ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 1 zile
Solo
1 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul german de istorie medicala, Ingolstadt

TIPĂREȘTE URM de aici

Va povesteam aici vezi impresii ca imi doream sa ajung la acest muzeu, am ajuns, insa din pacate principala cladire ce adaposteste muzeul era in renovare pana in 2020, iar acum e inchisa din cauza de Covid, sper ca macar au finalizat-o, puteam sa vad insa un fel de partea mai noua a muzeului si curtea. Decat nimic, macar imi fac o idee, insa asa cum am vazut pe internet, locul sigur merita.

Poate ca Frankenstein, personajul creat de Mary Shelley l-a facut ceva mai cunoscut, insa pentru specialisti, muzeul ca si facultatea de altfel, fac ca acest loc sa fie cautat.

Sa revenim la ceva date “tehnice” , adresa este Anatomiestraße 18 – 20 (foarte normal ca si strada sa aiba un nume de rezonanta), pagina oficiala dmm-ingolstadt.de, program de functionare de marti pana duminica de la ora 10:00 la 17:00.

Taxa de intrare: 5 euro sau 3 euro biletul redus, gratis pana in 18 ani. Exista si diferite alte gratuitati.

De asemenea sunt ceva recomandari legate de fotografiere, vizitatorii sunt sfatuiti sa incerce sa surprinda detalii in loc sa fotografieze in fuga, sa nu foloseasca blitzul in interior (protejarea exponatelor), si daca vor sa faca poze folosind trepiedul, sa ceara permisiunea.

Si va mai retin atentia cu un aspect, este incurajata sponsorizarea, astfel incat pentru o taxa de 30 de euro pe an in afara accesului gratuit oricand, veti fi invitat in scris la expozitiile speciale dar si la aniversarile asociatiei. Si probabil ca mai sunt si altele.

Muzeul German de Istorie Medicala, fondat in 1973 isi are sediul intr-o casa (palat) construita in stil baroc in secolul XVIII (1723-1736) si aici a functionat o vreme Facultatea de Medicina a Universitatii din Ingolstadt (pana in 1800), mutandu-se mai apoi in Landshut (un alt oras minunat pe care am apucat sa il vizitez anul trecut).

Scopul acestui muzeu este de a prezenta o istorie a medicinei din antichitate pana in prezent. Expozitia permanenta este impartita in doua sectiuni, parterul reprezentand medicina pana in anul 1830, iar etajul acopera perioada de dupa 1830. Atat cat am citit si vazut despre aceasta parte a muzeului si in mod sigur merita vizitat.

Eu insa am sa ma rezum acum la partea noua a muzeului, organizata intr-o cladire aflata in capatul gradinii, opusa cladirii principale. Aici, Departamentul de tehnologie medicala a deschis o colectie de echipamente medicale sub mottoul “Vindecarea cu laser si unde soc” si poate ca acest motto vine si de la faptul ca aici se gaseste primul dispozitiv din lume pentru dezintegrarea pietrelor la rinichi cu unde soc.

Am avut onoarea sa fiu singurul vizitator al acestui spatiu si sa am parte de ghid personal, asta deoarece la intrare desi scria ca muzeul principal este in renovare pana in 2020, am intrebat daca se poate vizita ceva si am primit raspuns afirmativ, am platit biletul (o taxa modica avand in vedere ca nu se vizita tot muzeul) si doamna a luat cheia si m-a insotit la acea cladire. Dupa ce am vizitat locul, chiar a fost draguta sa imi explice cate ceva avand in vedere ca toate informatiile sunt numai in germana, la plecare mai era un cuplu care vazand ca iesim de acolo au intrebat daca poate fi vizitat locul, i-a invitat la intrare sa achizitioneze biletul si apoi sa vina inapoi aici (eu cred ca ma lasam pagubasa).

Asadar aceasta sala speciala dedicata tehnologiei in medicina face totodata si o trecere in revista a trecutului in ceea ce priveste subiectele tratate aici.

Asa ca o sa avem perioada cuprinsa intre anii 600 inainte de Cristos -1500, cu mentionarea evolutiei in medicina, si cu prezentarea unor personalitati ale epocii precum Hippocrat (460-380 inainte de Cristos), Aulus Cornelius Celsus (25 inainte de Cristos – 50), Hildegard von Bingen (1098-1179), apoi avem perioada 1500-1800 unde sunt mentionati printre altii Paracelsus (1493-1541), Ambroise Pare (1510-1590), Lorenz Heister (1683-1758).

Si ajungem si mai aproape de zilele noastre, perioada 1800-1950 cu reprezentanti Jean Civiale (1792-1867), Werner von Siemens (1816-1892), Marie Curie (1867-1934).

Si toata aceasta incursiune in istorie ne face sa ajungem la subiectul principal al acestei sali, pietrele la rinichi, si aici vedem primul echipament de spargere a pietrelor la rinichi cu unde laser si de soc, dar ca evolutie a acestui subiect atat de dureros, vedem si cum se faceau aceste in trecut, incat te gandeai la un moment dat ce era mai dureros, operatia, sau sa suporti durerea. Si toate acestea erau ilustrate fie in diverse poze sau in expunerea de ustensile utilizate, pe care cand le vedeai te gandeai daca apartin unui chirurg sau unui tamplar.

Endoscopia este un alt subiect tratat in aceasta sala si iarasi sunt ceva personalitati medicale mentionate aici, elemente pe care un specialist le poate intelege, poate ca printre cititori vor fi si persoane care stiu interpreta, insa sunt si dovezi din anii 2000, iar evolutia este uimitoare.

Si am lasat la final partea cea mai frumoasa a acestei vizite, gradina de plante medicinale. Chiar daca ar fi sa mergeti acolo pentru aceasta gradina si tot va puteti considera norocosi. Vazand gradina aveti impresia ca va aflati in gradina unui palat, asta deoarece chiar asa si este amenajat, avand in vedere ca “organizarea” baroca a influentat si amenajarea gradinii.

Cand aici inca functiona Facultatea de Medicina, s-a decis ca in spatele facultatii sa fie organizata o gradina botanica unde studentii sa fie invatati botanica si farmacie. Odata cu infiintarea muzeului aceasta gradina botanica si-a facut si ea aparitia din nou, asa incat aici vom regasi circa 200 tipuri de plante asezate dupa un plan bine gandit, in functie de grupa din care face parte substanta activa si aranjate pe familii, asa incat aici vom regasi: uleiuri esentiale, alcaloizi, saponine, mucilaginoase, uleioase, substante amarui, taninuri, si glicozide.

Exista si o sectiune dedicata speciilor cu diferite ingrediente utilizate in homeopatie sau medicina populara. Asta insa nu inseamna ca veti primi acolo si diferite retete, insa va veti bucura in mod sigur (eu una m-am bucurat) sa vedeti plante pe care le cunoasteti sau altele de care ati auzit.

Dar aceast gradina botanica mai are si o zona speciala adaptata persoanelor cu deficiente locomotorii si/sau de vedere, gradina parfumata si tactila, asta deoarece aici spatiul este adaptat chiar si scaunelor cu rotile, plantele sunt inaltate iar placutele de identificare a plantelor au si descrierea in limbaj Braille.

Aici se gasesc circa 50 de specii, la unele a fost usor sa ma prind despre ce eate vorba asa ca am sa mentionez de exemplu: rozmarin, eucalipt, menta, coada calului.

Aceasta gradina botanica este una minunata, si ceea ce face ca in final totul sa fie deosebit, este ca in aceasta gradina botanica, in mijlocul aleilor se gasesc niste mese si scaune de cafea, cu acel aer retro si asta deoarece aici functioneaza si o cafea si locul este rezervat persoanelor peste 18 de ani. Sunt doar cateva masute albe, de cate 2-4 persoane, asa incat chiar ai senzatia ca ai iesit la o cafea in curtea unui palat. Mai trebuie mentionat ca accesul in gradina este liber, asa ca daca sunteti in trecere prin zona si vrezi sa beti o cafea intr-un decor deosebit dar fara a vizita muzeul, acesta este locul.

Acum insa asa cum am citit in pagina oficiala, muzeul dar si gradina botanica sunt inchise (deci si accesul la cafea), insa pentru a nu vaduvi vizitatorii de bucuria acesti gradini, un farmacist te invita la o vizita virtuala a gradinii, ce are loc in fiecare zi de marti, in care prezinta plantele medicinale de sezon.

Si daca atat cat am prezentat v-a placut (mie mi-a placut) sunt convinsa ca atunci cand muzeul va fi deschis, sigur va fi o incantare in a-l vizita. Pana atunci insa sa fiti sanatosi si sa ne auzim de bine.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mishu in 04.12.20 19:16:49
Validat / Publicat: 04.12.20 20:30:57
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 583 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Muzeul german de istorie medicala - in drum spre sala pe care putem sa o vizitam tragem o scurta provire si in gradina
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

crismisPHONE
[05.12.20 09:02:52]
»

Foarte frumos locul! Mă refer la castel, grădină, cafenea... Sunt convinsă că și Muzeul e super-interesant, mi-ar plăcea să-l văd cândva, poate până atunci traduc nemții explicațiile alea și în engleză...

Ai dreptate, deocamdată să ne străduim să rămânem sănătoși, că văd că se cam strânge cercul!... ​

mishuAUTOR REVIEW
[05.12.20 19:40:12]
»

@crismis:  In primul rand nu vreau sa te supar, insa nemntii nu vor face altfel decat vor si cea mai proaspata dovada este faptul ca daca doamna Merkel a mentinut starea de "turism inchis" si a "recomandat" asta si vecinilor, acestia s-au conformat, asa incat nici Austria si nici Italia nu deschid nimic pana in ianuarie, si am senzatia ca avem de a face cu un Putin, varianta feminina. Si ca sa ne exprimam cat se poate de pleonastic, ei sunt cei mai superiori .  

Insa am trecut peste toate acestea si m-am bucurat de ce am vazut si ai dreptate, locul este minunat si poate o veni si vremea lui cand muzeul o fi din nou deschis, este foarte usor de ajuns din Munchen si merita si orasul.

Multumesc pentru vizita si aprecieri. ​ 

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, mishu, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Ingolstadt:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056298971176147 sec
    ecranul dvs: 1 x 1