ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 23.05.14
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2019
DURATA: 1 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Fes, fosta capitala secole de-a randul

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Calatoria printre nestematele Marocului continua cu Fes, al treilea oras ca marime, dupa Casablanca si Rabat.

Dupa ce am servit micul dejun la hotelul Ibis Moussafir Meknes (vezi review hotel), am pornit spre Fes, care se afla la 62 de km.

Considerat cel mai vechi oras imperial, a fost fondat la inceputul secolului al IX -lea de catre Idriss al II-lea (de fapt chiar in 787, Idriss I, descendent al Profetului, a pus "bazele"orasului Fes).

-Partea aceasta se numeste Fes el Bali, cuprinzand Medina, orasul vechi, cu labirintul de stradute, care au un anumit specific:sunt in panta descendenta.

Aici se afla locuinte unele folosite si in ziua de azi, altele, transformate in ateliere de creatie pentru covoare, articole de piele, papuci ("babouch"), genti, curele, obiecte artizanale, ceramica.

Aglomeratia este specifica Medinelor; pe stradutele inguste se plimba turisti, localnici, unii cumpara, altii aprovizioneaza.

-Musulmanii si evreii refugiati din Spania, s-au stabilit acolo, influentand in bine dezvoltarea orasului, care a atins apogeul in sec. XIII-XV, cand a fost ridicat la rangul de capitala imperiala. Au construit, la vest de Fes el Bali, Fes el Jedid (orasul nou). Astfel, in secolul XIV, Fes a atins apogeul.

In secolul XVI, a "pierdut"statutul de capitala, in favoarea Meknes, dar in sec XVIII, avand drept rege pe Moulay Abdellah, a recapatat-o.

Capitala a cunoscut o mare dezvoltare in sec XIX, cand, sub conducerea lui Moulay el Hassan, au fost construite Palate, monumente si drumuri. In 1911, francezii au profitat de neintelegerile interne, au ocupat Fes, au stabilit Protectorat in1912 (pana in 1956) si au mutat capitala la Rabat.

Exista o legenda in legatura cu numele"Fes":atunci cand fondau asezarea, intr-o vale, intre doi munti inalti, si acoperiti cu paduri bogate, strabatuta de mii de raulete, in dreapta raului Perles, au gasit o fosila, de mari dimensiuni, care, in araba se numeste "fes" si, de atunci, orasul se numeste Fes.

Fes a primit si denumirile de Mecca Occidentului sau Atena Africii.

Raul Perles desparte orasul in doua:

-pe partea dreapta Fes el Bali (orasul vechi), devenit patrimoniu UNESCO

-pe partea stanga Fes el Jedid (orasul nou)

O mare centura de ziduri vechi, cu creneluri, turnuri, inconjoara orasul.

Odata ajunse in Fes, (pe drumurille bune, in mai putin de o ora), ne-am indreptat spre cazare. De data aceasta, un Riad: LA PORTE BLEUE DU PALAIS LARAICHI (despre hotel voi scrie separat).

Dupa GPS, am ajuns pana la intrarea in Medina. Pe acolo trebuia sa fie Riadul. De cum ne-am apropiat, a si venit un nene sa ne"conduca". Am coborat eu din masina si am ajuns pe jos, la hotel, "valetul" l-a apelat pe proprietar si dupa scurt timp el a aparut. Ne-a ajutat sa parcam masina, chiar in fata Portii, l-a pus pe"valet"sa ne ajute cu bagajele si ne-a servit cu un delicios ceai marocan si cate o prajitura. Apoi ne-a invitat sa vedem camera, care era, de fapt, un apartament, cu posibilitatea de a caza 4 persoane. Apoi am primit o harta dar si multe explicatii, riadul avand o harta mare pe un perete. Am fost intrebate daca vrem o excursie la asfintit prin Fes, cu masina privata a fiului sau (pentru 20 de euro). Am fost de acord. Ne-a condus apoi cateva zeci de m, pana la locul pe unde intram in Medina.

Pret de cateva ore am "hoinarit"la vale, oprindu-ne din loc in loc, la un stand care vindea articole de pielarie, la o constructie interesanta, la un atelier. Oamenii sunt foarte amabili, gata sa te conduca la etaj, sa-ti prezinte covoare facute manual, ba chiar sa-ti dea voie sa urci pe terasa lor sa vezi, de exemplu, Moscheea Karaouyine.

Constructia a fost initial Moschee si Universitate, fondata in 859 de fiica unui comerciant din Tunisia. Este cea mai veche Universitate din lume. Intre timp este doar Moschee si nu poate fi vizitata de nonmusulmani, decat pe dinafara.

Pana la construirea Moscheei din Casablanca, aceasta era cea mai mare Moschee din Nordul Africii.

In secolul XIV, la Universitate, studiau 8000 de studenti. Profesorii erau numiti de catre sultan. Fiecare student putea sa-si aleaga profesorii si materiile dorite:gramatica limbii arabe, matematica, fizica, chimie, medicina, muzica, astronomie, legislatie, politica.

Biblioteca Karaouyine este si ea cea mai veche din lume, din1349.

Si tot hoinarind pe langa standuri cu diverse produse, intr-o paleta diversa de culori si mirosuri, dam piept cu harababura de nedescris. Vanzatori care duc pe cap tavi uriase cu painici proaspete, unii care imping carucioare cu fructe si legume, sau trag magarusi sau catari impovarati cu marfa, mesteri care lucreaza sub ochii trecatorilor. Unii striga sa te atraga, sa te opresti si sa cumperi ceva de la ei, altii striga sa te dai la o parte.

Langa bazarul de condimente, se afla Medersa Attarrine, o constructie superba, construita intre anii 1323-1325, ca anexa a Moscheei Karaouyine.

20 DH de persoana, intrarea.

In Place en -Nejjarine se afla cea mai frumoasa fantana din Medina.

Timpul s-a scurs rapid si noi am coborat continuu cele cateva ore. Ar fi fost greu sa urcam si nici n-am fi avut timp, pentru ca aveam intalnire, la ora 17 cu proprietarul hotelului, care s-a oferit sa vina sa ne ia din Place Rccif si sa ne duca la hotel, de unde urma sa ne preia fiul sau pentru "turul de asfintit".

Am ajuns la hotel, ni s-a oferit o sticla mare de apa plata, rece si am plecat in turul Fes.

Masina era un Van Dacia Sandero. Prima data am vizitat o fabrica de ceramica cu expozitie cu vanzare. Noi ne-am plans ca suntem cu avionul. Ei ziceau ca, ne trimit ei, pachetul daca vrem sa cumparam ceva.

Apoi am fost intr-un loc in care se vedea, la asfintit Fesul.

De pe inaltimi, privelistea iti taie respiratia:o imensitate de case albe, unele cu terase, minarete ornate cu ceramica, palmieri giganti, spatii verzi, turnulete cu creneluri, mici cupole verzi.

Incantator!

De la prima vedere, iti da senzatia dimensiunii si maretiei acestui oras.

A urmat vizitarea in exterior a Palatului Regal. L-am inconjurat cu masina, apoi am coborat in fata portilor de intrare, care nu au paza, decat daca vine regele in vizita.

Am mai vizitat cartierul evreiesc Mellah, caracterizat prin celebrele balcoane sculptate, din lemn de cedru.

Dupa terminarea turului, ne-am intors la Riad.

Aici ne astepta o cina copioasa, la care am avut discount 25%.

Dar despre cina, hotel, mic dejun si mai ales despre cum este pusa in aplicatie zicala:Omul sfinteste locul, sau Clientul nostru, stapanul nostru, voi scrie in review-ul despre cazare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dorina9 in 26.02.20 01:16:18
Validat / Publicat: 26.02.20 06:12:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC

VIZUALIZĂRI: 1145 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dorina9); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Moscheea Karaouyine
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26600 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmaster45
[26.02.20 06:10:27]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 06&ridAnt=98902

webmaster
[26.02.20 08:21:31]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

webmasterX
[26.02.20 14:28:27]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

webmaster13
[26.02.20 17:08:35]
»

Acest articol a primit un fond sonorcare insa, se poate sterge sau se poate schimba!

Dorina9AUTOR REVIEW
[27.02.20 08:52:06]
»

@webmaster13: Va multumesc!

mprofeanu
[27.02.20 12:39:18]
»

@Dorina9: Citind reviewul tău dar și celelalte articole, mai convins, ..., Marocul va fi inclus în lista mea scurtă, iar Fes și prin frumoasele tale poze pare cel mai cel...

Am fot în Iran și mi-a plăcut mult acolo, dar și aici arhitectura, mozaicul, stucatura... sunt deosebite. Voi merge acolo și pentru comparație.

Felicitări pentru excursie și alte sejururi la fel de frumoase îți doresc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dorina9AUTOR REVIEW
[27.02.20 13:23:23]
»

@mprofeanu: Va multumesc pentru apreciere.

Intr-adevar, Marocul m-a impresionat foarte placut, am facut cateva mii de poze si mi-e foarte greu sa aleg dintre ele.

Mai am in" traseu" Erfoud, Merzouga (desert), Ouarzazate si, din nou, Marrakech.

In Iran inca n-am fost, n-am stiut daca e sigur de mers pe cont propriu. Poate aleg o excursie organizata de o agentie.

Cat despre Maroc, va recomand cu toata inima sa mergeti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[29.03.20 10:13:02]
»

@Dorina9: Si din nou un superbonus pentru un articol minunat. Te uiti la poze si vezi toata aceasta dantelarie minunata, culori vesele, minunat totul.

Foarte frumoase pozele, insa de remarcat P38 unde ai prins intr-o singura imagine tot orasul.

Felicitari, votat cu mare drag.

PS- Aici suntem toti prieteni, asa ca te rog frumos, fara formule de politete, sunt @mishu si atat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dorina9, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Fes:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.36769580841064 sec
    ecranul dvs: 1 x 1