ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2006
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Hiroshima - ieri si azi

Ilustrație video-muzicală

buddah bar II party) 04 Drama of Japan
TIPĂREȘTE

Serile trecute am vazut pe Discovery un documentar despre Hiroshima. Mi-a trezit amintirea excursiei facuta in Japonia in 2006 despre care de mai mult timp voiam sa va scriu dar totdeauna au fost alte prioritati. Si faptul ca pe niciunde n-am notat ce am vazut si ca memoria mai imi joaca feste, am amanat hotararea. De un mare ajutor imi sunt insa pozele- sa anunt si eu ca la TV ca vor fi imagini socante? nu cred ca e cazul caci sunt fotografii care intr-un fel sau altul va sunt cunoscute.

Am plecat in aprilie 2006 cu o excursie organizata de 15 zile in Japonia. Itinerariul a cuprins Tokio, Nikko, muntele Fuji, Hakone, insula Mikimito, Nara, Kioto, Hiroshima, insula Myiajima, Kobe, Okayama, Osaka. Am parcurs peste 60% din lungimea Japonia de la nord la sud, insotiti pe marginea autostrazilor sau a liniilor ferate de ciresi in floare de un alb imaculat sau roz pal. Spre sfarsitul excursiei in orasele vizitate calcam pe covor gros de petale de ciresi. Simpla insiruire a numelor oraselor destul de greu de pronuntat cu exceptia a doua-trei mai prietenoase si cunoscute nu spune nimic asa ca odata inceputa « destelenirea » voi incerca sa postez candva impresii si imagini din fiecare oras vizitat cat si din templele si parcurile din apropierea lor. Cum nu sunt tare in amanunte, voi incerca sa completez cu impresiile personale care, cel putin pentru mine au valoare

Dar sa revin la Hiroshima Am plecat din Kioto cu trenul unei firme private JR Super Express care a atins viteza de 300 hm/h avand un mic bagajel de mana care continea strictul necesar pentru o noapte; bagajele mari erau trimise separat in insula Myiajima unde urma sa dormim intr-un Ryokan (motel traditional japonez despre care am sa va povestesc). Bagajul de mana a fost cu totul inutil pentru ca in Ryokan ni s-au dat de toate: chimonouri, cateva randuri de papuci de fiecare, prosoape, periute, paste de dinti, etc. Din moderna gara Hiroshima am facut cu autocarul un tur de oras. Fata de celelalte orase vazute anterior (cu exceptia Tokio), acesta nu mi s-a parut foarte modern- cum este Kobe de exemplu, construit in intregime in zece ani dupa marele cutremur din 1995-, ci mai degraba ridicat in cateva campanii de constructii suprapuse: 1960 cu case individuale, 80 cu blocuri, 2000 cu zgarie-nori. Are foarte multe parcuri pline de flori si monumente sau statui comemorative. Am oprit in fata unei cladiri sobre, de culoare cenusie, cu un singur etaj si foarte lunga. Era Muzeul Memorial al Pacii.

Inainte de fatidica zi 6 august 1945, orele 8.15 (v. ceasul din fotografia postata) Hirosima era cel mai mare oras din dud-vestul Japoniei cu o intensa activitate comerciala, culturala si religioasa. El avea o infatisare pitoreasca fiind amplasat intr-o delta si format din mai multe insule despartite de canale si legate intre ele de poduri. Strazile erau inguste si pavate iar casele traditionale, cu panouri glisante, cu acoperisuri stil pagoda si curti in care fiecare metru patrat era ingrijit si ornamentat. Orasul a avut o puternica istorie militara organizata si dirijata din castelul apropiat al sogunului Tokugawa. De aici a fost pregatita invazia Coreei inainte de anii 1600. Castelul a servit ca baza de atac si in timpul celui de al doilea razboi mondial. Dar nu pentru istoria sa a fost hotarata bombardarea Hirosimei, selectata in urma unui studiu aprofundat asupra a 13 centre urbane. Hirosima avea un relief plan fara obstacole si era o mare aglomerare urbana. Motivatia americana a acestui holocaust este scurtarea razboiului in urma refuzului Mikadoului de a capitula neconditionat si a faptului ca in Hirosima nu era niciun lagar de prizonieri americani. La suprimarea cu sange rece a populatiei civile japoneze au contribuit si razbunarea masacrelor facute de japonezi asupra chinezilor, ororile din lagarele cu prizonieri americani si sclavia la care au fost supusi coreenii ocupati.

Ciuperca nucleara a distrus subit 200000 de vieti omenesti si alte zeci de mii s-au sfarsit in lunile si anii urmatori. Muzeul a fost inaugurat in 1955 si desi exponatele sunt autentice si emotionante, prin alternarea graficelor si obiectelor nu se obtine-si nu s-a vrut- sa ramai cu impresia de lugubru.

Muzeul este organizat pe mai multe sectiuni. La intrare esti intampinat de un ceas care arata timpul scurs in zile de la prima explozie a bombei atomice dar consemneaza si alte incidente atomice intamplate ulterior. Prima sectiune este cea istorica si se refera la desvoltarea orasului pana in ziua exploziei. O alta sectiune arata planul de distrugere si enumera generalii si oficialitatile americane care au contribut la aceasta. Doua machete enorme prezinta orasul inainte si imediat dupa explozie. Veridicitatea machetei este atestata de cinci fotografii care au fost luate din fuga masinii de un amator imediat dupa impact. Fotograful, oprindu-se sa ajute ranitii a fost la randul lui iradiat. Aceste fotografii au facut inconjurul lumii. Punctul zero al exploziei a fost la capatul unui pod in forma de T care lega doua insule. Pe o distanta de 300m a ars, lichefiat si vaporizat totul asa cum reiese si din fotografiile pe care le voi posta. Cel mai mult m-a impresionat un ceas de mana oprit la ora exploziei si umbra unui om lichefiata pe un zid. Dintr-un oras intreg au ramas in picioare doua-trei cladiri dintre care scheletul de fier, cupola si grinzile de beton ale Domului, fosta Camera de Comert a orasului dainuie peste timpuri ca marturie a ceeace s-a intamplat. Mai impresionante decat stergerea unui oras de pe suprafata pamantului sunt urmarile. Toti cei aflati la o departare de pana la cativa kilometri de la locul exploziei au murit mai repede sau lent ca urmare a arsurilor, leucemiilor, mutilarii. La iesire vizitatorul paseste spre parcul Pacii in care mai dainuie Domul supravietuitor, monumentul Copiilor, flacara Pacii si monumentul in forma de U numit Cenotaf sub care se afla o placa pe care sunt gravate numele victimilor pierite. Aici este scris « dormiti in pace, eroarea nu se va repeta ». Monumentul Copiilor este impodobit cu mii de berze de hartie facute de elevi in amintirea colegului lor un tanar de 12 ani care a crezut ca daca va face 1000 de berze va ramane in viata; a ajuns la 1500 si s-a stins de leucemie, actiunea lui fiind continuata si azi de urmatoarele generatii de copii. De altfel mii de japonezi vin zilnic sa revada locurile, in grupuri sau cu familia. Este un adevarat pelerinaj...

Astazi parcul este un loc de reculegere dar si de petrecere a timpului liber. In apropierea clopotului Pacii al carui dangat se aude de departe, japonezii isi intind prelata albastra de plastic, se descalta, mananca, strang ramasitele, impaturesc prelata si-si termina ziua de odihna.

Am parasit ingandurati memorialul si am intrat in orasul modern cu stradutele sale comerciale pline de firme luminoase. Viata merge inainte.

Urmatoarea oprire a fost in insula Myiajima in care Altarul iesit din mare, alaturi de Fuji-san sunt imaginile din Japonia cele mai vazute in lume. Pana imi adun memoriile si memoria pentru alte locuri din Japonia postez o fotografie cu Altarul ca sa estompeze impresia lasata de Hirosima.

.


[fb]
---
Trimis de Michi in 17.09.10 17:49:26
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în JAPONIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3715 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P25 CIREASA DE PE TORT- MUNTELE FIJI
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 4700 PMA (din 3 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

magdalena
[17.09.10 19:37:23]
»

Nici nu ma gandeam sa citesc niste impresii despre Japonia. Am vazut acest review si mi-am adus aminte de anii dinainte de '89 cand visam o astfel de vacanta, fiind cea mai scumpa posibila.

Evident ca nu a fost posibil si m-am multumit cu o fosta Uniunie Sovietica ce a fost mai ieftina, "numai" 5000 de lei la vremea respectiva.

Am interactionat mai apoi cu limba japoneaza, studenta fiind, insa a trebuit sa intrerupt aceste cursuri pentru ca nu se puteau desfasura atunci cand puteam eu.

Mi-ai starnit interesul si sper sa aflu mai multe despre itinerariul parcurs.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
recul*
[17.09.10 19:37:54]
»

nu poti decat sa saluti cu salve de tun astfel de review-uri! sunt locuri pe care multi dintre noi le vom vedea in continuare doar la Discovery, asa ca o prezentare din partea celor care le-au vazut cu ochii lor nu poate decat sa ne bucure!

Dragoș_MD
[17.09.10 20:34:37]
»

Hiroşima, dragostea mea era titlul unui film de prin anii 50, cred... mi-amintesc de vremea când mi-am dorit să-l pot vedea... din păcate, cred că până în ziua de azi încă nu l-am şi înţeles...

Editare ulterioară: da, aşa e, filmul e făcut în 1959. (click aici)

eu nu m-aş duce acolo nici peste 1 milion de ani! sunt sigur că nivelul radiaţiilor remanente este în continuare de câteva ori mai mare decât fondul natural...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
valimi
[17.09.10 21:01:08]
»

Mai mult decat impresionant, sunt sigur ca o astfel de vizita intr-un astfel de oras iti lasa o rana in suflet care cu greu se vindeca...

presario
[17.09.10 21:20:45]
»

Foarte impresionant, felicitari Michi! Asteptam si celelalte impresii despre Japonia.

Alina Morar
[17.09.10 21:31:11]
»

Intradevar este impresionant!

Aceasta pagina, crunta de istorie, nu se poate uita si speram sa nu se mai intample asa ceva vreodata.

In asa mod, nu, dar dupa parerea mea, cred ca daca s-ar mai porni un razboi, cu niste "arme" biologice, Doamne fereste, ar face un mai mare prapad si dezastru.

webmaster13
[17.09.10 21:38:57]
»

sunt anumite pete negre in istoria omenirii, atacul inutil si nejustificat asupra Hiroshimei este una dintre acestea!

Nu stiu ce melodie ar putea reda acest moment tragic, voi incerca cu cea postata, se poate schimba!

MichiAUTOR REVIEW
[17.09.10 22:19:21]
»

Multumesc tuturor pentru aprecieri. A fost intr-adevar o experienta de neuitat. Multumesc acestui sait ca gratie lui, amintirile prind viata. Fara " am fostacolo.ro" fotografiile a fi zacut in continuare intr-un album iar pe amintiri s-ar fi depus straturi, straturi, praful.

bitnic
[17.09.10 22:52:15]
»

Prin anii '85-'86, eram in gimnaziu, in programa scolara au fost introduse ore de UNICEF, in care o tanara profesoara de "UNICEF" ne preda despre ororile razboiului si urmarile bombelor nucleare si ne invata sa facem porumbei de hartie in memoria copiilor japonezi. Nu prea realizam noi ce insemna asta dar imi amintesc cu placere de acele ore.

bubumaia
[17.09.10 23:10:02]
»

Japonia este un colt de lume in care oamenii sunt "construiti" altfel. Asa spun toti cei care au avut ocazia, intr-un fel sau altul, sa intre in contact direct cu ei. Candva, prin anii 70-80, Ioan Grigorescu ne prezenta, la televizor, un episod al lungii sale calatorii prin lume: miracolul japonez. Tara fara resurse. In filmul lui Ioan Grigorescu, un oficial japonez spunea: singurele noastre "bogatii" naturale sunt taifunurile si cutremurele".

Japonezii au capacitatea de a se lupta cu orice, de a sfida orice provocare si de a realiza ceea ce pentru altii pare imposibil.

Hiroshima si Nagasaki constituie un reper istoric unic, in istoria noastra, a omenirii, de pana acum, Deie Domnul sa nu se mai repete! Pentru ca, pe masura ce trece timpul, prindem puteri pentru a provoca un al doilea episod care poate sa para ca primul a fost doar un foc de artificii de Anul Nou.

M-ai provocat la filozofari, @michi.

Review-ul tau este, in sine, o provocare. Un stimul care imi readuce in minte "Japonia, un miracol", a lui Florea Tuiu, "Enola Gay", "Little boy"...

In 1981, la Muzeul Memorial al Pacii, cel care a fost Papa Ioan Paul al doilea spunea:

"A-ti aminti trecutul, inseamna sa fii tu insuti chezasia viitorului.

A-ti aminti de Hiroshima inseamna sa urasti razboiul nuclear.

A-ti aminti Hiroshima inseamna sa fii tu insuti chezasia pacii...

... A ne aminti ceea ce au suferit locuitorii acestui oras inseamna sa ne reinnoim credinta in om, in capacitatea sa de a face ceea ce e bine, in libertatea sa de a alege ceea ce e drept, in hotararea sa de a transforma dezastrul intr-un nou inceput.

Destinul omenirii nu este autodistrugerea. "

Poate ca va avea el grija ca profetia lui sa se implineasca, de-acolo, din dreapta Tatalui.

Multumesc, @michi pentru privilegiul de a citi un review care poate, prin tematica sa si prin stilul tau frumos si ingrijit, de om educat, sa-mi reaminteasca emotiile lecturilor de demult. S-ar putea ca unul sau altul dintre colegii nostri de pe AFA sa nu-l gaseasca foarte valoros din punct de vedere strict turistic. E dreptul lor, nu ma intereseaza.

EU iti daruiesc, cum frumos imi spunea @recul mai deunazi, doar 400 de puncte, ... mai mult nu se poate.

M-am "dezlantuit" intr-un ecou fluviu, imi cer scuze. Dar... nu m-am putut abtine

.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
recul*
[18.09.10 10:08:06]
»

sper sa-mi fie iertat off-topicul, dar daca o bomba atomica de ,,doar" 10 kilotone a provocat moartea instantanee a 66.000 de oameni, alti 69.000 murind ulterior (de fapt numarul victimelor nu va fi cunoscut niciodata, radiatiile remanente facand victime si astazi), inchipuiti-va ce pot face armele nucleare din ziua de astazi, de sute sau chiar mii de kilotone! (o kilotona este echivalentul a 1000 de tone de explozibil conventional!!!)

nu poti sa nu te intrebi cat adevar este in celebra inscriptie de pe bancnotele americane IN GOD WE TRUST sau celebra GOD BLESS AMERICA...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Alina Morar, bubumaia, magdalena, Michi, recul*, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Hiroshima:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065896034240723 sec
    ecranul dvs: 1 x 1