ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.10.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Helsinki, pas cu pas

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Proverbe finlandeze:

-     Dacă nu-ți găsești liniștea înăuntrul tău, degeaba o cauți în altă parte;

-     Lucrurile mari se fac din lucruri mici;

-     Bărbatul fără nevastă e ca livada fără gard;

-     Pe măsură ce îmbătrânim, defectele ne fac să părem mai tineri;

-     O singură pasăre în mână valorează mai mult decât zece pe gard;

-     Omul trebuie judecat după fapte, nu după vorbe;

-     Nu se sperie de muncă, dar s-ar întinde să doarmă cu ea;

-     Cel ce vrea să te ajute, vine fără să-l chemi;

-     Bunătatea tatălui este mai mare decât munții. Bunătatea mamei este mai adâncă decât marea;

-     Dragostea a venit într-o pungă de hârtie, spuse fata când primi scrisoare de la iubit;

-     Indiferent cât de obraznic este copilul, părinții tot îl țin în brațe;

-     Surzi și orbi, bătrînii încă știu foarte multe;

-     Copilul este ca toporul, deși te rănește tot îl duci în spate;

-     Să crezi în miracole, dar să nu aștepți să se întâmple vreunul;

-     Doi oameni nu gândesc aceleași gânduri;

-     Să nu vorbim, așa vom prinde pește;

-     După război nu reiese cine are dreptate, ci numai cine a rămas viu.

M-am gândit să deschid acest articol cu proverbe și zicători din înțelepciunea poporului finlandez. sper să vi se pară interesante.

Din momentul în care am decis să merg în țările baltice am știut că voi ajunge și la Heksinki, care se află la o aruncătură de băț de Talinn, în fapt cam două ore de navigație cu ferryboat. Astfel o zi mi-am rezervat-o doar pentru Helsinki!

Mai fusesem acu mulți ani în Helsinki vezi impresii , dar nu am văzut mare lucru. Pe vremea când compania lor aviatică Finnair opera și pe la noi, am folosit-o de câteva ori pentru a ajunge în China, asta datorită prețului convenabil, dar și condițiilor foarte bune de zbor! O singură data ne-am trezit pe aeroportul din Helsinki, că ni s-a anulat zborul de Beijing. Am primit rapid de la Finnair câte un voucher de 15 euro /persoană să ciugulim ceva, dar și o noapte de cazare la un super hotel din Helsinki cu mic dejun și transfer inclus. A doua zi am prins zbor spre Beijing doar cu escală în Shanghai, Seul ori Tokyo și eu am ales varianta cea mai lungă și anume Japonia! Așa am apucat să zbor și eu cu o companie japoneză între Tokyo și Beijing și să beau sake! Sper să ajung o dată și în Japonia! Dar să revenim!

Traficul între Finlanda și Estonia este foarte intens. Zilnic sunt mai multe ferry, care fac legătura între Helsinki și Talinn. Există și o glumă, care este cel mai bun lucru în Helsinki? Răspunsul este un pic răutăcios, că este la numai două ore de Talinn 😃. Nu știu acum, că mi s-au părut prețuri similare în cele două orașe, dar pe vremuri finlandezii veneau în Talinn ca să bea la prețuri mult mai mici!!!

Noi am rezervat din țară bilete la compania Viking Line. Ne-au costat doar 40 euro de persoană dus întors. Am ales această companie datorită orelor convenabile, pentru că plecam devreme și ajungeam târziu înapoi și avea și un preț mai decent.

Aveam plecarea din portul din Talinn la ora 7 dimineața, iar îmbarcarea se făcea cu o oră mai devreme. Am ajuns dis de dimineață în port! Cu toate că aveam biletele cumpărate, acum trebuiau transformate în vouchere de călătorie. Cu toate că aveau o mulțime de automate la intrare, acestea nu funcționau și a trebuit să așteptăm să se deschidă ghișeele fizic! O bilă neagră pentru E-stonia.

Surpriza mare a fost când am identificat vasul cu care urma să călătorim! Era ditamai vasul de croazieră cu mai mult de șapte punți. La primele de jos se încărcau mașini și camioane, semn că acesta este cel mai scurt și cel mai convenabil drum între cele două țări.

Am urcat la bordul navei și am beneficiat de toate condițiile. Aveam mâncare ori băutură evident doar contra cost. Erau o mulțime de facilități similare cu cele avute în singura noastră croazieră din Caraibe. Cert este că drumul a fost foarte relaxant și efectiv nu știu când au trecut cele două ore și jumătate de navigație.

Pe la ora 9,30 dimineața am călcat a doua oară pe pământ finlandez. De la port până în zona centrală am făcut cam un sfert de oră, de mers per pedes. Nu aveam cum să greșim drumul, pentru că toată lumea mergea în aceiași direcție.

Am ajuns în centrul orașului și întâi am dat de portul turistic. Chiar aici este un market square, în fapt o mulțime de tarabe cu preparate locale ori cu tot felul de suveniruri. Ne-am petrecut ceva vreme aici și la venire și la plecare.

Am vrut neapărat șă încercăm preparatele finlandeze. Somon în toate felurile, afumat ori la grătar ori supă. Eu consum și acasă somon și pot spune că nu are nicio legătură cu cel proaspăt pescuit de aici. Gustul este desăvârșit! Prețurile sunt destul de mari pentru noi, dar o dată ajungeam acolo. După ce ne-am făcut burta mare și cu o bere am mers să achiziționăm și ceva suveniruri în formă de ren, dar și câte ceva de îmbrăcat pentru iarnă! Au produse de super calitate.

Tot de aici din zona portuară pleacă excursii spre Zoo sau spre fortăreața Suomenlinna principala atracție turistică a orașului. Aceasta a fost pe vremuri cea mai importantă fortăreață a Mării Baltice și poartă semnele luptelor pentru teritoriu duse de Finlanda, Suedia și Rusia. A fost construită la jumătatea sec. 18 când Finlanda era parte a regatului suedez, pentru a proteja țara de expansiunea rusească. Evident că până la urmă nu au scăpat de marele urs de la răsărit, fiind cedată Imperiului Rus la începutul anilor 1800. În zilele noastre fortăreața este printre cele mai mari din lume, se află situată pe șase insule, este patrimoniu UNESCO din 1991. Astăzi are un rol cultural devenind o adevărată casă pentru artiști, sunt aproximativ 800- 900 de persoane care locuiesc acolo permanent.

Capitala Finlandei, Helsinki, nu este un oraș foarte ofertant din punct de vedere turistic. La început construcțiile erau aproape în întregime din lemn din cauza materiei prime existente din belșug la acea vreme, ceea ce a dus la multe incendii, iar orașul a fost distrus de mai multe ori. Din acest motiv în Helsinki clădirile nu sunt atat de impozante pentru că este un oraș relativ nou. A devenit capitala Finlandei pe la începutul sec al 19-lea. Până atunci Turku a fost capitala Finlandei, un oraș care se află la aproximativ două ore distanță.

Principalele atracții turistice din oraș sunt bisericile, care sunt de rit diferit și care sunt foarte interesante fiecare în stilul ei.

Prima oprire pe care am făcut-o a fost în Piața Senatului. Aici am admirat frumoasa și impozanta Catedrală Luterană construită de țarul Alexandru al II-lea, a cărei statuie domină piața. Această catedrală impozantă domină piața deoarece este construită pe o colină și se vede de pe mare. Catedrala este de culoare albă și ca să ajungi la ea trebuie să urci o mulțime de scări. Noi am ajuns aici într-o duminică și nu am putut să o vizităm, pesemne era slujbă înăuntru. Cert este că atât catedrala, cât și statuia din fața acesteia sunt adevărate simboluri ale orașului.

Ne-am reîntors în portul de unde pleacă vapoarele ca să vedem Catedrala Uspenski, biserica ortodoxă finlandeză, așezată și ea pe o colină, una dintre cele mai importante atracții turistice din Helsinki. Catedrala Uspenski are 13 domuri care îl simbolizează pe Iisus și cei 12 apostoli. A fost construită între 1862-1868 și este destul de asemănătoare cu cele de pe la noi sau din mama Rusia. Nu aveam cum să nu descoperim chiar la intrarea în catedrală niște cerșetoare de la noi de etnie. Evident a fost o “mare bucurie” pentru noi să le întânim. Vizavi de catedrală, în piața Market Square se află și Palatul Prezidențial.

Sincer nu prea mai aveam multe de văzut asta și pentru că am nimerit într-o duminică și multe atracții erau închise. Chiar am vorbit cu un prieten român care stă de mulți ani în Finlanda și l-am rugat să-mi recomande un restaurant bun, să savurez o friptură de ren în premieră și mare majoritate erau deasemenea închise. Atunci am hotărât să mergem în parcul Sibelius cu toate că se afla la câțiva kilometri de centrul orașului, După cum spuneam în articolul precedent am prins o zi de vară aiutaentică! Erau doar 25 de grade, dar simțeau cam ca 35 de grade de pe la noi. O zi ideală pentru plimbare. Până în parcul Sibelius am făcut pe jos mai bine de o oră. Aici am fost cam dezamăgiți din pricina faptului că acesta era în renovare. Cu toate astea am apucat să vedem monumentul Sibelius. Localizat in parcul cu acelasi nume, monumentul Sibelius este ănchinat faimosului compozitor finlandez Jean Sibelius (1865-1957), figură reprezentativă a Romantismului târziu, a cărui muzică a avut un rol important în formarea identității naționale finlandeze.

Monumentul a fost realizat de către artista Eila Hiltunen și a fost dezvăluit publicului pe data de 7 septembrie 1967. Aproximativ 600 de tevi de oțel au fost sudate pentru a crea o capodoperă abstractă ce se aseamană cu o orgă imensă. Eila Hiltunen a declarat ca scopul lucrării este de a surprinde esența muzicii. Lângă monument se află bustul sculptat al compozitorului, din dorința de a adăuga un element figurativ lucrării.

Monumentul ce cântărește 24 de tone este un frumos omagiu vizual, transformat într-un important obiectiv turistic al capitalei finlandeze- conform datelor colectate de pe site-uri finlandeze.

Am mai pierdut vremea prin parc. Am observat o mulțime de bărci, bărcuțe semn că sunt un popor de navigatori, dar i-am și admirat că sunt un popor foarte sportiv. Alergatul sau mersul pe bicicetă ori cu caiacul sunt nelipsite în viața lor, Nu o să vezi obezi prin acele locuri.

Următorul punct de atracție a fost Biserica Temppeliaukio. Aceasta este un adevărat must see. Cu toate că este situată într-un cartier printre blocuri, nu are cum să nu-ți atragă atenția pentru că este săpată efectiv în stâncă! Aici nu am avut noroc. Am nimerit exact în pauza lor de masă, între orele 13.00-14.00. Noi aveam timpul limitat așa că am ratat o vizită în interior. Clar dacă ajungeți în Helsinki să nu o ratați.

Mie mi se făcuse cam foame, așa că nu m-am lăsat până nu am descoperit un restaurant finlandez deschis, unde am putut savura o friptură de ren. Foarte gustoasă, dar nu mă întrebați cât a costat.

Cam asta a fost vizita noastră în Helsinki. Nu este o capitală de top a Europei, dar merită o vizită aici de două, trei zile maxim. Trafic lejer, oameni faini, digitalizare, transport în comun bun, prețuri mari, papa bun cam despre asta este vorba.

Noi am luat-o cătinel catre port, unde trebuia să ne îmbarcăm pe vasul de croazieră să ne întoarcem la Talinn. Drumul spre Talinn a durat peste două ore de la 19.00 la 21.30. evident am ajuns rupți în camera de hotel! A doua zi dimineață aveam autobuz spre următoarea noastră destinație turistică, Riga, Dar asta este deja o altă poveste.

 

 

 


[fb]
---
Trimis de robert in 13.10.24 11:36:56
Validat / Publicat: 13.10.24 13:39:02
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Algeria, Argentina, Bahamas, Benin, Brazilia, Camerun, Chile, China, Coasta de Fildeș, Cuba, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Europa, Gambia, Ghana, Guineea Bissau, Honduras, Hong Kong, India, Indonezia, Insulele Cayman, Jamaica, Kenya, Macao, Maldive, Mexic, Pakistan, Republica Centrafricana, Republica Dominicană, Rusia, Senegal, Sheychelles, Sri Lanka, SUA, Tanzania, Thailanda, Togo, Tunisia.

VIZUALIZĂRI: 203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 vedere de pe vas
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 23600 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[13.10.24 14:24:12]
»

@robert: Ca un gurmand pentru care antidotul încă nu s-a inventat, eu te-nțeleg c-ai vrut neapărat să mănânci o friptură de ren. Nu te-ntreb cât a costat, dar mi se pare corect să dai o căciulă de bani. Păi... să mănânci o bucată din ajutoarele lui Moș Crăciun? .

Altfel, așa cum ai zis și tu, din fotografii nu pare o destinație prea turistică. Dar, dacă aș avea ocazia, aș face exact ce-ai făcut și tu. E o experiență, vezi o altă lume, asta nu trebuie ratat dacă ai ocazia.

robertAUTOR REVIEW
[13.10.24 17:12:32]
»

@Pușcașu Marin:

Păi... să mănânci o bucată din ajutoarele lui Moș Crăciun?  .

-asta mi-a spus și fii-mea după ce că mănânc iepurașul de Paște, acu m-am apucat și de ajutoarele lui moșu!!! Asta atâ s-a putut!

Clar tebuie să te integrezi în peisaj, să te bucuri de oameni și locuri noi! Oricare loc de pe lumea asta are ceva doar al lui are ceva de arătat!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

zapacituPHONE
[13.10.24 18:58:51]
»

@robert :La Catedrala Luterană, nu au avut loc, ci doar la cea ortodoxă, "întreprinzătoarele" cu normă întreagă?

E lung pământul, ba e lat, /În Helsinki le-am tot aflat, /În portul înflorat și viu, / Vorbind o limbă de gagiu.

@Pușcașu Marin: de la "spiridușii" de pe ultrascurte, se pare că nu e Rudolf cel sacrificat pentru "savuroasa" din tipsie. A pățit-o fatal, Dancer, renul jucător. Ajunsese săracul, de reformă, iar ca să nu iasă pe minus, spiridușii l-au vândut taman restaurantului cu pricina. Cam ațos, dar cu ierburi aromate și condimente, a ieșit de vis. Scump, dar unul a fost Dancer... Locul rămas va fi ocupat cu certitudine până pe 25 decembrie, noaptea când Ăl Bătrân iese cu sania la împărțit. Au primit o solicitare de pe plaiul cu mioare, unde după 10 ani de simulare a trasului la ham, un exemplar de rasă rămâne fără ocupație. De se va produce înlocuirea, Moșu' or o dă pe crose, or va zbura doar pe tărâmuri exotice.

Pușcașu Marin
[13.10.24 19:21:28]
»

@zapacitu: M-ai prins în off-side cu renii ăștia. În afară de Rudolf nu știam de ceilalți. Eu sunt setat pe Moș Gerilă și ăla era” propulsat” de autodeterminarea de-a-ndeplini cincinalu' în patru ani, n-avea reni, măgari sau mai știu eu ce patrupede, că până și fânul mergea la export și erau leșinate de foame.

M-am liniștit acum că nu l-a mâncat @robert pe Rudolf .

Păi și zici tu că dacă nu se ocupă locul liber cu alt ren competent, Moșu va zbura numai prin țări exotice? Da' ce, acolo trag la sanie antilope gnu?

robertAUTOR REVIEW
[14.10.24 10:19:13]
»

@zapacitu: dada doar la ortodoxă, probabil în acea zonă se simt mai confortabil și enoriașii au buzunarele mai largi!

De reni nu știu ce să zic! Nu i-am întrebat cum îi cheamă! L-am savurat pe cel ales și atâta tot! Are balta pește stați liniștiți, nu rămân copii fără jucării!

Mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu șugubăț! Apreciez!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pușcașu Marin, zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Helsinki:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070116996765137 sec
    ecranul dvs: 1 x 1