GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
In aprilie 2008 aparea pe piata cartea “Zonele Albastre, Lectii pentru o viata mai lunga de la oamenii care traiesc cel mai mult” semnata de exploratorul si documentaristul american Dan Buettner. Practic aceasta carte este rezultatul expeditiilor efectuate de catre autor pe toate continentele Terrei in care acesta identifica cinci zone de pe glob in care populatia traieste mult mai mult.
Astfel o prima “zona albastra” este insula Okinawa Japonia in care traiesc cele mai multe femei care au atins varsta de 100 de ani, urmeaza apoi cateva sate din regiunea muntoasa a insulei Sardinia Italia in care este uimitor numarul barbatilor care depasesc aceasta incredibila varsta, in Loma Linda California intr-o comunitate de Adventisti de Ziua a 7-a, speranta de viata este de 85 de ani cea mai ridicata de pe continentul Nord American, la fel si in provincial Nicoya, Costa Rica, majoritatea oamenilor depasesc varsta de 80 de ani, insa de departe campioana in acest domeniu este micuta insula Ikaria Grecia unde fiecare al 3-lea locuitor trece de 90 de ani, rata bolnavilor de cancer este mai mica cu 20% decat oriunde pe glob, bolile cardiace au o rata cu 50% mai mica decat media globala iar bolile batranetii, Dementa Senila si Alzheimer sunt aproape inexistente.
Nu o sa dezbat acest subiet si cauzele care determina acest lucru, cert este ca pe langa mostenirea genetica (aceasta este un factor care influenteaza doar in proportie de 30%) secretul consta in alimentatie axata pe legume, peste, plante aromatice (mult mai putina carne rosie) si mai ales pe faptul ca din punct de vedere social primeaza rolul familiei si implicarea activa a tuturor membrilor in viata de zi cu zi, (interesant este ca batranii care locuiesc singuri chiar si in aceste locuri au o viata mult mai scurta) …ci doar voi incerca sa va atrag atentia asupra acestei insule, total neglijata in turismul romanesc.
Toata lumea a auzit de Icar (Icarus/Ikarus) si de frumoasa legenda a acestuia care arata ca omul a nazuit sa zboare din cele mai vechi timpuri, pentru cei ce nu-si mai aduc aminte Icarus a fost fiul lui Daedalus cel care construise Labirintul in care regele Minos al Cretei inchisese Minotaurul. Daedalus l-a ajutat pe Theseu sa-l omoare (pe Minotaur) si sa fuga impreuna cu fiica lui Minos, Ariadne. Astfel drept pedeapsa Daedalus si fiul sau au fost inchisi in Labirint. Daedalus stia ca toate rutele terestre si marine sunt pazite astfel ca singurul loc prin care puteau scapa era cel al aerului. Astfel el a creat doua perechi de aripi folosind ceara si pene, dupa ce le-a terminat si-a avertizat fiul sa nu zboare nici prea aproape de apa pentru a nu se uda aripile, nici prea aproape de soare pentru a nu se topii ceara care unea penele aripilor. Insa cuprins de entuziasm Icarus a nesocotit sfatul tatalui sau si a inceput sa se inalte tot mai sus, pana cand inevitabilul s-a produs. Daedalus si-a ingropat fiul in insula langa care acesta s-a prabusit si de atunci aceasta insula se numeste Ikaria.
Ikaria face parte din punct de vedere administrative din grupul Insulelor Egeei de Nord
Se afla amplasata la 19km sud vest de insula Samos, are o suprafata de 255 km patrati cu o lungime de 160 km a tarmurilor si o populatie in jur de 8100 de locuitori (Wikipedia)
Cateva date istorice:
Primele dovezi ale existentei umane in insula provin din anul 7000 BC. In jurul anului 750BC a fost colonizata de catre locuitorii din Milet (azi Turcia) care au fondat o localitate in dreptul oraselului Kampos si au denumit-o Oenoe (de la grecescul oenos-vin) datorita bogatelor culturide vita de vie. In secolul 2 insula a fost colonizata de locuitorii din Samos care au ridicat la Oenoe un templu (Tauropolion) dedicat zeitei Artemis. Ulterior un alt templu dedicat tot Artemisei a fost construit la Nas pe coasta de Nord Vest, loc ce avea sa devina sacru pentru locuitorii Marii Egee si un important port in antichitate, acest monument a rezistat pana in secolul 19 cand marmura a fost folosita de catre locuitori.
In 1933 au fost dezgropate ramasitele acestui templu, se spune insa ca in nisipurile din apropiere mai zac inca multe artefacte antice.
In secolul 14 insula intra in stapanirea genovezilor iar in 1521 Cavalerii Ioaniti din Rhodos care administrau Icaria o pierd in favoarea otomanilor. Exista documente care atesta faptul ca de-a lungul ocupatie otomane, locuitorii erau printre cei mai saraci din spatiul Marii Egee. Pe 17 iulie 1912 Icaria se proclama stat independent, vreme de cinci luni cat a durat aceasta “independenta” insula se confrunta cu o foamete teribila, in fine in noiembrie devine parte a statului independent Grec. In timpul celui de-al II-lea Razboi mondial sub ocupatia italiana si germana, populatia insulei este decimate de moartea prin infometare. Dupa 1947 Icaria devine locul de exil a peste 13.000 de comunisti, chiar si astazi insula este cunoscuta in Grecia sub denumirea de “Kokkino Nisi” (insula rosie)
-Geografia insulei-
Din punct de vedere geografic in Ikaria frapeaza contrastul dintre vaile inverzite si crestele stancoase si aride. Relieful este muntos in mare parte dominat de masivul Aetheras (1.037 metri in punctul cel mai inalt). Majoritatea localitatilor se afla amplasate in ingustele campii din preajma litoralului, doar cateva sunt cuibarite in masivele muntoase din interior. La loc de cinste in Ikaria sunt podgoriile, este recunoscuta calitatea vinului local, un vin rosu puternic alcolizat. Multe locuri din insula in special ravenele sunt acoperite cu o bogata vegetatie din care lipsesc insa animalele salbatice, singurele zgomote care intrerup serenitatea locurilor sunt talangile de la gatul turmelor de capre care strabat libere toata insula. Ikaria este cunoscuta pentru izvoarele sale termale si abundenta izvoarelor.
Din punct de vedere administrativ insula este impartita in trei municipalitati. 1. Agios Kirikos (capitala insulei) cu aproximativ 3000 de locuitori, 2... Municipalitatea Evdilos 2400 locuitori si 3. Municipalitatea Raches 2700 locuitori. Partea de sud a insulei este muntoasa arida pe cand partea de nord este mai plata cu o bogata vegetatie si o retea hidrologica relativ abundenta., aici cultivandu-se, maslini, nuci, aluni si caisi (un soi celebru in Grecia)
Ikaria se numara printre cele mai salbatice si neatinse insule din Grecia, o insula in care natura va va surprinde cu peisaje de o frumusete aparte, mici chei adanci umbrite strabatute de ape cristaline si plaje attractive la o mare limpede si racoroasa, aceasta este caracteristica definitorie a insulei lui Icarus.
-Plaje-
Insula ae o uimitoare varietate de plaje, pentru toate gusturile, plaje isolate in care cel mai probabil nu veti intalni nimic altceva decat natura in forma sa cea mai pura, pana la plaje cosmopolite dotate cu toate facilitatile moderne. Marea care inconjoara aceasta insula numita tot Marea Ikaria este cotata ca fiind printre cele mai curate din lume, cele mai populare plaje se afla in nordul insulei, in sud fiind mult mai izolate, mai putin aglomerate si in general stancoase si cu pietricele. Dintre acestea ma voi oprii doar la trei care zic eu sunt de departe cele mai attractive fiind printre cele mai frumoase din Grecia.
1. Plaja Nas
se afla localizata la 6 km vest de localitatea Armenistis, am vazut mai multe poze cu aceasta plaja si pana acum nu am putut sa o identific, este formata in locul in care se varsa in mare raul Chalares in apropierea vestigilor templului lui Artemisa, daca veti merge putin de-a lungul raului veti ajunge la o cascada si la o piscina naturala formata de acest rau, acolo natura este magnifica.
2. Plaja Seychelles
Cred ca numele acesteia spune deja multe, este una dintre cele mai deosebite plaje din insula se afla in apropierea localitatii Manganitis la 25 kilometrii vest de Agios Kirikos in sudul insulei, plaja este protejata de un amfiteatru de calcar alb care formeaza un fel de semipestera enorma, are pietricele albe si apa este de un albastru profund, locuitorii din zona ar prefera sa pastreze ascuns secretul acesteia si pe buna dreptate, locul este magnific.
3. Plaja Kampos
Este localizata langa localitatea Kampos (vechea capitala a insulei), o intindere vasta de nisip fin inconjurata de o bogata vegetatie printre care si bambus, exista facicilitati, bar/restaurant etc.
-Muzee si vestigii antice
In insula exista doua muzee arheologice in Kampos si Agios Kirikos si doua muzee folclorice in Perdiki si Vrakades
Castelul Koskinas, fortareata Drakano, Odeonul bizantin din vechiul Oenoe, baile romane din Therma si Templul Artemisei din Nas nu trebuiesc ratate de cei interesati de vestigii antice.
-Therma-
Inca din secolul 4 BC Ikaria era un centru cunoscut pentru izvoarele sale termale, exista multe referiri in diferite manuscrise, marturie stau si baile romane din localitatea Therma principala statiune termala din insula, apele de aici au o concentratie de Radium unica in lume cu efecte terapeutice deosebite recunoscute la nivel mondial. Efectul curativ se datoreaza inhalarii Radoniumu-lui forma gazoasa a Radiumu-lui in timpul bailor in proportie de 90%, iar 10% se datoreaza absorbtiei prin piele, 80% din elementele active inhalate sunt eliberate de catre organism intr-o ora restul in 23 de ore.
-Cazare-
Cu toate ca insula a intrat tarziu in circuitul turistic oferta de cazare este bogata, exista atat hoteluri cat si pensiuni, din pacate cum spuneam nu cred ca exista oferte la agentiile din Romania, in schimb veti gasii pe internet, va recomand “island-ikaria.com”
-Acces-
Icaria este acesibila pe rutele maritime care leaga Atena de insula Samos, o varianta ar fi cu un avion charter Atena-Samos si apoi cu o calatorie de 2 ore cu un ferryboat, sau din Turcia din portul orasului Kussadassi.
Categoric aceasta insula se adreaza celor satui de aglomeratia clasicelor destinatii din Grecia, nu este un loc pentru iubitorii vietii de noapte,sau pentru cei care se asteapta sa gaseasca aici hoteluri de lux, insula ofera doar peisaje create de natura doar pentru a ne "taia respiratia" si ne mai ofera ceva... o parte din raspunsul la intrebarea In ce consta secretul longevitatii!!!
Vacante frumoase sa aveti!!!
Sursa: Wikipedia, island-ikaria.com, ghidul de calatorii Greek Islands Editura Eyewitness
Trimis de webmaster in 15.05.12 20:04:22
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 37.58440000 N, 26.16440000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mie, place
Avem di tati: social, economic, mit, istorie, geografie, turism. Mai lipseste ceva? Nu cred
Bravo
destinatie speciala, prezentare frumoasa si complexa
felicitari... dar...
poze???
poze se găsesc pe google earth...
foarte frumoasă insula și prezentarea!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2019 Insula Icaria - o poveste cu parfum de ierburi de munte, miere din păduri de conifere, vin tare și petreceri fără număr — scris în 12.08.20 de Ananis din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Ikaria - intre mit si realitate — scris în 06.01.18 de claudia_s din BUCURESTI - RECOMANDĂ