EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Când ne-am hotărât să mergem în Creta, în an pandemic, știind că vom ajunge în partea de vest a insulei, zona Chania, ne-am propus să nu ratăm una din plajele ei renumite, Falasarna. Ocazia a venit în cea de-a patra zi în care am avut închiriată mașina, așa că după micul dejun am pornit la drum.
Scurtă istorie:
Dacă consultăm Wikipedia, vom afla că Falasarna, Φαλάσαρνα- în greaca veche, a fost un oraș portuar, situat în capătul vestic al Cretei, cu o mare înflorire în perioada elenistică. Săpăturile arheologice începute în 1986, dezvăluie amploarea și valoarea istorică a locului. Rămășițe sunt vizibile astăzi, turnuri și bastioane, ziduri ce au înconjurat orașul, un templu dedicat zeiței Dictynna, acropole, tronul lui Poseidon, fântâni, cisterne, turnuri de veghe sau chiar morminte.
Portul-comerțul, a fost sursa principală de venit a orașului, principala bogăție, Falasarna devenind o importantă putere maritimă. Avea propriile legi, își bătea propriile monede. Monedele aveau un chip de femeie pe o parte, iar pe spate inițialele ΦΑ, între punctele unui trident.
Aici au fost mai mulți oameni importanți, consilieri militari, chiar și mercenari pentru războiul condus de regele macedonean Perseus împotriva romanilor.
După faimă și prosperitate, după războaie, a urmat însă decăderea și uitarea.
În secolul XIX, exploratori britanici ai Marinei Regale descoperă situl antic, la cca 100 de metri de mare și deduc, că malul, coasta antică s-a înălțat cu cca 24 de picioare, probabil urmare a unui cutremur și a unui tsunami imens din anul 365 d. Hr.
Astăzi însă, valea este extrem de roditoare, cu plantații de măslini și foarte multe sere de tomate, pe care le-am admirat de pe drum, scăldate în lumina plăcută a soarelui de după-amiază târzie.
Deasemenea, aici întâlnim plaje lungi, late, cu nisip fin, alb, apusuri de poveste și ape cristaline. Este un loc musai de văzut, noi ne-am dorit foarte mult, pentru că la precedenta vizită în Creta, nu a fost posibil, datorită distanței uriașe față de cazarea de atunci. Distanța de Chania, nu e mare, sunt doar 59 de km, iar de la Kissamos 17 km spre vest. Ruinele orașului antic se află la capătul nordic al plajelor pe un deal. Se poate ajunge pe drum, dar se mai merge și pe jos cca 15-20 minute, iar dacă n-o faceți înainte de plajă, probabil că nici nu veți mai ajunge... :)) pentru că așa am pățit și noi, a fost mult prea frumos la plajă, apoi prea leneși să ne mai ducem... :p
Golful Falasarna, adăpostește o plajă lungă și foarte lată, Pachia Ammos, de fapt sunt cinci plaje consecutive, Big Beach, Small beach, Baby beach, Perigiali beach și chiar Tiny beach cu nisip roz, ceva mai la sud. Depinde de voi, la care dintre ele vă hotărâți să stați. Oricum, oriunde veți alege, este bine pentru că plaja Falasarna a fost premiată ca fiind cea mai bună plajă din Creta și votată printre cele mai bune 10 plaje din Europa. Bineînțeles are și steag albastru!
Se spune că la nord, în apropiere de situl arheologic, este un mic golf, stâncos, cu o plajă mai mult pietroasă, dar zona este perfectă pentru snorkeling.
Nisipul albicios, întins, ne duce cu gândul la o plajă tropicală cu ape turcoaz, nesfârșite, minunate, cristaline.
Vizita noastră:
Cum în ziua precedentă fusesem la Elafonisi, unde nu am putut sta din cauza căldurii și a lipsei de umbrele, ne-am spus să nu repetăm greșeala, de a ajunge târziu, așa că la 9 și un pic, ne minunam deja le vederea frumoasei Falasarna. Parcarea era aproape goală, cam patru mașini doar înaintea noastră și chiar ne-am gândit... oare doar atât? Pandemia?
Ei, nu, nu vă speriați... turiștii abia după cca o jumătate de oră au început să apară.
Chiar acolo, lângă parcare, în dreptul plajei mari, este o tavernă, Playa Paraiso, cu cabine de schimb, toalete și dușuri. Până la șezlonguri se traversează pe o potecă de scândurele vopsite în bleu, o porțiune foarte lată, apoi intri în secțiunea de plajă propriu-zisă, ferite printr-o plasă de vântul care poate fi câteodată destul de nemilos, dar binecuvântat de noi, în zilele toride.
Ne-am ales un loc, în rândul trei, mai ferit de vânt, șezlongurile sunt bine distanțate, după cum veți vedea și în poze și oricât de aglomerată ar fi plaja, nu se vede, pentru că este imensă... apoi mai sunt suficiente locuri și pentru cei cu prosoape.
10 euro costă setul de două șezlonguri și umbrelă, baldachinele din primul rând 12 euro.
Marea este atât de albastră, de fapt un albastru-turcoaz, cristalin, cum nu am văzut în multe locuri și credeți-mă că am văzut destule nuanțe...
Fundul mării este cu nisip, la mal intrare lină, cel puțin în zona în care am stat noi, dar destul de adâncă la cca 3-4 metri de la mal. Apa este mai rece decât oriunde am fost pe insulă, probabil datorită vântului.
Vântul, da, poate crea probleme, bate aproape tot timpul. Nouă nu ne-a displăcut, ba chiar cred, că ne-a ușurat suportarea arșiței. Și combinat cu răcoarea apei a fost o senzație plăcută, moleșitoare, fapt care ne-a determinat să lenevim toată ziua acolo, fără a mai umbla pe coclauri.
Există mai mulți băieți pe plajă care pot lua comanda pentru a servi ceva de la tavernă, de la bar, bere, sucuri, înghețată, cafele sau chiar mâncare. Produsele sunt aduse mai apoi cu atv-urile.
Chelnerii poartă măști sau viziere din acelea mai mici, inverse, prinse de bărbie și poartă mănuși.
După orele prânzului, când foamea ne-a dat târcoale, ne-am dus la taverna de care v-am spus mai devreme, Playa Paraiso.
Big Beach, Falassarna, 734 00, Greece
Aici puteți comanda prânzuri mai consistente, fripturi sau sandvișuri, pizza, paste, ori puteți opta ca și noi doar pentru o salată, exotică eu, grecească soțul. Exotică de ce? pentru că avea printre altele, căpșuni, rodii, mix de salate, brânză haloumi și crănțănele de pâine neagră. Delicioasă, recomand! Desertul a fost o înghețată cu arome diferite, fructe de pădure și vanilie.
Prețuri, până în 10 euro la salate, ceva mai mult la celelalte meniuri, înghețata 3 euro, bere 2,50, cafea 2 euro.
Sigur că pe toată întinderea plajei veți găsi mai multe taverne, în dreptul fiecărei zone de plajă, cu toate facilitățile necesare.
Fiind o zonă în care vântul este la el acasă, cei ce iubesc sporturile nautice pot fi tare fericiți pentru că este locul ideal pentru practicarea lor.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Nici nu știu când a trecut ziua, dar am petrecut-o atât de frumos, într-o relaxare totală, uitând de problemele cotidiene, uitând de chinul și maladia ce frământă o lume întreagă.
Concluzie:
Dacă recomand, păi cum să nu? din moment ce ajungeți în Creta, în zona de vest, este obligatoriu să vizitați Falasarna! Nouă ne-a plăcut foarte mult și sunt sigură că veți fi și voi încântați! De nu mă credeți, priviți pozele!
 
Webmaster, o rugăminte: youtu.be/I7-vmsdqzXc Mulțumesc frumos!
Trimis de maryka in 03.09.20 20:54:29
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
14 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@maryka: Cu mare plăcere am revăzut această plajă superbă unde în octombrie anul trecut noi am prins din păcate valuri prea mari
@Carmen Ion:
Mă bucur că v-am readus aminte de această plajă, se pare că noi am fost niște norocoși, atât în ceea ce privește vântul, care nu ne-a supărat deloc, cât și despre valuri...
De aceea am și spus că am petrecut o zi superbă, astfel că am renunțat și la situl antic.
Vacanță frumoasă în insula soarelui!
”iar dacă n-o faceți înainte de plajă, probabil că nici nu veți mai ajunge... pentru că așa am pățit și noi, a fost mult prea frumos la plajă, apoi prea leneși să ne mai ducem...
Cu siguranţă, ai dreptate: noi am vizitat micul şi cam sălbaticul sit antic înainte de a merge la plajă, altfel nu am mai fi ajuns acolo. Pentru pasionaţi merită, pentru cei ce nu se dau în vânt după pietroaie, nu prea, mai bine o bălăceală prelungită. Acolo ne-o luase maşina la vale imediat ce fusese parcată din pricina frânei de mână care nu prea "ţinea", noroc că soţul a observat la timp şi mi-a zis să aduc pietre pentru a o fixa.
Însă, plaja este demenţială, poate una dintre cele mai frumoase ale Greciei. Numai că e bine s-o prinzi atunci când nu bate vântul, fiindcă acesta este tare păcătos. Din nefericire, noi am prins o zi cu vânt şi valuri la Falassarna unde nu am putut rămâne decât vreo două ore, dar suficient să-mi dau seama că e o bijuterie.
Te pup, o zi minunată să ai!
@maryka: Superbă plaja! Minunate fotografii, care mă fac să imi fie dor de Creta.
@maryka: Cu scuze de întârziere, Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
@maryka: Te credeam, dat totuși m-am delectat cu fotografiile minunate.
Felicitări pentru alegerea plajei, articol și fotografiile superbe!
Ce mult spațiu... nu prea sunt învățată cu plaje largi și neaglomerate.
Culoarea apei este ceea ce ne atrage în Grecia, pe noi ne-a cucerit Marea Ionica cu nuanțele ei ireale.
Foarte frumos!
Sănătate! Numai bine!
@maryka: Falassarna este favorita mea, apoi urmează Matala. Am fost de doua ori acolo, la interval de doua zile, n-am prins vânt, a fost perfect.
Tot pe Paraiso am poposit, am mâncat o pizza uriașă la tavernă, de fapt am împărțit-o cu soțul meu, văzusem la alți turiști cât de mare e.
Ospătarii veneau cu atv-ul sa ne aducă la plaja ce comandam, șezlongurile erau aproape lipite, văd ca acum sunt distanțate ceea ce mă bucură.
Am fost și in nordul plajei dar nu le-a plăcut prietenilor noștri și tot pe Paraiso am eșuat
Acolo, ultima porțiune de plajă, la ultima tavernă așezată la umbră, plaja este extrem de îngustă, acoperită cu nisip, intrarea in mare e lină dar îngustă, printre stânci uriașe, semăna cu o poteca prin apă, accesul către plaja “mamă” nu se putea face decât prin apa sau escaladand pietroaiele rotunde, șlefuite perfect de natură.
Și, nu am sa uit niciodată cât de bine mi-a făcut apa marii in ziua in care aveam fibrilatii, mă răcorea și mă liniștea, poate și acesta este unul dintre motivele pentru care ador această plajă.
Mulțumesc pentru aduceri aminte, felicitări pentru vacanță și articole!
@irinad:
După cum spui, nu îmi pare rău că am renunțat la situl antic, sigur, mi-ar fi plăcut să-l vizitez, dar fiind totuși atât de norocoși cu marea, vântul, am zis că-i musai să profităm... M-am simțit tare bine acolo, poate era bine să văd și apusul, de... nu le poți avea chiar pe toate, nu? Sau cine știe, poate o dată viitoare?
Uite eu am fost mai ghinionistă la Elafonisi, la ora 10 era atât de cald și nu bătea vântul absolut deloc, abia așteptam să ajungem la mașină, să dăm drumul la AC.
Cu adevărat nici nu am „savurat” frumusețea plajei, mai mult am redescoperit-o acasă prin pozele făcute!
Te pup, weekend fain!
@Mika:
Mulțumesc frumos, iar Creta, este frumoasă și în septembrie...
@Dana2008:
Mulțumesc pentru vorbele frumoase!
Cu adevărat Falasarna este una din cele mai bune plaje din Creta, condiția e să prinzi și vreme bună, de care noi am avut parte din plin. Nu știu cum a fost în alți ani, mă gândesc că era sigur mai aglomerată, dar acum era loc suficient.
Dacă ajungi în Creta, n-o rata!
@krisstinna:
Știam eu ceva că ți-a plăcut mult la Falasarna! Adevărul e că dacă ai și noroc de vreme potrivită, este locul ideal de relaxare, de bălăceală. Nici nu ne-am gândit să mergem în altă parte, decât la plaja aceasta mare. De obicei, eu pe unde merg, cutreier toată lungimea plajei, fac poze, mă cocoț pe stânci, cum am făcut la cele patru plaje de lângă cazarea noastră... aici însă pur și simplu am lenevit.
Cât despre pizza, am văzut cât de mare e! Mânca vecinul de la masa noastră, n-a dat-o gata! Tocmai de aceea noi am luat ceva ușor, iar salata mea a fost grozavă!
Mă bucur că ți-am trezit amintiri plăcute, te pup!
@maryka: Acum as pleca acolo, si cred ca nu mi-ar pasa nici de vant (adica da, mai ales daca vrei sa te bucuri de vacanta cu adevarat), si asa cum ai pus si in poze, totul mi se pare ca este sub control.
Minunat, felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Mulțumesc frumos pentru aprecieri!
Da, este o frumusețe de plajă și noi am prins-o și în „toane” bune” .
Dacă ajungeți în Creta, este musai de văzut măcar, plus că în „vecini” este superba lagună Balos, iar ceva mai la sud Elafonisi.
O seară liniștită, multă sănătate!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2023 Vacanța noastră frumoasă și cu provocări: Kalathas, Chania, Creta — scris în 12.08.23 de ancamihaela8 din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Chania – Creta, o destinație încântătoare — scris în 02.07.23 de calincheita din REGHIN [MS] - RECOMANDĂ
- Aug.2022 O zi la pas prin Old Town din Chania — scris în 07.09.24 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Muzeul Maritim din Creta. Moștenirea unor tradiții marinărești de 6000 de ani — scris în 05.07.24 de ovidiuyepi din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Creta - prima intalnire — scris în 22.07.22 de miha48 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 Plimbare de o zi prin Creta de Vest — scris în 21.05.22 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Creta, vacanta din tinutul lui Zeus — scris în 23.06.21 de MORARUL din GALATI - RECOMANDĂ