ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2016
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 30.08.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 4 zile
prieteni
5 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Georgia - ţara cămăşii lui Iisus

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Georgia e o ţară cu peisaje extrem de frumoase şi diverse, de la ţărmul Mării Negre în vest la Munţii Caucaz în nord şi până la platoul Iori, o zonă de semi-deşert în sud-est la graniţa cu Azerbaijanul. Pe lângă turismul "la mare şi la munte" în special în regiunea Adjara din sud-vest în vecinătatea Turciei, care cunoaşte o revigorare în ultimii ani, Georgia este cunoscută în special pentru bisericile sale foarte vechi, multe cu o vechime de peste un mileniu. Acesta este motivul pentru care mulţi dintre cei care o vizitează, o fac cu ocazia unor pelerinaje organizate. Multitudinea de lăcaşuri de cult din vechea Ivirie care se păstrează până în zilele noastre, atât de puţin cunoscute la noi, merită descrise.

Mtskheta - un oraş mic, situat la 20 km de Tbilisi, este vechea capitală a regatului Iviriei, situată la confluenţa râurilor Mtkvari (Kura) şi Aragvi.

Principala biserică din Mtskheta este catedrala patriarhală Svetitskhoveli construită iniţial în secolul al patrulea, şi terminată în forma actuală în 1029. Conform tradiţiei creştine ea este construită deasupra locului unde se află îngropată cămaşa Mântuitorului. Aceasta ar fi fost adusă în Iviria de către preotul iudeu Elioz care l-ar fi oferit sfintei Sidonia, sora sa. Aceasta muri de emoţie cu cămaşa in braţe şi a fost înmormântată cu ea. Pe locu mormântului ei a crescut un cedru. Câteva secole mai târziu, sfânta Nina cea care a încreştinat poporul georgian, a descoperit locul unde sfânta Sidonia este inmormantată, iar regele Mirian, de curand încreştinat a început construirea bisericii. Cedrul de deasupra mormantului sf. Sidonia a fost tăiat şi din el s-au facut şapte stâlpi pentru catedrală. Al şaptelea stâlp s-ar fi înalţat în aer şi doar cu rugăciunile sfintei Nina a putut fi coborât. Acesta este stâlpul de viaţă dătător, de la care catedrala si-a luat numele. În catedrală există un monument, un loc de închinare, unde se consideră că ar fi mormântul Sidoniei. Tot în catedrala Svetitskhoveli se spune că ar fi îngropat şi cojocul sfântului Ilie.

Un alt monument UNESCO din Mtskheta este manastirea Samtavro a sfintei Nina, cu hramul Schimbarea la Faţă. Iniţial a fost construită în secolul al IV-lea, dar construcţia actuală datează din secolul al XI-lea. În incinta mănăstirii se află o capelă ridicată pe locul în care se ruga sfânta Nina. În biserica mănăstirii se află moaştele sfântului Gabriel (Urgebadze), un sfant contemporan (1929-1995) nebun pentru Hristos, către sfârşitul vieţii considerat clarvăzător şi vindecător, canonizat de biserica ortodoxa a Georgiei in 2012. Sarbatoarea sfântului este în data de 2 noiembrie, cand la liturghie biserica se umple de lume. Tot în biserica mănăstirii Samtavro se află mormintele regelui Mirian şi reginei Nana, încreştinătorii Georgiei.

Biserica Jvari, a Sfintei Cruci, ridicată pe locul unde sfânta Nina a înalţat o cruce în secolul al IV-lea, datează din anul 605. Ea oferă o imagine deosebită asupra oraşului Mtskheta şi a confluenţei celor două râuri. Aici vântul puternic pune mari probleme doritorilor de fotografii.

La 7 km de Mtskheta se afla mănăstirea Shio-Mgvime fondată de unul dintre cei 13 părinţi asirieni sosiţi în Georgia în secolul al VI-lea (Sf. cuvios Shio, ale cărui moaşte se află acolo), la timpul acela fiind cea mai mare manastire din Iviria.

Oraşul Tbilisi, capitala Georgiei, are numeroase biserici şi mănastiri. Cea mai mare dintre catedralele Georgiei este Sameba (Sfanta Treime), ea fiind a treia cea mai înaltă biserică ortodoxă din lume. Construcţia a fost finalizată în 2004. Se află pe un platou înalt şi poate fi zărită de oriunde din oraş.

Biserica Sioni cu hramul Adormirea Maicii Domnului, adăposteşte crucea sfintei Nina (în georgiană numele sfintei este Nino). Crucea din viţă de vie se află într-o nişă langă altar şi este scoasă la închinare o singură dată pe an, la 1 iunie. Ea a fost sediul partiarhului Georgiei până la construirea catedralei Sameba.

Biserica Metekhi este construită pe o culme pe malul râului Mtkvari, în locul în care a fost îngropată sfânta Shushanika, o martiră din secolul al V-lea, al cărei mormânt se află într-o capelă din biserică. În faţa bisericii se află statuia regelui Vakhtang Gorgasali. La poalele dealului, chiar pe malul râului, se află o biserică mai mică, închinată sfântului Abo, martir din secolul 8, patronul oraşului Tbilisi.

Biserica Sf. Nicolae din fortăreaţa Narikala oferă o frumoasă perspectivă asupra oraşului. De pe malul opus al râului Kura se poate ajunge la fortăreaţă cu telecabina pentru un preţ modic: 3 lari dus-întors, şi paremi-se doar 1 lari pentru un drum - întrucât coborârea e o plăcere şi pe jos, drumul conducându-te aproape de Baile de sulf - o atracţie turistică majoră din oraşul vechi şi de grădina botanică din Tbilisi. La coborârea în oraş se trece pe lângă biserica Sf. Gheorghe şi ea monument istoric.

Lângă fortăreaţa Narikala se află statuia gigantică, cu o cupă de vin în mâna stângă şi o sabie în dreapta, a "Mamei Georgianului" (Kartlis Deda, soră bună cu Rodina Mati din Kiev). Mai precauţi decât tovarăşii de la Kiev, georgienii au aşezat sabia în poziţie orizontală aşa încât să nu atragă urgiile naturii (despre statuia din Kiev se spune ca ar fi fost lovită de un trăznet care a retezat din lungimea sabiei ce trebuia musai să acopere priveliştea spre Lavra Pecerska).

Mănăstirea Mama Daviti de pe dealul Mtatsminda este situată de aceeaşi partea râului cu fortăreaţa Narikala, dar pe o altă culme (cea cu turnul de televiziune). Mănăstirea construită în secolul al XVI-lea este închinată părintelui asirian David Gareja, care ar fi pustnicit într-o peşteră pe dealul Mtatsminda în secolul al VI-lea, înainte de a se retrage în pustia Gareji. Un mic paraclis se ridică pe locul peşterii unde se află şi un izvor. Incinta mănăstirii găzduieşte panteonul georgian cu mormintele diferitelor personalităţi.

Tot pe dealul Mtatsminda, dar mai jos, se află biserica Sf. Mihail, o biserică rusească frumoasă, de unde se pot cumpăra iconiţe la preţ foarte convenabil comparativ cu pangarele altor biserici.

De menţionat în Tbilisi este şi biserica Sf. Alexandru Nevski cu mormântul Sf. Vitalie Sidorenco - şi aceasta este o biserică rusească.

Un monument cu adevărat unic şi impresionant care trebuie obligatoriu să se regăsească pe traseul oricărui turist este bisericuţa din curtea casei Sf. Gabriel - este o bisericuţă construită de arhimandritul Gabriel Urgebadze în curtea casei sale din Tbilisi. El aduna icoane şi obiecte de cult aruncate de locuitorii oraşului în perioada prigoanei comuniste aşezându-le apoi în bisericuţă. Aceasta a fost dărâmată de două ori de către autorităţile comuniste, dar părintele Gavriil (Mama Gabrieli) a reconstruit-o de fiecare dată. El însuşi se nevoia dormind într-o groapă în pământ pe care a săpat-o în pridvorul bisericuţei. Locul se află în prezent în grija nepotului părintelui Gabriel, şi se poate vizita între orele 10 - 16.

În sud-estul Georgiei, la 80 km de Tbilisi, în regiunea Kakheti, într-o zonă semi-deşertică pe un platou montan la graniţa cu Azerbaijanul, se află Mănăstirea (Lavra) David Gareja şi Mănăstirea Udabno. Mănăstirea David Gareja a fost fondată de Sf. David, unul dintre cei treisprezece părinţi asirieni veniţi în Georgia în secolul al VI-lea. Mormântul acestuia şi al ucenicului său se află în biserica mănăstirii, cu hramul Schimbarea la Faţă. Mănăstirea Udabno este reprezentată de numeroase peşteri de partea cealaltă (înspre graniţa cu Azerbaijanul) a înălţimii stâncoase pe care se află lavra Sfantului David. Dintre acestea câteva mai păstrează urme ale picturii în frescă. Pe culme se află o bisericuţă de piatră. Cele două mănăstiri au fost cele mai importante din această zonă a Georgiei în Evul Mediu. In anul 1615 în ziua de Paşti, 6000 de calugări din această mănăstire au fost martirizaţi de către perşi. Ulterior viaţa monahală s-a reluat pană în anul 1921 când a fost închisă de bolşevici. În 1990 Lavra David Gareja a fost redeschisă.

Localitatea Udabno este ultima spre graniţa cu Azerbaijanul. Mănăstirea se află la o oarecare distantă chiar şi de această mică localitate, într-o zonă muntoasă unde cresc doar iarbă si arbuşti. Spre peşterile care alcătuiesc Mănăstirea Udabno se urcă pe o cărare pe lângă pangarul lavrei. Urcuşul este destul de abrupt, iar vara trebuie avută în vedere prezenţa viperelor în zonă. Priveliştea este superbă şi merită efortul.

În estul Georgiei se află localitatea Sighnaghi langă care se află Mănăstirea Bodbe cu mormântul Sfintei Nina situat în stânga altarului. La poalele înălţimii unde e situată mănăstirea se află izvorul Sfintei Nina considerat tămăduitor, şi spre care se coboară o mulţime de trepte prin pădure. Sighnaghi se află la aproximativ 110 km de Tbilisi.

Mănăstirea Sf. Maxim Mărturisitorul din Tsageri se află la 70 km de Kutaisi în regiunea Racha-Lechkhumi şi Kvemo Svaneti în zona provinciei istorice Lechkhumi din nord-vestul Georgiei. Este o zonă de munte cu peisaje încântătoare, şi privelişte spre Munţii Caucaz. Mănăstirea Maxim Mărturisitorul este o mică mănăstire pe malul râului Tskhenistsqali, unde se află şi moaştele sfântului care a trăit în secolele VI-VII şi la sfârşitul vieţii a fost exilat pe ţărmul estic al Mării Negre.

Mănastiri importante se află şi în regiunea Imereti, în apropierea oraşului Kutaisi - al treilea oraş al ţării ca număr de locuitori şi sediul parlamentului georgian.

Manăstirea Gelati situată la 11 km de kutaisi a fost construită în secolul al XII-lea a fost un important centru de cultură, sediu al unei academii. A fost construită în timpul regelui David Ziditorul. În incinta mănăstirii sunt două biserici, clopotniţa şi clădirea fostei academii. Biserica mare, închinată Maicii Domnului, e renumită pentru mozaicuri şi picturile murale.

Mănăstirea Motsameta situată la 6 km de Kutaisi într-un cadru natural deosebit, izolată în defileul râului Tskhaltsitela, este închinată fraţilor mucenici David şi Constantin Mkheidze, duci de Argveti, martirizaţi în secolul al VIII-lea şi ale căror moaşte se găsesc în biserica mănăstirii. Pe sub mormântul lor este un fel de mic tunel prin care se spune că dacă te târăşti de 3 ori fără să atingi pereţii dorinţa îţi va fi îndeplinită.

Catedrala Bagrati cu hramul Adormirea Maicii Domnului din Kutaisi a fost construită în secolul al XI-lea. Ea se află pe dealul Ukimerioni, de unde se poate admira panorama oraşului. Biserica a fost grav afectată în decursul timpului, în 1691 fiind prădată şi distrusă de otomani dată la care cupola şi plafonul s-au prăbuşit. Restaurarea a început în 1950 şi s-a încheiat în 2012. Catedrala este foarte frumos iluminată pe timpul nopţii.

Aceasta este o trecere în revistă a unor monumente pe care le-am vizitat în Georgia. Mai sunt multe locuri care merită vizitate: mănăstirile Vardzia (cu numeroasele peşteri săpate în stâncă), Alaverdi, Gergeti Sameba (într-un peisaj deosebit lângă Stepantsminda, la poalele Muntelui Kazbegi) şi evident regiunile Adjara (pe malul Mării Negre) şi Svaneti (în nord-vest, la poalele Munţilor Caucaz) care sunt în principal turistice.

Închei cu rugamintea căte webmaster de a ataşa următoarea melodie populară georgiană https://www.youtube.com/watch?v=sWlns0aT6QQ ca fond muzical.


[fb]
---
Trimis de calator65 in 21.11.16 02:47:07
Validat / Publicat: 21.11.16 08:29:31
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CAUCAZ

VIZUALIZĂRI: 8109 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

16 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calator65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Tbilisi - Podul Păcii văzut din telecabină
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

16 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.11.16 08:29:12]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[21.11.16 09:06:29]
»

@emp:

Frumos articol despre locuri unde foarte putin dintre noi aleg sa-si petreaca vacante. Si foarte bune informatii, felicitari!

calator65AUTOR REVIEW
[21.11.16 09:21:38]
»

@webmasterX: Vă mulțumesc frumos.

calator65AUTOR REVIEW
[21.11.16 09:23:39]
»

@elviramvio: Vă mulțumesc mult!

mprofeanu
[21.11.16 11:43:58]
»

@emp: Iată că m-ai ținut în suspans cu celălalt review și la acesta ai atașat și poze foarte frumoase pentru a îmi face o impresie generală despre o țară și un oraș mai puțin cunoscute.

Felicitări încă o dată!

Carmen Ion
[21.11.16 16:34:13]
»

@emp: Foarte bun, foarte util şi acest al doilea review despre Georgia. Felicitări!

calator65AUTOR REVIEW
[21.11.16 22:41:27]
»

@mprofeanu: Vă mulţumesc mult!

calator65AUTOR REVIEW
[21.11.16 22:52:05]
»

@Carmen Ion: Vă mulţumesc frumos!

mishu
[23.11.16 10:19:29]
»

@emp: Ok, aici ai recuperat la capitolul poze, cat despre articol, nu mai putin interesant decat anteriorul.

Felicitari pentru o asemenea excursie, votat cu mare placere.

calator65AUTOR REVIEW
[23.11.16 18:56:01]
»

@mishu: Vă mulţumesc pentru apreciere şi vot!

viorelgeorgescu
[19.07.18 22:10:30]
»

@emp: Interesant, tentant... dar nu am gasit nicaieri sfaturi cum sa ajungi de la aeroportul Kutaisi in oras... sunt cca 20 km... si nu am gasit nici sfaturi de calatorie de la Kutaisi la Tibilisi... am luat bilete avion Bucuresti -Kutaisi si nu stiu daca sa raman in kutaisi 4 nopti sau sa le impart 2 in Kutaisi si 2 nopti Tibilisi... Astept daca e cineva amabil sa imi dea un sfat... Multumesc

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
calator65AUTOR REVIEW
[10.08.18 16:32:54]
»

@viorelgeorgescu: Cer scuze ca raspund cu atata intarziere, intrucat o perioada nu am avut acces la email. Nu stiu detalii legate de organizarea transportului, nu m-am ocupat eu de organizarea excursiei, dar noi am fost per total un grup mai marisor (vreo 18 persoane) si am avut un microbus cu sofer, inchiriat pe intreaga perioada a sederii in Georgia. Astfel s-a rezolvat atat problema transferului la si de la aeroport, cat si transportul intre localitati.

Totusi trebuie sa existe solutii alternative, cel putin intre localitati circula asa-numitele "marshrutka", un fel de microbuse folosite si de localnici, care se iau din anumite statii, totul e sa te urci in cel care trebuie (deci ori sa stii cat de cat citi in alfabetul georgian, ori sa poti comunica in una din limbile vorbite acolo: georgiana, rusa - poate oarecum cu mai putina placere dar la fel de eficient, mai rar engleza).

Cu siguranta exista transport similar si pentru transferul de la aeroport.

Eu as alege varianta o noapte in Kutaisi si 3 in Tbilisi (eventual cea din Kutaisi inaintea zborului spre casa).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
viorelgeorgescu
[10.08.18 16:38:26]
»

@emp: mulțumesc... am fost, 1 noapte Kutaisi și 3 Tibilisi... am luat transfer privat. A fost ok... am scris despre excursie

calator65AUTOR REVIEW
[10.08.18 16:42:10]
»

@viorelgeorgescu: Ma bucur mult, acum am observat si postarile.

DOINITA
[09.02.19 08:58:03]
»

Felicitari! Si acest review a fost o incantare!

calator65AUTOR REVIEW
[09.02.19 11:57:44]
»

@DOINITA: Vă mulţumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calator65, DOINITA, elviramvio, mishu, mprofeanu, viorelgeorgescu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Georgia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078350067138672 sec
    ecranul dvs: 1 x 1