ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.02.2012
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 30.07.08
STATUS: CHIBIȚ
DATE SEJUR
JAN-2012
DURATA: 0 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Lacrima din Chios - Masticul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Cum Turcia in ultimii ani este o destinatie de vacanta preferata a turistilor romani este normal ca foarta multa lume sa stie despre insula greceasca Samos aflata in vecinatatea popularei statiuni Kussadassi, mult mai putini stiu insa ca ceva mai la nord in dreptul statiunii Cesme (la doar 7 kilometri de tarm) se afla o alta insula… CHIOS.

Prima data cand am auzit numele acestei insule a fost cu multi ani in urma la Paris in Muzeul Luvru. Acolo este expusa o panza celebra a pictorului Eugene Delacroix intitulata “ Masacrul din Chios” tabloul infatiseaza tragedia si suferinta locuitorilor din Chios in timpul razboiului de independenta al Greciei din 1822 Intamplator zilele acestea am revazut o copie a acestui tablou, a fost de ajuns ca sa-mi starneasca curiozitatea de a afla mai multe despre aceasta insula si despre evenimentul in sine si iata ce am aflat:

Chios cu o suprafata totala de 842 kilometri patrati, este a cincea insula greceasca ca marime. Are o populatie de 52.000 de locuitori (conform ultimului recensamant din 2001) din care 32.000 de locuitori doar in capitala insulei, orasul Chios.

Inca din antichitate a fost o insula prospera si ceea ce se poate vedea azi poarta in cea mai mare parte, amprenta Evului Mediu. Sub dominatia genoveza in insula a inflorit comertul cu mastic, ceea ce avea sa faca din Chios una dintre cele mai bogate insule din Mediterana. Aceasi prosperitate s-a mentinut si sub ocupatia otomana pana in martie 1822 cand locuitorii insulei au devenit victimele unuia dintre cele mai mari massacre din timpul razboiului de independenta al Greciei. Deoarece bastinasii s-au alaturat miscarii de eliberare, sultanula a trimis o expeditie armata pentru a-i. pedepsii. Aproape 30.000 de oameni au fost masacrati si aproximativ dublu au fost inrobiti. Foarte multi locuitori au incercat sa se adaposteasca dupa zidurile manastirii bizantine Nea Moni insa si acestea au fost ucisi fara mila impreuna cu cei 600 de calugari de acolo. La intrarea in manastire se afla o capela care are rol de osuar, se pot vedea acolo cateva mii de crani de adulti si copii care au urme vizibe produse de arme metalice. Toate manastirile din insula au fost jefuite si profanate si o parte din localitati pustiite. La scurt timp cand inca insula nu se refacuse in 1881 un puternic cutremur a deteriorat iremediabil mare parte din localitati mai ales in sud unele dintre acestea ramanand in ruina si in present.

ORASUL CHIOS

Vatra orasului dateaza din epoca bronzului, in secolul 9 BC aici s-au stabilit ionieni venind din Asia Mica. Orasul nu beneficiaza de un port natural, pozitia sa este in schimb avantajata de faptul ca are acces facil spre continent, cei ce au administrat insula de-a lungul timpului au fost obligati sa construiasca in permanenta lungi diguri de protectie. Foarte putine lucruri am aflat despre oras, se pare ca majoritatea cladirilor istorice nu au supravietuit cutremurului din 1881 in prezent Chios este un oras modern in plina dezvoltare. Exceptand kastro (fortareata genoveza) cel mai vizitat loc este animatul bazar aflat in partea de sus a arterei principale strada Roidou, si fantana otomana datata la 1768 de la intersectia strazilor Martyron si Dimarchias.

-Kastro-este partea cea mai interesanta a orasului care poate sa ne dea o impresie despre cum arata in trecut arhitectura locului. Este pozitionat in partea de sud est, constuit pe fundatia fortificatiilor bizantine si imbunatatit de genovezi in 1346 atunci cand au ocupat insula. Impresionanta este poarta din sudvest “Porta Maggiore” din aceasta pleaca un drum ingust ce urmareste linia zidurilor fortificate. In interiorul kastrou-lui arhitectura este tipic otomana cu stradute inguste care formeaza ceea ce era odinioara cartierul musulman si evreiesc al orasului. Dupa ocupatia otomana din 1566, ortodoxilor si catolicilor din insula nu le-a fost permis sa locuiasca in incinta zidurilor fortificate. Acum exista aici o moschee parasita, bai turcesti ruinate si un mic cimitir otoman, in acest cimitir se afla ramasitele amiralului Kara Ali cel care a condus masacrul din 1822...

In rest orasul poarta amprenta timpurilor moderne, de mentionat ca exista cateva muzee interesante, Muzeul Iustiniani un muzeu de arta religioasa si Muzeul Philip Argenti infiintat in 1932 de catre un membru al acestei familii inluente in insula, prezinta obiecte de folclor, costume, broderii si o galerie de portrete.

In partea de sud a orasului se afla o campie fertila cunoscuta sub numele de Kampos, zona este impanzita de o retea de strazi cu ziduri inalte de piatra care nu te lasa sa zaresti ce se afla dincolo de acestea., totusi prin grilajele portilor se pot vedea fostele resedinte de vara ale aristocratiei feudale din insula, o parte dintre acestea au fost distruse de marele cutremur insa multe au fost restaurate in stilul characteristic cu fatadele ornate din gresie multicolora, avand fiecare fantani inconjurate de pergole care inainte erau pline cu pesti. In trecut aceste fantani erau actionate de catre animale de povara, acum sunt actionate electric si sunt folosite la irigarea livezilor de citrice pentru care zona este renumira.

MASTICHOCHORIA

Pistacia Lensticus este denumirea Latina a acestui arbore care produce rasina numita Mastic, este inrudit cu arborele de fistic si este raspandit in aproape tot bazinul mediteranean, insa pentru a produce suficiente cantitati de rasina pentru a fi exploatat masiv, conditiile de sol si temperature trebuiesc sa indeplineasca anumite criterii si acest lucru se intampla doar in sudul insulei Chios. Aceasta rasina parfumata de culoare galbuie transparenta are propietatea de a se inmuia atunci cand este mestecata devenind de culoare alba opaca. Fiind in cantitati limitate este un “condiment” relative scump, a fost folosit de cel putin 2400 de ani, exista referiri si in Biblie, in present se foloseste in industria cosmetica, farmaceutica in producerea gumei de mestecat cat si in bucataria greceasca si cele orientale.

Mastichochoria este denumirea generica data celor 20 de asezari din sudul insulei in care se colecteaza masticul cunoscut in antichitate si sub denumirea de “Lacrima din Chios”. Aceste sate au fost infiintate de catre genovezi in secolele 14 si 15, in interiorul insulei. Datorita faptului ca insula se afla foarte aproape de tarmul turcesc, au fost construite intr-un stil unic in Grecia, adica de fortificatie medievala. Cu toate ca au fost singurele asezari crutate de otomani in 1822, majoritatea dintre acestea au fost afectate de cutremurul din 1882 si de catre modernizarea necontrolata a secolului 20.

Dintre aceste sate Mesta s-a pastrat cel mai bine, inca se pot vedea turnurile de aparare, si intraga localitate este un labirint de case, ulite si bolti de piatra.

Pyrghi, este celebrul pentru casele sale din gresie alba si neagra dispusa in diferite modele, cel mai fin exemplu al acestui stil este biserica Agioi Apostoloi care poseda si frumoase fresce din secolul 14. Olympoi, este un sat fortificat aproape rectangular in piata orasului dominata de un turn impresionant inca se mai pot vedea femei si barbati cum sorteaza si curata masticul. Vessa de asemenea merita o vizita.

NEA MONI

Ascunsa intr-o vale impadurita la 11km vest de orasul Chios se afla Nea Moni. In present este manastire de maicute de cateva decenii insa cand ultima maica va murii manastirea va fi slujita din nou de catre calugari. A fost infintata in 1042 de catre Imparatul Bizantin Constantin IX Monomachos, in locul in care trei calugari au gasit o icoana a Fecioarei Maria. Aceasta manastire se afla sub protectia UNESCO mozaicurile sale sunt printre cele mai frumoase din Grecia. Se poate vizita din aprilie-octombrie intre orele 7-13 si 16-20 si din noiembrie-martie 7-13 si 16-18.

AVGONYMA

Avgonyma este cea mai apropiata localitate de Nea Moni si este cea mai frumoasa asezare din centrul insulei se afla la 20km vest de orasul Chios, este construita intr-un stil aparte, mult mai aerisita decat satele din Mastichochoria, cladirile fiind mult mai elegante decat cele din nordul insulei. Aproape fiecare casa a fost restaurata cu bun gust in ultimii ani de catre “grecii-americani” originali de aici. Pyrgosul (turn) medieval din centrul localitatii si arcadele sale gazduieste o excelenta taverna.

ANAVATOS

Putine localitati din Chios sunt vizibile de departe precum satul parasit Anavatos aflat la 4k nord de Avgonyma panorama este impresionanta, zeci de case cu ziduri de piatra inegrite de timp stau inghesuite ca niste stupi pe panta muntelui, se spune ca aici 400 de greci au preferat sa se arunce intr-o prapastie de 300 de metri decat sa cada in mainile otomanilor in timpul evenimentelor din 1822.

VOLISSOS

In trecut Volissos avea rol de oras targ pentru alte 20 de localitati din vecinatatea acestuia, in present faima acestuia se datoreaza castelului construit de catre bizantini in secolul 11 si fortificat de catre genovezi. Casele de piatra se insira pe partea de est si sud a dealului fortificat, multe dintre acestea au fost renovate de catre populatia repatriata a carui numar creste neincetat.

PLAJE

Se spune ca daca veti vrea sa stati o luna in aceasta insula, veti putea sa mergeti in fiecare zi la o alta plaja si asta spune tot.

Fiind o insula mare este necesar sa aveti un mijloc de transport, se pot inchiria masini in orasul Chios, insula dispune de o buna retea de sosele care merg in toate colturile acesteia.

Am citit in diverse surse ca aceasta insula este una dintre cele mai frumoase din Marea Egee, citind despre aceasta si vazand poze si filmulete inclin sa cred ca este adevarat!!!

Sursa: Wikipedia;chios.com;ghidul turistic Greek Island editura Eyewithess


[fb]
---
Trimis de webmaster in 10.02.12 21:58:01
Validat / Publicat: 11.02.12 09:49:27
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5959 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Imagine incarcata de pe www.chios.com
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă insula Chios:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.50673699378967 sec
    ecranul dvs: 1 x 1