GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O posibila destinatie de vacanta LIMNOS?
Informatii Limnos*
Suprafata: 476 km patrati
Populatie: aproximativ 16 000 locuitori
Bancomate - da
Spital: 22222.23333
Internet cafe: da
Cel mai inalt masiv: Skopia 470m
Aeroportt: da
Tourist Police: 22221
International code: 0030
Local code: 22540
Spital: 22222.23333
Politia portului: 22823
Airport: 29428
Pompieri: 22199
Limnos face parte din grupul insulelor din nordul Marii Egee, si este locul in care conform mitologiei a fost izgonit Hefaistos din Olimp de catre Zeus. Este o insula vulcanica, morfologia solului si-a pus amprenta chiar si pe structura tarmurilor, de cele mai multe ori stancoase, acest sol fiind prielnic atat pentru cultura vitei de vie (din soiurile locale se obtin vinuri excelente) cat si pentru mierea de foarte buna calitate prosusa din ierburile aromate ce cresc nestingherite si infloresc din abundenta primavera.
Datorita pozitiei apropiate de stramtoarea Dardanele, insula a fost un important avanpost comercial atat pentru bizantini cat si pentru otomani, sub a caror dominatie a prosperat.
In present ne atrag atentia bazele militare grecesti raspandite in toata insula, insa daca faceti abstractie de acestea cu greu se poate gasii un loc mai linistit.
-Myrina-
Capitala insulei este Myrina, se afla cuibarita de-a lungul a doua golfuri cu plaje nisipoase asezate la baza unui promotoriu stancos. Nu este foarte bine dezvoltata din punct de vedere turistic insa este printre cele mai atractive capitale din insulele aflate in nordul Marii Egee, aspect dat in special de stradutele inguste si pietruite de bazarul in stil oriental si casele cu o athitectura inspirata din stilul otoman al secolelor 18/19.
Cele mai originale cladiri se gasesc in zona plajei din nord Romaiikos Gialos unde se afla si centrul vietii de noapte a orasului. Plaja din sud Tourkikos Gialos se intinde dupa compactul si pitorescul port pescaresc si este strajuita de o duzina de taverne si cafenele. Singurul element care aminteste explicit de stapanirea otomana este fantana Kida ornata cu inscriptii in caligrafia veche turceasca, fantana functionala si acum si care furnizeaza cea mai buna apa potabila de pe intreaga insula.
In dreptul plajei Romaiikos Gialo se afla o cladire impozanta din secolul 19 care gazduieste Muzeul Arheologic in care sunt prezentate artefacte descoperite in patru sit-uri arheologice din Limnos, cu toate ca cele mai importante dintre acestea au fost trimise la Atena, nu sunt de neglijat exponatele din lut dintre care o colectie de lampi in forma de sirene descoperite pe locul unui vechi templu in Ifaistea si exponatele din metal, arme si obiecte de podoaba descoperite in Polyochni.
Intins pe culmea muntoasa si dominind Myrina se afla vechiul Kastro. Ca si majoritatea constructiilor din aceasta zona aici a fost un antic acropolis si ulterior un fort bizantin, refortificat de catre venetieni si genovezi si distrus in 1478 odata cu ocupatia otomana. Cu toate ca acum este doar o insiruire de ziduri si ruine se merita a fi excaladat pentru fantastica panorama asupra vestului insulei.
-In jurul Insulei-
Cu toate ca, capitala in timpul verii este legata de toate celalalte asezari prin linii de transport in comun cel mai bun mod de a explora interiorul insulei este cu masina sau scuterul care se gasesc de inchiriat in Myrina.
Pornind spre sud est drumul duce spre Kontias a treia asezare ca marime din insula, acest sat este asezat intre doua stanci vulcanice pe ale caror coaste creste singura padure de pini din Limnos. Majoritatea turistilor sunt de accord ca relieful natura si casele cu acoperisuri de tigla rosie multe dintre acestea in stilul Belle Epoque fac din Kontias cea mai atractiva asezare din interiorul insulei.
In jurul anului 3000 BC pe un varf de stanca pe coasta de est in apropierea localitatii Kaminia a fost fondat orasul fortificat Polyochni, la fel ca si Troia (se pare ca a fost o colonie a acestuia) in jurul anului 2100BC a fost distrus de un puternic cutremur, a carui furie a facut ca oamenii sa fie ingropati in propriile case. Sapaturile realizate incepand cu 1930 de catre o achipa de arheologi italieni, au scos la ivela o bogata colectie de artifacte de metal (se pare ca de aici plecau spre insulele Ciclade si Creta, o serie de ustensile de razboi), schelete umane si un impresionant tezaur de podoabe din aur aflat acum la Muzeul de Istorie din Atena.
Hefaistos patronul insulei era venerat la Ifaisteia, localizata pe tarmul golfului Tigani in nordul innsulei, sapaturile continua si in present, acum se pot vizita ruinele teatrului roman, o necropola si templul inchinat acestui zeu. Pana in era bizantina aceasta era cea mai mare localitate din insula, uimitoarea colectie in artefacte din lut descoperita in cateva morminte de aici poate fi admirata in Muzeul Arheologic din Myrina.
De cealalalta parte a golfului Tigani se afla anticul sit arheologic Kabeiro unde ca si in insula invecinata Samothraki erau venerati marii Zei, de aici pleaca o poteca care duce spre Grota lui Philoctetes, care poarta numele razboinicului despre care Homer ne spune ca a fost parasit aici de catre tovarasii sai plecati in drum spre Troia, pentru a i se vindeca ranile infectate de la picioare.
In apropierea tarmului Limnosului se afla micuta insula impadurita Agios Efstratios (denumita dupa Sfantul care a fost exilat si a murit acolo). Pe timpul verii insula este vizitata adeseori de catre turisti iubitori de liniste aici fiind cateva plaje splendide cu nisip.
-Plaje-
Tarmurile insulei masoara 259 km si nu lipsesc locurile linistite, amatorii pot gasii mici plaje cu nisip pustii si ascunse in mici golfuri, sau pot merge in locurile mai populare cum ar fi Fanaraki, Riha Nera, Romaiikos Gialos si Kaminia, sau Avlona si Plati. Pe coasta de nord est nu departe de Plaka se afla micul sat Panaghia acolo sunt cateva plaje deosebite cum ar fi Agia Sotiras si Koloki.
-Accesul in insula-
Se poate ajunge cu avionul din Atena sau cu feryy din Rafina, Salonic sau Kavala, insula mai are linii de legatura nautice cu insulele Lesbos, Mykonos, Syros, Kos, Patmos, Rodos.
Trimis de webmaster in 27.01.12 15:41:34
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 39.91420000 N, 25.25530000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
3 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Minunat!
Un loc din tara zeilor, atat de special in care visam-oricare dintre noi- sa ajungem odata.
Citind aceste randuri si vizionand filmuletul, pot sa spun ca pentru cateva minute "am fost acolo"... macar cu gandul.
Poate intr-o zi (sau intr-o alta viata) visul se va implini.
Multumim pentru propunerea ta atat de bine documentata!
Ai perfecta dreptate, Grecia nu inseamna doar destinatiile bunecunoscute (si din pacate din ce in ce mai asaltate de turisti) Adevarata Grecie, cu tot ce are ea mai bun si mai frumos, o gasesti in aceste locuri mai putin promovate, mai putin atinse de turismul in masa, dar si mai greu de ajuns.
Sper si eu ca "informatia" ta sa incite intr-o buna zi pe cineva, care sa vina apoi sa ne povesteasca cum a petrecut acolo o vacanta de vis.
Eu am fost cel care a acceptat initiativa acestui serial informativ despre insulele grecesti putin sau deloc batute, chiar daca autorul nu AFostAcolo, ca exceptie si datorita utilitatii si adresabilitatii acestor informatii (avand in vedere ca multa lume are accesul ingreunat / ori deloc / la ele). Articolul nu este o simpla traducere, ci o compilatie de informatii care pot fi deosebit de utile celor interesati.
Deasemenea, am indicat sa fie publicate intr-o sectiune dedicata de pe site, si nu pe forum, cum ar fi fost normal -- tocmai pentru a le face disponibile (ori regasibile) cat mai usor cat mai multora.
Pentru a preveni insa interpretarile deplasate la care unii dintre membrii sunt predispusi - am hotarit, de comun acord cu autorul, ca articolele sa fie trecute/publicate in contul utilizatorului generic "webmaster".
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Limnos... cu emoții — scris în 05.12.23 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Vacanta in insula Limnos - cum ajungi acolo, ce e de vizitat — scris în 30.07.18 de Sosorina din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Limnos - cea mai frumoasa vacanta — scris în 11.09.14 de traian avramiuc din CONSTANTA - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Limnos o insula mai putin cunoscuta, Varos Village Hotel — scris în 01.03.13 de charisteas din GIURGIU - RECOMANDĂ