ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ţăndărei [IL]
ÎNSCRIS: 17.07.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2011
DURATA: 1 zile
prieteni
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dubrovnik - Fortificatiile si Portul Vechi

TIPĂREȘTE

Principalul punct de atractie al Dubrovnikului, este Orasul Vechi, care pe langa manastirile, bisericile si frumoasele palate, are cele mai vechi ziduri cuprinse intr un sistem complicat de bastioane, cazemate, forturi, turnuri. Unele forturi sunt interioare orasului altele sunt exterioare. Zidurile medievale sunt cea mai importanta caracteristica a orasului Dubrovnik, o frumusete din piatra alba, care i au dat un renume iconic si care au facut ca orasul sa fie numit”Perla Adriaticii”. Acestea inconjoara orasul atat la partea dinspre mare, cat si la cea dinspre continent.

Cetatea (fortul) Bokar

Din punct de vedere arhitectural, Cetatea Bokar, este una dintre cele mai frumoase exemple de fortificatii. Arhitectul fortului Bokar, a fost Michelozzo di Bartololmeo din Florenta. Constructia forrtului a avut loc intre anii1461-1470. in anul 1555 a fost acoperit, iar in anul1570 i sa dat forma lui actuala.

Armonios (cu forma cilindrica) si functional, fortul se afla situat in partea de S-E a zidurilor care inconjoara cetatea Dubrovnik.

Rolul functional al fortului Bokar este acela de a apara Poarta Pile, intrare fortificata in partea de vest a orasului, unde pe langa poarta se mai afla un sant si podul care face legatura cu poarta.

Cetatea (fortul) Lovrijenac

Cetatea Lovrijenac cu o inaltime de 37 de metri, de forma patrulatera cu arcade puternice, se afla situata pe o stanca inalta si abrupta cu vedere la mare, in afara orasului Dubrovnik. Fortul are trei terase cu parapete puternice, in partea sudica avand deschidere la Marea Adriatica. Cadrul natural in care se afla fortul, face ca locatia sa fie una dintre cele mai impresionante. Fortul a fost destinat pentru a apara Dubrovnikul in partea de apus, impotriva atacurilor, atat de pe uscat cat si de pe mare. Perioada in care a fost construita este cuprinsa intre anii1018-1038, cand se aflase de un posibil atac al venetienilor pe mare. Amplasarea fortului, zidurile orasului si Muntele Srd pe fundal dau un cadru romantic. Cutremurul din anul 1667 a avariat serios cetatea Lovrijenac si turnul Minceta. Sub conducerea lui Zanchi de Pesaro au fost reparate parapetele. Piatra de constructie pentru cetate a fost luata din golful Kolorina, care astazi gazduieste cel mai vechi port, care ii poarta numele. Cetatea Lovrijenac se leaga prin zidurile de vest cu fortul Bokar. Astazi cetatea Lovrijenac este un spatiu in care se desfasoara reprezentatii de teatru in timpul Festivalului de vara- Dubrovnik.

Cetatea Sf. Ioan

Cetate monumentala complexa, Cetatea Sf. Ioan din Dubrovnik, este unul din forturile cheie situate in partea de S-E a orasului, care contrpleza si protejeaza portul vechi Kolondrino. Partea dinspre port are peretii verticali, partea frontala dinspre mare este rotunda, iar partea opusa celei care are fata la port este inclinata.

Fortul Docului a a fost construit incepand cu anul 1346 si este vizibil ca parte integranta in cetatea Sfantului Ioan pe peretele vestic. La inceput Fortul Docului a fost conectat cu orasul printr o poarta-Poarta Docurilor. Patrulaterul facut de Cetatea Sfantului Ioan, cu portul vechi, Insula Lokrum si zidurile de aparare s a numit Fortul Gundulic.

Un bastion nou semicircular a fost construit in secolul al XV lea, in fata Fortului Docului si integrat eficient ca perete exterior in acesta.

Fortul vechi Gundulic a fost modernizat in anul 1500, intr un fort mai mare, cu forma semicirculara si un bastion pentagonal in fata.

Din anul 1552, cetatea Sfantul Ioan, Fortul Docului si bastioanele alaturate au fost comasate intr o singura cladire, care s a numit”Cetatea Sf. Ioan de la docuri”, si care a fost finalizata in anul 1557. Astazi fortul Sf. Ioan adaposteste Muzeul Maritim si Acvariul din Dubrovnik, iar in vechime adapostea navele pe timp de furtuna.

Muzeul Maritim

Muzeul Maritim din Dubrovnik expune harti, instrumente de navigatie, atlase, documente, obiecte si picturi ce tin de activitatea de comert pe mare si spune povestea Republicii Maritime Dubrovnik, care a fost una din marile puteri maritime ale Europei si care a rivalizat in vremurile ei bune cu Venetia.

Acvariul

Acvariul este adapostit de parterul Cetatii Sfantul Ioan. 27 de bazine de diferite dimensiuni, expun fauna Marii Adriatice, intr un ambient unic, formand sala mare a Acvariului. Multe specii de pesti care populeaza apele croate ale Marii Adriatice pot fi gasite aici. Cum sa i pescuiesti te poate invata personalul de care deservesc Acvariul.

Turnul Minceta

Turnul Minceta, avand forma unui patrulater neregulat, este integrat in zidurile de aparare ale orasului Dubrovnik, avand la fiecare colt forturi puternice si ocupa peretele de nord al fortificatiilor, la partea dinspre oras, situandu se pe punctul cel mai inalt al fortificatiilor. Numele l a luat de la familia care detinea terenul pe care el este construit si care s a numit Mencetic. Fortul este masiv, de forma rotunda si este acoperit cu o mare cununa gotica, care insufla putere.

Fortul initial a avut forma patrulater si a fost construit in anul 1319, avandu l arhitect pe Nicifor Ranjina. Peste 100 de ani. o data cu caderea Constantinopolului in mana Imperiului Otoman, in anul 1453, s a luat hotararea de a consolida acest fort. Arhitectul Michelozzo di Bartolomeo din Florenta a fost solicitat sa faca proiectul pestru consolidarea fortului. Acesta a construit un turn rotund adaptat la noua tehnica de lupta cu lacase pentru arme, Constructia turnului a inceput in anul 1461. In anul 1464 Michelozzo va parasi Dubrovnikul, lucrarile la constructia turnului fiind continuate de Juraj Dalmatinac din Zadar. De pe turnul Minceta poti avea panorame magnifice ale piscurilor muntilor, albastrului marii, ale orasului cu acoperisuri ruginii, cupole de catedrale si biserici, turnuri.

Fortareata Revelin

Fortareata Revelin se afla in partea de est a orasului, in afara Portii Ploce. Constructia fortaretei a inceput in anul 1463, cand Imperiul Otoman a inceput sa fie un pericol iminent. cetatea este construita in afara zidurilor pentru a conferi protectie suplimentara orasului Dubrovnik dispre poarta estica.

In anul 1538 s a pus piatra de temelie a Revelinului, in forma de patrulater neregulat cu coltul de nord in unghi ascutit, a carui constructie a durat 11 ani.

Intrarea in cetate se face prin partea de miazazi, pe doua porti fortificate, peste o punte mare, deoarece santul de aparare al orasului inconjoara cetatea, mai putin partea ei sudica, cea dinspre mare, unde se termina un perete abrupt de stanca. Fortareata a fost atat de solid construita incat cutremurul din anul 1667 nu a afectat o, Dupa cutremur cetatea adapostit centrul administrativ, catedrala si averea municipalitatii care a putut fi salvata.

In partea superioara, Revelinul dispune de o terasa pavata cu piatra care gazduieste manifestarile prilejuite de Festivalul verii, ce au loc in fiecare an intre 10 iulie si 25 august in Dubrovnik. Astazi scena vietii de noapte se muta in Revelin unde se afla amenajat un club de noapte unde au loc concerte rock si tehno.

Portul vechi

Situat in partea rasariteana a orasului Dubrovnik, Vechiul Port, care se numeste Kolorina, este cuprins intre digurile Porporela, fata fortului Sfantul Ioan si digul Kase. In timpul vechii Republici Dubrovnik (1358-1808), au fost construite mai multe forturi care sa protejeze portul: cetatea Revelin, fortul Sfantul Luca si fortul Sfantul Ioan. Portul l a avut ca arhitect in dezvoltarea lui pe Paskoje Milicevic, arhitect maestru al Republicii Dubrovnik in anul 1466. El construia deja in anul 1470, un bastion la intrarea in port, alaturat bastionului Sf. Luca. Tot el a construit si digul Kase.

Astazi, aici este paradisul ambarcatiunilor usoare. O linie regulata de vapoar pleaca spre insula Lokrum si alte linii de vapoare spre Cavtat, Mlini si in excursii gen” croaziera „de vizitare a obiectivelor turistice. Mai tarziu, in secolul al XVI lea, Cetatea Sfantul Stefan se va unui cu bastioanele si invecinate si zidul de vest, care va da forma actuala a portului.

Vechiul Port adaposteste Arsenalul, care este o cladire cu trei bolti simetrice (trei arcade), locul unde se construiau navele in timpul Republicii Dubrovnik. In timpl constructiei unei nave, arcadele erau zidite, pentru a proteja lucrarile de ochii indiscreti ai spionilor. Cand se facea lansarea la apa, zidurile erau daramate. Astazi Arsenalul gazduieste un restaurant, decorat tematic, cu aparenta de santier naval, cu mese introduse in schelete de nave, cu funii si scripeti.

In secolul al XVI lea Dubrovnikul detinea 180 de nave de mari dimensiuni. In secolul al XVIII lea, cand s au descoperit noi rute maritime, flota Dubrovnikului totalia 673 de corabii dintre care 255 nave mari care navigau in ape straine si 230 care navigau pe oceane. In secolul al XIX lea in lungul portului si a digului Porporela sa construit o pasarela, loc indragit de cuplurile romantice.

De pe zidul de vest care inconjoara portul am avut privelisti superbe asupra portului, orasului, fortificatiilor si Adriaticii. Zidurile pot fi un loc de promenada, daca rezisti la 2 km de suisuri si coborasuri, si sa nu fie in amiaza zilei, cand este o caldura...

Cam asa se ajunge in excursie la Dubrovnik (8 iulie 2011), daca pleci din Ulcinj la ora 7 dimineata si mai vizitezi in drum orasul Kotor. Zidurile Dubrovnikului sunt cele mai frumoase constructii militare medievale din Europa. (constructia lor a inceput in secolul al XIII lea)

Dupa parerea mea Portul Vechi si fortificatiile sunt o parte din ceea ce face ca Dubrovnik ul sa fie „raiul pe Pamant”. Frumusetea orasului si a atractiilor sale te face sa vrei sa revii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ile57b in 05.09.13 21:53:10
Validat / Publicat: 06.09.13 15:55:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în CROAȚIA
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3467 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ile57b); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 DUBROVNIK-spre Poarta Pile
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8550 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[06.09.13 19:39:21]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

ile57bAUTOR REVIEW
[06.09.13 23:47:09]
»

@webmaster: Multumesc web pentru apreciere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dubrovnik:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.13521194458008 sec
    ecranul dvs: 1 x 1