. Livingul are un TV mare pe care noi l-am conectat la laptot, sa se uite baietii la ceva meci si sa vedem un Director’s Cut pe LOTR intr-o zi ploioasa tare. In caz de furtuna, pe insula sunt vanturi foarte mari si trebuie inchise obloanele, fiind absolut normal sa mai pice curentul in tot satul sau in parti importante din insula.

Cazarea asta pentru noi a devenit unul dintre lucrurile preferate traite in concediul din PAXOS si o recomand din toata inima.

Generalitati despre Paxos:

Preturi - dintre toate insulele in care am fost pana acum, aceasta mi s-a parut cea mai scumpa – pentru a face o comparatie, anul trecut am cheltuit 1000 euro/pers pentru 2 saptamani in Sporade in iunie, iar acum am cheltuit 800 euro/pers pt o saptamana de septembrie in Paxos. Aceasta mica insula este promovata ca o destinatie pentru oamenii mai bogati, de altfel cautand cazare, am observat ca are o densitate foarte mare de villas cochete si exclusiviste, care se dau cu 6000 de lire sau mai mult pe saptamana (noi optand practic pentru o destinatie din categoria budget). In zona s-au asezat de-a lungul ultimelor decenii multi expati britanici si amprenta lor se vede in preturile ridicate dpdv turistic, atat la cazari, cat si la magazine sau restaurante. De asemenea fiind destul de des abordata de vedete si persoane VIP cu iahturi de milioane, i s-a creat o aura exclusivista si elitista.

In ciuda preturilor mai ridicate, infrastructura este destul de slaba – exista cateva drumuri principale asfaltate, cu 2 benzi de circulatie, dar in rest, drumurile secundare sunt in stare precara si de multe ori accesul spre anumite plaje sau destinatii se face pe niste ulite inguste de pamant sau forestiere accidentate. Paxiotii dau vina pentru problema asta pe conducerea din Corfu, de care insula apartine administrativ, deoarece ii trateaza ca cetateni de rang 2, cand vine vorba de investitii si imbunatirea nivelului de trai. Geografia insulei la o prima vedere este prietenoasa deoarece inaltimea maxima este de doar 200 m DAR fiind o insula mica, drumurile au in multe cazuri pante dificile, mai ales in zonele mai izolate. Daca adaugam la asta si faptul ca multe dintre acele drumuri sunt f inguste (o singura banda cu zone putine unde se pot ocoli 2 masini din sens opus), ideal ar fi sa eviti sa vii cu o masina mare pe insula sau una cu putere mica de tractiune sau cu garda joasa – masina ideala pentru Paxos este Suzuki Jimny 4X4. Altfel esti mai castigat daca inchiriezi un scuter sanatos, un quad sau un ATV. Drumurile paxiotilor cu siguranta va vor ascuti talentele de sofer, fiindca exista cateva rute care reprezinta provocari serioase.

Parcarea pe insula este un subiect delicat pentru ca sunt putine locuri dedicate, iar in sezon (iulie-august) devine un cosmar. Regula de aur este ca nu ai voie sa parchezi acolo unde exista trasata o linie galbena pe marginea carosabilului. Politistii nu pandesc paharele de alcool ale turistilor, dar sunt sprinteni la dat amenzi celor care incalca aceasta regula. Cei 2500 de rezidenti nu privesc deloc cu ochi buni turistii care isi aduc masinile pe insula, motiv pentru care, noi desi am venit cu 3 masini, am folosit numai 2 pentru a ne deplasa. Daca am merge din nou, am lasa masina acasa si am inchiria scutere sau quad-uri.

Transportul in comun este reprezentat de cateva autobuze care fac curse regulate intre cele 3 orase principale, ceea ce te limiteaza foarte mult daca doresti sa explorezi dupa pofta inimii. Pe insula exista si un numar de 5 taxiuri care practica niste tarife scandaloase – in jur de 25 euro/ drum – acestea nedepasind decat foarte rar 5 km.

Tavernele urmeaza trendul general de preturi mai ridicate: o halba de bere este 5-6 euro, o portie de paste cu fructe de mare este 22-25 euro, un cocktail este 10-12 euro, aperitivele sunt in jur de 10 euro, tzatziki este 6-1o euro, pestele la gratar este peste 20 de euro (cu riscuri astronomice daca selectezi varianta cu pret la gramaj). Trebuie sa cititi cu atentie review-urile de pe GoogleMaps si sa luati in serios notele mici mai ales daca se repeta. Aici am intalnit cea mai mica ospitalitate dintre toate destinatiile elene, neexistand obiceiul de a oferi ceva din partea casei dar intalnind des situatii in care se supra-taxeaza painea, apa sau se incarca nota artificial. Ca o recomandare personala, verificati intotdeauna nota de plata si cereti sa va fie detaliata, in cazul in care socoteala voastra nu se potriveste cu totalul oficial. Nu acceptati painea pe masa sau apa, daca nu doriti acest lucru – painea se taxeaza cu 2 euro/felie uneori si apa este 5 euro.

Spre deosebire de alte locuri unde daca faci consumatie la beach bar, primesti gratis sezlongurile, aici intotdeauna acestea se platesc separat. Preturile incep de la 15 euro/set si pot ajunge la 25-30 euro in functie de cat de fita este locatia. Pentru cei care doresc sa exploreze in jurul insulei cu barca, inchirierea pe zi costa 150 euro plus benzina iar capitanul costa 100 euro suplimentar. Aceste barci au capacitatea maxima de 4-6 persoane. Se pot inchiria barci mai mici, fara capitan, celor care nu au carnet de skipper, pentru pret mai ieftin, dar esti limitat la zonele unde ai voie sa iesi in larg. De asemenea exista si vaporase care fac tururi in zonele frumoase din jurul insulei – acestea fiind cele mai ieftine optiuni pentru doritori (din pacate nu m-am interesat de pretul exact). Majoritatea acestor barci si vaporase se inchiriaza din portul principal Gaios, unde se afla aliniate la chei.

O calatorie cu vaporasul in jurul insulei este una dintre activitatile recomandate deoarece exista cateva locuri foarte spectaculoase de vizitat: Blue Caves maps.app.goo.gl/V3MLoWshLsbq7DWx7 ; Cave Pappanikoli maps.app.goo.gl/oWiEeMHVUNA84Hu19 ; Paralia Galazio – accesibila doar cu barca maps.app.goo.gl/4fNgWnBP4GnRTwUK8 ; Tripitos Arch - maps.app.goo.gl/1c1DoLRXriDzTe9m6 ; NU LUATI un tur care include si excursie la insula Antipaxos, deoarece aceasta merita o zi separata si e pacat sa va duca barca acolo doar pentru 2 ore.

Gaios, Loggos si Lakka sunt oraselele principale ale insulei, acolo concentrandu-se majoritatea afacerilor turistice: taverne, magazine, servicii de inchirieri, pub-uri, etc. Multe dintre aceste business-uri sunt inchise dupa-amiaza, forfota si agitatia existand mai mult seara. Exista anumite taverne si restaurante care nu functioneaza decat dupa orele 18:00, deci intotdeauna trebuie verificate pe googlemaps sau la locatie in avans, orele de program. In sezon pentru multe dintre restaurantele mai populare trebuie rezervare. Cele 3 orasele sunt foarte frumoase pentru plimbari, avand promenade cu priveliste deosebita si multe cladiri istorice din epoca venetiana, care si-a pus amprenta pe intreg arhipeleagul Ionic.

Pentru cumparaturi am folosit 2 magazine: Eco Market din satul Magazia maps.app.goo.gl/6QZLWhXSMsK2YU3K6 optiunea mai ieftina si Ok Supermarket&Deli din Gaios maps.app.goo.gl/CmQrPZCWoipQ4RBU8 ; pentru iubitorii de peste, in Gaios exista 2 magazine care vand produse proaspete la prima ora a diminetii cu preturi asemanatoare: aici maps.app.goo.gl/dcoy1Xt2NqpXkiVY9 si aici maps.app.goo.gl/LW2P8bGAf5Xnvs5f7. Uleiul de masline pe insula este un lux si in ciuda densitatii foarte mari a acestui arbore, totusi roadele lor abia sunt suficiente pentru localnici care nu il vand decat in anii foarte productivi. Restaurantele folosesc ulei de masline adus de pe continent si singurul magazin dedicat din port vinde canistra de 4 litri cu 100 euro. maps.app.goo.gl/vkhJgePGpw4T7Uff8

Patiseriile – sau Fournous – sunt prezente in toate zonele turistice ale insulei, insa noi am capatat dependenta de una singura, din intamplare si cea mai veche – aflata in satul Magazia: maps.app.goo.gl/nyTMBrzpowrVULF67. Are produse foarte bune, paine delicioasa si o varietate foarte mare, fara a plati mai mult decat in alte parti.

Zonele de parcare importante, publice si gratuite: pt Gaios - maps.app.goo.gl/1BHWMEdhFudZFV5U6 pt Loggos - maps.app.goo.gl/cun4phLwfE1d7hsv7 pt Lakka - maps.app.goo.gl/cSxUqqH3RzmHSR9x7.

Plajele din Paxos sunt micute, din pietre, inconjurate de versanti verzi, cu marea adancindu-se repede. Exista o singura exceptie, unde au creat o plaja artificiala din nisip – Mongonisi Resort. Acesta e motivul pentru care nu as recomanda Paxos familiilor cu copii mici. Nicaieri nu am vazut salvamari, deci fiecare intra in mare pe riscul propriu.

Itinerare si explorarile noastre

Erimitis Beachmaps.app.goo.gl/qzYJqMy9cJEaZLcu9 este creditata ca cea mai frumoasa si spectaculoasa plaja a insulei, aflata pe tarmul vestic. Accesul se face din satul Magazia, pe un drum amenajat partial, cu o singura banda, care are multe portiuni accidentate si foarte inclinate; nu ai ce cauta pe acest drum daca masina nu e capabila sa traga la deal sau are garda joasa. Din sat pana aproape de plaja se coboara constant pe o distanta de 1 km, cu cateva zone in care poti lasa masina pe marginea drumului; aproape de capatul acestui drum exista o mica zona laterala drumului unde se pot parca 5-6 masini. Chiar in capatul drumului este accesul spre 2 cazari de lux (ionianestates.com/accommodation/sargasso) si nu ai voie sa le blochezi intrarea. De langa cazari se deschide o poteca ce coboara inclinat spre plaja, pe aproximativ 100 m; recomand sa purtati ceva cu talpa aderenta pentru ca nu este o zona foarte confortabila. Din poteca exista cateva zone de panorama incredibila spre stancile enorme de la Erimitis si spre marea superba. Plaja este neamenajata si trebuie sa aduceti la purtator absolut tot ceea ce credeti ca aveti nevoie (adapost de soare, apa si gustari, papuci de apa, echipament de snorkel, ochelari de soare, crema de soare, etc) Este o plaja de pietre albe imaculate, cu marea ce se adanceste repede in ape turcoaz, ce ascund o frumoasa viata acvatica, pe langa stancile enorme ce s-au pravalit din falezele prapastioase. Recomand aceasta plaja dupa-amiaza, atat pentru culorile frumoase de la ora de aur, reflectate pe versantii din jur, cat si pentru apusul incantator. Neaparat de mers intr-o zi cu prognoza meteo impecabila pentru a te bucura de maximul pe care il poate oferi acest loc. In zona vecina se afla restaurantul exclusivist cu nume omonim maps.app.goo.gl/aRSHaWPnaHw7KKDk6 la care se ajunge pe un drum paralel si este de asemenea recomandat pentru apusurile reflectate in stancile de la Erimitis, dar din ce am cercetat, meniul la suprapret nu justifica si nici nu intrece privelistile de care ai parte chiar de pe plaja sau de pe potecuta care coboara la ea.

Ziua 2

Orkos Beach – plaja de pe tarmul estic, recomandata calduros pentru cei care viziteaza Lakka maps.app.goo.gl/o9vo2asTm5Kgfi1y9. Accesul se face pe un drum asfaltat dar ingust din directia orasului Lakka; nu prea exista zone de parcare dar noi am lasat masina intr-un loc mai larg: maps.app.goo.gl/nS2V3mj9LA7ZbxEf6; dupa proprietatea din dreapta se deschide o poteca prin padure pentru care exista un mic indicator spre plaja. Poteca este fermecatoare si coboara prin umbra copacilor, de-a lungul a 300 m pana ajungi la plaja. Recomand incaltaminte cu talpa aderenta deoarece are portiuni mai inclinate. Din loc in loc sunt amenajate bancute pentru odihna. Este o plajă de pietre, de aproape 100 m lungime, aflată într-un mic golf inconjurat de versanți cu vegetație bogată. Marea se adâncește repede și sunt necesari papuci de apă. Este neorganizată si fără facilități. Câțiva maslini mari oferă umbră naturală pe parcursul zilei. In spatele plajei se afla o proprietate privata care nu ofera servicii pentru turistii in trecere, deci trebuie sa aduceti tot ce aveti nevoie de la masina. Plaja Orkos este un loc foarte frumos de admirat rasaritul pentru cei matinali

Oraselul Lakka este vazut ca cel mai boem loc al insulei si printre cele mai frumoase destinatii ale insulei, golful sau fiind de multe ori imaginea cu care este marketata Paxos. Este intr-adevar de un farmec aparte, fiind atat de micut dar totusi atat de bogat: aici se afla una dintre cladirile chintesentiale ale insulei, care a fost pusa la mare loc de cinste in filmul Netflix- Maestro in Blue (a carui actiune se deruleaza aici) – vechea scoala de pe chei maps.app.goo.gl/Z3UaKBhWJJGSanjaA - in general este inchisa dar daca exista evenimente culturale -de multe ori aici vor fi prezentate; In spatele scolii, urmand poteca, se ajunge la 2 plaje minuscule unde merg localnicii

Taverna Mandi’s - maps.app.goo.gl/mHaPsvgo2csKBae26 - pe promenada spre scoala, ultimul restaurant apartine unor expati britanici care au incropit un mic loc de servit masa; spre deosebire de majoritatea restaurantelor din orasel, acesta nu inchide dupa-amiaza si te primeste cu drag in mica gradina de unde se poate admira cu nesat intreg golful si cerul inflacarat spre seara; Meniul este unul mai simplu dar tot ce am mancat a fost delicios, preturile sunt mai mici decat in Gaios si aici am intalnit o exceptie de la regula insulei – ne-au dat painea din partea casei.

In afara de Mandi’s, in Lakka mai exista 2 taverne care sunt recomandate calduros de foarte multi vizitatori: Nionios si Alexandros – dar ambele au programul dupa orele 18:00

Il Pareo - maps.app.goo.gl/5ckjMXhGZZ7mva9c9 este un magazin cochet de haine, avand printre altele rochite de matase, un suvenir deosebit de luat acasa

Paralia Lakka - maps.app.goo.gl/GDppFkp7GKzUKxeG9 - spre nordul oraselului se ajunge in cateva sute de metri la aceasta plaja amenajata si patronata partial de Harami Beach Bar, pe care foarte multi il recomanda ca fiind unul dintre cele mai frumoase locuri de savurat un cocktail pe sezlonguri. Plaja este de pietre, dar o data intrat in apa, dupa cativa metri dai de nisip.

Plani Beach - maps.app.goo.gl/rVpHP4NxMyrxwyWV9 - este o plaja salbatica pe care o recomand celor ce vaneaza apusuri; Accesul se face din Lakka pe un drum partial asfaltat, care urca pe langa ultimele case din oras, trecand apoi pe un drum de pietris ce coboara pe tarmul opus in cativa km. Drumul este lat dar are si zone accidentate. La capatul lui este o zona larga si confortabila de parcare. Plaja este salbatica, alcatuita din pietre mari, de jur imprejur exista zone stancoase mari pe care se poate urca ajungand la un platou calcaros care constituie o scena perfecta spre apusuri zbuciumate. Zona nordica a insulei este puternic lovita de curenti si vanturi; marea este agitata si creaza un spectacol fain seara, dar nu este recomandat sa intri in valuri.

Farul din Lakka - maps.app.goo.gl/9GrsPmJ5iFTBhVGa9 - aflat in drumul spre Plani Beach si foarte usor de accesat pe jos sau cu masina, este unul din monumentele importante ale insulei; In general este inchis publicului, dar noi am avut noroc sa mergem cand se aflau acolo cei care fac mentenanta si ne-au permis sa intram in curte si sa ne bucuram de privelisti si arhitectura lui simpla.

Ziua 3

Paralia Levrechio - maps.app.goo.gl/3DAV5eTt7xEN159v6 - este o plaja organizata, de pe tarmul estic. Accesul se face din șoseaua ce traverseaza Loggos, pe un drum secundar scurt, dar îngust și inclinat - la capatul caruia exista o parcare mare amenajata ce apartine tavernei locale. Este o plajă micuță (60 -70 m lungime), îngustă (are un rând de șezlonguri de-a lungul ei și mai rămân 2-3 metri în fața lor până la apă). In marginile plajei neacoperite de șezlonguri, rămâne loc de pus prosopul. Este o plaja de pietre si pe mal și in apă. Se adâncește destul de repede (in 10 - 15 m de la mal). Se poate face snorekeling si pe lespezile stancoase din laterale, se poate face plajă (am vazut si oameni sărind in mare, dar trebuie mare grijă la zonă din apă, sa fie sigură ca adâncime și stânci subacvatice)

Taverna Bouloukos – in traducere La Bucalatul – este amenajata intr-o dumbrava de maslini seculari din spatele plajei; Are o atmosfera foarte frumoasa, boema, cu muzica greceasca in surdina. Ospătarii sunt politicoși, comanda a venit repede, serviciul a fost ok. Mâncarea este gustoasă, porțiile sunt ok iar prețurile presupun ca sunt în coordonare cu restul insulei (6 euro o halba de bere, 22 euro un risotto de fructe de mare, 15 euro aperitivele). Noi am avut probleme la notă, unde am observat ca ne-a fost incărcată în plus cu produse pe care nu le comandasem (20 euro pt 6 felii de paine, 3 limonade deși se bause una singură, 4 ape minerale deși nu fusese niciuna la masă, am avut probleme cu peștele calculat la gramaj, unde pentru 4 felii de pește spadă au trecut pe notă ca s-a folosit 1.4 Kg (un kilogram jumătate!). Am sesizat greșelile și nota a fost corectată (diferență de 60 euro - cu mentiunea ca au dat pâinea din partea casei pe nota finală). Locul este foarte fain si nu regret ca am luat masa acolo, dar trebuie analizata foarte atent nota. Vorbind cu localnicii, am aflat ulterior ca patronul pur si simplu nu se poate abtine sa nu incerce sa fure ceva la fiecare nota; plangerile sunt constante de la cei care descopera furtisagul – el recunoaste cu zambetul pe buze ca a fost o greseala si corecteaza nota, iar apoi face acelasi lucru cu urmatorii clienti.

Paralia Marmari - maps.app.goo.gl/LCPwdxJBpQpVFo2L7 - este sora salbatica a plajei Levrecchio, la care se ajunge mergand pe jos 200 m, pana in golful alaturat. Marmari a fost plaja mea preferata de pe insula Paxos, fiindca are un aer idilic, tacuta ca un descantec si mi s-a parut mie – tare frumoasa. Nu există nicio amenajare, fiind o zona salbatică; este o plajă micuță din pietre, de aproximativ 50 m lungime, lată de 8-10 m, iar in spatele ei se află un crâng de maslini generos, unde se poate sta la umbră. Intrarea in mare este mai lina, marea se adâncește in 20 m si este foarte curată și limpede. In apa sunt pietre si sunt necesari papuci de apa.

Paralia Monodendri - maps.app.goo.gl/kQHziaMbQePaugQf6 - este una dintre plajele ultra-amenajate, patronata de 2 Beach Bar-uri care si-au impartit “frateste” intreaga suprafata unde au intins zeci de sezlonguri. Aici am avut cea mai urata experienta din tot concediul, deoarece nu intentionam sa inchiriem sezlonguri. Accesul se face usor pe soseaua asfaltata, la capatul careia fiecare dintre cele 2 localuri a amenajat o parcare incapatoare. De la parcare se coboara pe o poteca amenajata la plaja in 50 m. Monodendri este a doua plaja ca lungime din insula, alcătuită din pietre, cu apa adancindu-se destul de repede, in 10-15 metri. Sunt necesari papuci de apă. Marea este foarte frumoasă, in culori turcoaz pe vreme insorită, brodată la mal de stancării și versați încărcați de vegetație. Este foarte puțin loc de stat cu prosopul si spre ghinionul nostru, am mers spre latura stanga a plajei, in dreptul Barului lui Ben, despre care citisem multe review-uri faine, dar nu le bagasem in seama pe cele negative, care s-au dovedit cat se poate de reale. Desi majoritatea sezlongurilor erau goale si prezenta noastra nu deranja pe nimeni, fiindca ne-am asezat intr-un colt, in spatele acestora, patronul a venit val-vartej sa ne dea afara, ca are intelegere cu guvernul elen ca acolo numai el e stapan. I-am comunicat intentia noastra de a lua masa la ei, dar nu a contat, plusand cu chemarea politiei daca nu plecam in 5 minute. Eu l-am invitat sa o cheme pe loc, sa nu mai pierdem timpul – a stat pe telefon foarte agitat cu cineva vreo 15 minute, apoi s-a intors si ne a anuntat ca nu vrea probleme si putem sa ramanem, dar nu avem ce cauta la restaurantul lui. Pacat de frumusetea locului dar inteleg ca omul e atat de pornit pe capatuiala (si parea britanic, nu grec) incat are acest comportament execrabil cu oricine nu inchiriaza sezlongurile lui.

Ziua 4

Paralia Kipiadi - maps.app.goo.gl/JMzPYzeF5ERJp4mBA - este cea mai mare plaja a insulei, salbatica si singuratica, intinsa pe tarmul estic. Are aprox 300 m lungime și 10-20 m lățime. De jur împrejur se ridică versanți plini de vegetație și copaci verzi. Este o plajă din pietre și sunt necesari papuci de apă; marea se adâncește repede, în câțiva metri și pietrele de pe fundul mării sunt ușor instabile. Este neorganizată și fără umbră naturală, fiind necesar să aduceți mâncare, apă, rogojină de plajă și umbrele de soare. Este foarte aerisită și liniștită. Uneori vin bărci si lasă ancora aproape de mal dar atmosfera rămâne serenă și boemă. Pentru acces am folosit Waze cu destinația Kontogiannatika iar din mijlocul satului sunt indicatoare spre plajă, pe un drum îngust, parțial accidentat. Există câteva locuri de parcare de-a lungul lui si vreo 3-4 locuri la capatul lui. Din acest drum există poteci care coboară la plajă in maxim 50 m.

Paralia Kipos - maps.app.goo.gl/5TfHgSZgeWsXEHWR8 - sora mai mica a plajei Kipiadi – aflata la 20 min mai la nordAre doar vreo 50 m lungime și un țărm de 10- 15m, la limita proprietăților din zonă. Marea se adâncește in 10-15 m, plaja si fundul mării sunt acoperite de pietre si sunt necesari papuci de apă. Zona este neorganizată și nu are umbră naturală, decât după-amiază. Golful este liniștit și versanții din jur sunt încărcați de vegetație. Accesul este comun cu Kipiadi pana la o rascruce unde exista indicatoare separate pt fiecare. Folosim indicatorul spre Kipos iar la capatul drumului exista puțin loc pentru parcat doar câteva mașini. De la drum o potecă poetica de 2 minute ne duce pe plajă.

Avlaki Beach - maps.app.goo.gl/uuuwL2PBcEEGCS6g7 - este o plaja izolata, foarte micuta intr-un golf ce intra adanc in tarmul vestic al insulei; Accesul spre plajă este dificil, ultimul kilometru este pe un drum de pământ inclinat pe alocuri și destul de accidentat. Este necesară mașina cu gardă înaltă sau 4X4. La capătul lui există un loc mai larg unde pot parca maxim 10 masini. Plaja este din pietre, marea se adâncește repede iar in larg sunt curenți puternici; după-amiaza vântul poate ridica valuri mari si agitate. Nu este o zona organizata si nu are umbra naturala. De pe stancile laterale se poate vedea apusul, de multe ori in solitudine, deoarece putini oameni o viziteaza

Taverna Vasilis din Gaios - maps.app.goo.gl/XKF2rPHNRBTmuHKw7 - este unul dintre restaurantele populare din insula; Are mesele asezate pe o alee retrasa din port, deschis ziua intreaga, cu o varietate mai mare a meniului. Preturile nu sunt cele mai mici, dar mancarea este gustoasa si servirea destul de rapida.

Porto Vecchio Bar din Gaios - maps.app.goo.gl/LJq6mgZuTsG3BEzQ6 - este ultimul bistro-bar din nordul promenadei din Gaios; Este foarte frumos amenajat sub peretii calcarosi ai versantilor impodobiti cu iedera si vegetatie. Meniul de cocktailuri si bauturi este impresionant iar preturile sunt aceleasi ca la barurile basic din centru, dar calitatea bauturilor este evident superioara. Servirea a fost ok, muzica - chillout, atmosfera - ajutata de lumanari si lumini difuze, privelistea deschisa spre luminile promenadei, spre mica insula de vis-à-vis, Agios Nikolaos, spre siragul de iahturi si cerul instelat. Am apreciat ca ne-au adus din partea casei apa si un bol mic de seminte.

Ziua 5

Paralia Kaki Lagkada - maps.app.goo.gl/m1yjusppeT9C9fYW7 - o plaja cu acces facil aproape de Gaios. Este foarte ușor accesibilă cu mașina, dar locurile de parcare sunt f puține, de-a lungul micului drum de acces dinspre șosea. Exista o parcare mai mare la fața locului vizibila pe google maps dar ea este privată si nu poate fi folosita de turiști. Are o lungime de aproape 100 m, apa se adâncește în 20-25 m, este formată din pietre si sunt necesari papuci de apă. Pe lângă stânci sunt peștișori și se poate face snorkeling. Jumătate din plajă este organizata, fiind ocupată de sezlongurile tavernei Aeolus Bar, iar cealaltă jumătate este lasată libera. In partea liberă sunt copaci care dau umbră spre după-amiază. Atmosfera este liniștită, golful este brodat de stanci si deasupra lor vegetație bogata.

Mongonissi Beach - maps.app.goo.gl/y2WdypadzZcmzKUZ7 - este singura plaja privata din insula, fiind creata artificial din nisip – ea este administrata de Clubul Mongonissi Este singura plaja de pe insula unde nu ai nevoie de papuci de apa, marea se adanceste lent iar la capatul zonei create artificial se gaseste vegetatie marina. Aici vin foarte multe familii cu copii mici deoarece este un loc mai sigur. Șezlongurile costa 10 euro perechea, umbrela este 3 euro; plaja este umbrită dimineața de un rând de măslini. Terasa clubului este foarte frumoasă, prețurile sunt puțin mai mari decat in Gaios. Personalul este foarte ok, atmosfera e plăcută și nu se exagerează cu volumul muzicii. Există băi amenajate și un duș exterior unde se percepe 1 euro/ 1 minut de apă caldă. Accesul se face pe soseaua asfaltata la capatul careia exista o parcare incapatoare amenajata.

Tripitos Arch - maps.app.goo.gl/ohyY97pUV2rjPg5r8 - este unul dintre locurile spectaculoase ale insulei – o arca imensa naturala, pe care te poti plimba confortabil si din capatul careia se poate savura apusul in toata gloria sa. Noi am urcat din satul Ozias, unde am lăsat mașina, apoi am mers pe drumul ce urca spre arcada si, folosind semnele de la intersecții am ajuns pe cărarea foarte frumoasa care te conduce la Tripitos. Durează cam 30 de minute drumul si ultima parte coboară un pic mai abrupt dar este o poteca sigura, suficient de lata, inclusiv partea peste arcada. Priveliștile spre falezele stâncoase sunt impresionante.

Steakhouse Arkas - maps.app.goo.gl/rMccTm9VqCGrfF1k8 - a fost restaurantul nostru preferat in acest concediuTaverna se afla in centrul insulei, la 1 km departare de Gaios. Se ajunge confortabil pe asfalt, parcarea se face pe marginea drumului, cum se descurca fiecare. Este unul dintre restaurantele cu program doar dupa orele 18. Este specializat pe carne pregatita la protap si noi am savurat atat mielul cat si porcul, care au venit in niste portii mari si foarte savuroase. Una dintre gazde este o romanca din Cluj, maritata cu un grec paxiot – de la dansa am aflat multe povesti despre insula, am fost tratati foarte ospitalier si am ramas cu o amintire deosebita din acest loc. Atmosfera este foarte frumoasă, muzica grecească in surdină, prețuri ok porții mari și servire ireproșabilă. In sezon este recomandat sa faci rezervare in avans.

Ziua 6

ANTIPAXOS

Oricarui vizitator din Paxos ii recomand insistent sa isi rezerve o zi intreaga pentru vizitarea insulei Antipaxos. Ea poarta una dintre nestematele Ionicelor, o plaja care emuleaza Maldivele in inima Mediteranei: Vrika.

Despre Antipaxos pot spune ca este mai incarcata de vegetatie decat sora mai mare, avand doar cateva gospodarii si cazari rasfirate izolat pe cei 5km patrati. Are o geografie identica, ridicandu-se la 200 m deasupra marii, iar cele cateva drumeaguri care o strabat urca si coboara dintr-un capat in celalalt pe o lungime de 3 km. Cateva golfuri minuscule sunt lasate spre desfatarea celor ce calaresc marea cu barcile proprii, iar turistii se concentreaza in 3 locuri mari si late: Vrika, Mesovrika si Voutoumi.

Vrika este giuvaierul insulei, fiind o plaja incredibila din nisip aproape alb, cu ape turcoaz de Caraibe, inconjurata de versanti verzi si strajuita ici si colo de coloanele semete a catorva palmieri. Marea era calda, lina, mangaietoare si am ramas acolo pana in ultimul moment posibil.

Mesovrika este o plaja de pietre, neamenajata, care este pusa neoficial la dispozitia celor ce aduc sute de turisti in excursiile de o zi pe Antipaxos. Cand am fost noi, acesti turisti nu au fost adusi pe Vrika, decat la distanta de plaja in larg, insa ei pot acosta la Mesovrika si de acolo sa vina pe jos, pe poteca, la plaja de nisip.

Voutoumi este tot o plaja de pietre, asemanatoare ca dimensiune cu Vrika, partial amenajata si deservita de 2 taverne.

Accesul pe Antipaxos se face prin intermediul taxiboat-urilor care pleaca zilnic, incepand cu orele 9:00- 10:00, din fata pietei centrale din Gaios. Pretul pentru drumul dus-intors este 25 euro/persoana. Barcile vin aproape una dupa alta si pleaca pe masura ce se umplu cu turisti. Drumul pe mare dureaza 15-20 minute si fiecare barca opreste intai pe Voutoumi, plaja de pietre si apoi pe Vrika, plaja de nisip (pasagerii aleg pe care dintre cele 2 sa coboare). Dupa-amiaza barcile fac curse inapoi, pe baza biletului achizitionat, la orice ora doresc sa plece turistii (in septembrie plecarile erau la 15:00,16:30 si 17:00 – barcile de asemenea veneau una dupa alta, atat cat era nevoie pt a duce pe toata lumea inapoi)

Cedrus Beach Bar a fost taverna la care am luat masa in timpul zilei la Vrika; preturile au fost cu 2-3 euro mai mult decat pe Paxos, dar portiile si servirea au fost ok, mancarea ne-a placut iar atmosfera era de vis.

Taverna Taka Taka – din centrul Gaios - maps.app.goo.gl/q67MrHdiUXaHsoxf7 - este un restaurant mai dichisit, cu un meniu care reflecta prin preturi si conduita personalului, standardul pe care doreste sa il impuna. Se deschide dupa orele 18:00 si este unul dintre acele locuri care impune rezervare in prealabil; Mesele se afla intr-o gradina generoasa, in mijlocul careia troneaza un copac imens ce-si intinde ramurile deasupra tuturor. Atmosfera este imbogatita de muzica placuta si multe luminite decorative. Mancarea de la Taka Taka mi s-a parut extraordinara si ne-am bucurat foarte mult sa incheiem atat de frumos sejurul nostru paxiot.

--

Inchei povestea cu o lista de locuri suplimentare pentru cei care vor avea mai mult timp:

Meattie Buir's Beach - maps.app.goo.gl/TMV6hijBe2tub4qPA - este o alta plaja salbatica de langa Lakka unde poate fi admirat apusul

Bastion of Lakka – maps.app.goo.gl/jAq12YhSwzxALkRFA - pt iubitorii de ruine – o mini-citadela a orasului

Roxi Bar - maps.app.goo.gl/U9hd9AGwm98uUztY8 - un bar faimos din Loggos cu o asezare tare faina pe malul marii

Moara din Loggos - maps.app.goo.gl/Hs1iWWPecfZAYmer7 - o belvedere superba asupra portului

Locatia unei vechi Cisterne - maps.app.goo.gl/NbpBAu1zdnrWaUcs7 - cu privelisti minunate spre Mediterana (uneori se tin ore de yoga in acest loc)

Cel mai vechi maslin de pe insula - maps.app.goo.gl/aQpLA1pUMSzvhMQk7 (are peste 700 de ani si trebuie 10 oameni pentru a-l imbratisa) – de asemenea un rai al tantarilor


[fb]
---
Trimis de miha48 in 26.09.24 01:50:45
Validat / Publicat: 26.09.24 07:14:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Olimp-Mitikas, Meteore, Nei Pori, Thassos, Skiathos, Skopelos, Alonissos, Creta, Kefalonia, Lefkada, Corfu
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Austria, Bulgaria, Croatia, Ungaria, Italia, Franta, Scotia, Georgia, Grecia, Slovenia, Muntenegru, Rep Moldova

VIZUALIZĂRI: 1097 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (miha48); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Erimitis Beach
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16200 PMA (din 18 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.24 07:13:45]
»

Bun revenit pe site -- wow, super-mega-review, extrem de util, probabil multora!!

webmasterX
[26.09.24 07:14:23]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_add9.p ... 15626&hid=23148.

Sau... poate ceva video de pe acolo? Dacă ai filmat ceva, ar fi chiar util — link încărcare video.

webmasterPHONE
[26.09.24 07:28:10]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

MirindaPHONE
[26.09.24 08:17:13]
»

@miha48: Felicitari pentru impresiile scrise și calitatea articolului, precum si pentru informațiile furnizate. Asteptam si alte impresii pentru experientele trecute sau viitoare. As dori sa ajung și eu în Corfu sa vizitez Paxos și Antipaxos. Cred ca se pot vizita și din Parga. Îți recomand să vizualizezi și serialul de pe Netflix Maestrul și Marea unde acțiunea se petrece în Paxos. In acest film muzical o veți regăsi și pe Haris intr un rol secundar și va și canta în film.

miha48AUTOR REVIEW
[26.09.24 08:41:31]
»

@webmasterX: Mulțumesc pt onoare! Voi îmbogăți articolul si cu poze, de îndată ce le descarc.

miha48AUTOR REVIEW
[26.09.24 08:47:00]
»

@Mirinda: Mersi pentru recomandarea de film: deja l-am urmărit fiindcă am aflat de el când făceam cercetările pentru concediu

Din cate știu se organizează vizite de o zi cu vaporul din Corfu sau din Parga dar sunt prea scurte pentru a înțelege ceva din esența insulelor. Plaja din Antipaxos merita o zi întreaga dedicata numai ei, iar Paxos as zice ca cere măcar 3 zile pline de cazare acolo pentru a umbla un pic si a-i simți vibe-ul.

adsoPHONE
[26.09.24 09:56:10]
»

@miha48: Pacat ca scrieti atat de rar!

miha48PHONEAUTOR REVIEW
[26.09.24 10:10:36]
»

@adso: concedii puține... remunerație după buget mică... 😅😅😅😅

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mirinda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Paxos:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2025 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063966035842896 sec
    ecranul dvs: 1 x 1