GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Georgia - o ţară mică din Caucaz despre care până în urmă cu câteva luni nu ştiam mare lucru: 69.700 kilometri pătraţi cu un relief extrem de variat întins între Marea Neagră şi Munţii Caucaz, aproximativ 3.700.000 locuitori dintre care peste 1 milion trăiesc în capitala Tbilisi; moneda naţională: lari (1 euro = 2,63 lari). O ţară a cărei locuitori sunt majoritar creştini ortodocşi - 83%, musulmanii reprezentând 10% (cu excepţia regiunii Adjara, in apropierea graniţei cu Turcia, unde sunt mai numeroşi: 30%). Georgia este situată la aceeaşi latitudine cu Bulgaria, iar în zona de vest are o climă mai blândă decât la noi. Vecini: Marea Neagră la vest, Rusia la nord, Turcia şi Armenia la sud, Azerbaijanul la sud-est. Ţara este oficial împărţită în 9 provincii, 2 republici autonome şi capitala Tbilisi. Apartenenţa geografică la Europa sau Asia ţine de definiţia care se dă demarcaţiei dintre cele două continente. Politic, Georgia se consideră pe sine extremitatea estică a Europei.
Calea cea mai ieftină pentru cineva care trăieşte în vestul României: avionul low-cost Budapesta - Kutaisi, pentru care preţul mediu este in jur de 100 euro pentru drumul dus-intors. Aeroportul Kutaisi e foarte aglomerat, clădirea fiind mică. Nu e bine să ajungi cu mult timp înainte de check-in pentru că practic în holul de la intrare nu ai unde aştepta decât la coadă la check-in. Ideea că ai făcut check-in online se pare că nu prea există, toată lumea trebuie să treacă pe la ghişeu.
Câteva idei ne vin în minte "de-a valma" când ne gândim la Georgia. Până în 1991 a fost republică sovietică sub numele de RSS Gruzină - patria tovarăşului Stalin, născut la Gori.
După dizolvarea URSS a continuat să aibă zone sub influenţa Rusiei: republicile autonome Abhazia (în nord-vest, pe ţărmul Mării Negre) şi Osetia de Sud (în nordul Georgiei, în Munţii Caucaz) care şi-au câştigat o anumită "faimă" în jurnalele de ştiri de la începutul anilor '90 datorită conflictelor armate, iar ultimul război ruso-georgian a fost în 2008. Aceste zone sunt în continuare în afara controlului autorităţilor georgiene şi total nerecomandate turiştilor, neexistând aici puncte deschise de trecere a frontierei spre Rusia.
O altă republică autonomă, Adjara, aflată pe ţărmul mării în sud-vestul Georgiei, a trecut cu bine peste o serie de conflicte în urmă cu aproximativ 10 ani şi este acum din nou o importantă destinaţie turistică la Marea Neagră (portul Batumi, al doilea oraş ca mărime al Georgiei), dar şi la zona de munte (Caucazul Mic).
O altă idee care ne vine în minte este cea legată de corupţia de tristă faimă a poliţiei georgiene, în special a celei rutiere. Se pare că în dorinţa lor de a se integra în Europa, autorităţile au reuşit să schimbe situaţia, prin schimbările radicale la nivelul poliţiei survenite în ultimii 10 ani. Infractorii mărunţi de tipul hoţilor de buzunare şi a cerşetorilor pot fi întâlniţi în continuare pe străzi (nu că la noi nu ar fi din aştia...), şi din câte se spune ei ar fi mai activi în Kutaisi (al treilea oraş al ţarii). Se recomandă turiştilor să nu bântuie hai-hui după lăsarea întunericului, şi mai ales nu singuri - sfat de bun simţ când mergi într-o ţară în care nu ştii obiceiuri, locuri, limbă şi nici măcar nu poţi citi prea bine (oricum şi dacă citeşti, nu foloseşte la mare lucru fără să ştii ceva georgiană, că nu seamănă cu nimic). Pentru cine vrea să-şi dezvolte cunoştinţele, alfabetul georgian contemporan poate fi învaţat on-line: theiling.de/schrift/learn ... an-basic;prot=3. Pe indicatoarele rutiere numele localităţilor în general apar şi în alfabetul latin. Dar după părerea mea, dacă nu aveţi un ghid care să cunoască ţara, aveţi nevoie cel puţin de un şofer localnic.
Totuşi, odată ajuns în Georgia, e de un oarecare ajutor să ştii alfabetul lor, nu te simţi total neajutorat, poţi citi ce scrie pe pereţi şi de-a dreptul te luminezi la faţă când poţi silabisi de pe diverse firme luminoase cuvinte ca "zara" sau "carrefour" :D.
În ce priveşte preţurile, acestea, aşa cum sugerează şi cele două cuvinte de mai sus, sunt la niveluri europene deşi salariile georgienilor sunt foarte mici. Am observat că în special suvenirurile, sau materialele turistice în engleză, menite a fi cumpărate de către străini sunt la preţuri exorbitante. Exemplu: in Tbilisi un set cu 15 vederi pe care apare si traducerea în engleză a ce reprezintă fiecare costă 25 lari (adică 9,5 euro) şi oferta nu e deloc mare, nu sunt pe toate gardurile, le găseşti în câteva magazine mici de suveniruri în centrul vechi şi cu asta basta. În rest, mici suveniruri pe la biserici şi mănăstiri, pot fi găsite şi la preţuri chiar mici, dar evident nu pliantele cu traducere în engleză sau rusă.
In ce priveşte cazările se pot găsi la preţuri mici, 25 - 30 euro/cameră dublă/ noapte la hotel în centrul capitalei Tbilisi, 6 euro/persoană/noapte la hostel în Kutaisi. Am descris cele două locaţii în care am fost cazaţi aici şi aici.
Concluzia mea e că Georgia e o ţară mică, la răscruce de drumuri şi de civilizaţii, dar foarte frumoasă şi care merită din plin vizitată, eu urmând a descrie pe larg circuitul efectuat timp de 4 zile.
Trimis de calator65 in 20.11.16 21:30:10
- A fost prima sa vizită/vacanță în CAUCAZ
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (calator65); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte interesante informaţii despre o ţară prea puţin cunoscută şi comentată aici pe AFA.
Aştept continuarea.
@emp:
Foarte interesant. Acolo nu voi merge, asta e sigur dar despre tara asta si istoria ei m-am tot lovit pe aici pe la noi (Antim Ivireanul era georgian). Dupa ce ti-am citit articolul, am cautat ceva simboluri si asa am ajuns la drapel, devize, scriere, origini, multe, totusi nu am gasit o explicatie pt cele doua capete de vita de pe poarta catedralei din fotografie. Stii cumva, simbolul este legat de ocupatia locuitorilor sau are si alt inteles?
Vacante frumoase!
@emp: Aștept continuarea traseului tău prin Georgia, o lume mai puțin cunoscută. Interesant ce ai scris în acest review pentru oricine și pentru amatori de Georgia, și de folos.
Da, de la Budapesta sunt atâtea zone ale lumii ușor de abordat, mă refer și la preț, de la București mai greu...Am făcut multe simulări la transportul pe avion și la unele destinații, dacă nu sunt promoții prețul este mare...
Aștept dacă nu sunt prea insistentă și mai multe poze despre locurile vizitate.
Felicitări pentru review!
Împreună cu continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@elviramvio: Cele două capete de pe faţadă au aparţinut primei biserici construite pe acest loc, cea din secolul al V-lea. Originea lor pare a fi legată într-adevăr de tradiţia locală a creşterii vitelor.
Oricum, de imense cirezi de vite şi turme de oi e şi azi plină Georgia (şi drumurile ei).
Ţara merită din plin vizitată. Aşa cum e ea astăzi seamănă mult cu România anilor '90. Poporul georgian e în esenţă unul prietenos, ospitalier. În prezent fenomenele negative ce pot afecta turiştii (reprezentate în special de cerşetorie şi furturi mărunte) sunt periferice, practic dacă eşti precaut nu se întâmplă nimic. Nu e nici mai periculos, nici mai rău decât la noi. Doar că e greu să te descurci acolo ca străin de unul singur. Georgienii nu prea ştiu limbi străine. Limba străină cu care te poţi cât de cât descurca e rusa, pe care o mai ştiu cei ce au prins perioada URSS-ului.
@emp: Un articol pe care l-am sesizat zilele trecute (si continuarea lui) insa nu am avut timp sufficient. Este o zona mai putin umblata astfel incat ceea ce apare scrie trebuie citit cu mare atentie.
Ai reusit sa transmit multe cu acest articol si chiar daca inca nu-mi este pe lista de destinatii, recunosc cinstit ca mi-ar fi placut sa citesc si mai mult si de ce nu, sa vad mai multe poze.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Am mai adaugat poze, am încercat să pun aici acele poze care să surprindă viaţa şi oraşul din mers, aşa cum e el dincolo de cadrele de album turistic. Din păcate am prea puţine astfel de poze, deoarece am stat în Georgia doar 4 zile în care am "alergat" după obiective turistice. De asemenea, din păcate, am aflat prea puţin despre viaţa de zi cu zi a georgienilor.
Ţara e fromoasă, are un relief foarte variat, iar obiectivele care atrag cei mai mulţi turişti, pe care ei le promovează şi în care investesc de ceva vreme sunt bisericile foarte vechi.
@emp: Buna ziua, Ne-am decis de cateva zile sa ne petrecem vacanta de vara in Georgia. Acest lucru si pentru ca pare ca imbian perfect ideea de plaja cu munte. Planul este sa plecamd in Bucuresti cu masina proprie pentru a avea sansa sa vizitam cat mai mult. Vad destul de putine impresii despre Georgia si as vrea sa stiu cum v-ati organizat si pe unde ati avut cazare. Nu suntem interesati de partea ecumenica a Georgiei si mai mult de istorie si de plaja. Multumesc frumos. Georgiana
@georgiana27: Din pacate nu am fost in zona de litoral a Georgiei. Pana in Georgia am mers cu avionul (la vremea respectiva Budapesta-Kutaisi, un zbor low-cost, intre timp lucrurile s-au mai schimbat si se pare ca din iulie va exista si zborul Bucuresti-Kutaisi). Acolo am avut organizate in avans cazarile si transportul cu un microbus.
Nu stiu cum o fi sa mergi pana acolo cu masina proprie, presupun ca se traverseaza toata Turcia si se intra in Georgia pe la Sarpi, tocmai in zona de litoral (intrarea dinspre Rusia fiind total exclusa din discutite). Calitatea drumurilor seamana cu cea de pe la noi, doar ca acolo inca mai exista cirezile de vite, in largul lor si buna odihna, pe sosea.
Georgia e o tara mica, cu exceptia litoralului care e doar turistic, locurile religioase sunt unele si aceleasi cu cele istorice si, respectiv, turistice. E o situatie asemanatoare cu modul in care strainii ajung sa viziteze in scop turistic manastirile din Bucovina noastra. Bineinteles, ele pot fi si ocolite, dar atunci se ocoleste tocmai istoria Georgiei: prima capitala Mtskheta - ce se poate vizita: vreo doua biserici istorice; Jvari - frumos loc de belvedere asupra vechii capitale (dar sus, panorama se admira de pe o terasa tot in incinta unei biserici); Kutaisi - situri istorice pe lista monumentelor UNESCO: biserici. Tbilisi e un oras modern, cu un centru vechi in care s-au conservat bine cateva zone turistice.
O cazare pe care o recomand este un mic hotel din Tbilisi, aproape de centru, in care am fost cazati: Bonus Hotel, experienta pe care am descris-o aici vezi impresii
@emp: buna ziua. am cateva intrebari
- cum ati ajuns de la aeroport la hotel
- sunt agenti cu care ati facut excursii in afara orasului unde ati aterizat sau ati inchiriat masina? puteti da si niste preturi de excursii?
@monaserban: Bună ziua. Din păcate nu vă pot oferi prea multe detalii. Excursia a fost organizată de către altcineva și a implicat închirierea în prealabil a unui microbuz cu șofer de la o firmă locală. Cu microbuzul respectiv am făcut toate deplasările în Georgia (ne-a preluat de la aeroport). Prin urmare, nu a fost necesar să ne interesăm de excursii și prețurile acestora la agenții.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Georgia așa cum am văzut-o eu — scris în 16.11.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Cum am ajuns să văd lumea de la 4858 m — scris în 05.08.23 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Șoseaua Militară Georgiană – Șosea turistică din Munții Caucaz — scris în 07.02.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Akhaltsikhe și Borjomi, două orașe asemănătoare, dar diferite — scris în 31.01.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Mtskheta – Oraș Sfânt al Georgiei — scris în 21.01.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Gori și împrejurimile lui — scris în 17.01.20 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Tusheti Georgia - Drumetii montane OffRoad — scris în 12.08.19 de pitiku din IASI - RECOMANDĂ