ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.06.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bad Vilbel
ÎNSCRIS: 12.07.16
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 8 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
87.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

O saptamana in Dalmatia si imprejurimi

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Bine v-am regasit dragi prieteni!

Anul acesta am ales ca si destinatie pentru prima vacanta statiunea Brela din Croatia.

Initial ne-am dorit sa vizitam Lido di Jesolo si totodata Venetia, dar dupa mai multe cautari pe net, ne-am razgandit si am decis sa alegem Makarsa Riviera.

Am folosit si o camera GoPro. Imi cer scuze pentru calitatea editarii, e prima oara cand fac un film. Sper macar ca a iesit decent.

Filmul se poate vedea aici:

https://youtu.be/T5N5YSGbuYE

Brela face parte din Makarska Riviera, e prima statiune (cum vi dinspre Nord).

Statiunea e practic legata prin faleza de Baska Voda, a doua statiune din Makarska Riviera.

Cea mai mare statiune din regiune se numeste Makarska si e la aproximativ 10 kilometri de Brela.

Drumul nostru a fost obositor, noi am venit dinspre Frankfurt iar durata intreaga a drumului a fost undeva la 13 ore de condus.

Taxe platite: in Austria vigneta 9 euro + de 2 ori taxe pentru tuneluri (un tunel 5 euro si celalalt 8,5 euro), ruta fiind dinspre Passau spre Graz. In Slovenia 15 euro vigneta ptr. 1 saptamana + inca o data atat la intors. Iar in Croatia, taxe de autostrada + tunelul de la muntele Biokovo (20 Kuna la fiecare trecere).

Autostrada in Croatia costa aproximtiv 7 euro / 100 de km. Mare atentie cand faceti plata la autostrazi in Croatia, sa nu oferiti euro cash, deoarece veti fi inselati la curs.

Eu am dat dat o bancnota de 20 de euro (pe panou scria ca am de platit 4,49 euro) iar inapoi am primit echivalentul a 13,5 euro. Adica am fost inselat cu 2 euro. Bineinteles ca odata patzit, nu am mai "pus botul" si a doua oara am platit cu cardul. Bineinteles ca cel de la ghiseu s-a strambat si a comentat cum ca sa platesc cu cash data viitoare... penibil

Asa ca incercati sa platiti cu cardul pe unde puteti, chiar daca se stramba la voi :)

Motorina costa ~8,3 kuna. Adica in jur de 1,15 euro/litru.

1 euro = 7,3 Kuna la aproape toate exchange officeurile ce le-am vazut. Unele au si comisioane, deci aveti grija unde schimbati banii!

Cam atat despre drum, sa incepem cu impresiile despre sejur.

Prima oprire am facut-o la un motel langa Zagreb. Se numeste Plitvice si e chiar langa autostrada. Conditiile au fost precare, parea vechi, mirosuri "imbietoare"... :) si pretul mare de asemenea: 48 de euro pe noapte. Am dormit acolo timp de 5-6 ore si ne-am continuat drumul. Dar nu va recomand o oprire la acest motel!

Pe drumul dinspre Zagreb spre Brela noi am deviat si am mers si la Plitvice. Acest drum e plin de radare fixe si de restrictii de viteza. De multe ori veti fi nevoiti sa mergeti cu 50-60 km/h intre localitati desi drumul permite mai mult.

Intrarea a fost 110 kuna/persoana (15 euro) plus parcarea pentru masina, care a fost undeva la 10 kuna/ora.

Plitvice si-a meritat toti banii, v-o recomand din plin. Este frumos amenajat si este o minunatie a naturii. Aveti grija sa va imbracati lejer, deoarece veti parcurge cativa kilometri pe pontoane.

Noi am folosit intrarea 1 si am facut traseul dinspre intrarea 1 spre intrarea 2 majoritar pe jos. Doar la sfarsit am ales sa luam barca spre intrarea 2.

Barcile circula din 20 in 20 de minute si sunt 3-4 bucati.

Odata ajunsi la intrarea 2 am luat un fel de auto tren care ne-a adus inapoi la intrarea 1. Toata aceasta excursie a durat aproximativ 4 ore. Si daca doream sa vedem si cealalta parte, sigur mai stateam cel putin inca 4 ore.

Nu am sa stau sa descriu fiecare peisaj in parte, ci am sa las pozele sa vorbeasca despre frumusetea acestui loc.

Dupa ce am vizitat Plitvice ne-am continuat drumul spre Brela.

Prima impresie odata ajunsi la Brela a fost proasta, dar avea sa se schimbe in bine pe parcurs.

Statiunea s-a dezvoltat haotic pe malul marii, e plin de case facute pe unde s-a putut, de aceea strazile sunt foarte inguste (incape doar o masina si uneori sunt refugii pentru doua) pe majoritatea strazilor.

Daca va cautati cazare, incercati sa gasiti cazare pe primele 2 strazi paralele cu faleza. Altfel veti avea de urcat foarte foarte mult inapoi spre vila. Iar asta va va taia serios cheful pentru zilele urmatoare :)

Noi am fost inspirati si ne-am cazat pe a doua strada paralela cu faleza. Se numeste str. Fankopanska.

Cazarea am gasit-o pe site-ul statiunii: www.brela.com

Am trimis mai multe mailuri catre propietari in care am solicitat o camera cu diverse facilitati: internet, parcare, vedere la mare, etc. Bineinteles puteti si suna daca va este mai la indemana. Numerele de telefon sunt acolo pe site.

Din raspunsurile primite la e-mail, noi am ales oferta care ni s-a parut cea mai potrivita.

Un fel de studio, cu baie, chicineta, un al treilea pat (probabil pentru copil), balcon, tv prin satelit, bucatarie complet echipata si la cerere poti face si gratar in curte.

Noi am platit 40 de euro pe noapte, dar stiu persoane care locuiau pe prima strada, direct pe malul marii si plateau ~70 euro pe noapte.

Din punctul meu de vedere diferenta de 30 de euro pentru ~30 de trepte in plus nu prea se justifica.

In prima zi am ajuns pe seara pe la 21:00 asa ca am luat cina pe faleza si ne-am pus sa ne odihnim.

Si uite asa deja am ajuns in a doua zi, pe care am petrecut-o plinbandu-ne pe faleza si am facut si prima baie :)

Brela este o statiune frumoasa. Faleza este betonata si pavata iar umbra gasiti din plin deoarece sunt foarte multi pini presarati de-a lungul ei, care emana si un miros placut.

Per total intreaga faleza cred ca are vreo 5 km, incepand de la faimoasa stanca din Brela si se intinde pana in statiunea urmatoare: Baska Voda.

Uneori puteti fi norocosi si sa gasiti chiar si loc la umbra pinilor pe plaja. Dar pentru asta trebuie sa fiti matinali si sa stiti unde sa va asezati :)

Intrarea in apa este ok, dar aveti nevoie de papuci de baie si nu slapi deoarece toata plaja e formata din pietricele. Dupa 4-5 metri nu veti mai putea sta pe picioare deoarece apa se adanceste brusc.

In schimb, apa este foarte curata si de multe ori veti vedea pestisori, e perfecta pentru snorkeling. Noi am avut chiar norocul de a fi vizitati mai indeaproape de acesti pestisori. Efectiv veneau sa manance piele moarta de pe degete. Se adunau cam 100 de pestisori in jurul tau :)

Defapt cu cat stateam mai mult nemiscati cu atat veneau mai multi pestisori. La un moment dat m-am distantat de sotie sa vad daca se mai aduna inca o data in jurul meu si surpriza... s-au adunat si in jurul meu :) A fost foarte haios, mai ales ciupiturile lor sunt foarte haioase :)

Faleza e presarata cu gift/souvenir shopuri, oferte de excursii de o zi cu barca, inghetata, masaje, fructe, magazine de echipamente pentru plaja (saltele, papuci, prosoape, echipament de snorkeling, etc). Toate bineinteles la preturi mai mari decat cele normale.

Tot pe faleza gasiti si cateva restaurante si baruri. Parerea mea e ca sunt suficiente pentru o statiune de dimensiunea Brelei.

Micul dejun l-am servit la Vila Loznica, el costa 50 de kuna / persoana (7 euro). Aveai un fel de all u can eat. Cafea, apa, suc de portocale, omleta, oua ochi, gem, unt, miere, salam, sunca presata, ceva legume, mini strudel, etc

Noi am mancat deseori acolo si nu am avut nici un repros la adresa servirii sau mancarii.

Cat despre cina, in fiecare seara am mancat in alt loc. Preturile erau de la ~35 euro pana la 55 de euro cu tot cu desert pentru o cina pe o terasa cu vedere la mare. De multe ori se formau "cozi" de asteptare, deoarece anumite restaurante au putine locuri. Iar multa lume prefera sa astepte savurand un pahar de vin pe bancutele din fata, decat sa mearga in alta parte.

Per total mancarea a fost buna peste tot unde am mancat, dar si preturile au fost piperate.

Din ce am observat majoritatea clientelei era formata din nemti, austrieci, nordici si cehi/polonezi.

In seara celei de-a doua zi ne-am deplasat si catre statiunea Makarska, pentru a vedea portul si apusul.

Makarska e o statiune mult mai animata, e si mult mai mare. Am observat ca in acest port acosteaza ambarcatiuni destul de des. Faleza e de asemenea foarte frumoasa si presarata cu parculete, baruri, restaurante, tot felul de gherete cu suveniruri, inghetata, echipament de plaja, etc.

Tot aici gasiti si cateva locuri de joaca pentru copii. De altfel peste tot am vazut foarte multi copii, desi era mijlocul lui iunie doar, e plin de familii cu 2-3 copii dupa ei, majoritatea pana in ~10 ani.

In cea de-a treia zi noi am ales sa mergem sa vedem Parcul National Krka. Drumul a durat aproximativ 1h si 20 de minute.

La fel ca si Plitvice acest parc este o minunatie a naturii, este o experienta pe care nu ar trebui sa o ratati! Bineinteles ca am facut si baie la cascada mare. A meritat toti banii. Chiar langa cascada mare sunt si diverse chioscuri cu snackuri/bauturi.

Pretul biletului a fost ~110 kuna. La intrare puteti alege sa mergeti pe jos, sau cu un autobuz. Calatoria cu autobuzul pana jos dureaza cam 10 minute si nu se plateste extra.

Noi am facut tot acest traseu si a durat aproximativ 4-5 ore. La intoarcere am folosit tot autobuzul iar la recomandarea unui ghid de la biroul de informatii am fost si mai spre nord pentru a vedea celelalte 2 cascade.

Din pacate drumul spre acestea e foarte obositor, e plin de serpentine, uneori drumuri cu doar o banda pentru ambele sensuri, am prins si o parte de drum in lucru si a trebuit sa mergem cu 20 km/h deoarece nu vedeai mai mult de 50 de metri in fata si puteau veni masini din contrasens.

Deci inarmati-va cu rabdare, pentru ca aveti cam 35-40 de km de parcurs pana la cascadele de sus. Odata ajunsi acolo am fost dezamagiti deoarece nu prea aveau debit. Cascadele ce le vazusem dincolo au fost mai ok.

Pentru noi a fost obositor si prea mult. Nu va recomand sa mergeti si in partea de nord, decat daca aveti mult prea mult timp disponibil si sunteti foarte rabdatori cu conditiile precare de drum :)

La intoarcere ne-am gandit sa facem un mic ocol si sa mergem sa vedem orasul Split.

Odata ajunsi acolo am cautat o parcare in centrul orasului (20 kuna/ora). Apoi am luat-o pe jos sa vedem centrul. Pot sa spun ca ne-a lasat un gust amar. Noua ni s-a parut ca e un oras murdar, un mare nod maritim, rutier si feroviar. Si tocmai de aceea parea si murdar. Terasele / restaurantele de pe centru nu pareau prea ingrijite.

Ne-am plimbat putin prin centru si pe faleza spre port si dupa aproximativ 2 ore am plecat cu un gust amar. Ne asteptam sa fie mai frumos.

In cea de-a patra zi am hotarat sa vizitam Dubrovnik.

Am plecat dimineata pe la ora 9:30 si am ajuns acolo in jurul orei 12:45. Am mers tot drumul pe Riviera, nu am folosit autostrada. La dus s-a circulat foarte prost, multe masini care mergeau foarte incet, multi turisti care erau cu ochii numa in dreapta spre peisajele frumoase dinspre mare. In total sunt cam 180 de kilometri.

Odata ajunsi acolo ne-am parcat in apropierea cetatii. Parcarea costa 40 kuna/ora (5,5 euro) chit ca esti langa cetate sau ca esti la 800 de metri mai sus. Tot aceeasi bani ii platesti. Noi am avut noroc si am gasit loc chiar langa intrare.

Taxa de intrare in cetate nu se plateste. Te poti plimba nestingherit pe aleile din interior sau prin port. Poti gasi si diverse excursii cu vaporul direct din portul vechi. Pe stradutele laterale e plin de restaurante, taverne si baruri. Orasul vechi este frumos, merita vazut.

Dar... nu prea sunt semne sa te ghideze, catre port, catre urcarea spre zidul cetatii si asa mai departe.

Pentru muzee se plateste, puteti cumpara un fel de card cu care le puteti vizita pe toate. Noi nu l-am achizitionat. Am ales sa mergem mai degraba pe zidul cetatii. Pentru aceasta se plateste.

Urcarea pe zid costa 150 de kuna (20 de euro) de persoana. Bineinteles ca de pe zid se vede mai tot orasul, marea, portul si cealalta parta a cetatii. Vederea e superba, iar plimbarea necesita putin efort deoarece urcarea este foarte abrupta.

Dupa un tur de forta prin cetate si pe ziduri am hotarat sa facem o binemeritata pauza de mancare. Per total pentru o pizza, o salata cezar, niste bruschete si racoritoare am cheltuit ~350 de kuna. Nu pot sa zic ca a fost foarte scump comparativ cu preturile intalnite prin alte statiuni.

Inainte de a pleca am observat ceva nou in peisaj. Aparuse o domnisoara cu niste papagali. Sotia mea a facut cunostinta mai indeaproape cu 2 dintre ei, unul alb si unul rosu (vedeti pozele). Pentru 10 minute de atentie din partea inaripatelor am platit 20 de kuna (3 euro). Pot sa spun ca experienta a meritat fiecare cent :)

La plecarea de la Dubrovnik am ales sa mergem pe muntele de deasupra orasului la Restaurantul Panorama pentru o vedere de senzatie a intregului oras si a insulelor din jur.

Urcarea se poate face cu telecabina la pretul de 130 kuna (18 euro) dus-intors sau cu masina (AT your own risk!!!). Bineinteles noi am ales ales varianta cu masina si pot sa va spun ca am tras cateva sperieturi pe drum.

Drumul are o singura banda pentru ambele sensuri si din cand in cand cateva refugii. Dar daca ai "norocul" de a intalni 3 masini ce vin din contrasens cum am intalnit eu... devine o adevarata aventura. Bineinteles ca e plin de soferi amatori care nu au ce cauta in asemenea locuri. Ca dovada masina din fata mea s-a ciocnit frontal cu o masina venind din contrasens si nici macar nu era una din zonele cu vizibilitate asa proasta.

Personal nu as mai urca pe acel drum, deoarece sunt foarte multi care merg tare, iar in anumite locuri nu vezi nici macar la 10 metri in fata... Iar eu personal nu vreau sa imi stric concediul reparandu-mi masina.

Deci sfat personal... nu urcati cu masina proprie acolo! Sau daca o faceti sa fiti constienti ca va asumati un posibil accident din cauza teribilistilor!

De mentionat ca pentru a ajunge la Dubrovnik de la Brela va trebui sa treci si prin Bosnia. Deci va trebui sa aveti buletinul/pasaportul la voi. Noi am stat cam 15 minute la dus si 10 minute la intors in vami. Tot de pe acest drum am achizitionat si ceva produse traditionale, gem de mure si de smochine si ceva bauturi locale, din nuci si visine si au fost toate foarte gustoase.

In a 5-a zi am inchiriat o barca mica. Pretul a fost 375 kuna (50 eur) pentru 3 ore. Barcuta cu motor e simpla, usor de manevrat, avea doar 5 cai frumosi :)

La sugestia celui ce inchiria barci ne-am dus catre "Vrulja" (niste stanci, e o atractie turistica locala). Din ce am inteles acolo exista un izvor de apa subteran ce vine de sub munte si curentii sunt foarte puternici. Cica s-ar face si scuba diving prin zona, dar doar de catre cei experimentati in asa ceva. Mai tarziu am vazut ca sunt si excursii cu barca catre acel loc.

Dupa ce am studiat bine zona de pe barca, am parcat pe mal, la vreo 100 de metri de locul cu pricina. Vreau sa spun ca apa este FOARTE rece acolo. Undeva la 16 grade. Am intrat in apa, dar era prea rece pentru a sta prea mult in ea, asa ca am cautat alt loc la vreo 500 de metri distanta, pentru a evita curentii reci :)

Practic am avut access la o plaja privata, unde poti ajunge doar cu barca. A fost frumos, a meritat toti banutii. Mai mult de 3 ore cu barca nu va recomand, pentru ca va arde soarele rau de tot si in acelasi timp pierzi mult timp mergand dintr-un loc in altul, barca deplasandu-se cu viteza de 6-7 km/h. Combustibil pentru barca nu am platit. Si la inchiriere am lasat permisul de conducere.

Barca am inchiriat-o la 11:00 si am returnat-o la 14:00. Nu am intampinat nici un fel de probleme. Pranzul tarziu l-am servit la Blue Sun Hotel unde am dorit sa probam niste scoici, care au fost gustoase. Pretul a fost 50 kuna pe portie, si portia a fost destul de mare.

Ziua am incheiat-o plimbandu-ne pe faleza si tot de acolo ne-am cumparat bilete pentru o excursie cu vaporasul.

Excursia este pana la portul Jelsa pe insula Hvar si de acolo am continuat catre portul Bol pe insula Brac pentru a vedea faimoasa plaja Zlatni Rat, care cica ar fi cea mai frumoasa plaja din Croatia.

Toata aceasta excursie a fost o dezamagire totala. Drumul dintre Brela si Jesla a durat 2 ore si 15 minute. Vaporasul parca avea 2 viteze: incet si foarte incet. La Jesla am stat 45 de minute pe ceas. Parca totul e gandit in asa fel incat sa mori de plictiseala pe barca si sa tanjesti dupa o cafea cand ajungi la Jesla, ca sa mai faca si cei de acolo cativa euro :)

Altfel nu inteleg de ce am mers acolo... pentru 45 de minute in care puteai doar cafa sa o bei, ca timp de altceva nu prea aveai.

Dinspre Jesla spre Bol ne-a fost servit un pranz, constand in peste sau piept de pui cu varza. Mancarea a fost execrabila. Totodata ne-au fost servite si "drinks", adica ceva ieftineala de vin si suc dinala ce in Romania e 1 leu 2 litri...

In fine, ajungem la Bol... bineinteles dezamagiti si plictisiti. Acolo ai 2 optiuni: mergi pe jos 30 de minute pana la Zlatni Rat sau iei "Taxi Boat" care costa 20 de Kuna de persoana si nu pleaca pana nu e barca plina (40 de persoane).

Toata calatoria dureaza intre 5 si 10 minute. Odata ajunsi la Zlatni Rat am cautat o toaleta si un dus. Toaleta era undeva la vreo 300 de metri de plaja si costa 5 Kuna, iar dusuri nu erau pe plaja ci doar tot aici la toaleta, unde un dus costa 15 Kuna (2 euro), iar asta pe mine sincer m-a enervat. M-am simtit ca un "money bag".

Orice serviciu oricat de mic ar fi costa in Croatia...

Despre Zlatni Rat pot spune doar ca e un Tourist Mambo Jambo... Pe romaneste spus o mare vrajeala. E o plaja ca oricare altele. Doar ca e o atractie pentru water sports, gen wind surfing pentru ca e tot timpul vant puternic. Daca nu e vant in dreapta plajei e in stanga. Deci e 100% sigur ca vei prinde vant bun pentru sporturile acestea.

Bineinteles aici poti inchiria de toate. Sunt si barci mari care vin aproape de tarm pentru ca apa este foarte adanca aproape de mal. Noi personal am ramas cu un gust amar. Atata drum batut pana aici pentru a sta pe o plaja unde e vant puternic. Spre seara am si simtit dureri intre coaste de la statul in acel vant puternic.

Personal nu as mai calca pe acolo decat daca ar fi sa incerc sa invat ceva sporturi extreme unde ai nevoie de vant. Un sezlong aici costa 40 de kuna pe zi, iar plaja era plina de turisti, abia aveai loc sa pui un prosop.

Nevasta mea a fost tare dezamagita, ea si-a dorit mult sa vada acest loc, deoarece citise ca e cea mai faimoasa plaja din Croatia... si cum sa ratam aceasta locatie, mai ales ca era in apropiere de Brela. Macar va pot avertiza pe voi, sa va interesati bine de tot despre ce e vorba cand mergeti acolo!

Barca noasta a ajuns la Bol la 13:10 si a trebuit sa ne intoarcem pana la 15:55. Per total am petrecut in Zlatni Rat cam o ora si 45 de minute.

La intoarcere am plecat de la 16:00 de la Bol si am ajuns la Brela la 18:05.

Cam toate vaporasele pleaca dimineata de la 9 si ajung inapoi pe la ora 18, chit ca le iei din Brela, Baska Voda sau Makarska. Noi am luat vaporasul din Brela pentru ca ne-a fost mai aproape si mai comod.

In ultima zi vantul a batut foarte tare 15-20 km/h. Din aceasta cauza nu era multa lume la baie si noi ne-am ferit la randul nostru de apa. Am ales sa mergem la Lacul Rosu si Lacul Albastru de la Imotski. Auzisem despre ele de la localnici. Drumul are vreo 35 de km ca lungime. L-am parcurs in aproximativ 40 de minute.

Lacurile sunt foarte aproape unul de celalalt (aprox 1 km distanta). La primul poti cobora pana jos, desi e cam abrupt. Cica poti face si baie, desi noi nu am vazut pe nimeni sa incerce. Nivelul apei parea un pic cam scazut oricum cand am fost noi. La cel de al-doilea ajungi mai usor, e langa soseaua principala. Practic cobori din masina si faci poze :)

Privelistea e superba si merita o excursie pana acolo.

Cea mai mare problema intalnita pe parcursul sejurului a fost cu retragerile de numerar de la bancomate. Hotie pe fata!

Foarte multa lume greseste si este pagubita, asa ca incercati sa faceti cum am facut eu, pentru a evita pierderea unor sume importante de bani:

Cand mergi la bancomat selectezi suma de kuna pe care o vrei, dai next si apoi esti intrebat: "accepti retragerea impreuna cu conversia euro/kuna la cursul de 6,9 kuna/euro? " respectiv butonul de YES sau "doresc sa fac retragerea dar la cursul calculat de banca mea" respectiv butonul de NO.

Ce trebuie sa faceti aici este sa selectati NO, iar bancomatul va procesa tranzactia la rata bancii voastre de acasa, adica ~7,4 kuna/euro.

In felul acesta nu veti fi tzepuiti de bancomatele acestea, parca puse expres pentru a "tzepui" turistii cu cursuri valutare extrem de proaste!

Altceva ce nu ne-a placut in Croatia... a fost ca parca peste tot te simteai "jegmanit", in sensul ca multe servicii erau foarte scumpe, mancarea buna dar scumpa. Multe chinezarii vandute drept "produse locale". Parcari foarte putine si foarte scumpe.

In aceste statiuni e aproape imposibil sa parchezi pe strada, pentru ca strazile sunt inguste si fiecare propietar de vila isi protejeaza spatiul de parcare. Majoritatea turistilor vin aici cu masina si nu cu avionul si se vede in aglomeratia de pe Riviera.

Noi am fost in Iunie si ne-au deranjat aceste lucruri... nici nu vreau sa imi inchipui cum e in Iulie/August. Cred ca e bataie pe locurile de parcare cu plata, care oricum costa ~8-10 kuna pe ora (deci intre 1-1,4 euro).

Alta problema a fost Vantul! In prima si in ultima zi vantul a suflat foarte puternic. Atat de puternic incat practic nu puteai sta pe balcon, iar vuietul era asa de galagios incat nu puteai sa dormi. Sa nu mai zic de stat la plaja... ca te lua vantul efectiv :)

Ce ne-a placut... a fost ca sunt dusuri multe pe plaja in Brela, Baska Voda, Makarska. Si sunt gratuite majoritatea. Mai sunt uneori unele unde platesti 2 kuna. Plaja desi e ingusta macar este lunga, are vreo 5 km in Brela. Mancarea a fost buna, privelistea iara super!! Cu marea in fata si muntele Biokovo in spate.

Cu limba engleza ne-am descurcat peste tot. La fel si cu germana. Cand vedeam ca nu stie bine engleza persoana cu care vorbeam o dadeam in germana si era totul ok. Dar asta s-a intamplat doar o data.

Multi dintre vecinii de la Vila Entoni si celelalte din jur isi faceau singuri de mancare, dimineata in special si unii chiar si seara pentru a evita preturile piperate de la restaurantele de pe faleza.

In concluzie, recomand cu caldura Croatia. Sunt foarte multe peisaje superbe, parcurile nationale Plitvice si Krka trebuie vazute. Croatia este o tara frumoasa, cum rar am mai vazut. Intr-un cuvant... superba. Trebuie vazuta macar o data in viata! Dar sa fiti pregatiti sa platiti pentru absolut orice serviciu preturi de Germania/Olanda/Danemarca.


[fb]
---
Trimis de Bughy82 in 21.06.17 22:54:35
Validat / Publicat: 22.06.17 07:01:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA

VIZUALIZĂRI: 4076 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

18 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Bughy82); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 46800 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

18 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[22.06.17 07:00:42]
»

Prima oprire am facut-o la un motel langa Zagreb. Se numeste Plitvice si e chiar langa autostrada

Noi am fost inspirati si ne-am cazat pe a doua strada paralela cu faleza

Ne-am bucura să putem citi impresiile tale de acolo scrise ca articol (review) nou.

Procedând astfel, ai avea ocazia ca prin notele şi evaluările proprii să contribui la o medie mai reprezentativă a acestor destinaţii.

În plus, dacă vreodată vei solicita informaţii aici, pe sait, cei care îţi vor răspunde o vor putea face cât mai adecvat "profilului" tău turistic (funcţie de locurile în care ai fost, unde ţi-a plăcut şi unde nu, din ce motive etc)

Poţi folosi linkul SCRIE IMPRESII (se deschide într-o fereastră nouă)

webmasterX
[22.06.17 07:01:46]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

elviramvio
[22.06.17 07:32:16]
»

@Bughy82:

Interesant articolul tau, l-am citit cu atentie pentru ca am fost in luna mai in Croatia, am avut cazare in cateva orase. Nu am avut nici un fel de probleme din cele enumerate de tine - noua nu prea ne-a placut mancarea decat cu unele exceptii si a doua a fost chestia cu parcarea, de altfel o problema in toate zonele turistice din Europa. Ma surprinde ce spui de bancomate, am scos bani de la mai multe banci, chiar am avut cam acelasi curs si fara intrebari de genul celei spuse de tine, chiar mi-a placut ca procedura este foarte rapida si corecta. N-am inca un extras de cont dar am ramas cu mult mai multi bani pe card decat credeam la un calcul sumar al platilor facute acolo.

Cu plata in euro la autostrada, chiar am facut calculul prima data, a fost perfect la schimb si restul primit in kune. Ne gandeam sa platim cu card la urmatoarele dar, vazand ca nu ne inseala, am preferat metoda rapida cash ca tot aveam mult metal in euro. Acum, daca ai avut ghinion, n-am ce zice, noi am fost inselati in Grecia unde am primit chitanta falsa, deci oamenii sunt inventivi peste tot in lume.

La Plitvice noi am platit intrarea cu cardul, a fost o. k. Parcare am avut gratis la hotelul de la intrarea 2 dar la intrarea 1 parcarea pentru autoturisme era 7 kune / ora, oricum destul de mult, daca au ridicat-o la 10 kune, nu prea e de bine desi pe site figureaza tot 7 kune

Ma voi opri la pozele tale, par tare frumoase.

Vacante placute!

Floryn81
[22.06.17 07:37:57]
»

@Bughy82: Îmi place cum ai povestit şi vreau să te felicit atât pentru sejurul reuşit, cât şi pentru acest articol! Filmuleţul şi fotografiile ataşate spun şi ele o poveste frumoasă de vacanţă! Cred că este o experienţă foarte plăcută să înoţi în apa aceea limpede şi să fii ciugulit de numeroşii peştişori care se apropie atât de mult!

Călătorii plăcute în continuare!

webmaster
[22.06.17 07:53:06]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut” (interes crescut din pdv al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismis
[22.06.17 08:48:50]
»

@Bughy82: Excelent articol despre o vacanta excelenta! Felicitari!

horachira
[22.06.17 09:04:29]
»

Mi-a plac rew-ul tau, amintindu-mi de vacanta din Makarska de anul trecut

Confirm faza cu bancomatele, dar eu am avut euro, doar o extragere am facut

Însa la toll-uri din 20 euro mi-a dat rest în kune la cel mai bun schimb

Mie nu mi s-a părut asa scump, doar dacă mincai specialități, adică peste mare. Altfel erau meniuri și la 45-50 kuna

Excludem totuși Dubrovnik, unde incepind cu parcarea și terminind cu o bere intr-adevar e jecmaneala

Intr-o dimineață am capacitat tot grupul sa luam un ferry spre Brac, insula cu plaja vestita. Ferry era la 8 dimineață, ora grea pentru unii. Din păcate vasul era mic și am fost primii care nu am urcat. Următorul era la 12 asa ca am renunțat. A doua zi nu au mai vrut sa se trezească

Citind acum nu mai îmi pare asa rău că nu am ajuns

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Bughy82AUTOR REVIEW
[22.06.17 09:13:01]
»

@elviramvio: Sa sti ca si eu am cunostinte care s-au plans de mancare. Noi am fost foarte selectivi. Am incercat sa mergem pe recomandari de la locali, iar cand mergeam in locuri noi, prima data analizam meniul si aruncam si o privire la cei din jur, sa vedem cam ce au prin farfurii. Ca sa ne edificam daca arata bine sau nu. Si intotdeauna cautam sa ne asezam la un restaurant unde era mai multa lume.

Faza cu doamna care mi-a dat rest cu 2 euro mai putin... ce sa zic... poate am dat eu peste persoana mai nepotrivita. Desi am patit si alta data cand am vrut sa platesc cu cardul ca se stramba la mine si ma certa domnul de la ghiseu ca de ce nu am platit cu cardul la nush ce alta iesire cu cativa km mai devreme?! M-am abtinut sa nu zic ceva, ca imi sarise mustarul. Daca pe ghiseu scrie card + cash... apai platesc cu ce vreau eu, nu sa ma certe domnu Ghitza de la ghiseu.

Cu bancomatele... trebuie avut grija. Deoarece majoritatea convertesc la rata de 6,9 kuna/euro daca alegi cursul bancii respective. Daca alegi cursul bancii de acasa e ok. Dar cum am spus si mai sus, mi se pare un fel de "tzeapa cu acte" ca sa o spunem asa mai pe sleau.

Bughy82AUTOR REVIEW
[22.06.17 09:20:30]
»

@horachira: Cina sub 250 de kuna pentru 2 persoane noi nu am avut. Unele au fost chiar peste 350. De aceea am spus ca mancarea a fost foarte scumpa. Poate si noi ne-am intins, dar am mers unde ne-a fost recomandat sau unde am crezut noi ca e mai potrivit pentru gusturile noastre.

Cat despre Zlatni Rat... ce sa mai zic...

Majoritatea pozelor de pe net sunt facute de sus si pare a fi cu nisip plaja. Pare deosebita... in poze.

Dar cand ajungi acolo si vezi ca e o plaja ca si 90% din celelalte, iti dai seama ca e doar vrajeala pentru turisti. Singurul motiv pentru care m-as intoarce ar fi sa incerc wind surfing sau chestii de genul. Din ce am inteles acolo bate vantul puternic tot timpul, daca nu bate in partea stanga bate in dreapta plajei. De aceea windsurferii au distractia asigurata acolo.

Propietarul pensiunii unde am stat mi-a recomdantat in schimb ca alta data sa vizitez toata insula Brac. El a spus ca merita, pentru ca are multe plaje "private" si peisaje frumoase.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
elviramvio
[22.06.17 09:24:12]
»

@Bughy82:

La autostrazi, singura chestie neplacuta cand am revenit spre casa, la ultimul toll, operatorul ne-a trăntit-o ca pentru Romania, Europa se termina la granita Croatiei! A fost obraznicie si prostie.

Cu bancomatele, probabil difera intre banci. Tu ai patit cum am avut anul trecut surpriza in Grecia sa-mi ofere lei in loc de euro, alta mare teapa daca acceptam, ca ce sa fac cu lei prin zone mai departate. Dar asta e, atentie mare peste tot. Ce m-a deranjat la recenta vizita a fost numarul ATM-urilor, foarte diferit, in unele orase erau prea multe, in altele le-am cautat destul.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[22.06.17 09:37:51]
»

@Bughy82:

Asa este cu 250 kuna / 2 persoane, destul de subtire meniul la pretul asta, confirm. Pizza si bere pe strada, 2 pers. cam 70 - 90 kune in luna mai, cred ca acum preturile au mai crescut putin.

mishu
[22.06.17 10:40:06]
»

@Bughy82: Foarte frumos concediu ati avut iar filmuletul si pozele sustin aceasta afirmatie.

Felicitari, votat cu mare drag.

elviramvio
[22.06.17 11:49:28]
»

@Bughy82:

Am o intrebare totusi la tine, caci noi vrem sa revenim in Croatia, cred ca mai sigur in primavara viitoare. M-am gandit la chestia cu bancomatele si am refacut din amintiri filmul cu retragerile de bani de la diferite banci. Adevarat ca intr-o locatie, sa ma impusti si nu-mi amintesc a carei banci- nu te sfatuiesc???? totusi sa folosesti munitie! - am avut o intrebare suplimentara fata de tipicul obisnuit dar se referea la conversie din euro - bine peste 7 kune/ euro sau din dolari- cam 6.8 kune/dolar, normal am ales euro, cardul fiind in euro. Deci daca esti sigur, da un semn si poate, fiind mai tanar, iti amintesti cumva si ce banca era. Sunt convinsa ca schimbarile apar mereu si e bine sa fim informati. Multumesc mult.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Bughy82AUTOR REVIEW
[22.06.17 11:55:08]
»

@elviramvio: Pentru mine a fost la fel la toate bancomatele. Nush daca conteaza sau nu dar eu am avut card Maestro de Germania. Dar mesajul ala cu rata de conversie il aveam peste tot, la toate bancomatele. Nu conta ca erau banci diferite.

A mai scris un coleg mai sus ca la fel a patit si el. Iar eu am prieteni care au fost acuma 2 ani in Croatia si la fel au patit cu bancomatele.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
elviramvio
[22.06.17 12:03:35]
»

@Bughy82:

Multumesc pentru raspuns. Voi fi mai atenta la urmatorul drum.

O vara frumoasa!

zlatna
[22.06.17 12:53:40]
»

@Bughy82: Felicitări pentru articol.

L-am citit cu foarte mare atenţie pentru că în lun august o să mergem şi noi în Croaţia.

Cam scumpi 100 de km de autostradă cu 7 euro.

Am aflat multe informaţii de care aveam nevoie.

Şi motorina e mai scumpă ca la noi.

Eu o să încerc să am şi kuna la mine pentru a nu fi nevoit tot timpul să folosesc cardul sau să caut o casă de schimb.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
B.Ale
[26.06.17 09:08:28]
»

@Bughy82: Am citit de 2 ori review-ul tau pentru ca mi-a placut foarte mult!

Insa ma intreb de partea cu vantul... asa a fost in fiecare zi? Sper sa putem face baie...

Voi ati intrat cu papuci de baie in apa? Cam ciudat o sa fie...

Bughy82AUTOR REVIEW
[26.06.17 11:47:50]
»

Da, numai cu papuci!

Sunt multe pietricele mici si e cam greu fara. Aluneci, te inteapa cand calci pe ele... nu e deloc confortabil. Ai sa vezi pe pielea ta

90% din oamenii care intrau in apa aveau asa ceva in picioare.

Dar daca vrei sa fi Erou... poti sa incerci si fara (eu am incercat). Oricum iti garantez ca te vei lamuri rapid cum sta treaba!

Iar eu nu am vazut plaja de nisip prin zona aia, chiar niciuna. Unii zic si ca la Zlatni Rat e nisip... ei bine nu e, sa nu crezi asta chiar daca citesti pe undeva pe net.

Cat despre vant... ei bine aici e o mica problema.

Noi am avut cazare pe a doua strada din Brela, str. Frankopanska. Balconul nostru era orientat spre mare. Asa ca in zilele in care batea tare vantul se auzea un vuiet extrem de puternic pe balcon. Balconul avea si o prelata deasupra pentru umbra. Ei bine prelata aia vuia si mai rau... ca intr-un film horror Pe noi ne trezea de cateva ori pe noapte. Si la un moment dat e greu sa mai adormi cand te tot trezesti asa des.

Asta cu vantul am patit-o in 2 zile diferite. Noi ne uitam pe telefon in aplicatia de weather si cand vedeam ca arata vant de ~20 km/h pe aplicatie era clar ca va bate rau vantul. In general erau intre 3-7 km/h in fiecare zi, si nu aveai treaba.

Propietarul a incercat sa imi explice ca se face curent, e un efect ciudat pe acolo din cauza muntelui. Aerul coboara de pe munte si se intensifica foarte mult viteza. Imi povestea ca iarna bate vantul chiar si cu 150 km/h. Cand se intampla asa ceva cica se inchid si scolile, nu iese mai nimeni din casa. Zicea ca iarna nu deschid mai mult de o usa sau un geam in casa, pentru a nu se face curent in casa, ca face prapad

Din ce mi-a spus el, la ei vantul asta puternic se numeste "Bura"

In cele 2 zile in care vantul a fost puternic era si foarte putina lume la plaja. E greu sa stai in vantul ala puternic, mai ales daca esti si ud. Poate nu simti nimic atunci pe loc, dar a doua zi probabil te trezesti racit.

Noi am evitat pentru ca nu am vrut sa racim si sa ne stricam vacanta.

Pe mine m-a surprins ca un vant de 20 km/h cat arata pe aplicatie putea sa se intensifice asa mult in zona aia, de simteai ca bate cu 70-80 km/h (cam asa s-ar simti la noi).

Nu stiu daca si in celelalte statiuni din zona e la fel, dar in Brela asa e, cum am scris mai sus.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
B.Ale, Bughy82, crismis, elviramvio, mishu, zlatna
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă frumoasa Dalmație:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071958065032959 sec
    ecranul dvs: 1 x 1