ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.02.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
AUG-2012
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 15

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Bourges, artă și istorie în inima Franței

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Bourges este prefectura departamentului Cher, al treilea oraş al regiunii Centre Val de Loire. Este încadrat în categoria „Ville d’Art et d’Histoire”, „Ville Fleuris” – 4 flori, este un oraş medieval cu o catedrală înscrisă în patrimoniul UNESCO.

Cu toatea acestea, fiind dezvoltat la umbra marelui oraş Orleans şi la poarta de intrare pe Valea Loirei, este un oraş modest şi nu are pretenţia de a fi considerat un centru turistic important.

Orașul Bourges se găsește la confluența mai multor râuri: Yèvre, Voiselle, Auron și Moulon, ceea ce explică existența mai multor lacuri și zone mlăștinoase, amenajate în parcuri, grădini de legume și canale.

Foarte mulţi turişti, ca şi noi dealtfel, se opresc în oraş doar pentru a vizita superba catedrală sau zona pietonală şi apoi pleacă mai departe. Atunci când am stabilit acest popas nu știam aproape nimic despre oraș, am apelat la prietena Wikipedia, am scris oficiului de turism de la care am primit hărți ale zonei și câteva pliante și așa ne-am făcut o idee despre ce aveam de vizitat.

Însă, cele câteva ore petrecute în oraş, mi-au arătat că și oraşele mici sau mai puţin cunoscute te surprind plăcut prin frumuseţea lor sau prin obiectivele pe care le poţi vizita.

Pentru a face plimbarea prin oraș mai ușoară sunt necesare câteva repere istorice.

Numit Avaricum (Avaric–oraş bogat în ape) în perioada galilor şi locuit de fierari pricepuţi; asediat, distrus şi cucerit de romanii lui Julius Cezar care mai apoi l-au reconstruit, Bourges este un oraş încărcat de istorie, cu un bogat trecut arhitectural, religios şi cultural.

Cu suişuri şi coborâşuri, sub năvălirile barbare, oraşul se dezvoltă mai intens odată cu anul 1195 când începe construcţia catedralei Saint-Etienne. A fost terminată către anul 1255, deci în 60 de ani, un record de tehnologie pentru acea epocă.

Oraşul a fost refugiul rezistenţei franceze contra englezilor în timpul războiului de 100 de ani. Charles al VII-lea, fiul regelui Charles al VI-lea, nu a putut fi încoronat deoarece englezii blocau drumurile spre Reims, locul de încoronare a regilor Franței. S-a refugiat la Bourges și a fost numit „Micul Rege al oraşului Bourges”. În acest timp, o tânără de 17 ani din Lorena, pe numele ei Jeanne d’Arc, se înfățișează regelui Charles al VII-lea, îi cere o armată, eliberând mai multe orașe și drumuri, astfel fiind posibilă încoronarea lui Charles al VII-lea la Reims la 17 iulie 1429. Regele Charles al VII-lea devine regele victorios, recunoscut de toți francezii.

Fiul său Ludovic al XI-lea dezvoltă oraşul din punct de vedere economic şi cultural.

La 22 iulie 1487 însă, un mare incendiu distruge oraşul, fiind responsabil de declinul economic al oraşului. Acesta este reconstruit, dar marea dezvoltare aşteptată de burghezie se lasă aşteptată.

Napoleon al III-lea a pus bazele unei industrii de armament care s-a dezvoltat mai apoi şi în timpul celor două războaie mondiale.

Din respect pentru toată această istorie, astăzi oraşul dezvăluie turistului tot ce are mai frumos.

Iată ce se poate vizita în Bourges:

-Catedrala Saint-Etienne;

-Palatul Jacques Coeur;

-Muzeul regiunii Berry;

-Muzeul de Arte Decorative;

-Muzeul Esteve;

-Muzeul celor mai buni lucrători francezi;

-zona medievală cu străduţe înguste şi case din lemn;

-grădina arhiepiscopului aflată lângă catedrală „Le jardin de l’Archevêché”;

-grădina „Les Prés Fichaux”;

-zona așa numitelor ”mlaștini” – unde se găsesc canale și grădini „Marais de Bourges”.

De asemenea nu trebuie uitat Oficiul de Turism care se află chiar în piața catedralei (bourges-tourism.com) și este un prim popas obligatoriu la sosirea în oraș. De aici se pot cumpăra multe albume cu palate și castele, cărți istorice pentru copii, se pot lua gratuit hărți ale orașului. De asemenea tot aici este organizat un mic muzeu dedicat catedralei Saint-Etienne, sculpturilor și vitraliilor ce o decorează.

Deci punctul de plecare pentru cunoașterea orașului îl constituie această piațetă, unde se află Oficiul de Turism, Catedrala Saint-Etienne, Hotel de Ville și de unde pornesc străduțele înguste cu piatră cubică și case din lemn.

Din Bourges se pot face și câteva circuite precum:

-Circuitul castelelor din inima Franței ”La Route Jacques-Coeur” – la inițiativa proprietarilor unor castele și care din 1954 se inventează și reinventează pentru atragerea turiștilor. Astăzi sunt 16 membri activi care fac parte din acest circuit;

-Circuitul porțelanului și al gresiei – ce cuprinde câteva sate unde arta prelucrării lutului este transmisă din generații pentru dezvoltarea economică și culturală.

Noi am pornit dis de dimineață din partea sudică a orașului (unde am fost cazați) din zona hotelieră a autostrăzii A71, de la Hotelul Etap Bourges, și în 10 minute am ajuns în parcarea Séaucourt. Această parcare este destinată turiștilor care vizitează centrul istoric. Este o parcare mare, cu aproximativ 760 de locuri, gratuită, umbrită, foarte aproape de catedrală (10 min.). Drumul cu indicatoare ne duce în piața „Malraux” și piața „8 mai 1945” între care se află așa numitul „espàce de l´Europe” unde flutură steagurile țărilor europene.

Intrăm apoi în „Jardin de l´Archevêché”, o grădină mică dar foarte bine întreținută și îngrijită, totul era udat și proaspăt dimineața. În grădină este un loc de joacă pentru copii, un chioșc de muzică și multe, multe flori, un vis colorat și parfumat.

Răsărind dintre pomi și flori, excepționala catedrală Saint-Etienne te uimește și te surprinde prin formă și mărime. A fost înscrisă în patrimoniul UNESCO în anul 1992 și este unul din cele mai frumoase exemple de arhitectură gotică din Franța.

Atât exteriorul cât și interiorul sunt remarcabile. Privită din zona grădinii, cu multitudinea de contraforturi, cu sculptura exterioară, cu aspectul de piramidă, ție se pare că vrea să zboare, dar piatra miraculos sculptată și vitraliile, o țin la pământ pentru ca noi să ne bucurăm de ea.

Acum se află într-un amplu proces de restaurare exterioară, și aspectul nu este tocmai ca în pozele de pe internet și de reclamă.

Dacă îi dai ocol, ajungi la fața occidentală care te surprinde și ea, având o lungime de aproximativ 40m fiind cea mai largă a unui edificiu gotic din Franța. Sunt aici 5 portaluri toate cu uși duble, care corespund exact celor cinci nave, excelent decorate cu sculpturi în piatră reprezentând aspecte din viețile unor sfinți precum Saint Etienne căruia îi este dedicată catedrala, Saint Ursin, Saint Guillaume, sau viața Fecioarei Maria, iar în centru portalul cel mai generos este dedicat Judecății de Apoi. Două turnuri străjuiesc catedrala, cel de nord numit și „Turnul de Unt”, reconstruit cu banii celor ce mâncau unt în perioada de post și turnul de sud numit și „Turnul Surd” deoarece nu a avut niciodată clopot.

Interiorul catedralei este impresionant, iar ceea ce face ca această catedrală să fie deosebită este absența transeptului ( TRANSÉPT, transepturi, s. n. Naos transversal care taie în unghi drept naosul principal al unei biserici, alcătuind cu acesta un plan în formă de cruce. – Din fr. transept. ). Asta înseamnă că oferă o perspectivă longitudinală continuă, spațiul nefiind fragmentat.

Nici dimensiunile catedralei nu sunt de neglijat, lungimea catedralei este de 120 metri, lățimea 41 metri iar înălțimea 38 metri. Coloanele zvelte, arcele boltite, cele cinci nave (nava centrală și patru nave laterale), capelele, sculpturile, orga, ceasul astronomic, sunt tot atâtea elemente ce ne-au făcut să spunem că suntem într-un loc unic. Se pare că în anul 1429 și Jeanne d’Arc s-ar fi rugat în acesată catedrală, iar într-una din capele este reprezentată purtând armură.

Adevărata comoară a catedralei o constituie vitraliile, numite și „cărți de lumină”, dezvăluie impresionante scene religioase. Traversate de lumina soarelui, vitraliile iau culori extraordinare și luminează splendid catedrala. Dacă în Evul Mediu, oamenii înțelegeau Biblia și Evangheliile după fresce, sculpturi sau vitralii, astăzi avem nevoie de explicații scrise pe diverse panouri. Nu știu dacă alte zone din catedrală erau aglomerate, stiu însă că în dreptul vitraliilor așteptam cuminți să ne vină rândul, să citim și să admiram cu smerenie povestea în culori. Frumoasă și interesantă catedrală.

Impresionați de cele văzute, părăsim răcoarea catedralei și pornim pe străduțele înguste, privind mai mult în sus pentru a fotografia și vedea casele din lemn specifice perioadei medievale. Pe aceste străduțe găsim tot felul de terase, ciocolaterii sau patiserii ce bineînțeles ne ispitesc cu bunătăți cărora nu le putem rezista.

Ajungem în Jardin les „Prés Fichaux”, situată într-o fostă mlaștină, amenajată în stil Art Deco între anii 1923-1930, aici găsim o combinație minunată de verdeață, flori, apă, pești și statui.

Grăbim puțin pasul și ne îndreptăm din nou spre catedrală, de unde, din fața Oficiului de Turism am luat micul tren turistic ce ne-a plimbat aproximativ 45 minute prin oraș. Traseul a fost destul de complicat, mersul anevoios pe străduțele înguste, cu multe opriri, dar conducătorul era foarte simpatic. Vorbea la un microfon în limba franceză, iar pentru cei care doreau altă limbă, oferea căști, pe care mai apoi le lăsa călătorilor. Biletele se cumpără de la șofer și costă 7euro/adult și 3euro/copil.

Trebuie să vă spun că toate muzeele din Bourges erau gratuite, peste tot în oraș erau aceste anunțuri, șoferul de trenuleț anunța și el acest lucru. Nu știu dacă este ceva temporar pe timpul verii sau ceva permanent. Singurul cu plată era Palatul Jacques Coeur.

Întorși din călătoria cu trenulețul, tot în piațeta unde se află catedrala și Oficiul de Turism, se află Hotel de Ville, unde este amenajat la etaj, muzeul celor mai buni lucrători francezi “Musee des Meilleurs Ouvriers de France”. Intrăm, vizităm și înțelegem că în Franța toate meseriile sunt respectate și apreciate. Sunt prezentate obiecte confecționate din ceramică și sticlă, textile, piele, fier forjat, lemn, metal, medalii și diplome acordate de-a lungul timpului, dacă nu mă înșel de prin anul 1924.

Pentru că o personalitate plină de mister a orașului a fost Jacques Coeur ne decidem să vizităm și palatal său.

După ce am vizitat orașul Bourges, după ce am citit poveștile istorice despre Charles al VII-lea, Jeanne d‘Arc sau despre Jacques Coeur, pot să spun că nu am greșit când am ales acest oraș pentru scurta vizită, un adevărat oraș de artă, istorie și cultură.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doina_c24 in 24.02.13 18:00:21
Validat / Publicat: 24.02.13 20:11:41
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5113 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doina_c24); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Bourges - Catedrala Saint-Etienne - fațada occidentală cu "Turnul Surd" în dreapta și "Turnul de unt" în stânga.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 21800 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster20*
[24.02.13 18:45:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

doina_c24AUTOR REVIEW
[24.02.13 19:54:20]
»

@webmaster20:

Multumesc.

Daca se poate să atașați următorul videoclip http://www.youtube.com/watch?v=ccXTlqXWgP4.

Mulțumesc anticipat.


[Notă webmaster]: Rezolvat. Vizionare plăcută

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doina_c24
Alte impresii din această RUBRICĂDescopera Bourges:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047550916671753 sec
    ecranul dvs: 1 x 1