GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Frumusețea rece din adâncuri, Lipa Cave
Am tot citit și căutat muzee ale naturii înainte de vacanță, sunt doar câteva în Muntenegru. Aveam în plan să vizitez Cetinje și Lovcen dar am recurs la un artificiu profitând de căldura zdrobitoare de afară. Astfel am reușit să ajung la Lipa :)), peștera aflată la 5 km distanță de Cetinje
Drumul este foarte frumos, șoseaua este îngustă dar asfaltată, peisajul muntos asigura odihna ochilor dar și grade mai puține în atmosferă. Mă rugam să nu avem de urcat/coborât pe jos, nu aveam multe detalii despre Lipa, toate info le-am cules de pe saitul de turism MNE. Domnul mi-a ascultat ruga, am avut noroc;)
Deschisă în 2015, peștera Lipa este o adevărată încântare, se poate vizita și de puturoși, de oameni la a treia tinerețe dar și de către familiile cu pitici. Aici am o nemulțumire, vă voi detalia la momentul potrivit.
Am ajuns la o parcare uriașă, pe o platformă deosebit de frumoasă. O terasă mobilată cu gust, un bar și-un magazin de suveniruri, asta-am văzut până m-am dumirit ce-i pe-acolo. Adică până am început să bântui.
Un tânăr s-a ridicat de la o masă, a venit la noi, ne-a condus la casa de bilete. Oau, parcă nu era localnic, vorbea demențial limba engleză. Până i-am prins ritmul nu a durat mult, eram numai ochi și urechi :)) Încerca săracul să mă convingă să cumpăr bilete, nu știa că indiferent de costuri exact asta aș fi făcut.
Vă las adresa lor, vă puteți traduce și singuri datele tehnice lipa-cave.me, eu doar vă povestesc impresiile mele.
Trenulețul Thomas (așa l-am botezat eu) cară turiștii din parcare până în buza peșterii, acesta are o capacitate de 60 locuri (atât mi-a ieșit la numărătoare), plecările sunt următoarele: 10,11:30,13,14:30,16. Asta pe timp de vară, dar saitul lor e mereu actualizat așa că nu e o problemă în a afla ușor programul de vizitare.
Un tur prin inima muntelui durează o oră, cu tot cu trenuleț, costul unui bilet este de 10,90 euro/adult, copiii până în 5 ani/1 eur, cei cu vârsta între 5-15 ani plătesc 6,90 euro și un bilet de familie (cu mai mulți copii) costa 29,90 euro.
Cafeneaua e aprovizionată cu de toate, prețurile sunt prietenoase, au sandvișuri în caz de „urgență”. Toaletele sunt foarte moderne și curate, parcarea e gratuită, adică intră în costul biletului. Vederea de pe tesară e uimitoare, într-o tăcere deplină poți zâmbi melancolic muntelui :))
În micuța încăpere a casieriei sunt căști de protectie și niște „pardesie”, sunt informată că în peșteră sunt 8 grade, afară erau 35. Ne-a oferit tânărul câte un pardesiu (erau ca niște prelate, nu știu cum să explic), nu a fost nevoie, aveam geaca în mașină iar șoșonii de la pajă i-am folosit pe post de adidași. Arătam ca o paparudă =)), dar nu mai conta, eram bucuroasă.
Căștile sunt utilizate în tururile extreme, se organizează și așa ceva.
Am fost rugată să răspund întrebărilor dintr-un formular, ei vor să promoveze peștera, tipul era curios de unde aflasem de ea. A fost plăcut surprins să afle că suntem români și a fost încântat să afle că le voi face reclamă în România;)
M-a mai întrebat cam ce am vizitat și unde suntem cazați, în ce direcție vom merge după Lipa. Când am început să-i înșir locurile a rămas cam interzis, a fost surprins. Am primit în dar o hartă cu principalele obiective turistice din MNE, foarte utilă pentru mine.
Până a venit Thomas am băut un Campari Orange cu 3 euro, wi-fi mergea cam ca melcul, l-am testat doar de formă, nu aveam nevoie de el. Deja parcarea se aglomerase, era o zi de duminică, localnicii își aduceau kinderii la plimbare. Mai era o familie străină de Mne, ăia vorbeau spaniolă.
Vine Thomas. Deja C. începe să studieze locurile, direcția razelor soarelui, numărul de locuri de pe băncuță dar și turiștii gălăgioși =)) La un moment dat se urcă unii în trenuleț. Nu a durat mult și i-am urmat și noi, l-am lăsat pe el la umbră, l-am lăsat să stea cât mai relaxat, avea teamă că îl vor înghesui turiștii și a ales ceva mai izolat.
Drumul până la peșteră a fost drăguț, nimic periculos, am admirat stâncile, pomii și floricelele de pe marginea șoselei micuțe. Pe drum am trecut pe lângă un mic restaurant și pe lângă o casă în construcție.
Ghidul nostru era chiar tânărul casier, ne-a strâns pe toți la intrare, ne-a așteptat să ne înfofolim, ne-a dat câteva instrucțiuni si am început explorarea.
Venea un frig îngrozitor din gura muntelui, cei mici au început să plângă, deja preconizam numai urletele unor micuți de 2 și 3 ani, ceea ce s-a și întâmplat:((
Am coborât o pantă destul de abruptă și alunecoasă, lumina din interior era plăcută, am urmat indicațiile ghidului, atât cât am putut, din cauza țipetelor copiilor nu înțelegeam mare lucru.
Peștera are multe încăperi și formațiuni spectaculoase, grupurile uimitoare de stalactite și stalagmite sunt absolut magice, luminile crează imagini de senzație (sigur au avut un decorator priceput), datorită culoarelor înguste dintre săli, galerii și a multelor guri de aerisire, curenții de aer sunt puternici și reci, n-am întâlnit niciodată așa ceva. Am trecut pe lângă o chestie modernă ce semăna a bar, îmi propusesem să întreb ghidul dar n-am mai apucat în hărmălaia aia.
Ghidul prezenta fiecare detaliu dintr-o sală, era liniște, vorbea în limba localnicilor. Cu toții râdeau și admirau. Bănuiesc eu că se spuneau și glumițe, normal că nu înțelegeam nimic. Ei, începea omul să spună în engleză istoricul locului, începeau și bebelușii să țipe iar părinții țipau la ei de zor. Nu-mi venea să cred! Pe la a doua galerie m-am enervat și-am țipat la toți turiștii, îmi venea să-i bat cu copii cu tot:((Iar povestea ăla în sârbă, iar liniște. Iar engleză, iar haos, degeaba încerca ghidul să facă liniște, nimeni nu-l asculta.
În fine, mă străduiam să înțeleg ce nimeream, l-am mai întrebat câte ceva despre cele trei „șiraguri” de travertin, pozam fără bliț tot ce puteam, că doar era gratuit, am încercat să-l filmez pe ghid și m-a văzut, filmatul e interzis. Nu de alta dar doream să-l ascult în liniște, afară, poate reușeam să înțeleg și eu o legendă, o glumiță, ceva.
De vreo două ori, la două galerii, nu a mai putut țipa în limba engleză, a renunțat, gălăgia era prea mare, a povestit doar în sârbă apoi a plecat la următoarea galerie:((Plus că erau unele care trăgeau de zor de niște stalagmite și le tot urmărea pe-alea, tinerele nu înțelegeau de ce nu trebuie să atingă formațiunile.
La final, ghidul și-a cerut scuze pentru gălăgia copiilor, de parcă era el de vină sau bieții micuți.
Peștera este una dintre cele mai frumoase văzute de mine, a fost o surpriză deosebit plăcută. Se vede că s-a muncit mult la amenajarea ei, formațiunile au culori și forme ciudate, n-am mai văzut asemenea stalactite negricioase.
Și coloanele sunt parcă vrăjite, unele sunt uriașe, iar stalagmitele grăsane parcă sunt niște moșnegi înfumurați.
În interior era și o fântână, tânărul ne-a asigurat că apa e pură, numai bună de băut.
Vă las în compania pozelor, sper să vă placă, am respectat regula și nu am folosit blițul.
Povești despre femei pitite sau despre haiduci zgubilitici nu am cum să vă spun:(, grație părinților care-și aduc bebelușii să țipe prin peșteră. Părerea mea e că piticii sub 5 ani nu au ce căuta acolo, oricum nu vor înțelege nimic în afară de frig, întuneric și umezeală, e normal să se sperie și să țipe.
Una peste alta a fost o experiență frumoasă, soțul meu a fost foarte încântat de cele 8 grade, s-a răcorit bine. Dacă eu am avut ghinion de turiști nesi, asta nu înseamnă că e mereu la fel. Poate aflați voi niște povești interesante când veți vizita Lipa, eu aștept să mi le povestiți aici.
Trimis de krisstinna in 31.08.19 07:46:08
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (krisstinna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@krisstinna:
Îmi pare rău că ai avut parte de un grup de gălăgioși, de nesimțiți care nu-și respectau decât conaționalii!
În Mallorca am vizitat și noi o peșteră, eram de mai multe nații, dar nimeni nu deranja pe nimeni în timp ce vorbea ghidul, care ne explica „ce” și „cum”.
Nici eu nu cred că piticii sub 5 ani nu au ce căuta în peșteri, daaaar, gândește-te că - poate - părinții nu au cu cine să-i lase!
Este foarte frumoasă peștera Lipa, iar pozele tale, chiar fără blitz, arată acest lucru! Felicitări!
@doinafil: Eu iubesc copiii foarte mult, consider ca niciodată ei nu sunt vinovați de prostioare, sunt niște îngerași.
Când aveam copilul mic, pitic, mergeam in locuri adecvate vârstei lui tocmai pentru a îl distra, pentru a se simți bine. Nici eu nu aveam cu cine sa îl las, îl luam cu noi peste tot. Dar a fost întotdeauna prioritar, organizam totul in funcție de cel mic, el era și este soarele vieții mele, confortul lui însemna relaxarea mea.
Poate sunt eu de modă veche...
Te pup și îți mulțumesc, ești draguță întotdeauna
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 Cetinje, 450 de ani capitala Muntenegrului — scris în 25.09.16 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2015 Cetinje si Mausoleul Lovcen — scris în 21.10.15 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Cetinje - centrul cultural al Muntenegrului — scris în 16.01.15 de Marian Preda din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Cetinje - vechea capitala regala — scris în 17.09.12 de gvaly din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2011 Traseu de o zi în Muntenegru – Cetinje şi Mausoleul Lovcen — scris în 06.11.14 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ