GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O masă chinezească – ”sarea și pâinea” de toate zilele
După o săptămână în fascinanta Chină, nu mă pot gândi la o masă fără o bere dulce-amăruie, care să-mi amintească de ingeniozitatea unui popor milenar, pentru care tot ce derivă din orez poate fi un bun consumabil şi de lungă durată. Berea te aşteaptă pe o masă rotundă ce asigură o egalitate de şanse pentru toţi consumatorii, indiferent de statutul social, sentiment ce-l împărtăşesc cu prisosinţă într-un mare restaurant din Shanghai.
Aşa cum am amintit pe timpul călătoriilor mele prin Asia, masa principală are deasupra o “sosie” mai mică, de fapt, o altă masă rotativă ce-ţi oferă 20-25 centimetri de spaţiu pentru a-ţi folosi beţişoarele, furculiţa sau cuţitul, după caz. Acela este locul unde, pe fondul muzical specific fiecărui restaurant, ţi se prezintă cele 15-16 feluri de preparate, fiecare cu istoria şi savoarea sa inegalabilă.
Mai întâi, eşti asigurat, ca orişice european cu gusturi simandicoase, că restaurantul nu serveşte carne de câine, şobolan sau şarpe. ”O precauţie necesară”, îmi spun în gând...
Primul produs autohton este un castronel de orez, un aliment ce s-ar dori, aici, în China, baza fiecărei mese. Apar apoi, din direcţii diferite, chelneriţe în rochii de mătase aurie, cu şaluri roşii, care te anunţă într-o chin-engleză că urmează specialităţile casei: broccoli cu alge şi ciuperci, omletă cu roşii, peşte fiert în aluat cu bulion, raţă cu sos de soia, castravete şi praz într-o clătită minusculă, pui cu alune, morcov şi ciuperci, tăieţei fierţi în sos picant, peşte pane cu sosuri dulci-acrişoare, varză înmuiată în aburi, cu morcovi, mazăre, cu teacă, spanac cu unt, ceapă prăjită, pacheţele cu dovlecel, vinete şi ardei de toate culorile, boluri de ţelină cu feliuţe subţiri de carne de porc, brânză de soia şi crochete de cartof cu susan...
Sarea şi pâinea lipsesc cu desăvârşire de la mesele chinezeşti. Spre deosebire de comesenii lor din Shanghai, europenii gustă voluptos, aproape din fiecare specialitate, ignorând sfaturile de cumpătare din timpul mesei, pe care Confucius le-a lăsat, cu limbă de moarte, fiecărui chinez.
La o masă alăturată, ocupată de danezi, se petrece un festival al găluştelor, unde se servesc, din nou, 16 feluri de “umpluturi”: cu legume, carne de porc, ierburi, dragon de mare, caracatiţă, crab etc., fiecare cu aroma specifică.
Cu un aer de patroană, o chelneriţă reaminteşte oaspeţilor europeni ceea ce toţi ştiu la fel de bine, cel puţin teoretic: „La noi masa de dimineaţă este pentru tine, cea de prânz pentru prieteni şi cea de seară pentru duşmani”…
Trimis de glcitizen in 09.03.18 16:47:54
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă bucătăria chineză, Circuite, excursii diverse - #CĂLĂTORII" (deja existentă pe sait)
Întotdeauna delicioasă mâncarea chinezească!!!
FELICITĂRIpentru articol!
Știu regula cu mesele, dat pe la ora 22 mâncăm un hamburger de vită preparat pe loc pd grătar, delicios și uriaș cu cartofi prăjiți și suc bineînțeles... mai facem excepții din când în când????
Frumoasa atmosferă cu dansuri delicate... mai multe fotografii!
Călătorii plăcute și spor la scris!
Numai bine!
@Dana2008:
Multumesc, Dana. Pe vremea aia, nu aflasem de amfostacolo si nu mi-am asezonat bine scrierile cu imaginile.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2014 Bucataria chineza - istorie si traditie — scris în 25.01.16 de mishu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Nu e ca in filme — scris în 31.08.22 de vld79 din ROMANIA - RECOMANDĂ