GRAD SATISFACȚIE
Italia Patria Artelor / Partea III-a Ferrara
![](/images/printer_off_32.png)
Oraşul Ferrara se află amplasat pe un braţ al râului Po, în provincia Emilia Romagna, este un puternic centru economic, excelează in domeniul chimic, al prelucrării produselor agricole şi al procesării alimentelor, în domeniul farmaceutic şi al construcţiei de maşini, orasul are un trecut milenar care si-a lăsat amprenta mai ales în domeniul artistic, arhitectonic şi cultural îndeajuns ca în anul 1999 UNESCO să declare oraşul şi anumite zone apropiate din delta râului Po, Patrimoniu Cultural al Umanităţii, motivănd această decizie cel puţin în cazul Ferrarei ca fiind un oraş care are păstrate aproape intacte de pe vremea Renaşterii, cartiere şi străzi întregi.
Întregul ˝centro storico˝ este astăzi zonă pietonală şi primul lucru care se poate observa este numărul mare de biciclete, Ferarra este oraşul din Italia în care numărul bicicletelor este mai mare decăt numărul locuitorilor
Acum 2000 de ani această zonă mlăştinoasă era locuită de căteva triburi galice care au căzut uşor sub dominaţia romană, romanilor le-au luat locul lombarzii, apoi bizantinii care l-au stăpânit intre secolele VII şi X perioadă în care oraşul a fost fortificat cu ziduri de apărare.
In anul 1155 Ferrara devine oraş independent apoi ca şi majoritatea oraşelor independente din peninsulă intră în stăpânirea unei puternice familii aristocratice, anume familia Este care-i va conduce destinele aproape 400 de ani (1208-1598). În această perioadă vechile ziduri au fost demolate si oraşul a fost inzestrat cu un nou sistem defensiv (ziduri de apărare in lungime de 9 km) precum şi cu majoritatea clădirilor care formează centrul vechi de azi.
Asemenea altor curţi aristocratice din Italia, curtea ducilor de Este (întrecută doar de cea a ducilor de Medici) a fost cunoscută pentru patronajul acordat multor scriitori, muzicieni şi artişti de elită ai acelor timpuri, printre aceştea Pisanello, Leon Battista Alberti, Piero della Francesca, Tizian, Gerolamo Frescobaldi şi mulţi alţii.
In momentul în care dinastia Este s-a stins, Ferarra a fost încorporată în Statul Papal şi pentru oraş a urmat o lungă perioadă de declin, asta până la începutul secolului XX cănd valoarea culturală şi frumuseţea arhitectonică a clădirilor a fost redescoperită.
Centrul vechi al orasului este intersectat de două artere principale împărţindu-l in patru cartiere, cele mai importante clădiri fiind Duomo di San Giorgio (catedrala orasului) si Castello Estense (resedinţa ducilor Este)
Catedrala poartă numele Patronului orasului Sfântul Gheorghe (Giorgio) este un amestec de stiluri, romanic şi gotic, construcţia acesteia a început in 1115 şi a fost sfinţită douazeci de ani mai tărziu în 1135. Un muzeu al diocezei din Ferarra se află amplasat peste drum de catedrală, şi adăposteşte o frumoasă colecţie de opere de artă.
Castelul Este este înconjurat cu un şanţ de apă, construcţia acestuia a început în anul 1385 chiar în centrul orasului, clădira monobloc are patru turnuri, a fost renovat in anul 1554 cănd turnurilor le-a fost adăugat căte un pavilion dreptunghiular.
Înainte de a-şi construii propriul castel, ducii de Este au folosit ceea ce este azi denumit Palazzo Municipale (sec. XIII), exteriorul acestuia este caracterizat printr-o abundenţă de arcuri gotice în interior însă a fost redecorat în stil baroc în 1712. Turnul cu clopot adiacent, (campanila) este construită în stil renascentist între 1411 şi 1493 fiindu-i adăugat încă un etaj in secolul XIV.
Există nenumărate ˝palazzos˝, unele mai mici altele mai mari insă cele construite în perioada renaşterii sunt cele mai frumoase deoarece păstrează încă mare parte din decoraţiile de teracotă cu care au fost împodobite iniţial, lucru rar întălnit în celelalte oraşe istorice din Italia, căteva dintre acestea le veţi găsii în cartierul din nord est.
De departe cel mai interesant palat este Palazzo dei Diamanti, denumit asfel datorită tăieturii blocurilor de piatră cu care este ornată faţada acestuia. În interior se află Galeria Naţională de Pictură, un must see în care sunt expuse lucrări ale pictorilor ce fac parte din aşa zisa Şcoală din Ferrara
Palazzo Schifanoia (1385) găzduieste un muzeu al artefactelor medievale, iar Palazzo della Ragione (1315-1326) cu faţada sa in stil gotic merită o vizită.
Oraşul nu duce lipsă de biserici sau alte clădiri religioase (există multe sinagogi şi un Muzeu Evreiesc), bisericile San Francesco, San Domenico, San Benedetto, Sam Paolo, San Cristoferor şi Santa Maria sunt adevărate bijuterii de artă. Alte clădiri importante sunt cele ce găzduiesc Spitalul Sfânta Ana şi Universitatea din Ferrara.
Deosebit la acest oraş este că după o plimbare puteţi lua masa în unul dintre nenumăratele restaurante…... staţi puţin m-am exprimat greşit de fapt deosebită este bucătăria locala care se măndreşte cu cappellacci di zucca, Salama da sugo, pampepato, tenerina, coppia ferrarese, şi multe altele…ce sunt acelea? Nu vă spun vă las să descoperiţi singuri!
A rivederci!
Notă: Autorul nu a fost acolo.
Trimis de webmaster in 06.01.13 16:21:16
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (webmaster); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
![](https://amfostacolo.ro/FOTO/GENUINE/d013/13367/2166_36523_1.jpg)
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@webmaster: Pai, daca nu ai fost acolo, deci nici nu ai gustat
”cappellacci di zucca, Salama da sugo, pampepato, tenerina, coppia ferrarese, şi multe altele…
de ce ne ispitesti cu astfel de bunatati necunoscute? Nici macar nu vrei sa ne spui ce sunt, cum sunt, cu ce se mananca?
Las'ca ajung eu acolo vreodata! Desi nu sunt de loc pofticioasa sau gurmanda, tot am sa le gust! Si am sa va spun si voua.
A sunat cineva din clopoţel? Ei bine am un cadou, doar azi pentru iubitorii Italiei si ai Toscanei în special:
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2019 Ferrara, o zi la castel — scris în 03.08.19 de ManuelaManu din TG JIU - RECOMANDĂ
- Apr.2016 Farmecul medieval al Ferrarei — scris în 09.06.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ