GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În orașul Gyor pentru câteva ore
Numele orașului Gyor este bine cunoscut turiștilor care circulă pe autostrada M-1 Budapesta-Viena. Gyor, ca destinație turistică cred că este puțin preferată, deși ar avea ce să ofere. Întru-una din excursiile anterioare, la întoarcere am intrat și noi în orașul Gyor.
Era în 2 august 2009 și dimineața am plecat din Praga cu destinația Timișoara. Era finalul unei excursii de 9 zile. Drumul la întoarcere a fost bun, cca. 90% autostrăzi. Era aproximativ ora 13, intrasem de curând în Ungaria și ne gândeam la masa de prânz. Noi nu prea agream mâncarea de la Mc. Donalds deoarece știam că majoritatea produselor anterior au fost congelate și pe deasupra doream o masă de prânz cu mâncare gătită și proaspătă. În timp ce ne făceam asemenea socoteli, ne-a apărut în față tabla indicatoare cu ieșire de pe autostradă pentru intrarea în Gyor. Hotărârea a fost luată pe loc și așa am făcut.
Orașul nu este departe de autostradfă, parcă sub 10 km. Nu știam nimic despre Gyor, doar adresa hotelului Raba, ca loc de cazare, de rezervă. La intrarea în oraș am mers mai încet și cu privirea căutam firma vreunui restaurant. Am parcurs ceva km. înainte, înapoi, lateral și tot nu am găsit. Soția mai făcea din când în când cîte o fotografie. Atunci am hotărât să mergem la hotelul Raba să cerem relații. În fața hotelului era o parcare cu automat pentru plata taxei. Recepționerul hotelului a fost amabil, chiar ne-a ajutat cu sfaturi și ne-a însoțit în parcare la acel automat unde el a apăsat pe butoane și am plătit pentru 3 ore, chiar el punând bonul pe bordul mașinii. Ne-a îndrumat spre zona pietonală unde erau și restaurante.
Noi am ales restaurantul pe a cărei firmă scria Konditorei - Mateiaș. Am preferat o masă la terasă unde erta și umbră. Am comandat mușchi de porc la tavă. Porțiile erau foarte mari. Pe lângă bucățile de mușchi erau paste făinoase, într-n sos foarte gustos cum numai ungurii știu să-l facă. Greșeala noastră a fost că nu am comandat și pâine (era înlocuită cu paste) iar chiflele erau coapte numai la comandă, așa că am renunțat la ele. Ne-a plăcut localul. Terasa era împrejmuită cu plante înalte în ghivece uriașe și ospătarul a fost binevoitor. Adresa restaurantului este Baruss ut. nr. 8. In cca. o oră și jumătate am terminat masa. Vremea cât ți zona fiind frumoase, ne-am mai plimbat cca. o oră prin zona pietonală, făcând și fotografii. Ne-am întors la parcare cu aproximativ 30 de minte mai îniante de împlinirea celor 3 ore plătite. Spre uimirea noastră, am găsit sub lama ștergătorului un formular în limba maghiară pentru plata unei amenzi de 1000 HUF (aproximativ 15 lei). Suma era modică, dar nu am avut cui s-o plătim. Am arătat formularul recepționerului și acesta avea pe față o nedumerire. Am plecat de acolo cu gândul că o voi plăti în România. Nu s-a întâmplat așa ceva și au trecut 6 ani de atunci. Juridic, sancțiunea amenzii s-a prescris, dar rămân cu nedumerirea cu ce am greșit eu ori recepționerul hotelului.
Eu rămân în continuare cu o impresie bună despre unguri. A caracteriza un popor doar prin fapta unui funcționar al Primăriei Gyor, nu ar fi corect. Toate acestea au însemnat pentru noi 3 ore în Gyor.
Concluzii. 1. Ce a fost frumos și bine în Gyor? Am întâlnit un oraș aerisit, cu sgtrăzi largi, cu 2 benzi pe sens de mers, clădiri construite de mulți ani dar bine întreținute, fotografiate de soție din mersul mașinii, când eram în căutarea unui restaurant. La hotelul raba am găsit un recepționer cu suflet, pentru noi și un ghid. Orașul are o zonă pietonală frumoasă. Servirea foarte bună la restaurant, cu un ospătar, băiat de treabă.
2. Ce nu ne-a plăcut în Gyor? Acea sancțiune contravențională a căfrei rațiune nici acum nu o înțeleg. Primăria din Gyor ar trebui să înțeleagă că având asemenea funcționari „zeloși” alungă turiștii și așa, puțini.
3. Cu ce am greșit eu și luați aminte dragi colegi de sit, să nu vi se întâmple și vouă. Față de distanța de 812 km. (Praga-Timișoara), pauza pentru masa de prânz de 3 ore, a fost o hotărâre neinspirată a noastră. Nu am ținut seamă cî la întoarcere în România, fusul orar se schimbă, că ziua are 23 de ore și ne-a costat acest lucru. Apoi, am avut ghinionul să ne întoarcem în România într-o zi (era în 2 aug. 2009) când românii care muneau în Vest, veneau în România, în concediu.
Pe autostrada M-O (centura Budapestei) a fost un blocaj de peste 3 ore și am ajuns greu și foarte târziu la hotelul din Timișoara. Așa se mai întâmplă într-o excursie externă, cu bune sau mai puțin bune (pe cele mai puțin bune, unii nu le spun). Acum mi-a trecut supărarea și sunt gata să o iau de la capăt, reținând greșelile pe care nu le voi mai face.
Cu bine și călătorii frumoase tuturor care au citit cest review.
Trimis de Mihai18 in 16.11.15 14:52:56
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mihai18); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmasterX - Mulțumesc Admin, mulțumesc Webmaster pentru că ați reparat ce am gresit (am scris review-ul de 3 ori până când doar cu ajutorul vostru, a fost publicat)...
Ar fi nedrept să deziformez colegii de sit, în sensul că Mihai 18 este între 50-60 ani (ce bine ar fi, dar timpul este ireversibil) Rog îndreptați greșeala mea. Mihai 18 are 60 ani + TVA (așa-i place lui Zazore să-mi zică).
Vă mulțumesc.
@Mihai18
”Rog îndreptați greșeala mea. Mihai 18 are 60 ani + TVA (așa-i place lui Zazore să-mi zică).
Am îndreptat greşeala aproape identic solicitării.
Zic aproape pentru că am setat grupa de vârstă la "60+". TVA-ul nu l-am putut adăuga, deoarece... AmFostAcolo nu aplică / nu lucrează cu TVA
Frumos articolul. Ati oprit in Ungaria si nu ati comandat un gulas de la mama lui de acasa ? Gresala cu fusul orar am facuto si noi cand ne-am intors de la Viena. Citind articolul dumneavoastra am aflat informatii despre un oras pe langa care aproape toti romanii care calatoresc spre vestul Europei il ocolesc sau mai bine zis trec pe langa el.
Felicitari pentru articol si va doresc calatorii placute incontinuare.
”un oras pe langa care aproape toti romanii care calatoresc spre vestul Europei trec
Fraza asta mă face să zîmbesc ca un moșneag la amintirea unor isprăvi din tinerețe.
Pentru că, chiar dacă nu mă laud cu un CNP pe măsură, am prins momentul cînd Gyor era cel mai „ne-ocolit” oraș din Ungaria de către români, pentru că acolo se termina autostrada. Și se termina pe model „clasic” (întîlnit și azi în cazul Bucureștiului) - la intrarea în oraș. Așa că tot traficul Budapesta - Viena, și implicit toți românii care alegeau ruta asta, trecea prin centrul orașului, pe un bulevard care era, din acest motiv, aglomerat. Cam cum era și cazul Szegedului pînă acum vreo 3 - 4 ani. Senzația era similară cu traversarea Piteștiului pînă în urmă cu ceva vreme, după ce veneai de pe autostrada parcursă lejer.
Gyor era și etapă de cazare pentru unele excursii cu autocarul prin Europa.
Autostrăzile au făcut uitate orașele de pe traseu. De ceva vreme trăim uitarea asta și la noi: am uitat deja Piteștiul, Deva, Craiova, Sibiul, Turda... cu bulevardele și semafoarele lor.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 O scurtă plimbare prin imperialul Győr — scris în 25.11.23 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Jurnal de calatorie - prima zi. Spre Gyor! — scris în 04.10.17 de arcrom din X - RECOMANDĂ