ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2009
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
    DIN: Constanta
    ÎNSCRIS: 19.11.09
    STATUS: PREMIUM
    DATE SEJUR
    NOV-2009
    DURATA: 7 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    PLAJA şi MAREA:
    NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 2 MIN

    Qart-Hadasht (Orasul Nou)

    TIPĂREȘTE

    Eram in clasa a V-a cand domnul profesor de istorie m-a scos la tabla unde era agatata harta istorica a Europei antice. Avusesem de pregatit lectia despre Razboaiele Punice si distrugerea Cartaginei. Eram foarte emotionata pentru ca era prima data cand ma asculta. Am povestit cu emotie tot ce citisem si am luat "10". Stiu ca mi-a spus: "Iti doresc ca intr-o zi sa ajungi acolo! ". Am uitat asta timp de 17 ani si iata-ma la intrarea in parcul de pe dealul Byrsa care adaposteste ruinele Cartaginei, amintindu-mi de o lectie veche de istorie. M-am gandit atunci ca si urarile astea isi au rostul lor.

    Numele ii vine de la fenicieni, Qart-Hadash (Orasul Nou). Am ajuns aici printr-o excursie optionala care cuprindea Tunisul, Cartagina si Sidi Bou Said, plecand de la hotelul unde am fost cazati, din Sousse. Excursia a costat 40 de euro, incluzand pranzul.

    Iata ce am retinut eu. Istoria Cartaginei a fost zbuciumata si interesanta. A fost intemeiata de colonistii fenicieni care au venit din Tir in secolul 9 i. Hr. , legenda mentionand-o ca intemeietoare pe regina Elisa, sora exilata a regelui Tirului. Dupa ce se desprinde de influenta Tirului (cucerit de persani) cunoaste o dezvoltare mare din punct de vedere maritim si comercial, întemeind la rândul său colonii în Sicilia, Sardinia, Corsica. A avut conflicte permanente cu grecii dar nu a fost cucerita de acestia, fiind influentata doar din punct de vedere cultural. A devenit pana in secolul 3 i. Hr. cel mai bogat oras din zona mediteraneana.

    In urma celor trei razboaie punice (asa se numeau locuitorii Cartaginei feniciene) a fost cucerita de Imperiul Roman si daramata din temelii. A fost lasata in paragina timp de un secol si recostruita de Iulius Caesar si Augustus. In aceasta perioada se cunoaste din nou o dezvoltare infloritoare, Cartagina devenind unul dintre primele cele mai importante orase romane.

    De retinut este si faptul ca acest oras a fost un centru al inceputurilor crestinismului, fiind locul unde a trait si a fost episcop Sfantul Ciprian. Dupa romani a fost cucerita de vandali, apoi de bizantini si, in final, de arabi, in secolul 7. Cu timpul cultura crestina a fost inlocuita cu cea araba, si mai apoi cu cea islamica. Turcii au avut si ei o perioada cand au "stapanit" meleagurile Tunisiei, fiind urmati de francezi.

    Asadar, un oras care a murit si a inviat. Au mai ramas doar vestigii arheologice romane (si feniciene), pastrate atat de bine de un popor islamic. Se pastreaza cel mai bine vechile bai romane (impresionante) de unde se zareste resedinta presedintelui tunisian si infinitul marii Mediterane.

    Ma cuprinde si acum emotia acelui loc incarcat de istorie si ii multumesc celui care mi-a dorit sa ajung sa respir aerul sarat al Mediteranei, din nordul Africii, din locul unde candva exista un oras impresionant.

    Merita vizitat!


    [fb]
    ---
    Trimis de ancamariagadea* in 16.12.09 01:30:01
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în TUNISIA
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 2676 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ancamariagadea*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Cartagina, vechile bai romane
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 1450 PMA (din 5 voturi)

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    ancamariagadea*AUTOR REVIEW
    [16.12.09 16:02:36]
    »

    Pentru a putea face fotografii si a filma trebuie sa platiti la intrare 1 dinar (jumatate de euro). Daca va uitati cu atentie, la intrarea in parcul arheologic, pe partea stanga pe perete, sunt imagini cu reconstructii ale Cartaginei. Puteti vedea cum arata pe vremea punilor, dar si pe vreme Imperiului Roman. Foarte interesante diferentele!

    krondia*
    [30.01.10 11:34:48]
    »

    Frumoase pozele, titlurile contin informatii utile.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ancamariagadea*, krondia*, soficatruca
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cartagina:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043133020401001 sec
    ecranul dvs: 1 x 1