ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.02.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.03.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

In curand va fi cel mai mare megalopolis din istoria omenirii - Guangzhou!

Ilustrație video-muzicală
Carele de foc - Vanghelis


TIPĂREȘTE

Guangzhou este capitala Provinciei Guangdong, cea mai bogata din tara in momentul de fata, cu cel mai mare PIB din China.

Orasul era cunoscut anterior sub numele de Canton, care este citirea in limba franceza a transliteratiei din cantoneza a numelui provinciei Guangdong.

Regiunea a prezentat dintotdeauna interes pentru exportatorii de ceai, matase, mirodenii, ceramica, datorita porturilor cu iesire la mare ce au deschis calea convoaielor europene si arabe.

Putina geografie

Se margineste in partea sudica cu Marea Chinei de Sud, de-a lungul unui litoral vast de 4300 de kilometri lungime si cu regiunile administrative speciale din nord-vest, Honk Kong si din nord-est, Macao.

De asemenea, este invecinata in nord-est cu provincia Fujian, la nord cu Jiangxi si Hunan, la vest cu provincia autonoma Guangxi, iar la sud cu regiunea Hainan.

Fluviul Perlelor (Zhu Jiang), al treilea ca marime in China, este navigabil pana la varsarea in Marea Chinei de Sud si curge prin oras de la vest la est, oferind un spectacol deosebit de lumini la lasarea intunericului, atunci cand se organizeaza diferite croaziere.

Abunda de peisaje pitoresti si de situ-ri istorice, in jurul Muntelui Baiyun, situat foarte aproape de centrul orasului, avand culmi tocite de pana-n 400 de metri.

Se poate ajunge usor, cu diferite autobuze, in care pe timpul serii iti ofera o superba panorama a orasului in lumina (vezi foto).

Putina istorie

,,Poarta de Sud'' a Chinei, conform analelor istorice, a fost fondat in anul 214 i. H., de armatele primului imparat chinez, Qin Shishuang, care i-a dat numele de Panyu, nume ale unor munti din vecinatate.

Se pare ca-n anul 206 i. H., ajunge capitala regatului Nanyue, anexat in anul 111 i. H., in vremurile Dinastiei Han si ramane cu aceste drepturi pana-n zilele noastre.

Numele de Guangzhou apare in perioada celor ,,trei regate'' (in anii 220 - 280).

In secolul X devine capitala Dinastiei Han de Sud si inregistreaza o inflorire in perioada Dinastiei Song.

Cu timpul, in Dinastia Ming orasul continua sa se dezvolte cu mestesuguri in plina accesiune, precum tesutul, constructii navale, turnatorii, olarit, ceramica...

Vremurile secolului al XVI -lea din Dinastia Qing, le cedeaza treptat concesiuni europenilor, in special noilor veniti, portughezii.

In anul 1711, imparatul Qianlong restrange aceasta amploare a strainilor, la un singur cartier din oras, situatie care dureaza pana in 1760.

A fost subjugat de trupele japoneze, in cel de-al doilea Razboi Mondial, intre anii 1938 - 1945.

Odata cu reformele economice initiate la inceputul anilor ' 80, de marele fondator al capitalismului din China, Deng Xiaoping, provincia a inceput sa capete stralucire, datorita infiintari de zone economice speciale, unde investitiile străine si liberalizarea pietei au fost încurajate, atrăgând astfel multe companii străine.

Populatie

Pasionati de superlative, guvernul chinez îşi propune intr-o perioada scurta de timp, sa realizeze planul celui mai mare oraş din lume şi din istoria omenirii – un megalopolis pe multi kilometri patrati, avand o populaţie de două ori mai mare decât a României (42 milioane de locuitori).

“Megametropola” va lua naştere în sudul Chinei, la nord şi vest de provincia cu statut special Hong Kong, prin unificarea a nouă oraşe (Guangzhou, Shenzhen, Dongguan, Huizhou, Zhuhai, Zhongshan, Jiangmen, Foshan si Zhaoqing).

Fara indoiala, va fi o performanta unica, iar centrul economic, cultural, stiintific, educational sau cultural, poate si cel politic, se v-a muta aici?!...

Transport

Aeroportul Baiyun, localizat in cartierul cu acelasi nume, este imens si ultramodern, aflat foarte aproape de centru.

Considerat unul din principalele noduri aeriene ce face jonctiuni cu marile orase ale Chinei, dar si cu marile capitale internationale, este baza flotei China Southern Airlines, cea mai mare companie aviatica din China si printre primele zece la nivel mondial (vezi foto).

Mai exista un alt aeroport comercial, la aproximativ 80 de kilometri de oras, numit Baoan.

Transportul subteran dispune de opt linii, linia doi fiind considerata cea mai importanta, avand 24 de statii (de la statia Jiahewanggand, pana la Gara de Sud). Metroul circula in intervalul orar 06:00 - 24:00.

Oportunitatea de a ajunge in acest oras, o face si trenul de mare viteza (vezi foto) avand alocate patru gari, cu multe conexiuni ale mijloacelor de transport in comun, care te poate deplasa in orice colt al orasului.

Pe langa cursele de autobuz pe distante lungi, orasul trece printr-o perioada de largire vasta a acestor mijloace de transport de suprafata, cu un design ultra-modern, care functioneaza atat pe timp de zi, cat si pe timp de noapte!

Fiind primul oras care a beneficiat de reformele Chinei si de deschiderea politica ai anilor ' 80, am sa-ncep cu obiectivele moderne ce trebuiesc bifate in aceasta zona.

Canton Tower (vezi foto)

Noua creatie a arhitectilor olandezi Mark Hemel si Barbara Kuit devine cel mai inalt turn de televiziune din lume si totodata un nou simbol al orasului Guangzhou.

Noul turn de televiziune se afla in districtul Haizhu al orasului si este principalul obiectiv turistic. Turnul din Guangzhou are o inaltime de 600 de metri, corpul turnului fiind inalt de 450 metri si antena de 150 de metri.

Vizitatorii care ajung in varful sau, emana emotii fara precedent (adrenalina, la maxim!), avand parte de o panorama vasta a orasului.

Constructia se defineste cu dezvoltarea moderna a metropolei, cu un design arhitectural ce numai un oras cu mare putere economica si-o poate permite.

Cum spuneam, din varful sau se poate observa centrul de afaceri plin de zgarietori de nori, Insula Xaixinsha de pe Fluviul Perlelor - unde s-au disputat Jocurile Asiatice, Piata de flori, Muzeul, Teatrul si Biblioteca din Guangzhou etc...

Muzeul de Arta Guangzhou (Guangzhou Yishu Yuan)

Situat la poalele Muntelui Baiyuan, pe malul lacului Lu, muzeul a fost inaugurat in anu' 2000 si este deschis zilnic intre orele 09:00-17:00.

Constructia care imbina arhitectura chineza cu cea moderna, a devenit cel mai mare spatiu de expunere cu 40000 de metri patrati, fiind si cel mai mare muzeu de arta din China.

Acesta expune pictura veche, caligrafie, ceramica de Foshan, sculptura, opere de pictura a scolii Ling Nan, colectii de pergamente tibetane, desene, schite etc...

Se evidentiaza in mod clar, portile de la intrare executate din lemn cu sculpturi minutioase, ferecate cu lanturi aurite, dupa modelul celor de la curtile imperiale din antichitate.

In interiorul compartimentarea este realizata din pereti de sticla, care fac legatura cu natura din exterior, prin intermediul gradiniilor chinezesti.

Piata Qingping (Qingping Shichang)

Aflata pe bulevardul cu acelasi nume, la jumatatea drumului spre insula Shamian, a inflorit odata cu reformele lui Deng din 1979, fiind cea mai mare dintre pietele libere din oras.

Aici se vand pe o portiune de un kilometru, plin de tarabe (aproximativ 2000), produse locale de toate felurile. Nu am ajuns acolo, dar din spusele unei localnice care ne-a facilitat aceasta prezenta in oras, se pare ca, gastronomia cantoneza poate oferi in acest loc, toate fanteziile legendare (gandaci, pisici, caini, melci, lacuste imense, scorpioni - toate vandute la... pahar).

Parcul Yuexiu (Yuexiu Gongyuan)

Cel mai mare parc din oras, intins pe o suprafata de 90 de hectare, este deschis zilnic vizitatorilor intre orele 08:00 - 21:00.

Dispune de multe lacuri artificiale, sapte coline, sculpturi in piatra si este remarcabil datorita Turnului Zhenhai, o pagoda ce se inalta succesiv pe 5 niveluri.

Construita in anul 1380, pe cel mai inalt deal din oras, a fost transformata in Muzeul Guangzhou-lui, care prezinta istoria orasului din cele mai vechi timpuri.

Un alt monument reprezentativ ce a adus faima acestui parc este sculptura ,,Cinci berbeci '' (Wuyang Shixiang) care a devenit ulterior, emblema acestei metropole.

In parc se pastreaza si o bucata din zidul de aparare din Dinastia Ming.

Monumentul Sun Yat Sen (Zhongshan Jinian Tang)

Pe bulevardul Eliberarii (Jiefang Lu), la iesirea din parc, se gaseste aceasta cladire memoriala, construita la inceputul anilor ' 30.

Dupa moartea marelui revolutionar chinez, care a pus umarul la rasturnarea ultimei dinastii imperiale chineze Qing, a fost ridicat un monument, aidoma modelului Templului Cerului din Beijing (vezi impresiile mele).

Similitudinile constau in cupola care, avand forma octogonala, este acoperita cu tigle smaltuite de culoare albastra.

Cu toate acestea se considera totusi o constructie moderna, din caramizi si beton armat, inalta de 45 de metri, care in prezent gazduieste un centru cultural si o sala de spectacole.

Templul celor sase ficusi banyan (Liurong Ta) - vezi foto

Deschis zilnic intre orele 08:00 - 17:00, pe strada Yat Sen, se afla in partea vestica a orasului.

Banyanul este o varietate de ficus inrudit cu smochinul, distribuit acum ca planta ornamentala.

Templul budhist a fost infiintat in timpul dinastiilor Song (1460), iar sala principala, inalta de 14 metri, pastreaza trei statui de bronz ale lui Budha.

Grupul statuar are o inaltime de sase metri, avand o greutate de peste 10 tone fiecare, ce dateaza din anul 1663, din vremurile Dinastiei Qing.

Complexul este renumit pentru Pagoda Florilor (Hua Ta), simbol al orasului, situata in spatele salii sus amintite. Are noua etaje exterioare cu iesire pe balcoanele care o inconjoara, iar interiorul pare mai falnic si este pictat in culori vi.

Moscheea Huaisheng (Huaisheng Si)

Numita si Pagoda goala sau Moscheea Far, se spune ca ar fi cel mai vechi lacas de acest cult, avand primul minaret de sine statator construit in aceasta tara.

Aceasta are 25 de metri inaltime si pana nu demult domina inaltimile din imprejurimi.

Dotata cu un sistem de iluminare, era folosita in a ghida noaptea navele sau ambarcatiunile de pe fluviul Perlelor.

Navigatorii care ajungeau aici, considerau farul drept semn ,,al inceputului de drum al matasii''.

Din culisele istoriei, a unui manuscris din secolul al XIII -lea, se pretinde ca moscheea a fost construita in anul 627 de un unchi al Profetului Mohamed, numit Abi Waqqas, in timpul primei misiuni de a aduna adepti musulmani in China.

A trecut prin mai multe reconsolidari sau refaceri integrale in anul 1350, in timpul Dinastiei Yuan si apoi in 1695, in epoca Qing.

Astazi este deschisa publicului larg, in intervalele orare 08:00-17:00.

Templul Pietatea Stralucitoare (Guangxiao Si)

Si acest templu este considerat cel mai vechi din oras, construit inca din secolul al IV-lea.

Este deschis in fiecare zi, intre orele 08:00-18:00.

Inca din timpul Dinastiei Tang, aici functiona centrul de studiere a religiei budhiste a Chinei de Sud.

Complexul este asezat conform geomantiei chinezesti feng shui, avand porti flancate de statui uriase, una dintre ele, cea din mijloc, reprezentandu-l pe cel mai zambitor Buddha, Maitreya.

In fiecare colt al curtii se gasesc turnuri, fiecare avand cate o importanta strategica, dotate cu clopote si tobe - arhitectura ce se regaseste in marile orase antice chineze.

Pavilionul principal are la intrare un loc special de ardere a betisoareleor parfumate, poate din perspectiva atator incendii care a devastat templul in anii 1269,1629 si 1832.

Templul este renumit si pentru cele doua pagode de fier care dateaza din perioada ,,celor cinci dinastii'': Pagoda de Vest (Xi Ta), cea mai veche pagoda de acest gen din lume construita in anul 963 si Pagoda de Est construita in anul 967, amandoua fiind patrate, avand 8 metri inaltime.

Templul familiei Chen (Chenjia Si)

Complexul a fost reconstruit intre anii 1890 - 1894, in stil antic confucianist, de locuitorii din 72 de sate limitrofe, care poarta toti acelasi nume de familie: Chen, un nume foarte comun in aceasta provincie.

Altarul ancestral este deschis zilnic, intre orele 09:00 - 18:00.

Templul avea doua functionalitati: de altar stramosesc si de scoala in formarea candidatilor la examenele imperiale.

In curtea din fata studiau clasicii confucianisti, iar templul ancestral Chen este amplasat in spatele acesteia, acum functionand ca Muzeul Artelor Plastice.

Constructia este decorata cu fresce, mozaicuri, sculpturi si alte decoratiuni in stil traditional local, ce evoca scene istorice, toate aceste atribute artistice, fiind renumite prin frumusetea si maiestria lor.

Mormantul regelui Nanyue (Xihan Nanyue Wangmu)

Deschis zilnic intre orele 09:00 - 17:30, monumentul funerar are o vechime de peste 2000 de ani si apartine regelui Zhao Mei din statul Nanyue apartinand Dinastiei Han de Vest (206 i. H. - 25 d. H.).

A fost descoperit mult mai tarziu, in anul 1983, datorita dezvoltarii urbane, aflat la 20 de metri sub pamant, fiind intact.

Impreuna cu osemintele regelui si a celor 15 curteni ce-l slujeau, ingropati de vii odata cu el, s-au gasit peste 1000 de obiecte personale, bijuterii, vase de bronz sau de lut si sigilii de aur.

Una dintre piesele de valoare ale mormantului este un accesoriu de vestimentatie alcatuit din 2291 de placute de jad, lagate intre ele cu fire de matase.

Pe langa cele mai sus mentionate, au fost gasite in acest sanctuar, obiecte de provenienta straina, precum cinci colti de elefanti africani, o cutie de argint cu incrustatii vest-asiatice si un vas de ars tamaie din Asia de sud-est!

Marea descoperire este pusa in valoare de ridicarea unui muzeu, chiar pe locul acestui mormant.

Muntele Norul Alb (Baiyun Shan)

Localizat la mai putin de 8 kilometri de nord-estul orasului, locatia ofera privelisti extraordinare a panoramei, a fluviului si a deltei.

Numele ii este dat de norii care se aduna in jurul sau dupa o ploaie.

Pe munte se poate ajunge si cu un teleferic, iar coborarea se poate face si pe jos, in circa doua ore.

Parcul are in componenta sa pagode, gradini, temple cu ceainarii... se spune ca izvorul ,,Celor noua dragoni'' (Jiulong Quan) ar fi aparut inca de pe vremea Dinastiei Qin.

Inconjurat de munti pe trei laturi, zona este pitoreasca, calda iarna si racoroasa vara.

Gradina Yuntai este un enorm spatiu cu flori, aflat in Valea Izvorul Pasarilor, unde se pot face plimbari de-a lungul lacului Lu, un iaz renumit pentru apa sa limpede in care se oglindesc peisajele de vis din jur.

Accesul in parcul-templu, se face contra cost (30 de RMB) si este deschis vizitatorilor zilnic, intre orele 06:00 - 17:00.

Shopping

Iubitorii de ceramica, au posibilitatea sa-si satisfaca capriciile, vizitand Yi Qi Ceramic. Este un mall celebru care se ocupa in general cu vanzarea de produse chinezesti din ceramica de toate tipurile, la cele mai diversificate preturi.

Magazinul universal Xindaxin, aflat la intersectia stazii Beijing cu Zhongshan, ofera o mare gama de produse, atat chinezesti, cat si occidentale, toate reflectandu-se in magazinele de bijuterii, suveniruri, incaltaminte, haine din cele mai variate firme internationale, alaturi de restaurante cu specific chinezesc sau occidental.

Solutia cumparaturilor in regim de urgenta, vine si din partea moll-urilor Wangfujing, cu peste o suta de mii de articole, din partea magazinului Dongshang si a intinderii comerciale Nanfang Dasha, infiintat inca din anul 1954 - toate aceste super -magazine fiind puncte majore pentru cele mai exigente cumparaturi.

Calatoria aceasta prin China m-a exaltat, m-a innobilat si m-a slefuit pana la origini, deoarece a fost o experienta... plina ochi de istorie si exotism.

In ceea ce priveste acest oras, pot afirma ca ,,este o floare care abia asteapta sa se deschida ''!

Toate cele bune!


[fb]
---
Trimis de Marian Preda in 07.02.13 16:59:06
Validat / Publicat: 07.02.13 18:29:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA. A mai fost în/la: Beijing, Shanghai, Suzhou, Wuzhen, Yiwu, Hangzhou, Guangzhou
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5596 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marian Preda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 Imagine din masina cu cel mai mare Turn de Televiziune, avand 600 de metri, in varful caruia se observa o minunata priveliste ale imprejurimilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[07.02.13 18:27:56]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Marian PredaAUTOR REVIEW
[07.02.13 18:55:32]
»

@webmaster:

Va multumesc frumos! O seara frumoasa!

webmaster13
[09.02.13 06:42:14]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

Marian PredaAUTOR REVIEW
[11.02.13 11:04:26]
»

@webmaster13:

Va multumesc frumos!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Marian Preda
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Guangzhou și provincia Guangdong:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045846939086914 sec
    ecranul dvs: 1 x 1