ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.06.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2012
DURATA: 2 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Phaistos şi Gortys două oraşe minoice rivale

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În reviewul precedent despre Knossos, leagănul civilizaţiei minoice - vezi impresii - am scris că legenda spune că Zeus a avut o aventură cu o pământeană Europa, care a născut trei fii. Minos, cel mai mare a devenit rege al Knossosului cel mai mare oraş din Creta din epoca bronzului iar Rhadamanthys si Sarpedon au stăpânit Phaistos şiGortys (Gortyna). Cele trei oraşe formau o ligă.

Phaistos (35°03′05″N 24°48′49″E) se găsea în partea de est a câmpiei Messara în sudul Cretei la 5,6 km (est) de Marea Mediterană și 62 km sud de Heraklio. Avea două porturi la mare: Matala şi Kommos.

În epoca minoiană a fost cel mai bogat şi puternic oraş din sudul Cretei. Homer a scris în Odiseea că soldaţii din Phaistos au participat la războiul troian probabil în sec. XIII î. Hr. În perioada doriană a devenit unul din cele mai importante oraşe-stat.

Cum fraţii nu puteau accede la puterea lui Minos care inţial fusese sprijinit de Posseidon şi mai târziu de un taur fioros, au început să râvnească unul la bogăţia celuilalt. După hărţuieli şi lupte, în sec. III î. Hr., Phaistos a fost învins de gortinieni dar a continuat să existe mai palid şi în perioada romană.

Pentru prima oară în epoca modernă oraşul a fost localizat în 1854 de un comandant de vas care citise descrierea lui Strabon (sec. 1d. Hr.) în lucrarea sa Geografia. Ruinele palatului au fost descoperite de savantul Italian Federico Halbherr în 1874 dar excavaţiile, ca şi în cazul Knossossului au început după alipirea Cretei la Grecia din 1900 până în 1904. La decopertare a lucrat Scoala italiană de arheologie secţia din Atena. A urmat o pauză şi din 1950-1972 excavaţiile au fost conduse de arheologul Doro Levi.

Urme ale omului în Phaistos au apărut in neoliticul târziu, cu 3000 ani î. Hr. Situl este format din oraş şi palat care se întindeau pe coama unui deal şi câţiva km în vale. Primul palat cu o suprafaţă de 9000 mp a fost construit în jurul anilor 1900 î. Hr., al doilea a fost construit pe ruinele lui, la 1600 î. Hr. Materialele de construcţie folosite au fost blocuri de calcar făţuite, alabastru, moloz, lemn. Majoritatea artefactelor originale se găsesc la Muzeul de Arheologie din Heraklion, în sit păstrându-se copiile acestora.

În sit două scări mari duceau la sala propileelor la care se intra prin uşi înalte. În apartamentele regale construite din alabastru se intra din partea nordică a curţii centrale. Camerele principilor erau mai mici şi mai puţin decorate. Din curtea centrală se ajungea în zona teatrului unde se ţineau spectacole şi întruniri. La etaj erau camere ceremoniale spaţioase. Phaistos a avut monede proprii care pe o faţă au motivul Europei aşezată pe un taur iar pe cealălaltă numele oraşului citit de la dreapta la stânga. La 20 de minute de sit este un cimitir al regilor din Phaistos unde s-au găsit 20 de morminte.

Cel mai important obiect este Discul din Phaistos despre care de curând am scris un review. Pentru cei care nu l-au citit, acest disc este o piesă circulară cu diametrul de 15.5 cm, datat 1800-1650 i. Hr. şi care conţine pe fiecare faţă câte 241 simboluri nici până azi descifrate. Semnele au fost imprimate în lutul moale, apoi ars, fiind prima formă de ştanţare cu ştampile diferite descoperită în lume.

Gortyna (Gortys) (35 °3′48 ″N, 24 °56′49 ″E)

Al treilea oraş minoic după Knossos şi Phaistos a fost descoperit de arheologul american Harriet Boyd Hawes în 1884. Excavaţiile au fost făcute după 1900 de Scoala Italiană de Arheologie secţia Atena. A fost locuit din epoca neolitică 7000 î. Hr. şi a fost citat de Homer în Odiseea. Acesta a scris că la întoarcerea din războiul troian, flota lui Menelaus a fost zdrobită de stâncile de pe coasta Gortysului (sec XIII î. Hr). Adevărata dezvoltare a avut-o în peroada minoică (2600-1100 î. Hr.) Spre deosebire de Knossos care era un oraş nefortificat cu locuitori paşnici, Gortys avea ziduri puternice de apărare. Locuitorii săi erau războinici şi în sec III î. Hr. au distrus oraşul rival Phaistos, extinzându-şi puterea asupra portului Matala. Gortys a reuşit să aibe relaţii bune cu romanii, fiind cruţat de ei şi devenind în anul 68 d. Hr. capitala provinciei Creta et Cyrenaica. Oraşul a fost distrus de arabi în 828 d. Hr care au ocupat insula.

La intrarea în situl Gortyna am întâlnit în relativă bună stare ruinele primei biserici creştine din Creta ridicată în cinstea sfântului Tit în sec. VI d. Hr. Sfântul Tit a fost trimis de Sf. Pavel să-I convertească pe necredincioşi. A fost primul episcop al Cretei şi a devenit patronul insulei. Biserica este cruciformă cu o cupolă aşezată pe patru stâlpi. Biserica a fost construită pe ruinele templului lui Apollo Pythianul.

Cele mai importante ruine sunt Agora, templul lui Apollo Pythian, un sanctuar al lui Demeter, artefactele fiind de influenţă grecească sau romană. În zona centrală a sitului se află Praetorium, sediul guvernatorului roman, construit în sec I d. Hr. după ce Gortyna a devenit capitala insulei. O statuie colosală a Europei, așezată pe spatele unui taur, a fost descoperită la amfiteatrul din Gortyn în secolul al XIX-lea şi se află la British Museum S-au mai găsit urmele unor băi şi a unui teatru roman. În spatele teatrului Odeon construit în timpul lui Traian au fost scoase la iveală 12 coloane acoperite cu inscripţii care cuprind în total 620 linii privind legi civile. Aceste plăci găsite la săpături în 1884 reprezintă cea mai valoroasă descoperire. Porţiuni din inscripţii se găsesc la Louvru, o copie a codului fiind returnată Atenei. Sunt scrise în dialect dorian şi se citesc alternativ de la stânga la dreapta şi invers.

Codul de legi de la Gortyna datat în anul 500 î. Hr. este primul cod civil legislativ din Grecia antică cu 7 capitole. Reglementează drepturile de proprietate privată, în special ale femeii căsătorite, divorţată sau văduvă. În civilizaţia minoică femeia era egala bărbatului. Putea dispune de bunurile ei aduse ca zestre, nici soţul, nici fiii nu le puteau ipoteca. La divorţ soţul avea drept la jumătate din bunuri. Legile erau expuse in locuri publice si se refereau şi la drepturile si obligatiile sclavilor, impartirea si vanzarea proprietatilor, moşteniri, adopţii.

După ce am văzut aceste două oraşe am vizitat Muzeul de Arheologie din Heraklion unde am admirat originalele artefactelor. Sunt convinsă că cei care vor vizita Creta vor aloca din timp şi pentru impresionanta cultură minoică

 

WEB, TE ROG youtube


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Ruinele a două oraşe minoice, înfloritoare acum 4000 de ani

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 04.06.20 17:39:36
Validat / Publicat: 04.06.20 19:05:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 446 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Situl arheologic minoian Phaistos, piaţa centrală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[04.06.20 19:05:02]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[05.06.20 10:24:12]
»

@webmasterX: Mulţumesc

mishu
[05.06.20 22:02:30]
»

@Michi: Un articol cu de toate, istorie, arheologie, dar si placerea de a fi acolo.

Felicitari, votat cu mare drag. ​

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Heraklion și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.74626612663269 sec
    ecranul dvs: 1 x 1