GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Bucataria chineza - istorie si traditie
Recunosc cinstit ca pana in 2013 cand an fost prima data in China, nu facusem cunostiinta cu aceasta bucatarie. Ceea ce cunosteam provenea doar din documentarele vazute la televizor, astfel incat in momentul in care Nancy m-a intrebat pe mail (era vorba de prima iesire la restaurant in China, mai precis in Beijing) ce dorim sa mancam Rata de Pekin sau Hot Pot, am spus ca vreau rata, nestiind ce era celalalt fel, dupa care am inceput sa citesc mai multe despre aceasta faimoasa rata si imaginatia a inceput sa creioneze in mintea mea adevarate opere de arta si sa astept cu nerabdare momentul ajungerii in China. Stiti de cate ori mananca un gurmand? de 2 ori, prima data de foame si a doua oara de placere.
Istoria acestui fel ma mancare se pare ca isi are radacinile in era imperiala gasindu-se mentionari in jurul anului 1300-1400. In cee ace priveste celebritatea ei in 2012 ziarul The Huffington Post o trece pe primul loc in lista “ 10 mancaruri de pe mapamond pe care sa le incerci inainte sa mori”. In fine fiecare cum considera, si nu vreau sa spun ca a devenit felul preferat de presedinti sau alte persoane politice dar macar de curiozitate merita incercat.
Este o rasa anume de rata folosita pentru acest fel, o rata talie mare (la maturitate asta insemnand pentru ei 65 zile, mai precis bobocii de rata cresc liber 45 zile apoi pentru inca 20 zile sunt indopati de 4 ori pe zi pentru a ajunge la o greutate de 5-7 kg). Dupa ce a fost curatata si spalata se introduce aer printre piele si carne, se introduce un bat de lemn pentru a ajuta agatarea si se introduce din nou un jet de apa prin toate golurile posibile. Dupa aceasta pielea este uscata cu aer si se presara (se perie mai bine zis) cu un strat de zahar. Este introdusa apoi intr-un cuptor vertical (la foc de lemne) pentru 30-40 minute. Produsul final va va lua sigur ochii, iar pentru un efect maxim (mai ales intr-un restaurant care se respecta) va este adusa la masa pentru prezentare de catre bucatar. In momentul in care o vezi dupa ce-ti dai seama ca nu e ceva din plastic la cat de frumos arata iti vine sa lasi protocolul de o parte si sa te infigi in rata, dar sa nu exageram, trebuia sa fim civilizate. Dupa cum v-am zis, sunt o mare ignoranta in bucataria diferitelor culturi insa sunt o mare gurmanda (astfel incat incerc tot ce se poate, …. poate insa nu tot mereu), astfel incat tot ce provenea de la rata aveam de gand sa incerc. Cred ca nu ne-au pus pe masa fierea si gherutele, in rest tot, inclusiv capul (deja spart ca sa nu cumva sa le spargem noi farfuriile) si aici sper sa nu va oripilati, matele gatire sub forma unui preparat rece (supergustoase) si am avut intr-un castron ceva ce pareau macaroane negre. Eu am luat, nu am avut nici o jena, nici dupa ce am aflat ca este sange de rata gatit (daca initial i s-au parut bune, dupa ce a aflat ce este colega mea nu a mai mancat).
Primul lucru pe care ti-l pun pe masa este pielea, care este subtire, crocanta si sunt foarte mandri de acest lucru, este un fel de emblema (ca sa citez un clasic in viata si va rog sa nu va suparati pe mine) lucrului bine facut. Iei bucatele de piele si le mananci dup ace mai intai le dai prin zahar (e optional). Dupa care se ocupa cu taiatul ratei in fasii cat mai mici (cel putin in 100 fasii asta depinzand de maiestria bucatarului). Binenteles ca si aici ca de altfel la toate mesele luate in China esti servit cu ceai fierbinte, de la inceput si pana la final, dar am capatat pana la urma si ceva suc.
In ceea ce priveste toate “accesoriile” ratei (ratoiului), acestea sunt aduse pe masa oarecum dupa ce va este prezentata rata si astfel pana ce bucatarul va taia rata fasii subtiri sa aveti ce manca. Despre cum se mananca rata, aici este un alt ritual, fiecare dintre noi aveam cate un fel de cosulet cred ca din bambus, in care erau niste feliute subtiri (ca niste clatite, transparente, parca erau din orez facute), luai o astfel de felie, puneai pe ea bucatele de ceapa, betisoare de castravete, fasii de carne de rata si un sos dulce acrisor, impatureai si bagai in gura. Binenteles ca faceai aproape totul cu betisoarele. Ne-am straduit si noi, nu prea ne-a iesit, am apelat insa pana la urma spre rusinea noastra tot la furculita, insa de fiecare data macar asa putin incercam sa mancam cu betisoarele, dar nu prea am reusit. Erau si feluri insa pe care le mancam mai bine cu betisoarele. Nu stiu daca stiti dar chinezii in primii ani de viata mananca numai cu lingura, cei drept cu cat invata mai devreme sa foloseasca betisoarele parintii sunt mai mandri de ei. Dar sa revenim la oile noastre, pardon la ratele noastre. Dupa cum am spus masa aceasta la care se serveste rata este un adevarat ritual, si ai tot timpul un bucatar langa tine. Am mancat de 2 ori rata de Pekin in 2 localuri diferite si de fiecare data a fost aproximativ la fel. Am pus ceva poze din prima calatorie insa a 2-a a fost copy-paste incat daca nu stiam clar ca am fost in alt restaurant as fi zis ca am fost tot acolo unde fusesem cu un an in urma. Aici am avut si prima experienta simpatico in care am cerut un pahar de apa (de sete, ca ceaiul era fierbinte) si ne-a adus …. tot apa fierbinte .
Trecem la cel de-al 2-lea fel traditional si anume Hot Pot, de asemenea de acest fel chinezii sunt foarte mandri. El constand intr-o multitudine de alimente legume, carne introduse intr-un bol care contine supa, se amesteca, se iau cu betisoarele si se mananca dandu-le sau nu printr-un sos. Este un fel traditional servit la sarbatorirea anului nou chinezesc, insa nu numai, l-am descoperit ca pe un fel traditional de la marile restaurante pana la cel mai modest fast-food. Originea lui se pare ca se gaseste in urma cu mai mult de 1000 de ani in urma. Chiar daca la inceput s-a dorit a fi un fel servit iarna, faima lui a facut sa fie servit si in extrasezon (noi am mancat in Octombrie, cum la fel de bine puteam manca in mai).
Ca si elemente avem:
1 - supa- care poate sa fie o supa limpede de legume sau de carne, de ciuperci sau de rosii
2 – ingredientele care pot fi: legume (conopida, morcov, spanac si alte verdeturi, cartof, ciuperci de toate felurile, etc), carne (oaie, vita, porc, capra, peste, fructe de mare etc), “fainoase” (taitei din orez si alte astfel de preparate)
3 – sa zicem sosul condimentele (sos de usturoi, mustar, soya, susan, multe alte sosusi si condiment, dupa gustul fiecaruia), noi in principal luam sos dulce acrisor sau de susan, care initial la primele inghitituri este ok apoi insa ti se cam ia (e destul de gretos)
Cum se serveste:
Supa poate fi adusa intr-un bol – la gramada cum se spune cand este intr-un loc mai comun, sau in vase individuale, in locurile mai de soi. Indiferent cum iti este adusa supa, sub ea este flacara astfel incat supa este tot timpul fierbinte si gateste alimentele pe care le pui in ea. Supa o alegi mai intai din ce are restaurant la dispozitie. Apoi alegi restul ingredientelor in functie de preferinte. Daca se mananca la comun fiecare propune ceva si ti se aduc ingredientele pe un platou, taiate in fasii subtiri (sa se faca repede) si iei o bucata o pui in supa, incerci sa o pazesti sa nu ti-o fure altul si cand crezi ca s-a gatit o pescuiesti din supa cu betisoarele (aici nu am avut incotro am folosit betisoarele ca era mai simplu), o tavaleai prin sos (bine ca macar asta era individual) si o mancai, dupa care iar te balaceai prin supa. Binenteles ca puteai sa-ti pui 2-3 bucati de ceva in supa dar sigur prindeai altceva. Si daca mai era si cartof care nu fierbea prea usor nu era tocmai placut. Cand insa aveai castronele de supa individual era cel mai simplu, te balaceai doar tu in supa aia. Nu pot spune ca am fost foarte incantata de acest fel mult mai mult mi-a placut rata. Dar si acesta este un fel care trebuie incercat, macar de amuzament daca sunteti mai multi la masa si faceti share la castron.
In rest avand in vedere ca am cam strabatut China pot spune ca felurile traditionale difera de la o regiune la alta insa nu sunt asa celebre ca cele 2 de mai sus. Am mancat si porc cu ananas, si prajituri cu durian (v-am spus ca era groaznic), si gandaci si o minunata supa de broasca testoasa. Tot ce primeam la masa gustam si apoi decideam daca imi place sau nu. Ce nu am mancat (am gustat doar de curiozitate) a fost orezul sau supa de orez. Acestea nu aveau nici un gust erau pur si simplu fierte astfel incat avand in vedere multitudinea de feluri puse la dispozitie nu mai intrau si acestea 2.
Ca si parte amuzanta dar care arata diferenta intre culturi este ca ne-a povestit un roman ca foarte mandru cand a venit partenerul chinez in Romania l-a dus sa-i dea un meniu traditional si anume ciolan cu fasole. Concluzia chinezului “in Romania bucatarii nu prea au mult de lucru daca lasa bucatile de carne asa de mari” asta deoarece in China aproape totul este pregatit in asa fel incat sa fie bucati mici sa poata fi luate usor cu betigasele (cu mici exceptii).
Ce pot sa spun la final, bucataria chineza merita incercata.
Trimis de mishu in 25.01.16 17:19:38
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în CHINA.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mincarea chinezeasca
Cel mai bine am mincat la... chinez... la Budapesta sau oriunde in Ungaria, de cite ori merg undeva in Ungaria prefer sa merg la... chinez... sa maninc ceva mai altfel.
Am incercat si la noi la Timisoara la Mall si in alt loc si nu are acelas gust ca si in Ungaria.
De ce? Nu stiu si am renuntat la acest fel de mincare la noi in ro.
In Ungaria mincarea asta are gust, la noi nu, sa nu spun de pret ca aici e si mai scumpa.
Cred ca e vorba de felul de preparare si condimente, una e sa faca... chinezu... mincarea si alta e sa o faca al nostru.
La noi trebuie sa iei separat plicul cu ceva condimente, pe cind la Budapesta e totul gata preparat.
In China nu am ajuns asa ca nu pot sa spun nimic despre ce si cum e ocolo in materie de servit masa si bucatarie dar vad ca difera mult de la felul de o prepara si servii de la o tara la alta ex - una e in Ungaria si alta e in Romania.
Trebuie sa mentionez ca in Ungaria am servit masa doar in localuri administrate de chinezi si aia serveau si faceau mincarea. Pe cind la noi...
Am intrat o singura data intr-un restaurant chinezesc, intamplator, la Resita. Retin ca am mancat bucati de ananas prajite cumva, chiar mi-au placut.
Foarte bun articolul, si poate apetisant pentru unii. Nu am fost nici odata intr-un restataurant chinezesc, dar as avea "curajul" sa mananc cate ceva de pe la ei. Am vazut intr-o poaza o colega de-a dumneavostra cu niste "pulpe" de broasca si scrieti ca nu ati gustat, sa stiti ca picioare de broasca am mancat de mai multe ori si sunt gustoase. Nu am manacat la restaurant ci la un coleg acasa preparate de mama sa.
@zlatna - ea nu a mancat broaste, eu am mancat la greu si mai ales inainte de revolutie , dupa mai putin deoarece sunt destul de scumpe. Mai am de mancat din dorintele mele, doar sarpe prajit, cine stie.
In ceea ce priveste restaurantele chinezesti, aici vezi impresii am scris despre un restaurant chinezesc din Bucuresti unde se mananca foarte bine, au un bucatar chinez (au si un filmulet de prezentare) restaurant care ne-a fost recomandat de un mare fan un ceea ce priveste cultura chineza, istorie, bucatarie ca fiind un loc unde mananca cei de la ambasada Chinei, asa ca daca ai drum prin Bucuresti merita incercat.
@mogly - daca ai drum prin Bucuresti recomand cu mare caldura restaurantul mentionat aici precum si bucatele alese atunci de noi. vezi impresii
@Nicu - acelasi raspuns valabil ca si pentru @mogly, acest restaurant chiar merita incercat pentru bucuresteni si cei care transziteaza acest oras. vezi impresii
@mishu - Din ce am văzut pe la TV, mâncarea chinezească nu cred că m-ar fi tentat. După ce am citit review-ul mai c-aș încerca.
Cam asa gandeam si eu din pacate, pana am ajuns acolo in China si apoi cand am incercat aici. De asemenea mi-am convins o colega sa mearga cu mine, a fost prima ei incercare, acum vrea din nou. Nu am incercat multe feluri aici (acolo habar nu aveam in marea majoritate ce este pe platouri dar era ok) asa incat pentru prima data recomand ce am luat eu, este ca un fel de tranzitie. Succes si curaj.
Foarte interesant! Am auzit despre rața de Pekin, dar nu și cum este gătită și servită. Cred că ai ai trăit experiențe deosebite și unice în vizita făcută în China. Am mâncat și eu la un restaurant chinezesc în Sibiu, dar a fost ceva atât de picant că nu mi-am revenit câteva zile și de atunci îl ocolesc, deși am văzut că este mereu plin.
@Rodel - intr-adevar bucataria lor este picanta, dar nu atat de rau, desi colegele mele uneori s-au plans de acest lucru, dar pentru ei a lua masa inseamna ceva deosebit, trateaza masa altfel decat noi, din pacate pentru noi.
Acolo am fost in interes de serviciu si cum exista deja problema legata de limba engleza pe care o cunosc destul de putin (se invata in general incepand cam din clasa V-a) cand ne mai si pomeneam ca pauza de masa este in general de 2 ore era jale pentru noi care incercam sa ne atingem toate punctele pentru care eram acolo.
Dar revenind la mancare ea este picanta atat cat sa te simti bine. Prin comparatie insa bucataria Indiana este picanta cu adevarat.
Multumesc pentru vizita
Adevarat, mancarea lor nu are nicio legatura cu imaginea pe care o avem din filme sau de la restaurantele chinezesti.
In primul rand nu au notiunea de sare, totul este dulce, am cerut sare, "salt" in engleza, mi-au adus toate condimentele posibile + zahar, dar niciunuia nu i-a trecut prin cap de sare. Zaharul l-a luat un indian sau nepalez, ca saracul voia sa puna in ceai si nu ii aduceau aia
Am mancat rata, gasca... gasca a fost ceva... nu am putut sa o mananc, era cu cap cu ochi... asa ceva...
Imi pare rau ca nu am incercat sarpe, m-am codit, m-am invartit si nu am incercat...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2010 O masă chinezească – ”sarea și pâinea” de toate zilele — scris în 09.03.18 de glcitizen din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Oct.2008 Nu e ca in filme — scris în 31.08.22 de vld79 din ROMANIA - RECOMANDĂ