ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: [DE]
ÎNSCRIS: 24.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 10 zile
cuplu fara copii
2 AD. + - COPII -- v: -

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 8 MIN

    Cefalú - un orasel de poveste

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Am cautat de multa vreme un loc care sa se potriveasca cu cerintele noastre de concediu, si indrumati inclusiv de unele persoane de aici am ales Cefalú. Am petrecut 10 zile aici (1-11 Septembrie), a fost un concediu superb in Sicilia pe care as recomanda-o oricui cu cea mai mare placere.

    Cefalú e un mic orasel pe coasta de nord a Siciliei aflat in Provincia Palermo. Cel mai usor de ajuns aici e zburand pana la Palermo, si apoi cu trenul din gara centrala pana la Cefalú. Exista o legatura directa de autobuz intre Aeroportul Falcone e Borselino din Palermo si Palermo Centrale asigurata de compania Prestia e Commande. Autocarele sunt moderne, dotate cu aer conditionat si scaune comode si pleaca de fiecare data la fix si la si 30 de minute atat din gara cat si din aeroport (intre orele 5-0:30); pretul e de 6 Euro de persoana iar durata cursei 50 de minute.

    Din gara centrala pana la Cefalú trenul trenitalia.com face cam 50'-1h (se intampla destul de des sa apara si intarzieri, am vazut si intarzieri de 20-30’); oraselul fiind pe Ruta Palermo-Messina unde momentan am vazut ca se si lucreaza pe alocuri nu as recomanda ca orarul sa fie luat ad literam, apar des intarzieri. Insa trenul e confortabil, cu aer conditionat iar pretul unui bilet e de 5,6 Euro. Oricum, pentru cei care calatoresc in Italia cu trenul recomand descarcarea aplicatiei Trenitalia, e de mare ajutor atunci cand ai de cautat linii si trasee, poti sa vezi chiar si in timp real informatii. Singurul dezavantaj e ca e nevoie de o conexiune la internet.

    La intoarcere, avand zborul duminica la ora 10:30 nu am mai gasit vreun tren care sa ne duca in timp util la gara din Palermo, asa ca am fost nevoiti sa apelam la un transport privat pe care l-am ales dupa ce am consultat aproape toate agentiile de turism din Cefalú.

    Inca de la sosirea in gara se remarca simbolul orasului - Rocca di Cefalú, o formatiune stancoasa ce se inalta la aproape 270m deasulpra nivelului marii. Practic, orasul vechi de mii de ani se intinde intre mare si Roca, asemanarea dintre aceasta formatiune stancoasa si un cap dand si numele orasului (Kephaloídion inseamna cap mare in limba greaca) Desi Sicilia are numeroase locatii unde urmele grecilor inca se vad, Cefalú nu pare sa aiba vreo legatura cu civilizatia greaca in afara numelui.

    Superb plasat la poalele muntilor Madonie micutul Cefalú in marea sa parte pare ca se catara pe dealuri si munti. E atat de ingust incat in afara de centrul vechi tot restul orasului e catarat pe dealuri, motiv pentru care strazile sunt foarte inguste, trotuarele uneori inexistente si pantele foarte abrupte. Dar, in compensatie, din aproape orice loc din oras privelistea asupra marii e superba; avand gara si fiind bine conectat dpdv feroviar cu Palermo si Messina, Cefalú e usor accesibil.

    Asta il face o destinatie de vacanta atat de cautata de turisti, micutul oras de 14.000 de locuitori atrage anual un numar de turisti de ordinul milioanelor. Asadar, nu e atat de usor sa gasesti cazare, motiv pentru care am fost nevoiti sa contactam o agentie turistica si spre surprinderea noastra am gasit un tarif cat de cat acceptabil printr-o agentie TUI Deutschland.

    M-am documentat bine inainte de a pleca, si avand in vedere ce lucruri bune am citit despre bucataria siciliana am ales cazare doar cu mic dejun, de restul ne-am ocupat pe cont propriu. Centrul vechi din Cefalú e plin de restaurante de toate felurile, pizzerii, asa incat oferta e suficienta. Despre locuri de luat masa in Cefalú voi povesti cu lux de amanunte intr-un alt review.

    Punctul principal de atractie al orasului e Domul pe care il poti zari din aproape orice loc din oras. Monument important aflat in patrimoniul Unesco a fost construit in stil normand incepand cu secolul al XII-lea din din dorinta regelui normandRoger al-II-lea. Acesta, naufragiat pe mare, a ajuns in viata pe plaja din Cefalú s-a decis sa multumeasca divinitatii prin constructia unei biserici monumentale. In interior se pot intalni frumoase mozaicuri, figura principala fiind cea a lui Iisus.

    Cum spuneam, alaturi de Catedrala din Monreale si Cartierul Arabo-Normand din Palermo, Domul din Cefalú face si el parte din patrimoniul Unesco, unul dintre cele 6 elemente de acest gen cu care Sicilia se poate mandri.

    Un alt punct de referinta al orasului e Rocca di Cefalú. Se poate urca pana sus, exista drumuri mai mult sau mai putin pavate cu piatra. Urcusul dureaza cam 1 ora pentru cei mai putin sportivi, insa de sus imaginea asupra marii si a orasului iti taie rasuflarea. Merita urcat intr-o zi insorita, cand linia orizontului se muta undeva la zeci de kilometri departare, facand imaginile ce ti se infatiseaza absolut memorabile. E foarte greu ca un aparat foto sa surprinda ceea ce vede ochiul, o sa incerc sa gasesc o poza sugestiva totusi :) E recomandat sa aveti apa la voi, pentru 2 persoane macar 1,5 - 2 litri de apa, iar urcarea sa se faca pana la amiaza, fiindca dupa-amiaza soarele sicilian arde, la propriu.

    Dupa parerea mea, cea mai frumoasa parte din Cefalú e centrul istoric, animat, vechi, cu strazi atat de inguste incat abia poate trece un om, stilul clasic de oras italian vechi de mii de ani. Merita sa te pierzi pe stradute in cautarea unui restaurant sau doar sa privesti spre apartamentele mici ale oamenilor, sa incerci sa observi un stil de viata care pentru multi pare icnredibil in zilele noastre. Toate stradutele sunt pavate cu piatra, iar localnicii conduc chiar si pe aceste stradute inguste scutere ori masini mici Fiat/ Lancia. Strazile de referinta din centru vechi sunt Via Vittorio Emmanuele si Corso Ruggerio. Ambele nu sunt foarte lungi (500-750m) si sunt conectate intre ele de alte 5-6 stradute inguste. Ultima dintre acestea, Via Carlo Ortolani di Bordonaro este cea mai animata, plina de baruri si restaurante cu terasa la mare.

    M-a impresionat mult modul de viata al oamenilor din Cefalú, oameni simpli, saritori si binevoitori care seara, dupa o zi dogoritoare isi scot scaune de plastic in fata casei si stau cu vecinii la povesti beau un pahar de vin sau pur si simplu privesc trecatorii. Aici pare ca se pune prea putin accent pe valoarea masinii pe care o conduci, orasul fiind atat de ingust majoritatea masinilor erau lovite, rar vedeai o masina care sa nu aiba macar numarul indoit.

    Centrul vechi e foarte animat, plin de magazine de toate felurile, restaurante, baruri si pizzerii, merita luat la pas fiindca e relativ micut, cuprins, dupa cum spuneam intre strazile Corso Ruggero si Via Vittorio Emmanuele.

    Un alt punct de atractie care merita vazut e Spalatoria Medievala aflata pe strada Vittorio Emmanuele. Merita sa pierzi 5 minute pe aici, dar trebuie sa fii atent sa nu ratezi locul, fiindca pe stradutele din Cefalú din 2 in 2 metri apare cate o noua intrare intr-un apartament.

    In oras mai exista cateva bisericute care cred ca ar merita vizitate, noi le-am gasit mereu inchise.

    Locul care mi-a ramas intiparit cel mai bine in minte e insa Vecchia Marina, vechiul port din Cefalú. Asa cum sta scris pe o placuta chiar in portulet, in martie 1988, in acest loc a fost filmata una dintre scenele memorabile ale filmului Cinema Paradiso, o capodopera a cinematografiei italiene si mondiale. Practic, acest loc era portul orasului in trecut, iar acum are o mica plaja cu nisip. Merita sa stai aici si sa privesti cum apusul soarelui coloreaza intr-o multitudine de nuante roz-portocalii cladirile care par sa coboare pana in mare. E una dintre cele mai ferite de vanturi zone dintre zonele de plaja din oras, iar valurile din apa sunt aproape inexistente.

    Dupa parerea mea, vechiul port din Cefalú e un loc de o frumusete rara, nu intamplator Giuseppe Tornatore (un regizor care in cariera sa se bazeaza mult pe imagini profunde cu un puternic impact asupra privitorului) a ales un asemenea loc pentru o scena intr-un film de o asemenea anvergura.

    Plaja Din Cefalú se intinde pe aproape toata lungimea falezei, deci are cam 1,5km. In partea sa vestica exista niste portiuni cu pietre la intrarea in apa si chiar cu bolovani, insa odata ce incepe plaja cu nisip e doar nisip pana la capat. Nisipul e fin, intrarea lina in apa, mergi 100m pana sa iti ajunga apa la gat. Am prins zile cu apa lina, altele cu valuri mari, in septembrie mai apar furtuni in lagrul marii care agita marea. Pe plaja sunt locuri cu sezlonguri si umbrelute de plaja, pretul pentru o umbrela si 2 sezlonguri fiind de 10 sau 15 Euro pe zi, insa am vazut ca sambata pretul crestea la 20 de euro pe zi. Sunt insa multe hoteluri care au deja sezlonguri inchiriate pe plaja, noi am stat la Hotel Santa Lucia care avea plaja sa, asa ca nu am platit nimic pentru sezlonguri. Pe plaja e totul bine organizat, exista buticuri sau chiar terase unde poti manca, bea, sunt toalete si cabine de schimb, practic gasesti cam tot ce trebuie pentru o zi de plaja. De asemenea, sunt si locuri unde poti sa te asezi pe prosop sau patura direct pe nisip, sau sa iti pui propria umbrela.

    Mi-a placut mult ca orasul e curat desi la inceputul vacantei noastre era plin de lume; desi era plin de lume era placut, o agitatie placuta pe strazile principale insa daca te refugiezi pe stradute mai mici poti gasi mai multa liniste. Mi-a mai placut mult mancarea, in centrul vechi exista o gramada de restaurante de calitate; cum spuneam, marea majoritate a turistilor erau italieni, si cred ca e putin mai greu sa multumesti un Italian la capitolul mancare decat un german sau englez, de exemplu. Am mancat peste de calitate, fructe de mare, legume gatite excelent. Niciodata nu am mancat pui, vita, porc, semn ca pestele era facut excellent. Din cate imi amintesc parca porcul era mai scump decat pestele, deci inca un motiv sa il lasam deoparte.

    Pentru cei care isi propun sa viziteze Sicilia intr-o vacanta mai lunga cred ca nu vor regreta macar o vizita de o zi la Cefalú, fiindca Cefalú e genul de oras in care pur si simplu iti va placea totul fara sa poti evidentia ceva anume. Daca sunteti in zona, plimbati-va pe Via Vittorio Emmanuele, pe Via Rugerio si pe stradutele ce interconecteaza aceste doua cai principale, vizitati maretul Dom si savurati un apus de soare in Vechiul Port (mai ales). Atmosfera sarmanta, farmecul medieval, maretia rocii din Cefalú din spatele celor doua turnuri gemene ale Domului sunt chestii care va vor ramane intiparite in minte multa vreme de acum incolo.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de giuliani in 19.09.16 09:26:01
    Validat / Publicat: 19.09.16 10:27:11
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Sardinia

    VIZUALIZĂRI: 6186 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (giuliani); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Superba vedere asupra orasului vechi, cu Domul. In spate vegheaza de mii de ani Rocca di Cefalu
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [19.09.16 11:33:04]
    »

    @giuliani: Te invidiez (colegial!) pentru şansa de a fi stat atâtea zile în Cefalu, un orăşel în care noi nu am poposit decât preţ de vreo 2 ore, venind după o vizită destul de obositoare la Palermo. Cu toate acestea, am simţit farmecul locului iar acum, prin intermediul reviewului tău, am avut ocazia de a-l cunoaşte mai bine.

    Aştept cu nerăbdare celelalte impresii din sejurul petrecut în Sicilia.

    PS: Foto 01 este fabuloasă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    giulianiAUTOR REVIEW
    [19.09.16 11:42:12]
    »

    @Carmen Ion: Multumesc pentru vizita si aprecieri. Intr-adevar, Cefalu e un orasel superb, nici prea aglomerat, nici prea pustiu, nici mare dar nici prea mic- plin de istorie si farmec. Dupa Alghero anul trecut, am cautat ceva asemanator insa Cefalu ne-a depasit asteptarile

    Pentru anul urmator ne-am dori sa gasim tot ceva asemanator, genul asta de vacanta la mare ne place mult mai mult decat stationarea intr-o statiubne

    PS: Poza P01 este facuta de pe balconul camerei de hotel. View mai bun nu cred ca puteam avea!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Carmen Ion, giuliani
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cefalu și împrejurimile:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060914039611816 sec
    ecranul dvs: 1 x 1