ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Călăraşi
ÎNSCRIS: 12.09.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
APR-2016
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Dortmund. Muzeul fotbalului german

TIPĂREȘTE

Motto: Microbişti din toate țările uniți-vă.

Ştiu, gândind realist motto-ul de mai sus nu este un deziderat sau un ideal, ci o simplă glumă. Fanatismul declanşat de fotbal învrăjbeşte nu doar popoare (ca exemplu, germanii încă nu recunosc că Anglia a câştigat cinstit finala campionatului mondial jucată pe Wembley în 1966, deşi a trecut jumătate de secol), ci şi oraşe învecinate (vezi Arnhem versus Nijmegen, Timişoara versus Arad), şi chiar pe cei care locuiesc în aceeaşi urbe (United vs. City în Manchester, Real vs. Atletico în Madrid, U' vs. CFR în Cluj-Napoca, Dinamo vs Rapid vs Steaua în Bucureşti). Astăzi fotbalul a devenit o uriaşă afacere şi mass-media profită din plin sufocându-ne cu ştiri care de care mai proas (pe) te. Dacă opreşti un puşti pe stradă sunt 99% şanse să ştie cine-i fundaş dreapta la Barcelona şi să n-aibe habar cine a fost Cervantes sau Goya sau Gaudi. Îmi veți spune că este bine să trăieşti în prezent şi că istoria s-a studiat deja în şcoală. Eu m-am întors însă spre istorie, o altfel de istorie, cu ocazia vizitării Muzeului fotbalului german, muzeu deschis de curând în Dortmund.

Vizita a fost prilejuită de o scurtă escală între un tren şi un avion. Templul fotbalului teuton este situat chiar în fața gării, care, fără să fiu răutăcios, este inima oraşului. Trăgând după mine un geamantan pe role şi cărând pe umăr rucsacul de la laptop, am pătruns în muzeu cu speranța de a scăpa cât mai repede de povară. Achit biletul, un preț mic (comparativ cu prețul lojei principale de pe stadionul Wembley din Londra ) şi mă avânt pe o scară rulantă lungă spre sălile de expoziție. Pe măsură ce înaintez se aud urale care cresc în intensitate. Se aud mulțimi care scandează, cântă. Se aud mii de glasuri care ovaționează. Se aud aplauze şi fluierături. Un adevărat vulcan pare gata să erupă. Am impresia că mă apropii de tribunele efervescente ale unui stadion. Dar încet, încet atmosfera se calmează, aducându-ne aminte că ne aflăm totuşi într-un muzeu.

Debutul este făcut de standul dedicat acelei echipe de visători care a câştigat finala Campionatului mondial de fotbal din Elveția din 1954, echipa care a reînviat mândria de a fi german. Purtând tricouri albe şi şorturi negre, culori recunoscute pe vremuri de orice suporter, Fritz Walter şi coechipierii săi apar aliniați ca pentru începutul de meci. Mă opresc să fotografiez primii eroi ai Germaniei postbelice. Imediat sunt imitat de mai mulți vizitatori, majoritatea de vârsta mea, dar şi de unii foarte tineri, care probabil nici pe Klinsmann n-au apucat să-l vadă jucând. În mijlocul sălii, închisă într-o casetă de sticlă se află mingea cu care Germania învingea Ungaria lui Puskas într-o finală cu deznodământ neaşteptat. Pielea jupuită a balonului este acoperită de semnăturile fericiților campioni de odinioară. Într-un intrând, un vis în acei ani pentru germanul de rând, un bătrân televizor alb-negru, alături de un radio de aceeaşi vârstă. Imaginile prezentate la televizor reiau iar şi iar momentele cheie ale finalei.

Şi dupa începutul cu puternic spirit naționalist este reluată ab ovo istoria fotbalului în Germania. Sunt exponate din perioada interbelică, dar şi din cea a celui de-al treilea Reich, sunt tricouri vechi de zeci de ani, ghete, trofee. Pagini de ziare amintesc de campionatul şi succesele din Germania "democrată", cucerirea Cupei UEFA de către FC Magdeburg în 1974. Nu este uitat nici fotbalul feminin, dar peste acest stand am trecut fără nici o vibrație, nu din misoginism, ci pentru că pur şi simplu nu cunoşteam absolut nimic.

Cum scopul muzeului este de a prezenta rezultatele şi mai ales marile victorii ale echipei naționale, majoritatea vitrinelor sunt dedicate meciurilor memorabile şi jucătorilor emblematici. Nu putea lipsi Franz Beckenbauer, campion mondial atât ca jucator, în 1974, cât şi ca antrenor, în 1990, medalia de aur primită în Italia fiind aşezată în fața unui poster reprezentându-l pe "kaiser" încă tânăr. În altă parte tricoul şi gheata lui Gerd Műller, campion şi golgheter al naționalei la Weltmeisterschaft-ul desfăşurat în Republica Federală Germania, în 1974.

Şi cum am spus, germanii au o bună memorie, aşa că finala de la Londra din 1966, încheiată cam dubios, din punctul german de vedere, este disecată. Mai precis golul sau "golul" este reluat pe un monitor printr-o simplă apasare de buton. Faza este văzută din două unghiuri şi se derulează cu încetinitorul. La sfârşit poți vota dacă tu, spectatorul, consideri că a fost sau nu gol. Am revăzut de patru sau cinci ori, din două poziții diferite şi nu am putut decide. Mai poți blama arbitrul care a avut o fracțiune de secundă la dispoziție? Ca o simplă observație, la momentul vizitei mele scorul era 6368 - 4707 pentru "nu".

De-a lungul sălii uriaşe, la înălțime, sunt amplasate patru ecrane mari, pe care rulează faze marcante de la meciurile cu adevărat importante. Văd în alb-negru "miracolul de la Berna" de pe stadionul Wankdorf, jucat sub o ploaie deasă, văd golul lui Helmut Rahn şi bucuria de nedescris a germanilor. Nici finala împotriva Olandei, jucată pe Olympia din Munchen, nu este uitată, cu Vogts si Hoeness luptând contra lui Cruyff, cu golul lui Műller ridicând întreg stadionul în picioare. Maradona îşi strînge mâna cu Lothar Matthaus pe Stadio Olimpico din Roma, în 1990, înaintea unui lung duel germano-argentinian. Mai mult, sub un geam protector, se găseşte bucata de gazon luată de la Roma, de unde Andreas Brehme a executat penalty-ul victorios.

Bineînțeles, ultima mare victorie, din Brazilia 2014, este celebrată cum se cuvine. În următoarea sala un ecran panoramic extrem de lung şi un sistem audio cu o fidelitate excepțională ne introduc efectiv în atmosfera sud-americană. În mijlocul sălii este un alt ecran, sferic, şi mai mare. Nu doar vedem şi auzim, ci chiar suntem acolo, în mijlocul fanilor entuziaşti. Într-o vitrină circulară stă tricoul căpitanului Philipp Lahm alături de uriaşele mănuşi ale lui Manuel Neuer.

Cum părea că se terminase căutam ieşirea, dar o domnişoară amabilă m-a îndrumat spre sala de proiecție 3D. A fost singurul sector unde fotografiatul şi filmatul erau interzise. Într-o sală mică am luat loc mai mulți iubitori ai fotbalului, cincisprezece germani plus eu. După ce s-a stins lumina pe scenă s-a desfăşurat un drapel german care a început să fluture. Aveam impresia că-l pot atinge. Apoi a apărul Lahm, Schweinsteiger, Thomas Műller şi alții care ne-au povestit despre finală. O realizare tehnică superbă, hologramele fiind cu adevărat de calitate.

Şi totusi nu se încheiase. A urmat vizitarea tezaurului, cu patru cupe mondiale şi trei europene, închise sub carcase de sticla. Era şi Cupa Jules Rimet, o replica căci originalul a rămas la brazilieni în 1970. Pe un perete am văzut trofeulul de argint primit de câştigătoarea campionatului Germaniei, trofeu pe care sunt gravate numele campioanelor începând cu 1903. A fost prezentat prima dată în 1949, înlocuind Cupa Victoria care se pierduse în anii grei ai războiului. Citesc numele câtorva echipe şi-mi aduc aminte: 1979 Hamburger SV, 1980 Bayern Műnchen, 1995 Borussia Dortmund.

Ultima sală, pe care am văzut-o la foc rapid deoarece nu voiam să pierd avionul, era dedicată cluburilor germane, 1. FC Kőln, Werder Bremen, Schalke 04 sau FC Kaiserslautern nefiind omise. Cobor la parter şi dau de autocarul naționalei. Mercedes evident. Stau doar cât să-l fotografiez şi fug spre ieşire.

Pentru mine muzeul a reprezentat o aducere aminte a vremurilor când eram tânar şi fotbalul chiar mă interesa, când ştiam echipe şi jucători, când urmăream meciuri şi competiții. Astăzi, pot urmări dintr-un fotoliu comod meciuri din cinci, şase campionate pe un ecran mare şi color, pot citi comentarii, cronici, pot asculta opinii mai mult sau mai puțin autorizate, pot afla aproape orice doar deschizând o pagina pe internet, şi totuşi mi-am pierdut interesul pentru sportul rege. Să fie de vină exagerata mediatizare a fotbalului, să fie faptul că am descoperit noi hobby-uri sau doar că am îmbătrânit.

De la Dortmund închei transmisia şi vă doresc...

să aveți un drum frumos în față.


[fb]
---
Trimis de Radu Tudoran in 08.06.16 13:49:36
Validat / Publicat: 08.06.16 15:21:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GERMANIA.

VIZUALIZĂRI: 3950 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radu Tudoran); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Mingea cu care s-a jucat finala de la Berna, semnata de jucatori
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

giuliani
[08.06.16 15:35:37]
»

Asteptam sa vad si ceva despre Borussia. Eu am fost aproape o jumatate de zi hoinar prin Dortmund, in vara lui 2013. Insa muzeul Borussiei era deschis doar de pe la 11, asa ca nu am apucat sa il vad, dar am vazut de afara stadionul. In 2014 am fost iarasi la Dortmund, tot pentru cateva ore...

Abia acum am aflat ca la Dortmund exista si un DFB Museum, insa sunt aproape sigur ca in 2014 nu exista asa ceva, altfel l-as fi vazut. Si pe google maps apare in constructie...

Data viitoare cand merg in Dortmund as vrea sa il vizitez, acum ca stiu de existenta lui.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[08.06.16 16:00:29]
»

Nu sunt microbista insa am citit cu placere articolul si m-am gandit si la o alta varianta a motto-ului si anume "Microbisti din toate tarile uimiti-ne!" :-)

Felicitari, votat cu placere.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[08.06.16 16:12:13]
»

@giuliani: Pe net aparea gata din iarna, dar abia de vreo luna s-a deschis. De cate ori ajungeam la Dortmund treceam strada, din gara, sa vad daca este gata. Pentru un fan al fotbalului este cu adevarat interesant. Iar eu stiam multe din competitiile trecute, fotbalisti, antrenori. Si eram si fara Sefa, asa ca am stat cat am vrut

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[08.06.16 16:16:24]
»

@mishu: Cam periculos motto-ul tau. De multe ori au uimit lumea fanii, dar din pacate au uimit si mai des fanticii, iar fanii s-au imputinat. Pacat de industrializarea fotbalului. Imi placea mai mult perioada romantica Dar banii au prioritate.

elviramvio
[08.06.16 18:09:20]
»

@Radu Tudoran -

Sincer, nu credeam sa citesc un articol despre fotbal, i-l urasc de cand stadioanele sunt in mijlocul oraselor, in asa fel ca nu poti merge nici la propria locuinta din cauza barajelor sau nu poti sta linistit in spitalul apropiat stadionului. Sa-l si votez de bine... asta inseamna ca ori eu sunt prea batrana, ori autorul merita.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[08.06.16 19:20:14]
»

@elviramvio: Este practic un muzeu de istorie, un loc de vin cei care apreciaza acest sport, nu idioti care sparg seminte si injura echipa adversa in lipsa de ocupatie.

Din nefericire fotbalul a reusit sa ma enerveze acum doua zile si pe mine. In Lyon faceau amenajari la niste tribune intr-o piata, ca sa vada lumea meciurile in cadru organizat, si nu m-au lasat sa merg douazeci de metri pana la o statuie, sa o fotografiez. Dar nu pot sa spun despre francezi nimic Isi faceau datoria

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
abancor CONS. ONORIFIC AFA / GERMANIA
[09.06.16 00:22:43]
»

Mulțumim, Sebastian Domozină! Dăm legătura la Moreni, lui Gheorghe Minoiu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radu TudoranAUTOR REVIEW
[09.06.16 08:49:19]
»

@abancor: De ce la Moreni si nu la Mainz, ca-mi vine mai usor

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Michaell
[09.06.16 09:10:25]
»

@Radu Tudoran - Un vot si un ,,Bravo,, pentru un articol excelent.

Nu ma prea interesaza fotbalul dar am totusi atitea cunostiinte in domeniu ca sa-mi dau seama ca informatiile sunt corecte.

Imi place ca-i amintit de finala de la Berna. A fost un eveniment foarte important pentru aceasta tara. Le-a ridicat moralul dupa infringerea suferita in razboi si este comparabil doar cu un eveniment, pentru mine asemanator, si anume ,,Die Heimkehr der Zehntausend,, Este vorba de eliberarea si aducerea acasa a ultimilor prizonier germani in Rusia de cancelarul de atunci K. Adenauer. Scenele se aseamana si sunt pline de emotie.

Radu TudoranAUTOR REVIEW
[09.06.16 10:12:45]
»

Adenauer a fost un adevarat lider. Si astazi, la casa lui memoriala de langa Konigswinter, vine multa lume. Deci germanii nu l-au uitat.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, giuliani, Michaell, mishu, Radu Tudoran
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dortmund:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091447114944458 sec
    ecranul dvs: 1 x 1