ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.12.2013
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Bucuresti
    ÎNSCRIS: 24.03.08
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    OCT-2013
    DURATA: 1 zile
    familie cu copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    95.00%
    Mulțumit, aproape încântat

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    95.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 8 MIN

    Dundalk - orasul de pe raul Castletown

    TIPĂREȘTE

    Orasul este resedinta judetului Louth County (regiunea Leinster) din Irlanda si este situat pe raul Castletown care se varsa in Golful Dundalk in partea de E – NE a Irlandei. Orasul este aproape de granita cu Irlanda de Nord la mijlocul distantei dintre Dublin si Belfast (capitala Irlandei de Nord ce apartine UK). De la Dublin pana la Dundalk sunt 83 km, care se parcurg pe M1 – N1/A1. Cam intr-o ora. Exista o cursa de autobuze intre cele doua orase, operata de compania Bus Eireann iar statia finala este la Long Walk in apropiere de centrul orasului.

    Dundalk este o oprire importanta de-a lungul liniei de cale ferata Dublin-Belfast, fiind ultima statie de pe partea irlandeza a frontierei. Dundalk este port la Marea Irlandei. Din raul Castletown care curge in partea de Nord a orasului, se pescuiesc pastravi pe care i-am gasit in restaurantul din oras in care am servit masa intr-o zi.

    In partea de Vest a orasului se afla ruinele unui vechi fort, dupa care orasul si-a luat numele irlandez, Dn Dealgan, ceea ce inseamna "fortul de spini". Conform unei vechi legende, in acel loc a fost o veche asezare celtica unde isi avea lacasul semi-zeul erou Cu Chulainn (un fel de Ahile al irlandezilor). Cele mai vechi dovezi ale existentei unor asezari permanente sunt vechi de peste 5.000 de ani. Cam prin anii 500 i. Hr. in actuala zona a orasului si in imprejurimi traiau celtii si in sec, XII d. Hr. s-au instalat normanzii ajunsi in Irlanda.

    In sec. XVII orasul a fost aproape reconstruit, sub comanda unui nobil, care a facut strazi mari, late si luminoase ce duceau spre centrul orasului. Au fost demolate atunci o multime de case si cladiri mici, urate si insalubre, care au fost inlocuite cu fabrici si case ale negustorilor bogati. Une din ele exista si acum.

    Dupa castigarea independentei Irlandei, orasul a ajuns sa fie unul de frontiera, cand partea de Nord a insulei a ramas lipita de Regatul Unit al Marii Britanii (Irlanda de Nord).

    Pana prin anii '70 locuitorii orasului o duceau bine; existau multe fabrici, portul aducea si el profit si intrega provincie era bogata. Dar lucrurile s-au inrautatit si timp de treizeci de ani, totul s-a naruit. Situatia s-a redresat in ultimii 10-12 ani.

    In general arhitectura orasului nu difera mult de cea a altor orase irlandeze; predomina casele georgiene mai mari sau mai mici ce aduc aminte de anii ocupatiei britanice si de stilul arhitectural impus de englezi. Din loc in loc, cate o constructie deosebita, istorica, cu o frumusete aparte atrage atentia.

    Cea mai veche constructie din oras dateaza din sec. XIII, si este Kelly's Tower. Turnul este tot ce a mai ramas dintr-o manastire franciscana; dar desi pare putin , pe mine m-a impresioant prin vechimea sa.

    In plimbarile prin oras am admirat in Market Square, Court House - cladirea tribunalului, o constructie realizata la inceputul sec. XIX, despre care am aflat ca pastreaza proportiile exacte ale Templului lui Tezeu din Atena. Este o constructie eleganta prin simplitate, supla, lipsita de decoaratiuni sau statui exterioare, a carui aspect nu lasa nici o indoiala asupra activitatii ce se desfasoara inauntru. Fatada este sustinuta si decorata de zece coloane. In spatele acestei cladiri a fost anexata alta noua, pentru a marii capacitatea cele vechi. Dupa parerea mea alegerea este una prea moderna, neinspirata si fara nici o legatura cu cladirea initiala. Sticla verde si otelul care sunt elementele de baza a noii constructii nu au nici cea mai mica legatura cu piatra si granitul cladirii istorice, in care de peste doua sute de ani “ s-a impartit orbeste dreptatea “. In fata tribunalului este statuia " Maid of Éireann " statuie ce ii comemoreaza pe cei care au luptat pentru eliberarea Irlandei de sub ocupatie britanica. ,

    Market Square, este piata in care in zilele senine, oricine se poate relaxa cateva minute. Sunt cativa pomisori si banci iar in centru este o fantana arteziana mare, cu un aspect ce combina natura salbatica prin pietrele mari rotunde si arta neoclasica prin placile de piatra orizontale pe care curge apa. Este o piata tanara, recent amenajata daca ar fi sa ma iau dupa pomisorii tineri de acolo.

    Marshes Shopping Centre are la intrarea principala aspectul unui castel medieval in mare parte placat cu caramida rosie, cu ferstre cu mari impartite in multe gemulete mici, iar restul cladirii seamna cu o mare fabrica tipic englezeasca bine renovata si restaurata. Interiorul este unul modern al unui centru comercial de sec. XXI.

    Vorbind despre arhitectura orasului, cea mai frumoasa si eleganta mi s-a parut Saint Patrick’s Cathedral. Prima biserica din acel loc cu acest nume a fost construita prin anii 1750 si o suta de ani mai tarziu ea a fost modificata, consolidata si extinsa. Este o superba catedrala in stil gotic, din granit, cu o multime de decoratiuni exterioare, cu un turn clopotnita cu creneluri si multe alte turnulete mici cu rol decorativ.In interiorul catedralei sunt cateva mozaicuri aurite superbe. In fata ei este Stone gate, mai exact doua porti din piatra unite de un gard elegant cu stalpi din piatra si gard de fier forjat, lucrare realizata la inceputul sec. XX cu banii donati de un mosier care a dorit sa lase ceva frumos si “ la vedere “ pentru catedrala. Vis a vis de catedrala este Monumentul Kelly, ridicat in amintirea unui marinar ce s-a inecat in mare.

    Saint Patrick’s este o catedrala mare, in ea incapand lejer la slujbe, pana la 1500 de credinciosi. Atat exteriorul cat si interiorul ei se ridica la inaltimea si faima sfantului protector al irlandezilor, Sf. Patrick. Nava este sustinuta de doua randuri de coloane sub care sunt frumos alineate cele doua randuri de banci. Coloanele sunt din piatra si au patina vremii, dar din locul de unde se unesc in arc sunt vopsite in alb ca si tavanul cu care se continua, si acest lucru ofera multa luminozitate catedralei. De-a lungul peretilor laterali sunt multe banci si confesionare din lemn ce poarta cu mandria patina timpului. Catedrala Saint Patrick’s din Duldalk este faimoasa in toata Irlanda, datorita spendidelor mozaicuri din interior, mozaicuri cu scene biblice, aurite asa cum spuneam.. Daniel O'Connell luptatorul pentru mentinerea religiei catolice in Irlanda a participat la slujbe in aceasta catedrala.

    Catedrala este superb luminata la exterior noaptea si prima oara cand s-a intamplat acest lucru a fost in 1026 si ma gandesc ca era un lucru extraordinar avand in vedere ca in acei ani putine locuri din oras erau lminate electric.

    Patrimoniului ecleziastic din Dundalk mai cuprinde biserica dominicana St. Joseph's si biserica St. Nicholas's.

    St. Joseph's Redemptorist Church (biserica Sf. Iosif) este biserica preotilor misionari ridicata in 1876 si langa ea a functionat la acea vreme o manastire si un ospiciu, caci se credea ca oamenii cu tulburari nervoase sunt posedati si doar slujbele si rugaciunile ii pot ajuta.

    St. Nicholas's Church cunoscuta in oras ca " biserica verde " isi trage porecla de la turnul acoperit cu tabla din cupru care in timp a oxidat si a devenit verde. Este o micuta biserica romano-catolica, din piatra, simpla ca si aspect, cu un turn patrat foarte inalt ca se termina in mod neobisnuit cu un acoperis in forma de con foarte ascutit.

    Dolmen Proleek este un mormant megalitic misterios si vestit in Irlanda, situat langa hotelul Ballymascanlon, pe o pajiste. Este vorba despre o piatra sau un ansamblu de pietre de mormant antic. Ca si aspect se poate spune ca seamana cu o ciuperca imensa a carei palarie se sprijina pe trei picioare. Trei pietre mari de aprox. doi metri inaltime, cu baze solide si varfuri ascutite, asezate una langa alta sustin o a patra piatra mare, bombata in partea de sus. Privindu-le mi-am spus ca ansamblul sfideaza orice lege a fizicii si nu m-am putut abtine sa nu ma intreb ce „ urias „ antic, s-a jucat cu aceste pietre pana le-a gasit centrul de greutate? Si ce suflare supraomeneasca sa dat peste ele in chip de liant, incat nimeni si nimic nu „ a stricat edificiul „ timp de cinci mii de ani? Cei care au incercat sa dezlege misterul au estimat greutatea acestor pietre la 40 - 45 tone, care cu siguranta nu au fost ridicate si pozitionate prin indemnul „ hei... rup... „ de catre oamenii preistorici.

    In mormantul Proleek Dolmen au fost gasite oase aparent umane (prea batrane ca sa mai dezvaluie informatii ADN) dar de dimensiuni mult mai mari si obiecte (sparte) din ceramica. Cum se stie destul de putin despre cultura sau civilizatia careia i-a apartinut acest mormant, mai mult circula o legenda, decat informatii sigure, istorice. Se spune ca in acel loc s-au luptat doi giganti, unul local si altul venit din actuala Scotie. Lupta ar fi fost lunga si crancena si cand in final „ scotianul „ a fost infrant, dupa ce si-a dat ultima suflare, a fost inmormantat acolo.

    Privind mormantul de la cativa metri distanta, am observat ca pe el, sus pe piatra de deasupra, care oricum nu este intr-o pozitie orizontala si inclinata la un unghi de cca. 20 grade, sunt multe pietricele mici. Am aflat ca o alta legenda spune ca cine arunca o pietricica ce nu va cadea de acolo de sus, va avea norocul sa i se indeplineasca o dorinta murmurata inainte de aruncare.

    Dundalk este vestit in Irlanda si pentruca in anii 1956 – 1958 acolo s-a fabricat mini masina Heinkel Kabine poreclita „ bubble car „. Modelul a fost inspirat de mini-mini cupe-ul Iso Isetta si creatorul ei Dr. Ernst Heinkel producator german de avioane a dorit sa realizeze un model imbunatatit si mai dragut... spunea el. Irlanda a obtinut doar pentru doi ani licenta de productie pentru masinuta Heinkel Kabine care avea trei roti, un motor de 198cmc cu un singur cilindru, doua locuri si accesul in ea se facea prin ridicarea partii frontale (capota cu parbrizul). Pentru multi dintre noi, aceasta mini masinuta arata mai mult ca o jucarie decat ceva capabil sa circule pe strazi, dar a fost o vreme cand a existat nu doar oferta ci si cerere pentru „ o bancheta micuta inconjurata de o caroserie „. Cu toata curiozitatea si dorinta de amuzament, nu am vazut nici o astfel de masinuta pe strazile Irlandei, ci doar in muzeul orasului Dundalk.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Diaura* in 11.12.13 13:24:19
    Validat / Publicat: 11.12.13 16:23:18
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IRLANDA.

    VIZUALIZĂRI: 4024 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Diaura*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Irlanda, Dundalk, Franciscan Bell Tower sau Kelly's Tower din sec. XIII
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [11.12.13 16:20:22]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    drumet
    [14.12.13 02:58:31]
    »

    Multumesc pentru impresii.

    Ce loc minunat! Irlanda este o comoara pentru mine.

    Pozele sunt minunate.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    drumet
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dundalk:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.038203001022339 sec
    ecranul dvs: 1 x 1