ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.03.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 30.06.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2017
DURATA: 13 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 7 MIN

    Prin Genova pe fuga: doua ore prin orasul lui Columb

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Circuit Italia. 23 mai 2017.

    GENOVA (GENOA)

    Orasul resedinta a regiunii Liguria si al saselea ca marime din Italia, cu o populatie de 700.000 de mii de locuitori fara zona metropolitana. Situat in Golful Genova de la Marea Ligurica, din punct de vedere istoric a fost unul dintre cele mai importante porturi la Mediterana: in prezent cel mai aglomerat din Italia si al doisprezecelea din UE. Genova a fost poreclita „la Superba” („cea mandra”) datorita trecutului sau glorios si a reperelor impresionante. O parte a orasului vechi este inscrisa din 2006 pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Istoria culturala bogata a orasului in arta i-a permis sa devina capitala europeana culturala in 2004.

    Genova este locul de nastere a lui Cristofor Columb (1451-1506), Andreea Doria (1466-1560), Niccolo Paganini (1782-1840), Giuseppe Mazzini (1805-1872), Renzo Piano (1937 -) si Grimaldi Canella, fondatorul Casei Grimaldi de Monaco. De asemenea, la Genova a stat o perioada marele revolutionar Giuseppe Garibaldi.

    Orasul, care formeaza coltul sudic al triunghiului industrial alaturi de Milano si Torino din nord-vestul Italiei, este unul din centrele economice majore ale tarii. Aici s-au dezvoltat santiere navale si otelarii inca din secolul al XIX-lea, iar sectorul sau financiar solid dateaza din Evul Mediu. O serie de companii italiene de renume isi au sediul in oras.

    Genova acopere o suprafata de 243 kmp intre Marea Ligurica si Muntii Apenini intre rivierele Levante si Ponente, aproximativ 30 km din vecinatatea cartierului Volteri la Nervi, si 10 km de la coasta spre nord de-a lungul vailor Polcevera si Bisagno. Teritoriul orasului este impartit din pinct de vedere administrativ in cinci zone principale: Centru, Vest, Est, Polcevera si Valea Bisagno.

    Am ajuns la Genova dupa un parcurs de doua ceasuri pe drumul E 80 / SS1, care strabate Toscana si Liguria, cu trecere pe langa Viareggio, Carrara, La Spezia, Cinque Terre - prin zona Alpilor Apenini cu salba de tuneluri - Passo del Bracco, Tessorolo, Lavagna, Chiavari, Campodonico, Uscio, Recco, Genova Nervi, de-a lungul Rivierei di Levante. Punctul de destinatie a fost parcarea de la Porto Antico, Aquarium di Genova, in jurul caruia s-a fondat orasul vechi in perioada medievala. Inainte sa coboram din autocar ghidul ne-a anuntat programul: doar doua ore pentru vizita in centrul istoric, inclusiv timpul liber pentru mici cumparaturi. Hotarat lucru, urma sa mergem la pas fortat.

    Pornim in turul pietonal de-a lungul rivierei, cartierul Molo, pe via Aurelia, apoi urcam pe via San Lorenzo pana la piata cu acelasi nume care adaposteste Domul Genovei. Este vorba despre CATEDRALA SAN LORENZO pe care am gasit-o inchisa exact in intervalul 13:00-15:00, timpul nostru de stat in oras. Perfect ! O privim din exterior.

    Catedrala poarta hramul Sfantului Laurentiu (Lorenzo), patronul spiritual al orasului, a carei constructie a inceput in anul 1100 si sfintita in 1118 de Papa Gelasius al II-lea. A fost finalizata abia spre sfarsitul secolului al XVII-lea, iar datorita acestui interval al lucrarilor care s-a intins pe mai multe epoci, Catedrala are atat influente romanice cat si gotice. In timpul luptelor dintre Guelfi si Ghibelini din 1296, cladirea a fost grav afectata de incendiu. Fatada a fost finalizata intre anii 1307-1312, structura romanica ramanand in mare parte intacta in timpul lucrarilor. Incepand cu anul 1550, arhitectul Galeazzo Alessi realizeaza acoperisurile coridoarelor principale si laterale, constructia cupolei si absidei.

    Piazza San Lorenzo se continua in linie dreapta cu Piazza Giacomo Matteotti. Un mic patrat care iese in evidenta datorita unei cladiri istorice, astazi muzeu, odata resedinta dogelui Republicii Genoveze: este vorba despre PALAZZO DUCALE. Mult timp cladirea a fost abandonata si folosita ca birou judiciar inainte de constructia noului Tribunal din cartierul Portoria in anii ”70. Restaurarea a fost finalizata cu ocazia „Expo 1992” cand s-au implinit 500 de ani de la descoperirea Americii de catre Columb.

    Cladirea a fost construita pe parcursul secolelor al XVI-lea si al XVIII-lea, distrusa in 1777 de un incendiu major, reconstruita intre 1778-1783. Are un plan neregulat care acopera o extensie totala de aproximativ 35.000 mp si un stil eterogen, „manierist”, intre diferitele fatade. Datorita pozitiei ocupate la marginea centrului istoric din varful dealului San Domenico, la cativa pasi de Catedrala si de Palatul Arhiepiscopal, poate fi vizitata prin intrarea principala din Piazza Matteotti sau prin intrarile secundare din Piazza Ferrari.

    In urma restaurarii incheiata in 1992, palatul a fost deschis publicului si folosit ca muzeu si centru cultural. Din data de 8 februarie 2008, cladirea este administrata de „Fondul Genova Palazzo Ducale per la Cultura”. Pe langa unele activitati comerciale, palatul gazduieste periodic evenimente, conferinte si expozitii de arta.

    In 2001, a fost gazda Summitului G8.

    Da ! Cladiri istorice, fiecare cu povestea ei. Continuam turul prin zona veche pe via Soprana pana la una dintre vechile intrari din oras: PORTA SOPRANA. Mai este cunoscuta si sub denumirea Ponta Sant”Andria: „Soprana” deriva din „Suprema”, poarta ridicata deasupra orasului. Era o poarta situata intre doua turnuri parapet la vremea celui de-al doilea zid genovez (secolul X). Cu toate acestea, constructia actuala - in urma restaurarii ample realizate sub indrumarea lui Alfredo D”Andrade (1839-1915) - reproduce aspectul pe care trebuie sa il fi avut poarta atunci cand a fost restaurata in timpul constructiei celui de-al treilea zid genovez (1155-1159).

    Trec pe sub Porta Soprana si merg la pas pe o artera care se numeste Vico Dritto di Ponticello, la capatul careia se afla o mica cladire nesemnificativa la prima vedere. In realitate, aici este casa lui Cristofor Columb. Cladirea originala nu mai exista fiind distrusa intr-un bombardament naval de catre flota franceza in 1684. Actualul edificiu a fost refacut la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Potrivit istoricului Marcello Stagliemo (1829-1909), cladirea din timpul vietii lui Columb avea doua sau trei etaje si facea parte din extinderea zidului din secolul al XIV-lea. Apartinea de parohia Santo Stefano. In zilele noastre cladirea este folosita ca muzeu de catre municipalitate (a fost cumparata de Primarie in 1887, in timpul celui de-al doilea mandat al primarului Andrea Podesta).

    Foarte aproape de Casa lui Columb, pe via Dante, se zaresc niste ruine care aduc aminte de perioada romana la prima vedere. Complexul poarta denumirea CHIOSTRO DI SANT”ANDREA.

    Claustrul facea parte dintr-un complex monahal a carul prima informatie dateaza din anul 1009 cand a fost incredintat calugarilor benedictini. Un secol mai tarziu lacasul a fost preluat de calugaritele din Ordinul Benedictinilor.

    In secolul al XII-lea este construit claustrul, dar in perioada napoleoniana manastirea este expropiata si transformata in inchisoare. In 1904 incep lucrarile de restructurare urbana care include Piazza Dante de astazi si via XX Settembre. Intreg complexul este demolat si doar presiunea exercitata de arhitectul Alfredo D”Andrade salveaza claustrul de la distrugere. Totusi acesta ramane abandonat aproape 20 de ani in basilica San Agostino. In sfarsit, in 1992, cu ocazia „Expo 1992”, a fost restaurat si plasat in gradina de sub Porta Soprana. Actuala structura este in forma dreptunghiulara si consta din 11 perechi de coloane pe laturile lungi si 5 perechi pe laturile scurte.

    Claustrul ofera vizitatorului un moment de liniste si relaxare: merita o oprire pentru a-l aprecia mai pe indelete.

    Daca continui traseul pe via Dante ajungi in scurt timp intr-un spatiu larg, deschis, foarte apreciat de genovezi si turisti - PIAZZA RAFFAELO FERRARI.

    Piata, numita dupa Raffaele de Ferrari, duce de Galliera, politician si bancher, are o forma neregulata, datorita interventiilor urbane ulterioare, ceea ce a dus la contopirea a doua zone invecinate, diferentiate urbanistic, diferite stiluri arhitecturale ale cladirilor. Piata ocupa o suprafata totala de aproximativ 11.000 mp reprezentand unul dintre locurile simbolice din oras. De aici pornesc cateva dintre strazile principale ale centrului istoric, inclusiv via Dante si via XX Settembre.

    Piazza De Ferrari este renumita pentru „Fontana” sa si numeroasele cladiri de birouri, sedii ale bancilor, asigurari si alte companii private, ceea ce face din acest district centrul financiar si de afaceri din Genova. Astfel, avem: Palazzo Ducale (fatada cu intrarile secundare), Palazzo Regione Liguria, Museo Accademia Ligustica di Belle Arti, Palazzo Nuova Borsa, Teatro Carlo Felice (proiectat de arhitectul Carlo Barabino) si statuia ecvestra a lui Giuseppe Garibaldi (opera sculptorului Augusto Rivolta), Palazzo Doria De Ferrari.

    Timp liber la dispozitie: o ora ! Stomacul isi cere dreptul asa ca incep sa caut un locsor cat mai retras daca se poate. L-am gasit destul de repede: Restaurant L”Opera, in apropiere de Catedrala, pe via San Lorenzo. Am comandat o portie de paste bolognese, o cola (bibita) rece si un frappe. Spre satisfactia mea chelnerul era roman originar din Iasi. Vorbea putin incalcit romaneste, dar m-am inteles cu el. Mi-a marturisit cand am plecat de la masa ca de trei ani nu mai fusese prin tara, acasa.

    M-am uitat la ceas, ora 14:45, inca un sfert de ora pana la adunarea din parcare. Strabat via San Lorenzo pana la Piazza San Martini unde se afla impunatorul PALAZZO SAN GIORGIO, un edificiu alcatuit din doua parti distincte: o parte mai veche, exemplu tipic de arhitectura civila medievala, cu fatada orientata spre porticul Sottoripa, si una renascentista, cu vedere la mare, in care perspectiva, cu deschidere la via della Mercanzie, drumul scurt care leaga Piazza Caricamento si Piazza Cavour, langa Porto Antico, deschide portalul principal de intrare. Palatul este sediul Autoritatii Portuare din Genova (Autorita a di Sistema Portuale del Mar Ligure Occidentale).

    La ora fixa, 15:00, plecam din parcarea de la Porto Antico, Aquario di Genova, catre celalalt capat al orasului, suburbia Pegli, pe Riviera Ponente. La un moment dat am trecut raul Polcevere pe un pod suspendat, intre cartierele Sampierdarena si Cornigliano, parte componenta de pe A10. Ponte Morandi - construit intre 1963-1967, dupa planurile arhitectului Riccardo Morandi. Din nefericire, la un an dupa, la 14 august 2018, podul s-a prabusit partial (210 m), luand viata la 43 de oameni.

    Acesta a fost episodul genovez din circuitul meu italian. Prea putin la timp, dar destul de fructuos!

    Se merita o vizita la Genova datorita ambientului natural dintre munte si mare.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de ovidiuyepi in 31.03.20 17:26:07
    Validat / Publicat: 31.03.20 19:46:28
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în ITALIA

    VIZUALIZĂRI: 4844 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ovidiuyepi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 La pas catre Piazza San Lorenzo.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [31.03.20 19:57:39]
    »

    @ovidiuyepi: Start vot! Ma bucura acest articol cu atat mai mult cu cat pentru mine Genova a insemnat o minuscula oprire, de la debarcarea de pe vasul de croaziera, o scurat privire in jur si mersul la gara pentru a lua trenul spre Milano.

    Primul contact cu orasul l-am luat de pe vas, de unde am avut niste imagini splendide si mi-am clatit ochii cu privelistea.

    Imi propusesem sa merg la Milano si sa dau o fuga si la Genova, insa pe moment am abandonat ideea, de ce oare?

    Foarte frumos oras, atat din poze cat si din articol, felicitari, votat cu mare drag.

    Michi
    [31.03.20 19:59:30]
    »

    Mi-a plăcut reviewul pentru că mi-a adus aminte că în Genoa am fost de trei ori fugitiv şi de fiecare dată am trecut pe la casa lui Crisofor Columb. Odată ca oprire a vasului MSC Solendida cu care am făcut o croazieră, alte două dăţi la traversarea spre Sicilia. Mi s-a părut un oraş alert, plin de viaţă şi cu mulţi turişti în tranzit

    ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
    [31.03.20 20:24:02]
    »

    @mishu: Multumesc pentru aprecieri. Ma bucur ca articolul v-a bucurat.

    ovidiuyepiPHONEAUTOR REVIEW
    [31.03.20 20:27:51]
    »

    @Michi: Un adevarat furnicar. Multumesc pentru aprecieri!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Michi, mishu, ovidiuyepi
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Genova și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.32919883728027 sec
    ecranul dvs: 1 x 1