GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Lasand la o parte ratacirile mele din garile din Bruxelles, despre care ar trebui scris cate un articol separat, orasul, in sine, nu m-a impresionat cine stie ce.
Mi-au placut Bruges si Anvers. In Gant nu am mai apucat sa cobor, fiindca se facuse deja noapte.
Dar despre Bruxelles vreau sa va scriu astazi. Eu m-am inscris la un Tur Sendemans. Aceste vizite ghidate se organizeaza in fiecare zi, de la 10 h, 11 h si de la14 h si sunt gratuite. Am ales varianta in limba spaniola. Ne-am adunat in jur de 10 persoane. Nu i-am numarat pe degete, fiindca, ulteior, s-au mai adaugat. In afara de mine si de inca o tipa, toti erau spanioli, inclusiv ghida. Turul ghidat cuprindea partea veche a orasului. Pe urma, am fost pe cont propriu.
Am coborat la statia de tramvai (comuna cu metroul): „Bourse”. Turnul Primariei se vedea din strada, si m-am dus fara harta, luand-o pe stradute. Am trecut pe langa o cladire cu coloane, am facut niste poze, repede, repede…. ca ma grabeam sa ajung la intalnirea cu ghidul. Ulterior, am aflat ca era cladirea Bursei. Bursa se mutase de-acolo. Alaturi, era o biserica care parea noua. De fapt era extrem de veche. Biserica Sfantul Nicolae. Pe din afara pare noua (nu as fi intrat), insa conserva originalul dincolo de zidurile atat de noi.
Vizita ghidata incepe in „Grande Place”, obiectiv aflat pe lista Patrimoniului UNESCO. Grande Place este alcatuita din impresionantele case ale breslelor, Primaria si Casa Regelui. In 1695 casele, construite initial din lemn, au fost distruse de bombardamentele francezilor. A scapat doar Primaria cu impunatorul sau tur gotic de 96 de metri. Turnul nu este situat chiar in mijlocul cladirii primariei, aceasta cladire fiind asimetrica. Partea dreapta difera de cea stanga. Legenda spune ca acest turn atat de inalt, o tinta care nu putea fi ratata, a ramas intreg din cauza ca soldatii francezi au baut atata bere in ajunul bombardamentului, incat au doua zi erau confuzi.
Proprietarii caselor bombardate au restaurat casele in numai 4 ani. In varful celei de-a treia case, cum stai si te uiti la primarie, pe dreapta, se poate vedea o pasare Phoenix, simbolizand renasterea din ruina a caselor distruse in timpul bombardamentului, asa precum a renascut pasarea Phoenix din propria sa cenusa.
Voi incerca o descriere a caselor asa cum se afla ele, stand cu fata la primarie. Prima casa, privind spre dreapta, denumita „Le Renard” (Vulpea) este casa breslei postavarilor: decoratiunile casei amintesc de aceasta „meserie”, iar pe frontispiciul de sus, se remarca figura Sfantului Nicolae, protectorul acestei bresle.
Urmatoarea casa, cea care este de forma unui vapor (este evidenta asemanarea, mai ales daca privesti in sus), este denumita „Le Cornet” si evident, este casa breslei marinarilor. Este reprezentata doar pupa unui vapor, ocupand astfel mai putin spatiu. In Bruxelles, impozitul la case era fixat in functie de numarul ferestrelor care dadeau la strada. De aceea casele vechi sunt structurate asa, mai mult pe inaltime si inguste.
Alaturi, este casa „La Louve” (Lupoaica). Este casa care are pasarea Phoenix in varf si apartinea breslei arcasilor. Deasupra portii de intrare, se afla un basorelief care-i reprezinta pe Romulus si pe Remus, alaptati de lupoaica. Fatada este bogata in reprezentari, in partea de sus, putand fi admirate medalioanele care ii reprezinta pe Traian, Tiberiu, Augustus si Iulius Cezar. Urmeaza, mai sus, Apollo omorand pitonul.
Casa urmatoare: „La Maison du Sac”, apartinand breslei celor care faceau butoaie, mestereau lemnul. Fatada este decorata cu cariatide, elemente care amitentesc de „instrumentele” folosite in aceasta meserie. Pe poarta din dreapta este o reprezentare a culesului vitei de vie, rasturnarea strugurilor „in sac”, povestea butoaielor…. De-aici denumirea: La maison du sac. Actualmente, aceasta casa in stil baroc, adaposteste "La Maison des Maîtres Chocolatiers Belges".
Urmatoarele doua case: „La Brouette” (Roaba), apartinea breslei laptarilor. Actualmente, aici se afla o berarie. In partea de sus, o nisa il adaposteste pe Saint Gilles, protectorul laptarilor.
Spre colt, se afla Casa Regelui Spaniei. Niciodata nu a locuit acolo Carlos II. Astazi adaposteste un muzeu, unde la etajul 3 se poate admira garderoba simbolului orasului, omuletul care face pipi.
Gata! Ma intorc cu spatele la primarie. Pentru a contrabalansa maretia Primariei, simbol al puterii autorităților locale, ducele de Brabant a construit o clădire vis-a-vis de primărie, ca simbol al puterii ducale. Ea a fost construită pe locul primelor piețe de țesături și de pâine și a primit numele de Casa Regelui, deși niciun rege nu a locuit vreodată acolo. Cand ducele de Brabant a fost incoronat rege al Spaniei, Casa Ducelui de Brabant a primit denumirea de Casa Regelui.
Ajungand la aceasta casa, am inceput sa caut informatii suplimentare pe internet, fiindca eu aveam o nelamurire: Casa Regelui Spaniei si Casa Regelui. Evident, ghida, avand grupul spaniol, ea insasi fiind spaniola, a pus un pic de patos, asa…. Pentru a ma elucida, am mai cautat informatii, si am dat peste articolul lui Costi, scris pe AFA: vezi impresii, articol complex si care deja descrie ceea ce intentionam eu sa fac.
In stanga Casei Regelui, case particulare. In dreapta, la fel. Le-a precizat Costi, deja.
Voi mai povesti despre „Le Cygne” (Casa lebedei), care se afla in partea stanga a primariei. Initial, a fost un han. Aici au scris Marx si Engels: „Manifestul Partidului Comunist”. Deasupra intrarii se afla o lebada. Actualmente aici se afla un restaurant care era in renovare.
Alaturi de Casa Lebedei, se afla o casa cu niste coloane frumoase, reprezentand spuma berii. Adaposteste Muzeul Berii, si se numeste la „Maison de l'Arbre d'Or”. Cum spunea si Costi, „Pe acoperiş se află statuia ecvestră a lui Charles-Alexandre de Lorraine”. Pe frontonul strajuit de doi lei, se poate citi:
Carolo Alexandro
Loth. et Baar Duci, Belgarum Gubernatori, Etc, Etc,
Ædibus Effigies tua quantum ad sidera tendit
Carole tantum imis cordibus urit amor
Ut quem nulla dies memori post eximat ævo
Haec posuit fidei pignora cara suæ
Corpus Braxat. Bruxell.
Iesim din Piata Mare, si ne oprim langa o cladire cu graffiti. „Pffffff!!! ” Mi-am zis eu! Uite ca murdaresc peretii si in Bruxelles, nu numai in Romania.
Dar despre partea aceasta a vizitei, voi scrie alt articol.
Trimis de cristina47* in 11.02.17 10:08:05
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BENELUX.
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristina47*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Este un review așteptat de mine de la 3 februarie 2017 când ați scris că plecați în Belgia.
Despre Grande Place. Se spune că cine vizitează Breuxellul și nu merge în Grande Place, are mult de pierdut.
Înțeleg că ați rezervat o zi pentru acest frumos oraș. Puțin. Printre multiplele obiective turistice de acolo, desigur Grande Place are întâietate și apreciez atât alegerea dv. cât și reviewul. Am întîlnit în el unele date pe care nu le-am cunoscut când am fost acolo, detalii care sporesc valoarea acestuia. Frumoase sunt și fotografiile.
O completare despre asimetria clădirii Primăriei din Bruxelles.
@ Costi în reviewul său a prezentat o legendă despre care citisem și eu. Dar, de pe internet am aflat înainte de a ajunge eu acolo că latura mai scurtă a clădirii Primăriei în raport cu turnul său, cu intenție a fost construită așa, pentru a nu bloca accesul unei străzi în această piață. Se observă ușor din fotoigrafiile pe care le-am făcut eu, cât și din cele 6 minute de imagini video, pe care le-am revăzut înainte de a scrie acest ecou.
Mă opresc aici ca să nu depășesc dimensiunea unui ecou, dar am mai multe e scris. Vă propun să citiți mesajul meu pe Yahoo care urmează să-l scriu.
Cu bine și vă aștept cu alte reviewuri.
Din pacate, nu pot onora promisiunea cu un mesaj pe Yahoo.
Nu mai am adresa.
Daca dv mai aveți adresa mea și doar în masura în care acceptati, mi-o puteti trimite pe Yahoo com
@Mihai18: de ce să foloseşti Yahoo? când AFA îţi oferă posibilitatea de a-i scrie direct ("mesaj personal")
UIte link pntru a-i scrie autoarei acestui review, de ex:
@webmasterX: Inițial am folosit această cale de comunicare si am găsit următorul răspuns
”„Destinatarul nu poate primi mesaje pentru că este suspendat până la 27 ian. 2022”
Tocmai de aceea am recurs la Yahoo.
Vă mulțumesc pentru buna intenție.
@Mihai18: Pfff...
Înseamnă că e o eroare în program -- utilizatoarea NU ESTE suspendată!
-
Mă ocup de rezolvarea problemei, îmi pare gravă.
Trebuia să ne sesizezi "din prima"!!!
@Mihai18 gata, am reparat.
Poţi reîncerca oricând: amfostacolo.ro/user-send- ... j.php?uid=55873
@webmaster:
S-a rezolvat. Sunteți amabil, ca întotrdeauna. Mulțumesc.
@webmaster: Am incercat sa-i raspund lui Mihai18 prin PM si mi-a aparut acest mesaj:
”"Aveţi o sancţiune PREVIEW posts = ACTIVĂ
Printre altele, nu puteţi trimite PM — decât, eventual, echipei de moderare".
Intr-adevar, era o eroare de program care aparuse in ianuarie, si prin care eram anuntata ca eram suspendata pana in 2022, eroare pe care a corectat-o domnul Cornel:
”"Offf…
E o eroare undeva în program – “preview” înseamnă că poţi folsoi ABSOLUT normal saitul; doar când scrii ceva, vei vedea doar tu ce scrii – până ce un moderator “validează” textul trimis (abia după validare ecourile / rsp pot fi citite de ceilalţi useri / vizitatori)
Verific unde e “baiul” în program şi revin cu un alt mesaj
Cornel
@cristina47: din păcate, aceea NU e o eroare.
Cât timp ai PREVIEW, nu poți trimite PM-uri (decât echipei de moderare).
Completare la ecoul meu despre asimetria clădirii Primăriei din Bruxelles.
a) Versiunea mea. Stând cu fața spre Primărie, este clar că latura din dreapta Primăriei, în raport cu turnul său, a fost construită mai scurtă ca să nu închidă o stradă care se termina în Grande Place. Eu pot susține versiunea cu o fotografie a mea pe care o pot adăuga la reviewul Cristinei, dar nu am acceptul acesteia.
Salvarea vine de la Marius Gaudi în reviewul său „Bruselles - peste așteptări” în P-21.
b) Versiunea lui @Costi care povestește legenda.
Are și el dreptate deoarece chiar dacă se obtura acea stradă, turnul tot nu ar fi fost simetric cu cele 2 laturi ale sale.
@Mihai18: Desigur, aveti permisiunea sa adaugati fotografii. Intre timp, am mai atasat si eu una, in care se pot vedea ferestrele de la etajul 1, si porticurile. Cele doua corpuri au fost cladite in perioade de timp diferite.
Oricand, multumesc pentru completari la review.
”" Înțeleg că ați rezervat o zi pentru acest frumos oraș. Puțin. Printre multiplele obiective turistice de acolo... ".
De fapt, eu am stat in Bruxelles 5 zile. Insa, doar o zi a fost plina, plina pentru a face turism prin centru. In rest, in prima zi m-am plimbat prin cartier, cartier frumos. In alta zi au mai venit si prietenii cunoscuti la Roma si ne-am intins la discutii... Voi reveni, probabil, vara la Bruxelles, acum cand stiu unde voi sta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea III) — scris în 21.11.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea II) — scris în 28.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Bruxelles – trei zile la început de aprilie (partea I) — scris în 23.10.24 de mprofeanu din PITEşTI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bruxelles, orasul cladirilor dantelate — scris în 13.05.22 de aurora56 din TULCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 Nici prea prea, nici foarte foarte — scris în 03.03.22 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Dec.2021 Bruxelles - două nopți în decembrie — scris în 17.12.21 de cata2106 din CLUJ-NAPOCA - RECOMANDĂ
- May.2019 Tur ghidat în Primăria orașului Bruxelles — scris în 06.02.20 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ