ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.12.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Oulu - orăşelul de la Golful Botnic

Ilustrație video-muzicală
10 Kuunkuiskaajat - Tyolki Ellaa


TIPĂREȘTE URM de aici

Părăsind Jyväskylä şi Hotel Cumulus, itinerariul ne poartă spre nord, la Rovaniemi.

Şoseaua bună, macată, trece prin păduri, pe lângă lacuri şi este pe alocuri mărginită de plase metalice, protectoare pentru animale. De altfel, remarcăm că încep să se înteţească indicatoarele de avertizare "Atenţie, reni!". Alături de drum, lângă pădure, căsuţele poştale acoperite şi ele cu iarbă, par ale nimănui. Doar o mică alee trădează faptul că pe aproape, afundată în pădure, există o locuinţă de vacanţă.

Ne îndreptam spre Golful Botnic, iar prima oprire pe care am făcut-o a fost chiar la ţărmul lui, la Oulu. Dacă n-aş fi ajuns în Finlanda, nu cred că aş fi auzit vreodată despre acest orăşel. De fapt, pentru finlandezi, Oulu este un oraş în toată puterea cuvântului, cel mai populat din nordul Finlandei şi al cincilea din ţară. Cu cei nici 200000 de locuitori, Oulu este considerat, totuşi, unul dintre cele mai mari oraşe nordice din lume.

Autocarul ne-a lăsat aproape de port, în Kauppatori - Piaţa centrală. Nu cred că o altă alegere ar fi fost mai inspirată. Piaţa, amplasată pe malul golfului, este inima oraşului şi cel mai îndrăgit loc de întâlnire pentru localnici. Ei vin aici nu doar pentru a cumpăra legume proaspete, fructe de pădure sau alte produse alimentare, ci şi pentru haine şi bijuterii sau pur şi simplu pentru socializare.

Vechile depozite din port, datând din sec. XVIII-XIX, recondiţionate, sunt astăzi mici magazine sau restaurante şi cafenele cu terase. Aceste clădiri tipice arhitecturii nordice dau o notă aparte pieţei, iar eu, recunosc, am pierdut ceva timp plimbându-mă pe lângă ele, admirându-le şi fotografiindu-le. Trebuie să adaug faptul că bicicletele parcate lângă terase fac parte din decorul cotidian. În piaţă se poate intra cu bicicleta, dar maşinile şi motocicletele rămân în stradă.

Am omis să spun că la intrarea în piaţă eşti întâmpinat de Toripolliisi, o simpatică statuie în bronz realizată de sculptorul Kaarlo Mikkonen în 1987. Chipul acestui poliţist caraghios, mic de statură, dar supradimensionat ca talie, este singura lucrare a artistului expusă public şi totodată un simbol al oraşului. Toripolliisi nu este întruchiparea unei anumite persoane aşa cum s-ar crede la prima vedere. El este un simbol, simbolul legalităţii şi al corectitudinii.

Motivul popasului nostru la Oulu a fost pauza de prânz şi nu vizitarea oraşului, de aceea timpul a fost foarte limitat. După o supă de somon servită în grabă la o terasă, după un tur printre tarabe unde am observat că alături de produse locale, tradiţionale (blănuri, tricotaje în motive scandinave, suveniruri specifice) s-au infiltrat şi chinezismele, am intrat în Kauppahalli.

Hala, o clădire frumoasă, cu două uşi mari, aflată în stânga intrării în piaţă, este veche de 111 ani. Acest amănunt, ca şi altele de altfel, l-am aflat din "Oulu Guide" (doar în engleză şi finlandeză), o broşură pe care am primit-o împreună cu harta oraşului, la punctul de informare turistică pe care l-am descoperit în Kauppahalli.

Hala este mare, foarte curată şi oferă tot felul de alimente (pâine, carne, brânză, cârnaţi, măsline, miere, dulciuri), gustări sau semipreparate, preponderent fiind peştele, în special somonul.

Ancorat în port, vasul de croazieră "Alexandra" - văzut în mai toate pozele din ghidurile care prezintă oraşul Oulu - aştepta amatorii de plimbări pe mare. Din păcate, nu sunt în măsură să dau mai multe detalii în legătură cu acestea.

În golf, alături de port, pe o insulă artificială la care se ajunge pe un pod pietonal, s-a construit o clădire care adăposteşte Teatrul şi Biblioteca orăşenească.

În timpul pe care îl mai aveam la dispoziţie am avut de ales între o plimbare la Pikisaari, o insulă care păstrează încă vechi clădiri tipice, şi... tot o plimbare, dar într-o zonă mai populată, în centru. Pentru că mi se părea mai la îndemână, am optat pentru Rotuaari, o stradă pietonală, cu multe magazine, mici buticuri, restaurante şi cafenele cu terase. Aici clădirile istorice, de lemn, sunt puţine. Multe au fost mistuite de flăcări în incendiul din 1822 care a distrus o mare parte din oraş sau au fost demolate ulterior. Nu prea înalte, de cărămidă, majoritatea construcţiilor din centru sunt proiectate de Carl Ludvig Engel, acelaşi arhitect care a realizat planurile clădirilor din Piaţa Senatului din Helsinki. Şi Catedrala pe care o vedem astăzi, construită pe locul celei vechi, de lemn, distrusă de incendiu, a fost proiectată tot de Carl Ludvig Engel.

Pentru cel care face un tur pietonal prin centru rămâne de neuitat o suită de sculpturi, poate la fel de mult fotografiată de turişti ca şi Toripolliisi, poliţistul din piaţă. Ajan Kulku - "De-a lungul timpului", este o lucrare cuprinzând 32 de statui în bronz care ilustrează întreaga istorie a orașului. În spatele regelui Carol IX al Suediei, cel care în 1605, la gura de vărsare a râului Oulujoki în Golful Botnic a fondat oraşul Oulu şi l-a făcut un important centru comercial al vremii, vom vedea un pastor, oameni care lucrau în port, agricultori, vânători, pescari, pompieri, ofiţeri, un poştaş, un tâmplar, comercianţi, femei casnice, în general toate categoriile sociale şi profesiile care au existat de-a lungul timpului în oraş. Suita este încheiată, semnificativ, de un copil şezând şi privind în depărtare, sugerând încrederea în viitor.

În zona centrală, pe lângă clădirile de secol XIX sunt şi locuri de recreere, cu parcuri frumoase cărora, din cauza timpului limitat, nu le-am acordat atenţie. De asemenea, dacă aş fi avut timp m-aş fi hazardat până la Catedrala Ortodoxă Sfânta Treime şi la Biserica Catolică, dar cum ele se află în direcţii opuse, la o distanţă destul de mare una faţă de cealaltă, am renunţat la ambele. Trebuie să mai amintesc faptul că în zona mai nouă a oraşului există şi clădiri moderne, înalte, unele având mai mult de 10 etaje.

Cu acelaşi regret încercat şi-n alte părţi, acela că timpul nu se poate dilata, ne-am despărţit de Oulu, supranumit şi "Oraşul Alb" şi am pornit mai departe, de-a lungul golfului, spre Kemi.

În orăşelul Kemi, portul de plecare al faimosului Sampo - spărgătorul de gheaţă, nu am mai oprit. Acest al doilea orăşel important de la Golful Botnic a devenit faimos şi pentru faptul că aici s-a construit şi se reconstruieşte în fiecare an într-o formă diferită, cel mai mare castel de gheaţă din lume. Fiind luna iulie, firesc, nu nădăjduiam să vedem nici măcar "ruinele" lui, aşa încât ne-am continuat drumul.

După aprox. 2 ore ajungeam la Rovaniemi, capitala Laponiei finlandeze, la Cercul Arctic şi la Santa Claus - satul lui Moş Crăciun despre care am povestit deja.


[fb]
---
Trimis de iulianic in 15.12.13 19:26:08
Validat / Publicat: 15.12.13 20:53:11
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5231 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Oulu - Parcarea din faţa pieţei centrale.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster13
[17.12.13 22:55:38]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

iulianicAUTOR REVIEW
[21.12.16 16:14:34]
»

@All: Aminteam în treacăt că orășelul Oulu își datorează existența regelui Carol IX al Suediei care l-a înființat în 1605, la gura de vărsare a râului Oulujoki în Golful Botnic. Am fost acolo, am văzut și am aflat multe, dar abia de curând, când cineva mi-a oferit un Ghid Complet Finlanda, am aflat că Oulu mai este denumit "Orașul smoalei". De ce? Pentru că prin sec. XVIII zona din împrejurimi era cunoscută drept una dintre cele mai mari producătoare de smoală din Europa. Am citit că fiecare sat de lângă Oulu avea propriile puțuri de ardere și mii de butoaie erau aduse pe coastă în bărci lungi, înguste. Din același ghid am aflat că la 14 km de Oulu există și un muzeu în aer liber - Turkansaaren ulkomuseo - înființat în 1922, unde pot fi văzute exponate tipice pentru această zonă între care, bineînțeles, puțuri de smoală și bărci de smoală, dar și mori de vânt, ferme și chiar și o biserică.

Am făcut această tardivă completare în ideea că poate cineva ajunge și acolo. Sau, dacă nu, doar ca un fapt divers, ca o curiozitate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Finlanda:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045346021652222 sec
    ecranul dvs: 1 x 1