GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Aristocraţia la ea acasă : oraşul Ceske Budejovice şi Castelul Hluboka
Următoarea vizită în periplul nostru prin sud-vestul Cehiei a fost oraşul unversitar Ceske Budejovice, cel mai mare din Boemia de sud. Ca şi oraşul Cesky Krumlov descris în reviewul anterior Budejovice este situat pe malurile Vltavei şi este foarte aglomerat din punct de vedere turistic. Orașul este renumit prin producţia de bere (încă din secolul XIII), dar mai ales pentru marca "Budweiser".
Principalele obiective turistice se află în perimetrul oraşului vechi, care păstrează o arhitectură interesantă cu numeroase stiluri gotice, baroce sau renascentiste. Oraşul are o piaţă mare ce poartă numele împăratului Ottokar al II - lea, fondatorul oraşului, are o formă de pătrat şi pe laturile sale sunt numeroase clădiri vechi care de care mai frumoase.
Astfel, pe latura de nord-vest se află clădirea veche a primăriei ornată cu picturi murale pe fond albastru şi statuete din bronz, iar pe latura de sud-est se află o biserică veche cu un turn înalt Cerna Vez ( Turnul Negru ). Pe celelalte laturi sunt clădiri la fel de frumoase care adăpostesc bănci, hoteluri, restaurante, terase şi baruri. În mijlocul pieţei se află un grup statuar baroc, Fântâna lui Samson ( Samsonova Kasna) care îl înfăţişează pe Samson luptându-se cu leul.
Am vizitat acest oraş ”pe repede înainte”, nu mai amintesc de celelta puncte ale oraşului pe unde ne-am plimbat, pentru că nu departe de Budejovice am dat de un castel de ”wow” şi vreau să povestesc mai multe despre el.
Castelul se numeşte Hluboka, după numele orăşelului în apropierea căruia se află şi este unul din cele mai frumoase din Cehia. Este situat aproape de fluviul Vltava, la aproximativ 11 km de Budejovice şi 30 de km de Cesky Krumlov. Este un monument cultural național al Republicii Cehe şi este foarte bine întreţinut.
În secolul XIII Ottokar al II - lea a construit aici un castel de pază în stil gotic, care a suferit de-a lungul timpului numeroase modificări. Cele mai multe au fost făcute în perioada când castelul a fost administrat de dinastia Schwarzenberg, aceeaşi care s-a implicat şi în dezvoltarea şi administrarea oraşului medieval Cesky Krumlov.
Aspectul actual al castelului se datorează ultimului urmaş al casei Schwarzenberg, care în secolul al 19-lea a dispus reconstruirea castelului în stilul romantic neo -gotic, o arhitectură asemănătoare cu cea a mai celebrului castel Windsor din Anglia, unul din cele trei reşedinţe oficiale ale reginei Elisabeta. Ceea ce mi s-a părut interesant este că statul cehoslovac a confiscat în 1947 toate proprietăţile dinastiei Schwarzenberg, iar acestea au rămas definitiv în patrimoniul naţional.
Castelul, ca şi micul orăşel Hluboka, se află pe un deal în stânga fluviului Vltava. Pentru că intrarea în oraş cu maşina era interzisă, am lăsat maşina în parcarea de la poalele dealului (trei euro/zi) şi pe o potecă prin pădure am ajuns pe un platou unde ni s-a reliefat un castel monumental de o rară frumuseţe. Cum nu ştiam pe unde este intrarea, am hotărât să facem un tur exterior al castelului înconjurat de mici parcuri şi alei cu flori. Am intrat pe o alee prin dreapta castelului, am admirat construcţia, am pozat-o din toate unghiurile, apoi prin stânga am ajuns lângă un mic cimitir.
Pe o scară interioară am urcat la cota 1 a castelului şi aici am dat de un grup de turişti şi un mic restaurant. Ne-am continuat traseul pe lângă restaurant şi am dat de o superbă grădină , cu alei străjuite de flori şi bănci pentru odihnă. Intrarea în castel se face din această grădină printre două turnuleţe şi un mic pod din piatră. După aceste turnuleţe se intră în trei încăperi mari cu pereţii ornaţi cu tot felul de stocaturi şi trofee de cerb.
În cea de a treia încăpere se află şi casa de bilete. Turul principal al castelului costă cam 10 euro cu reducere pentru elevi studenţi şi seniori. Aici vreau să fac o remarcă: dacă la noi, în Ungaria sau în Slovacia am vizitat obiective turistice cu reducere pentru pensionari, în Cehia această reducere este valabilă pentru seniori (peste de 65 ani).
În interiorul castelului se află o colecţie de tapiserii flamande, echipamente militare vechi, armuri, măşti de cal şi panoplii cu săbii, lănci şi spade din secolele XV-XVII. Uşile încăperilor sunt frumos prelucrate şi unele din ele poartă blazonul familiilor princiare care au locuit aici.
Complexul din cadrul castelului Hluboka mai cuprinde o grădină de iarnă (seră de flori) aflată lângă restaurant, un lac-păstrăvărie şi o grădină aranjată în stil englezesc. Totul este frumos aici, însă exteriorul îţi taie respiraţia (a se vedea pozele).
Vă invit, ca în trecere prin Boemia, să vizitaţi oraşul Budejovice şi acest castel de o rară frumuseţe!
Vacanţe cât mai plăcute!
Trimis de traian.leuca † in 13.09.16 11:11:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CEHIA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@traian. leuca: Vin cu un SB acordat cu cea mai mare placere pentru o frumoasa clipa de relaxare oferita. M-am plimbat si eu cu aceasta ocazie pe acolo si mi-am clatit ochii cu frumusetile prezentate.
Foarte interesante trofeele de cerb si modul de etalare a acestora, initial nu intelegeam despre ce este vorba.
Felicitari, votat cu mare placere.
@mishu: Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!
Trofee de cerb etalate astfel am întâlnit şi la alte castele din Cehia, pe care le-am vizitat ulterior, dar aici a fost cel mai frumos.
Mă bucur că articolul meu a fost unul relaxant şi nu enervant!
Felicitãri pentru articol. Am citit cu plãcere impresiile și aşteptam să citesc că ați făcut ceva și referitor la ce implică ultimul cuvânt din prima frază.
Apropos, de când am citit articolul cu scandalul referitor la berea produsă în România, evit sã mai beau bere produsă la noi.
Abia aștept o excursie în Cehia, unul din motive fiind tocmai pentru a gusta o bere de la mama" ei.
O zi deosebită!
@Utube: Mulţumesc pentru vizită!
Şi asupra mărcii de bere Budweiser a existat (şi încă există) o dispută despre distribuirea acesteia în Europa şi America.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2013 Ceske Budejovice - distracția de noapte — scris în 23.04.13 de ildike79 din SFâNTU GHEORGHE - RECOMANDĂ