GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pentru ca sejurul in insula Corfu incepea intr-o zi de marti si concediul l-am luat de vineri, am pornit spre Grecia cu 4 zile inainte, hotarati sa-i cunoastem si partile mai putin cunoscute, cel putin de conationalii nostrii asa cum reiese si de pe site-ul AFA.
Ne-am stabilit resedinta in localitatea Konitsa, aflata la poalele Muntilor Pindului, la 60 km nord-est de Ioannina. Maiestuosii Munti ai Pindului incununati cu varful Smolikas (2637 m) sunt pe locul doi in Grecia imediat dupa muntele Olimp, asa ca de peisaje spectaculoase nu am dus lipsa im plimbarile noastre pe aici.
Intr-o propozitie aceste locuri arata cam asa: munti inalti, paduri luxuriante, rauri repezi ce trec prin chei spectaculoase, sate izolate. Toate sunt unite de sosele moderne, cele din zona inalta cu evidente urme de degradare datorate climei aspre si framantarilor la care e supusa stanca de apa si vant.
O surpriza pentru mine au fost podurile foarte vechi construite peste apele repezi de munte, arce de piatra dibaci imbinate, destinate exclusiv pasajului pietonal. Si pentru ca grecii stiu sa faca turism, noaptea acestea sunt discret sau feeric iluminate, dupa caz, punandu-le in valoare.
La vest de Konitsa se afla Parcul National Vikos-Aoos, o imbinare fericita intre chei salbatice strabatute de rauri repezi de un albastru inchis sau nuante ireale de turcoaz, prin care razbat poteci de munte ce conduc spre manastiri unde linistea si pacea sufleteasca capata un sens palpabil orasenilor ajunsi aici din tumultul zgomotos, agitatia si rutina metropolei lor. Aici nu poti sa nu te intrebi de ce ne zbatem atat pentru a acumula atat de mult material si asa de putin spiritual?
Strabatute la picior, Epirul iti dezvaluie si alte comori cum ale sale, pasari ce te incanta prin trilul lor, soparle mari de un verde intens sau broaste testoase de uscat sunt cateva din lumea necuvantatoarelor ce s-au lasat descoperite de noi si unele chiar imortalizate in fotografii spre incantarea mai ales a nepoticii noastre.
Locuri de vizitat
Ioannina
Situat pe malurile lacului Pamvotis, orasul te incanta prin pozitia sa intre munte si lacul amintit. Impresioneaza Kastro (fortareata) sediul diferitilor conducatori ai Epirului cel mai celebru fiind Ali Pasa, un tiran rebel musulmano-albanez despre care am aflat multe vizitand moscheea Aslan Pasa. Tot aici se afla un interesant Muzeu de Arta Populara cu o impresionanta colectie de costume si bijuterii din Epir.
Pentru doamne trebuie amintit ca Ioannina este centrul mestesugarilor in argint, bijuteriile din acest material sunt la tot pasul si am vazut adevarate opere de arta la preturi destul de mari (o bratara cu marcasite era in jur de 180 euro). Plimbarile cu vaporasul, pescuitul, parcul de distractii, tavernele sunt tot atatea posibilitati de petrecere a timpului liber.
Pestera de la Perama
La 6 km de Ioannina este o mica localitate, Perama, ce a devenit cunoscuta dupa cel de-al doilea razboi mondial, cand locuitorii ce cautau un loc de adapost in calea bombardamentelor au descoperit intamplator pestera. Cu o lungime de 1 km, este a treia ca marime din Grecia. Ghidul vorbitor de limba engleza, va conduce prin labirintul de galerii cu acces facil, datorat aleii de beton ce trece pe langa frumoase stalactite, stalagmite si coloane, salile mari impozante fiind putine. Caracteristice acestei pesteri sunt galeriile stramte si totusi puternic concretionate, formatiunile de tip conopida sunt cele mai numeroase.
La iesire din pestera o sa aveti o mica proba de conditie fizica prin urcarea numeroaselor trepte pana la iesire.
Amfiteatrul de la Dodona
La 22 km de Ioannina cel mai vechi oracol al Greciei, unde hotararile lui Zeus erau descifrate prin fosnetul stejarilor de catre preoti ce dormeau direct pe pamant si umblau descult si cu picioarele nespalate (informatii furnizate de ghid) ne-a atras si pe noi ca si pe altii, la intrare (2 euro) fiind 5 autocare si numeroase autoturisme.
Desi cu un amfiteatru de 17 000 locuri si zidurile groase ale unei vechi cetati, pe noi nu ne-a impresionat prea tare, iarba mare lasata sa creasca peste tot, rapea mult din farmecul locului. Desi ora 10, cativa muncitori greci leneveau la umbra unor copaci cu motocoasele langa ei, la santierul din apropiere nici o miscare, ne-am simtit ca in Romania.
Cheile raului Vikos
La 12 km de Konitsa, cheile debuteaza cu un pod de piatra puternic arcuit si deosebit de frumos. Apa raului Voidomatis curge cand inspumata peste pietre cand linistita si adanca, avand nuante de la albastru deschis pana la albastru inchis, trecand prin turcoaz si verde. Pe maluri, copaci batrani, contorsionati, cu scorburi cascate spre vizitatori lasa frau liber imaginatiei vizitatorilor despre basmele copilariei parca prind contur.
In amontele cheilor se afla o manastire a carui nume nu-mi aduc aminte si pentru ca nu am ajuns aici, nepotica noastra a spus pas la un moment dat traseului.
Traseu Konitsa - Distrato - Samarina - Konitsa
In partea de vest a localitatii Konitsa porneste un drum de munte ce urca pe pantele Muntilor Pindului, ajunge la satele cocotate pe culmi aproape inaccesibile sau cuibarite in vai adanci, avand ocazia sa vedem locuri si oameni parca incremenite in timp. Portul traditional macedonean sau aroman, barbati cu mustati cum numai pe aici poti vedea fac deliciul trecatorilor.
Soseaua este buna, ingusta prin localitati, dar cu cratere sau pietre in zonele cu spalaturi, amintind de Valea Oltului sau Defileul Jiului, indtimitii spoeamna la prudenta din partea soferilor care se aventureaza pe aici.
Dupa aproximativ 60 km de la plecare ne intampina Vasilitsa Ski Center, unde se vad teleskiurile ce duc pe partiile Muntilor Pindului impatimitii sporturilor de iarna. Acum, in iunie totul e pustiu.
Soseaua serpuieste mai departe spre localitatea Samarina, aflata la poalele varfului Smolikas (2637 m) unde odihnesc cuibarite doua lacuri si manastirea Agio Paraskevis. De aici drumul coboara in permanenta pana dam de drumul ce leaga Konitsa de Eptachori, drum ce merge paralel cu granita Greciei cu Albania.
La marginea estica a localitatii Konitsa, un alt pod arcuit din piatra ne incanta privirea, drumul ce trece peste acesta ne poarta pasii pana la Manastirea Panagia Stomiou. Pe raul Aoos se poate face raffting, agentiile intrecandu-se in oferte. Un numar de telefon util: 26550 23777 sau www.nolimits.com.gr
In incheiere, recomand aceasta zona iubitorilor de munte sau celor ce doresc sa imbine muntele cu marea in aceeasi tara (Grecia). Autoturismul este indispensabil pentru a putea descoperi toate frumusetile Epirului. Vacante reusite!
Trimis de mariana in 27.06.10 18:26:24
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mariana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
rog frumos un web sa stearga P 17, am incarcat-o de doua ori. Multumesc frumos.
frumos scris, mariana, placut review-ul tau.
Puncte de la mine!
Mariana, ce impresii, ce poze!!! Foarte frumos! Ai toata aprecierea mea
@Mariana,
Felicitari! Foarte frumos! M-ai impresionat! Acum mi-ai dat si mie ideea ca as putea si eu scrie ceva despre muntii Greciei, pe care i-am traversat de cateva ori.
Ai dreptate, pe AFA s-a scris doar despre marile din Grecia si poate prea putin despre munte.
wow, si eu care ma chinuiam sa descifrez Corfu, constat ca habar nu am de frumusetile Greciei. Mi-au placut la nebunie pozele, Grecia este o destinatie speciala. Votul cu nr 10 se indreapta catre tine, cu intarziere, recunosc, dar sper ca nu prea tarziu
Intradevar a fost frumos, am dorit sa cunoastem si altfel gecia, nu numai insule si mare (anul acesta am fost pt. prima data in grecia). Din pacate noi suntem fani munte, marea o lasam pentru batranete (nu ca am fi foarte tineri acum!!!)
Abia azi am reusit sa citesc si eu acest minunat review pentru care ai aprecierea mea. Nu am ajuns in zona inca dar e pe o lista viitoare, Vikos Gorge este primul obiectiv al meu aici din cauza adincimii foarte mare a defileului de peste 900 m, probabil cel mai adnac din lume. Noi in drumurile noastre am vizitat in zona mai aproape doar Metsovo care e un sat extraordinar, unde gasesti vlahi batrani cu care te poti intelege in romana. Metsovo clar merita o vizita chiar si numai de o noapte pentru tranzit spre insule.
PS. excelente pozele! La noi de ce oare nu avem culorile astea?
mariana, sper sa-ti placa melodia atasata insa daca consideri putem schimba!
Superb. Vad ca aveti poze si din pestera. Se puteau face poze in interior? Pe noi in Petralona, nu ne-au lasat. Oricum un review superbun!
Impresionant! Am trecut şi eu fugitiv prin zonă dar nici că bănuiam că Epirul ascunde atâtea minunăţii. Frumoasă mai e Grecia...
multumesc webmaster 13 ,buna alegere
@andi13 ,da ,am a avut voie sa facem fotografii,dar este necesar un blit mai puternic ,lumina este slaba,pestera este foarte frumoasa ,ca sa nu mai spun ca am avut norocul ,la pranz, sa fim singurii vizitatori si am avut ghid numai pentru noi.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Αcheron Springs — scris în 02.08.23 de cristimicle din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2014 Dodona, acolo unde istoria se pierde în negura timpului — scris în 09.06.15 de irinad din TâRGOVIșTE - RECOMANDĂ
- Aug.2014 Cu barca pe Acheron, raul mitic al tristetii care separa lumea viilor de Hades — scris în 31.01.15 de luciaoradea din ORADEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Surpriza din nord-vestul Greciei! — scris în 14.08.14 de marocanu21 din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2008 Marele amfiteatru de la Dodona — scris în 02.02.09 de Daniel trezitu din TIMISOARA - RECOMANDĂ