GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O infratire culturala 'cu cantec'!
Poate ca review-ul nu va fi punctat dar e vorba totusi despre o activitate turistica ce vizeza mai multe localitati europene.
Mie nu prea-mi plac infratirile dintre comune sau orase, imi plac doar cele dintre grupurile sportive. Acolo domneste o atmosfera "fair-play" si stii o treaba, exista doua echipe de sport care fac antrenamente comune, e vorba de tineri inocenti, care urmaresc doar un singur scop, sa se cunoasca intre ei, sa viziteze si alte locuri si sa-si perfectioneze conditia fizica si sa castige experienta de joc. Infratirile culturale dintre "adultii" anumitor localitati se ascund insa si unele interese personale. E mai mult un turism de afaceri decat un turism cultural. Infratirile se fac in general intre primarii si unele sunt serioase, benefice dar mai sunt si unele, asa numite "infratiri culturale in scop de afaceri" care urmaresc cu totul altceva. Adica ele sunt de fapt avangarda unor investitori straini care exploateaza punctele slabe sau forte ale tarii noastre, pentru avantaje proprii. Cunosc vreo 7-8 comune si localitati infratite ale judetului meu si nu numai cu diferite localitati din alte tari ca Belgia, Germanai, Franta, Italia, Elvetia, Ungaria, etc Am vazut adeseori, fiind apelat ca translator intre parti, camioane cu mobila stil Louis XIV descarcate la primarul x in curte drept multumire pentru fabricuta de paine ce s-a dechis cu finantare "din afara" si cu mana de lucru "din nauntru" si care aduce profit enorm "in afara" sau scaune stomatologice pentru dentistul y care si-a "tras" un cabinet privat, neinvestind nici un ban, sau policlinici intregi, a caror manageri au profitat de bunavointa strainilor si le-au cerut bani, invocand saracia romanilor, pentru a le cumpara o cladire si tot echipamentul interior (de cele mai multe ori second hand), dar care acum aduc profituri mari acelori manageri oportunisti, care nici nu mai dau pe-acasa, ca viata e scurta iar vase de croaziera gasesti si la 500 de euro saptamana. Tablouri de valoare, icoane sau chiar obiecte de mobilier vechi sasesc au fost scoase din tara in autocarele straine, prea putin controlate, de straini care au lasat in tara saci cu haine adunate de pe la punctele de colectare ale Crucii Rosii din tara lor. "Vai, saracii de romani, ce se vor bucura ei de aceste cadouri! "...
Dar sa nu barfesc prea mult, asta se intampla mai ales intre sefii infratirilor, vulgul de rand, ignorant, se bucura, danseaza, manaca, bea, se simte bine si aici si acolo. Am participat la 4 infratiri. Tg. Mures-Tinchebray (o comuna franceza de langa orasul Flers), Diosig Bihor-Fontenay le Comte, Hodac-Bressuire si Tg. Mures-Sceaux, oras rezidential din sudul Parisului. Am mai participat si la infratirea begiano-romana Chateauneuf-Ciceu Bistrita.
Hodacenii cu Bressuirezii sunt la a saisprezecea intalnire, iar vineri, pe 20 august, a. c. , Bressuire va fi din nou la Hodac, vom face Sovata-Praid-Corund iar in 21-22 august vom fi la Festivalul Regilor din Ibanesti, unde va astept cu drag si pe voi, membri AFA!! La aceasta infratire rolul meu e de mediator si ghid neprofesionist, despre locurile din judetul meu cunosc o groaza de lucruri... Apoi, la sfarsitul lunii septembrie, vom pleca si noi intr-acolo, la Bressuire, si dupa o receptie oficiala la primaria Bressuire, printre dansuri si muzica, vom avea si o excursie la "La Rochelle si pe Valea Loarei". Avantajul de partea noastra, romana, este ca intreaga excursi nu depaseste 100 euro, partea franceza suportamd restul cheltuielilor, transport, cazare si masa. Deoarece orasul Bressuire este infratit cu peste 6 localitati din tari diferite, Uniunea Europeana, participa cu bani grei la aceste infratiri. Bressuirezii, atunci cand se cazeaza la Hodac, fiecare familie franceza, la cate o familie de-a noastra, doneaza cate 10 euro pe zi hodacenilor, bani proveniti bine-ntels de la U. E. Nu e usor insa sa te ocupi de cate o familie, sa-i pui pe masa bucatele si vinurile cele mai alese, sa-ti iei concediu o spatamana de la sefu' sau sa-i duci cu masina ta proprie la Lapusna, Reghin, baile Ideciu sau pe la o stana ca sa vada ceea ce n-au mai vazut inca, cum se mulg oile si vacile cu mana si cum se prepara, urda, casul si mamaliga. Poate vei dori sa pleci tocmai atunci in Grecia sau Italia. In general la Hodac vin 1-2 autocare, deci intre 60 si 120 de Bressuirezi, mereu altii. La Hodac, programul e cam acelasi de ani de zile, vizitarea satului, 2-3 programe artistice la caminul cultural, program sustinut de localnicii din Hodac si Ansamblul profesionist Muresul din TgMures, condus de simpaticul Titi Boanta, plus excursiile amintite (Sovata-Praid-Corund-Festivalul Regilor), in rest fiecare isi petrece timpul in familie.
La Bressuire, spectacolul se repeta, cu aceeasi actori dar intr-o alta scenografie.
Pana aici totul e OK!
Dar, francezii si belgienii ce i-am intalnit, traiesc in economia de piata, in capul lor apare mereu cuvantul "profit" altfel, fara acest cuvant, aceste tari s-ar duce pe apa sambetei.
Dupa ce infratirile se sfarsesc si-ncepem sa ne bandajam picioarele cat butucii de la drumul de 50 de ore in autocar, incep telefoanele. "Alo, Calin? Bonjour, mon tres cher ami! (Alo, Calin, buna ziua, foarte iubitul meu prieten) Si incep, membrii ai grupului Bressuire sau din alt oras, oameni ce au fiecare afacerea lor, sa ma roage... "Apar peste 2 zile in Romania, cu un amic ce doreste sa cumpere grilaje de sarma de la Dej, te rugam sa vii cu noi 1-2 zile pe-acolo, amicul meu lucreaza in constructii si nu cunoaste limba, nici locurile"... Pot eu sa-i refuz? Doar ne-am infratit! "Caline, deschidem o expozitie la "Bocapole", super-mediateca din Bressuire, am avea nevoie de cateva picturi in ulei originale si poate si cateva icoane pe sticla, poti sa-ti iei 3 zile libere, sa batem tara si sa ne recomanzi si cateva surse? " Pot eu sa-i refuz, doar suntem infratiti. "Caline, se organizeaza la noi o alta expozitie cu arta populara romanesca, am avea nevoie de vreo 50 de farfurii de Corund, cateva obiecte de lemn sculptat si scrumiere sau pipe din aragonit... poti sa ne ajuti? " "Caline, avem aici un mare om de afaceri, Mr Barabe, are o fabrica de mobila si la Reghin, Bistra si Sovata am auzit ca e cherestea de molid si fag, poti sa vii cu noi, stii, lemnul din Norvegia e extrem de scump! ". Plus de asta, un belgian a deschis acasa la el in sat o distilerie de tuica cum gasesti adesea pe la noi si-acum ii merge de minune cu "wiskey-ul lui Dracula"! .
Dar nici ai nostri romani nu s-au lasat fraieriti! I-au rugat pe francezi sa le rezerve la Bressuire o zi in care sa se organizeze un targ cu vanzare, asadar de fiecare data cala autocarului e plina de fluiere, naiuri din lemn, linguri, broderii, ulcele si multe alte obiecte de artizanat. "Cadouri pentru francezi! ", le zicem, mereu granicerilor si pana acum n-am avut probleme.
Ultima data cand veneam de la Bressuire, cele doua autocare erau din Cluj, Soferii tot de acolo. Intr-un oras din Germania, in fata unui mini-market "Aldi", suntem anuntati ca facem o halta de o jumatate de ora. Asteptam ora 9 ca magazinul sa se deschida. Intr-adevar in aceste "Adi"-uri germane, ciocolata "Nuss", cu alune intregi, cafeau Aldrich, Jakobs, cacaoa, sapunurile, spray-urile, detergentii, arahidele, bauturule, etc, le gasesti la jumatate de pret decat la noi. E adevarat si faptul ca oferta e redusa doar la 100-120 de produse. Am incarcat fiecare sacose intregi. Cei 4 soferi au intrat in schimb, vis-a-vis, la Volworth (parca asa-i zice), un magazin de electronice si-au luat vreo 30 de DVD playere, vreo 40 de casti muzicale, cateva "lap-top-uri" si doua mini-televizoare color. Cand au bifat totul de pe o lista, s-au intors la autocare. "Gata! Imbarcearea, plecam! ". De la o jumatate de ora, popasul devenise de 4 ore!
Cand ajungem in tara, la vama, nu ni se face control la pasapoarte, autocarele noastre sunt trase lateral, unul dintre soferi coboara si-i da vamesului un pasaport cu o bancnota de 100 de euro inauntru. Control la bagaje, zero, stationare in vama, 3 minute. Inainte de a junge la Cluj, incepe o activitate febrila de telefonie mobila, soferii incep sa sune in douazeci de parti "Am ajuns... am adus... haideti in parcarea benzinariei Someseni... " Acolo, in acea parcare, am mai stat o ora, pana cand ultimul obiect electronic n-a fost imbarcat in port bagajul ultimei masini din Cluj, masini care astepatau deja ingramadite la "locul de intalnire".
De-aceea urasc eu de-o vreme-ncoace anumite infratiri culturale cu miros de "shopping sau bussiness".
Dorgo
(P. S. -poze cu spectacolele din Hodac, Bressuire si Valea Regilor, la inceputul saptamanii viitoare)
Trimis de dorgo in 14.08.10 08:46:22
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA. A mai fost în/la: prin mai multe regiuni
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
mutat la "BRESSUIRE SI IMPREJURIMI", sectiune deja existenta pe site, sters noua sectiune creata pt acest review.
Sunt presedintele comitetului de infratire Bressuire-Hodac despre care Dr. DORGO vorbeste indelung in articolul sau din data de 14.08.2010. Noi constatam insa in acest articol o multitudine de ne-adevaruri (le-am putea chiar numi calomnii); acesta fiind motivul pentru care transcriem articolul de fata, avand intentia de a restabili adevarul si a spala afrontul adus diferitelor aosciatii de infratire care se deruleaza in Romania:
- Calin DORGO accepta doar infratirile in domeniul sportiv care sunt cele mai ‘sanatoase’, infratirile culturale ale adultilor ascund anumite interese personale: dansul mentioneaza « turismul de afaceri »;
- « Sefii infratirilor sunt ignoranti, putregai de rand, (vulgul de rand) »;
- « francezii si belgienii pe care i-am intalnit traiesc intr-o economie de piata, cuvantul « profit » este des auzit in limbajul lor, fara acest cuvant ei sunt pierduti ».
- « Uniunea Europeana da multi bani acestor infratiri »;
- « fiecare familie franceza (aici suntem noi vizati in mod direct) « doneaza » cate 10 euro pe zi familiei din Hodac ce-i cazeaza, bani proveniti bineinteles de la UE! » Calin DORGO stie foarte bine (cum Hodac este aproape de Tg. Mures si ne vedem de fiecare data cand mergem acolo) ca noi dam familiilor gazda (gazde care nu traiesc in opulenta) CATE 10 Euro DE PERSOANA CAZATA SI PE ZI si ca aceste sume nu vin din subventii europene (stiti la fel de bine ca si noi ca o excursie in Romania nu poate primi drepturi de subventionare europeana). Cei 10 euro pe persoana si pe zi sunt desigur veniti de la participanti. Si mai urmeaza:
- « Nu este usor de a te ocupa de cate o familie, sa-i pui pe masa bucatele si vinurile cele mai alese, sa-ti iei concediu o spatamana de la sefu' sau sa-i duci cu masina ta proprie la Lapusna, Reghin, baile Ideciu…Poate vei dori sa pleci tocmai atunci in Grecia sau Italia. » Intr-adevar avem obiceiul de a veni in Romania in timpul vacantei de vara, cand si dansii, romanii, sunt in concedii si cei care vor sa plece pleaca, bineinteles ca noi nu ii fortam sa stea pentru noi: iar cand venim la Hodac, venim cu autocarul, n-avem deci nevoie sa ne transporte prietenii nostrii.
- « In general la Hodac vin 1-2 autocare, deci intre 60 si 120 de Bressuirezi… » NICIODATA nu am fost in Romania cu 2 Autocare, mereu am fost intr-unul si deci maximum numarului de persoane participante este de 60, persoane pe care prietenii din Hodac sunt bucurosi sa le primeasca… si revada in cea mai mare parte!
- « Caline, deschidem o expozitie la "Bocapole", super-mediateca din Bressuire, am avea nevoie de cateva picturi in ulei originale si poate si cateva icoane pe sticla, poti sa-ti iei 3 zile libere, sa batem tara si sa ne recomanzi si cateva surse? " Pot eu sa-i refuz, doar suntem infratiti? » Calin DORGO trebuie sa stie ca sala noastra din Bocapole nu este o super-mediateca ci o sala de spectacole, ca noi nu i-am cerut niciodata sa ne procure tablouri sau icoane (cunoastem la Tg. Mures un veritabil prieten sculptor si pictor, care vine uneori si isi aduce lucrarile, Calin neavand legatura cu aceasta situatie).
- « Alo, Calin, buna ziua, foarte iubitul meu prieten… Apar peste 2 zile in Romania, cu un amic ce doreste sa cumpere grilaje de sarma de la Dej, te rugam sa vii cu noi 1-2 zile pe-acolo, amicul meu lucreaza in constructii si nu cunoaste limba, nici locurile"... Pot eu sa-i refuz? » Intr-adevar am insotit un antreprenor in Romania pentru a cumpara grilaje sudate dar marea parte a locatiilor de productie se aflau in sud si am adevarati prieteni acolo: Calin ne-a ajutat o singura dupa-amiaza in regiunea Tg. Mures pentru a merge sa vizitam o fabrica de faimoasele grilaje sudate. In mod sigur, insa, eu nu l-am contactat cu doua zile inainte ci cu cel putin doua luni!
- Mai vorbeste deasemeni de faptul ca, acum 5 ani cand a venit la noi, a venit cu acelas autocar cu care au venit si locuitorii din Hodac si ca la intoarcere, soferii s-au oprit in Germania pentru cumparaturi de o jumatate de ora in mod normal, dar in realitate durata ar fi fost de patru ore, timp in care ar fi cumparat 30 de player-e DVD si alta aparatura HI-FI, care au fost vandute ulterior intr-o parcare imediat dupa traversarea frontierei in Romania; si acest fapt este pus tot in spinarea infratirii – afaceri- numai ca acolo noi nu am fost in nici-un fel partasi! Cu exceptia poate a faptului ca l-am invitat pe Dr. Dorgo si i-am platit si locul…
In concluzie, spune Dr. Dorgo:
- «De-aceea urasc eu de-o vreme-ncoace anumite infratiri culturale cu miros de
‘shopping’ sau ‘business’. »
Daca Dn-ul doctor DORGO scrie orice cu scopul de a achizitiona puncte necesare castigului unei excursii finale, eu cred ca i-am putea suprima un anumit numar pentru minciunile pe care le spune.
@ Hei baieti, calmati-va, infratirea Bressuire-Hodac e una dintre putinele infratiri reusite chiar daca nu e perfecta, dar cine e perfect? , romanii cunosc deja multe esecuri sau esuari ale altor infratiri asa zise culturale dintre Vest si Est, eu m-am retras in vara aceasta din mai toate infratirile caci am vazut in ultimul deceniu multe anormalitati in aceste infratiri si ceea ce am scris aici e doar varful aisbergului, nu are rost sa scot acum intregul aisberg din apa, caci ne stropim cu totii rau de tot. Am depus eforturi mari pentru reusita infratirii Bressuire-Hodac, felicitari si partilor infratite!! , m-am implicat chiar daca nu sunt hodacean, s-a tras muuuult de mine in multe directii, am acceptat mereu sa ajut, (chiar si anul acesta am fost 2 zile pana acolo, dupa ce in prealabil am renuntat, de ce m-am dus? pentru ca trebuia sa vorbeasca cineva despre Romania si UE si hodacenii n-au inca oratori si Bressuire trebuia sa raporteze la UE ca s-a vorbit despre integrare, etc... s-a tras iar de mine...), dar acum ar trebui sa lasam acest site turistic in pace si sa continuam discutia pe mail sau prin telefon. Eu am incheiat aici si ramanem prieteni.
O ultima remarca doar... in urma cu 5 ani, cand am revenit in tara de la Bressuire, aveam bilet de avion, dar am fost invitat in autocar pt a le indica soferilor cum sa "iasa din Paris spre granita!!! , " (caci ei erau incepatori, eu mai fusesm de 5 ori in Paris), al doilea autocar a facut insa un mic ocol prin Nisa-Monte Carlo-Venetia - Hodac, va mai amintiti? E turism? sau infratire? Vreti poze din Monaco? Iar a vinde francezilor, in ultima zi de infratire culturala fluiere, linguri de lemn si cosuri impletite, (chiar daca e in program), nu are cumva iz de biznis? Mie mi s-a parut degradant. Iar despre "putregai" n-am pomenit nicaieri... cat despre puncte... am specificat de la inceput ca acest review nu trebuie punctat insa nu pot sa nu remarc pe acest site turistic si existenta unei alte forme de turism "foarte ieftin" si benefic pentru noi romanii. Apropos, cum v-au placut anul asta castelele de pe Valea Loarei, excursie la care eu am renuntat?
Multumesc pentru recunoasterea calitatii infratirii intre Bressuire si Hodac si din partea noastra multumim lui Calin DORGO pentru participarea voluntara la aceasta aventura. In mod efectiv Calin s-a implicat întotdeauna, dar mereu voluntar, niciodata la insistenta noastra, ceea ce este mult mai bine.
In octomrie care tocmai a trecut, Calin Dorgo a venit impreuna cu fiica sa sa tina o conferinta cu subiectul integrarii Romaniei in UE (Bressuire nu trebuia sa prezinte dezbaterea la UE). Cand am deschis subiectul acesta acum un an, Calin a spus da, dupa care nu, pentru ca nu mai putea veni, astfel ca noi am pus doliu conferintei noastre, dar sfarseste prin a veni, spre marea noastra satisfactie dar nu la insistentele noastre.
Deasemeni noi gandim ca atunci cand o delegatie din Hodac vine la Bressuire, ar fi mare pacat sa nu viziteze, ca turisti, castelele Loarei, La Rochelle sau Paris…
@jgblake
E bine! Furtuna artificiala care s-a produs intr-un pahar cu apa a trecut! Totul e bine cand se termina cu bine! Ramanem prieteni...
Bon, ca y est! Tout est en ordre! La tempete artificielle qui a eclate dans une verre d'eau, est passee! On reste amis...
Calin
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2006 Cetati, ruine si legende bretone — scris în 28.11.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ
- Oct.2006 Chateau d'Oiron - Un castel ciudat — scris în 13.07.10 de dorgo din TâRGU MUREș - RECOMANDĂ