GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Insula Patmos face parte din arhipeleagul insulelor Dodecaneze. Este vestita pentru faptul ca Sf. Apostol Ioan, numit Ioan Teologul, a fost in insula Patmos in anii 95 si 96, timp de 18 luni, a locuit intr_o grota, unde a avut o revelatie divina si a scris Apocalipsa, ultimul capitol al Bibliei, dictand unui ucenic numit Prohoros, continutul acesteia.
Dupa perioada petrecuta in Patmos, s_a intors in Efes, unde se refugiase impreuna cu Sfanta Fecioara Maria pentru a o ocroti. Pe locul unde se afla Grota Revelatiei, calugarul Ossios Christodoulos a construit o capela, in anul 1088, care a fost numita initial Capela Sf. Ana si acum Capela Sf. Ioan Teologul. De asemenea, a construit o manastire ca o fortareata, in varful dealului, intre 1088 si 1090, care cuprinde 2 biserici: Sf. Artemios si Sf. Nicholaos, 10 capele, dintre care 7 in interiorul manstirii si 3 in exterior.
In insula Patmos se anunge cu vaporul sau ferryboatul, in portul Skala. Manastirea Sf. Ioan Teologul se afla in Chora, o localitate situata pe deal, la distanta de 3 km, care se poate parcurge pe jos in 45 minute la urcare si 35 minute la coborare, sau cu autobuzul care circula din ora in ora, cu pretul de 1,50 eur, sau cu masina personala.
Grota Revelatiei si Capela Sf. Ioan Teologul care o inglobeaza, se afla la jumatatea drumului, adica la 1,5 km distanta de Skala, si tot atata distanta de Chora.
Chora este o localitate formata dintr_un labirint de stradute, cu case de piatra, in jurul manastirii, cu multe magazine de suveniruri, taverne si cateva mori de vant.
Manastirea este inconjurata de ziduri groase cam de 1,5 m, inalte de 15 m, si are doua intrari, pe partea de nord, pe unde se intra acum si pe partea de sud, unde este inchisa. Deasupra portii de intrare este o deschizatura in zid, denumita "ucigasul", de unde se turna ulei fierbinte asupra atacatorilor, de obicei pirati sau turci, care asaltau poarta manastirii. Fiind construita pe deal, manstirea si cetatea au o pozitie strategica, cu o larga vizibilitate asupra marii, de unde puteau veni atacatorii. Intrand pe poarta principala, se ajunge intr_o curte interioara, pietruita, cu 4 bolti de piatra, sprijinite pe coloane. Intr_o parte se afla clopotnita pe doua niveluri, in centru se afla capela principala si alaturi muzeul care adaposteste icoane, obiecte bisericesti din aur si argint, din lemn sculptat, vesminte bisericesti pretioase, relicve, etc. Exista si o biblioteca cuprinzand manuscrise originale si carti bisericesti vechi, unele dintre acestea aduse de calugarul Christodoulos din biblioteca sa de la Muntele Latmos, insa biblioteca nu se viziteaza. De asemenea mai sunt zone care nu se viziteaza: chiliile calugarilor, o bucatarie, o moara, o sala de conferinte, alte capele decat cea principala. Din incinta manastirii, se vede o panorama frumoasa asupra orasului Skala si a imprejurimilor.
La capela Sf. Ioan Teologul, se viziteaza Grota Revelatiei unde este un altar, sunt niste banci lungi de lemn, si se pot observa: stanca despicata in 3, reprezentand Sf. Treime, prin deschizatura careia Sf. Ioan a primit inspiratia divina, o nisa in care se odihnea Sf. Ioan, o alta in care statea cand dicta, o piatra ca un pupitru pe care a fost scrisa Apocalipsa, o cruce in relief in peretele pesterii, care nu a fost facuta de mana omului, era si un jgheab pe unde curgea apa de izvor, pe care au baut_o Sf. Ioan Teologul si ucenicul lui, Prohoros, dar acum nu mai curge. La intrare este un mic magazin de suveniruri.
Coborand spre port, am ajuns in dreapta drumului la o plaja plina de pietre, neprietenoasa, dar cu un peisaj frumos, strajuita de un arc de piatra. Am mers pana in port, unde alaturi era o plaja cu pietricele, ingusta, dar amenajata, cu intrare lina in apa, si cu sezlonguri in fata unei taverne, unde ne_am racorit cu consumatia de la taverna si cu o baie in mare.
Apoi ne_am luat ramas bun de la Insula Patmos, cu speranta ca vom reveni.
Trimis de dianamea in 04.10.17 11:22:08
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianamea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.31810000 N, 26.55170000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dianamea: Interesantă croazieră, într-un loc cu încărcătură spirituală mare. În secolul al XVI-lea mănăstirea din Patmos căpătase o autonomie sporită în fața Patriarhiei din Constantinopol fiind populată de circa 300 de călugări. Starețul mănăstirii din Patmos chiar obținuse dreptul de a hirotonisi preoți.
Se pare că pe la începutul anilor 1700 familia Ipsilanti înființase o școală în insulă. Pe la 1820 un grec școlit în Moldova după metoda lancasteriană s-a întors în insula Patmos pentru a înființa o școală în acest stil. Legături...
Fotografiile postate sunt cumva scanate după varianta print? Se văd într-un fel...
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)
— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Am o problema cu pozele, nu le pot pune de pe telefonul meu din cauza ca memoria e insuficienta, nu am laptop, pc sau tableta si atunci le refotografiez cu alt telefon, de pe care pot sa le transfer. Cum sa fac altfel? Sa le trimit de pe un telefon pe altul prin email?
@dianamea: Am înțeles acum problema cu fotografiile, bănuiam că au fost „refotografiate” într-un fel. Ideea de a le transmite pe email de pe un telefon pe altul e mai bună - își vor păstra calitatea, nu vor mai fi așa „pixelate”. Procesul de transmitere ar trebui să meargă ușor prin wi-fi; și aplicația WhatsApp ar putea fi o soluție, dacă e instalată pe ambele telefoane (doar că prin WhatsApp fotografiile sunt redimensionate).
@dianamea: La inceput eram suparata ca nu am vazut articolul tau de la aparitie apoi mi-a trecut pentru ca am putut da SB-ul.
Cat despre poze si eu mi-am pus intrebarea care este problema. Si poate ca poate fi gasita o solutie si asta deoarece ai fotografiat locuri atat de frumoase despre care ai povestit atat de frumos incat este pacat de poze.
Felicitari insa, votat cu mare drag.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.1995 Descopera Patmos — scris în 10.08.10 de laurentiucapac din BUCURESTI - RECOMANDĂ