ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Korkula şi Ston, de vizitat în Croaţia

Ilustrație video-muzicală
Sve ti sritno bilo - Da te mogu pismom zvati


TIPĂREȘTE

Am scris anul trecut despre excursia noastră de pomină la Dubrovnik şi împrejurimi, de pomină şi arhivată ca atare în memorie pentru că din şapte zile în patru a plouat non-stop, una jumătate a fost întunecat şi cu rafale,doar restul a fost timp frumos (care rest?).

Dacă nu am fi avut ziua aceea însorită in care ne-am plimbat si am fotografiat uliţele medievale ale oraşului, am fi rămas în principal cu amintirea unei perdele continue de apă vezi impresii

Excursia a cuprins şi o incursiune în Muntenegru la golful Kotor dar şi vizitarea în Croaţia a unor obiective despre care nu am văzut scriindu-se pe afa..

Deşi era luna aprilie, temperatura a fost destul de ridicată, ploaia caldă, aşa că nici ghidul dar nici noi, nu ne-am abătut o iotă de la program.

Ston, este un orăşel modest în peninsula Peljesac situat la o distanţă de 60 km nord-vest de Dubrovnik şi care are o populaţie de sub 1000 de locuitori.Dealtfel întreaga populaţie a provinciei Ston abia depăşeşte 2500 de locuitori.

Rădăcinile Stonului coboară în epoca romană sub denumirea de Ston Turris Stagni dar unicitatea sa se datorează zidurilor construite înainte de anii 1400 pentru a apăra republica raguzină (din care făcea parte) de atacurile pe mare ale veneţienilor.

Aceste ziduri, refăcute la sfârşitul secolului trecut se intind pe o lungime de peste cinci kilometri şi înconjoară ca un pentagon oraşul, urcând dealurile şi coborând văile dimprejur.Concentric mai există un alt zid de 900 m în interiorul oraşului.

Zidurile dispuneau de 40 de turnuri din care au rămas 20 şi 5 fortăreţe. Calea de deasupra zidurilor are o lăţime de 6 m. şi permitea atât deplasarea trupelor cât şi aprovizionarea soldaţilor în timpul asediilor.

Este cel mai mare zid fortificat din Europa şi al doilea din lume, după marele zid chinezesc.

În apropierea oraşului se găsesc mai multe bazine de extragerea a sării din apa de mare, după o tehnologie manufacturieră veche de sute de ani.

Mali Ston este un orăşel şi mai mic situat la o distanţă de un kilometru de Ston şi înglobat în centura de protecţie a zidurilor. A fost fondat de raguzieni cu un secol înaintea primului. În sec. XV aici a fost construit un port prin care se exporta sare şi peşte din cele mai gustoase specii.

Mali Ston este foarte cunoscut datorită delicateselor specifice: fructe de mare, stridii dar şi a vinurilor roşii Dingac şi Plavac.

În cadrul programului turistic am luat masa la un restaurant pe malul mării, în care consumaţia a la carte ar fi costat 60-70 eu / persoană dar noi nu am plătit nimic fiind inclusă în program. Meniul a fost compus din supă de fructe de mare, stridii, peşte şi vin.

Orebic este un orăşel aflat la capătul dinspre Korkula a peninsulei Peljesac. Pentru că ploua nu i-am vizitat decât cheiul în aşteptarea unei ambarcaţiuni care ne ducea pe insula Korkula.

Din cauza mării agitate şi a valurilor foarte înalte, barca nu a putut fi legată la debarcader în locul amenajat pentru urcarea turiştilor ci cu toată strădania marinarilor, la vreo doi metri mai departe.

Acolo, era o diferenţă mare de nivel între chei şi puntea vasului. Situaţia era următoarea: ca să mă urc ar fi trebuit să pot ridica piciorul vreo 50 cm şi să prind şi momentul bun când depărtarea vasului de ţărm ar fi fost cea mai mică.

Barca se balansa neîncetat lateral dreapta- stânga vreo 30-40 cm şi înainte-înapoi cam tot atât, lăsându-mă din când în când să văd căte o fâşie de apă între mine şi vas.

Ne-am aşezat la coadă, lumea urca, unii mai greu, alţii mai uşor, copiii săreau direct pe punte iar eu mă gândeam că este imposibil să reuşesc fiind prea multe variabile pe care nu le stăpâneam.

Exista şi varianta să rămânem în ploaie într-un oraşel oarecare în care la o cafenea să bem una, două, n cafele timp de 5-6 ore până se intorcea grupul.

Rămăsesem noi ultimii. Aveam spatele asigurat de bărbatu-miu, care nu m-ar fi lăsat să cad în apă, doar spusese acum 50 de ani ˝şi la bine şi la rău˝ dar ce fac cu balansul şi înălţimea? Am închis ochii şi fie ce-o fi! La nimereală. M-am desmeticit văzându-mă căzută în picioare pe punte.

Cei doi tineri care ajutau la urcatul turiştilor văzând că am 1.50 m la înălţime şi aproximativ 80 ani la faţă, m-au apucat de subţiori şi m-au aruncat ca pe un sac în vaporeto. Nici nu-mi venea să cred.

Am mers pe o mare agitată cu valuri înalte care vărsau găleţi de apă pe punte, două doamne şi-au pus gecile în cap de frică şi de rău dar eu n-aveam treabă, îmi zâmbeam că după atâtea emoţii mă îndreptam victorioasă spre Korkula.

În jumătatea de oră cât a durat călătoria, întâi s-a ridicat ceaţa, apoi a stat ploaia, mai tîrziu a apărut un curcubeu şi iată că am intrat în portul scăldat în soare decorat cu zeci de iahturi de lux.

Korkula, insula în care se spune că s-a născut Marco Polo este una din cele mai mari din Adriatica, având o lungime de 40 km, lăţime de 3 km şi 16000 de locuitori în cele câteva aşezari.

In jurul Korkulei este un arhipelag format din multe insuliţe, parte dintre ele nelocuite dar se pare cu plaje superbe.

Datorită climei foarte blânde, insula a fost locuită din antichitate de iliri, greci, romani.

Cele mai importante vestigii, urme ale unei civilizaţii înfloritoare provin din perioadele de ocupaţie bizantină şi apoi veneţiană.

Insula are o vegetaţie bogată în special păduri de pin negru de la care se trage şi numele Corfu Negru, respectiv Korkula.Relieful e deluros, cele mai mari înălţimi fiind în jur de 500-600 m.

Chiar de la debarcader am simţit că păşim în Evul Mediu, fiind înconjuraţi de zidurile perfect conservate ale unei cetăţi veneţiene, de turnuri înalte si biserici vechi.

Ne-am plimbat pe străduţele înguste străjuite de case cu acoperişuri de ţiglă portocalie similare celor din Dubrovnik şi pe bulevardul de la malul mării care înconjoară insula.

Am vizitat Catedrala Sf. Marcu, a cărei construcţie în stil romano-gotic a început în anii 1300 şi s-a terminat 500 de ani mai târziu şi în care se găseşte o pictură de Tintoretto.

Am vizitat la exterior: mănăstirea franciscană din anii 1400, fortificaţiile cetăţii veneţiene, palatele nobillilor şi casa în care se spune că s-a născut Marco Polo. Casa propriuzisă nu s-a putut vizita din cauza unor lucrări de consolidare dar am luat destule cadre fotografice care ilustrează cum arăta o locuinţă in anul 1250.

Cât despre Marco Polo, deşi se ştie cu certitudine că a locuit cândva aici, nu e sigur că s-ar fi născut in Korkula. Unii cercetători au emis ipoteza că n-ar fi vizitat China şi scrierile lui ar fi fost produsul imaginaţiei şi compilarea diverselor povestiri care circulau în epocă.

Cilipi este un sat modest care ar fi trebuit să fie cunoscut numai după numele aeroportului oraşului Dubrovnik. Autorităţi locale cu iniţiativă s-au hotărât să aducă bani primăriei şi localnicilor, organizând în fiecare duminică dimineaţa vizite cu autocarele, 20 km, pentru turiştii din Dubrovnik.

Câteva ore întreaga populaţie a satului îmbrăcată în port popular participa la spectacolul de pe stradă. Femeile ţeseau la război măcar că era duminică, tineri croaţi înalţi ca brazii împleteteau coşuleţe, în mici tîrguri improvizate se vindea miere, rachie, dulceaţă, în altele amintiri cu pictură naivă sau figurine de ipsos, în faţa caselor pe măsuţe era expusă pâine aburindă iar în biserică, femeile într-o parte, bărbaţii în alta, se rugau cu evlavie. La ora 11 s-au deschis uşile Caminului Cultural şi preţ de o oră a avut loc un spectacol folcloric.

Cântece şi strigăte de nuntă, botez, dragoste, lupte, toate la pachet pentru 10 eu. biletul. Tinerii dansatori frumoşi şi înalţi, se lăsau antrenaţi de muzică şi jucau simplu şi direct aşa cum au făcut părinţii, bunicii şi străbunicii lor. Cel mai mult mi-a plăcut Moreska, dansul popular al insulei în care e vorba de creştini şi otomani dar şi de dragostea unei fecioare disputată de doi regi. După ce 12 cavaleri s-au luptat şi tot luptat, fecioara a rămas lângă iubitul ei până la adânci bătrâneţi. Este un exemplu de cum se pot face bani din normalitate.

Doamne, ce frumoasă ţară avem şi câte s-ar putea face şi la noi prin satele uitate de lume dar de o neasemuită frumuseţe! Dacă dragoste nu e, nimic nu e.


[fb]
---
Trimis de Michi in 13.02.13 09:48:09
Validat / Publicat: 13.02.13 11:39:34
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6442 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Lucrări de consolidare la zidurile Ston
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[13.02.13 10:07:00]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

MichiAUTOR REVIEW
[13.02.13 10:12:26]
»

@webmaster13: Mulţumesc WEB, mă grăbesc să postez pozele ca să merite melodia.

webmaster77
[13.02.13 11:33:47]
»

Am redenumit noua rubrica introdusa in "Descopera insula Korkula" si am mutat aici review-ul.

claudiu 71
[13.02.13 19:09:49]
»

Buna stimata doamna, frumos itinerariul si descrierea pacat de timpul nefavorabil. Am avut si eu ocazia sa vad aceasta zona, doi ani la rand am fost la Orebic, seara si uneori la plaja mergeam pe insula Korcula ne-a placut mult in estul insulei era o plaja cu nisip la Lumbarda. Iar insulitele erau superbe pe una nu departe de Korcula (Korciula spun bastinasii) era o manastire franciscana parasita dar foarte bine conservata. Oricum este una din zonele favorite ale Dalmatiei merci pentru review. Excursii placute in continuare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[13.02.13 20:02:36]
»

@claudiu 71: Mulţumesc pentru apreciere Claudiu. Excursiile organizate au dezavantajul că nu poţi rămâne mai mult în acelaş loc sau să schimbi itinerariul. Mi-a plăcut foarte mult insula dar nu am stat decât câteva ore. Dacă mai mergi prin regiune, opreşte la Ston şi urcă pe zid. Nu e China dar totuşi e ceva!

Admin
[14.02.13 01:46:54]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

grecudoina
[15.02.13 11:11:44]
»

f. frumos, o sa-mi fie util acest rw-pt. ca multe persoane mi-au vorbit frumos de aceste zone si imi propusesem sa ajung si eu intr-o vara, poate chiar asta. F. frumos prezentat si frumoase poze

sosso
[16.02.13 09:47:03]
»

Dragă Michi, m-am amuzat teribil încercând sa-mi imaginez cum ai urcat pe vasul care se balansa... Poate ca in buletin ai aproape 80 de ani, dar cu siguranță spiritul tău " s-a blocat" pe undeva pe la 20-25 de ani... Îți doresc multă sănătate și vacanțe frumoase în continuare.

MichiAUTOR REVIEW
[16.02.13 20:01:53]
»

@sosso: Dragă Sosso şi eu m-am amuzat. Acum, am ajuns cum spui pe la 20-25 de ani, mai am vreo zece şi dau în mintea copiilor. (ha! , ha! , ha! , în loc de emoticon)

sosso
[17.02.13 21:50:00]
»

@Michi: Esti o draguta, te pup!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
claudiu 71, grecudoina, Michi, sosso
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Korcula:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052839040756226 sec
    ecranul dvs: 1 x 1