ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.06.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Constanta
ÎNSCRIS: 04.10.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2006
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
93.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O zi in Bodrum

Ilustrație video-muzicală

TIPĂREȘTE

In anul 2006 aflandu-ma cu nava intr-unul dintre cele mai mici si curate porturi de la Marea Egee Gulluk s-a ivit posibilitatea de a face o excursie in celebra statiune Bodrum, de fapt in unul dintre cele mai vechi si pline de istorie orase de pe litoralul turcesc.

Din Gulluk pana in Bodrum nu sunt mai mult de 45 km, autocarele aveau doua curse pe zi, dar erau foarte aglomerate mai cu seama datorita navetistilor care lucrau in portul localitatii dar si in importantul santier de constructii pentru ambarcatiuni de agrement. Poate intr-o zi cand ma voi pune de acord cu timpul meu liber voi scrie si despre acest mic orasel care an de an capata stralucirea unei statiuni foarte cautata, mai ales de turistii scandinavici, tocmai datorita aerului curat, al marii deosebit de albastre dar si al linistii care exista aici.

Intr-o duminica plictisiti de repaosul de la nava dar in acelasi timp disperati de greva soferilor de pe camioanele care trebuiau sa ajunga sa incarce marfa adusa in Egipt, am hotarat sa facem putina miscare si sa vizitam Bodrum-ul. La acel moment nu prea stiam noi mare lucru despre el, doar comandantul pastra amintirea unor vacante petrecute acolo de catre familia sa, cu mult timp inainte, aproape de caderea regimului comunist. Ne-am interesat la agent ce si cum, ne-a explicat ca este foarte usor de ajuns acolo, s-a oferit sa ne conduca la statia de autocar, acolo unde am gasit si orarul pentru intors. La statia de autocar a dat niste telefoane si a decis in ultima instanta sa vina cu noi, super!

Problema este ca incepuse ploaia, iar ideea de a ne plimba prin Bodrum pe ploaie nu ma incanta deloc. Acum intrat in hora nu mai puteam da inapoi, asa ca am hotarat sa mergem.

Am facut o gasca numeroasa de 10 baieti, toti unul si unul, imbracati frumos ca pentru « statiune », ne-am luat fiecare monetarul de care dispuneam (ce mai ramasese dupa tranzitarea Suezului) si ne-am indreptat catre autocar. Foarte aglomerat, dar desi ne-am asteptat sa gasim navetisti, nu mica ne-a fost mirarea cand l-am vazut plin ochi cu turisti, mai exact turiste peste varsta aceea respectabila care se-ndreptau si dansele catre acelasi Bodrum.

In apropierea statiei exista si un peron destinat microbuzelor, initial am vrut sa luam unul din acela, insa turcii vazandu-ne grup si mai ales marinari (ne-au vazut cand am iesit din port) au umflat pretul astfel ca plateam dublu si ceva pentru acea calatorie de 45 de km.

Drumul l-am parcurs destul de repede, desi a oprit foarte des, companie ne-a tinut muzica orientala pe care soferul o asculta cu foarte multa pasiune spre disperarea noastra. Soseaua in mare parte a tinut linia coastei putand observa numeroasele complexe hoteliere care se construiau sau care deja existau in zona. Intr-adevar o zona in plin avant turistic, sunt convins ca la aceasta ora aceste complexe sunt pline si ofera cele mai bune servicii. Numeroase portulete de agrement unde se gaseau acostate yahturi micute, dar foarte moderne care pluteau falnice pe marea aceea albastra care m-a incantat si vrajit intotdeuna.

Ne-am trezit relativ repede din visare, autocarul ne-a lasat in apropierea portului turistic din Bodrum, langa o alee plina de restaurante cu vedere catre castel. Ne-am informat inca o data la ce ora pleaca apoi am inceput explorarea.

La una din intrarile catre port am intalnit o ghereta a unei agentii turistice de unde am putut procura un pliant cu descrierea statiunii si a importantelor obiective turistice. De fapt agentul ne-a propus sa cumparam un astfel de pliant ca amintire a trecerii noastre pe acolo. A ramas la comandant!

Orasul lui Herodot, Bodrum unul dintre cele mai vechi orase de pe teritoriul Turciei de astazi se bucura de o istorie pe cat de bogata pe atat de interesanta, este unul dintre principalele orase care traieste in special din turism, din turismul bazat in mare parte pe istorie.

Zeci de nave sosesc zilnic din insulele grecesti Rhodos si Kos la bordul carora se gasesc mii de turisti dornici de a lua contact cu orasul lui Herodot, dar si foarte multe autocare cu turisti cazati in statiunile din apropierea Bodrum-ului.

Atentia ne-a fost indreptata in primul rand catre castelul amplasat pe latura de vest a portului pe o culme de unde se poate admira mare parte din oras si aproape tot portul

Castelul Bodrum sau Sf. Petre asa cum mai este denumit este unul dintre cele mai vechi si bine conservate castele, construit de catre Cavalerii Ospitalieri in decursul a mai bine de 100 de ani. Castelul Bodrum

De-a lungul istoriei Castelul a fost si cazarma si puscarie, in prezent in interiorul lui se afla Muzeul de arheologie subacvatica, unul dintre cele mai apreciate datorita exponatelor extrase din Mediterana si Egee, de pe ambarcatiuni care au putut pastra in mare parte intacte amforele, bijuteriile, lingourile din cupru, monedele din argint, unele vase din sticla dar si unele piese extrem de pretioase apartinand reginei egiptene Nefertiti.

Pretutindeni camere video, n-aveai voie sa atingi nimic, mi-ar fi placut sa vad mai de aproape cele doua ambarcatiuni refacute dupa planurile originale care se afla la muzeul de istorie din Ankara.

Ceea ce mi-a produs un interes deosebit dincolo de ambarcatiunile de care pomeneam a fost povestea scriitorului turc care fiind inchis in castel (la vremea aceea era destinat inchiderii unor intelectuali turci alaturi de criminali de rand) a compus numeroase eseuri, fiind cucerit de frumusetea regiunii. De atunci acest oras a inceput sa se transforme, devenind una dintre cele mai cautate statiuni.

Alei pietruite strajuite de copaci impunatori, cladiri vechi, restaurate pastrand atmosfera anilor cand erau populate, foarte multe elemente ale apusului imperiu otoman, privelisti de vis de pe turnurile castelului, fac ca acest obiectiv turistic sa nu fie omis din traseul turistului care ajunge acolo.

Un alt loc important, poate cel mai important din Bodrum este Mausoleul Halicarnas considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, fiind destinat ca templu in cinstea lui Mausol, construit de catre sotia sa (sau sora – depinde cum preferati), Artemisia.

Din pacate n-am mai gasim decat ruinele acestei minuni antice, un cutremur extrem de violent a distrus acest impresionant templu de aproape 40 de metri inaltime si odata cu el o mare parte a istoriei de care s-a bucurat.

N-am platit nimic la intrare, agentul ne-a indrumat catre locul unde a fost amplasat templul, am trecut pe langa alei pietruite purtand pe umeri secole de istorie, coloane construite inainte de Christos, acum cazute rapuse de natura nemiloasa si dura.

Foarte multe flori care fac din acest loc un parc unde se simte greutatea istoriei, agentul ne-a povestit ca este foarte respectat de catre locuitorii din Bodrum se va incerca reconstruirea lui, la o scara mai mica, pentru a fi vazut si inteles asa cum s-a dorit initial. M-a impresionat faptul ca Alexandru cel Mare a evitat distrugerea acestui templu, ordonand armatei sa nu se atinga si sa-l cinsteasca asa cum se cuvine. L-am zarit si eu atunci pe una din numeroasele fotografii existente in acel sit arheologic si mi s-a parut destul de interesant, iar ideea reconstruirii sale mi se pare excelenta.

Mai multe informatii despre Mausoleu gasiti: aici

Agentul ar mai fi vrut sa ne duca sa mai vizitam si alte obiective turistice la fel de cautate si apreciate, noi am spus pas, dorind sa ne mai plimbam putin prin pietele de marfuri made in china si sa gasim un restaurant cu specific pescaresc care serveste si bira (bere).

Ar mai fi fost de vizitat morile de vant si teatrul greco-roman, obiective care ne-ar fi luat ceva timp datorita distantei dintre ele.

Coborand catre port de la Mausoleu, am descoperit cateva magazine interesante cu bijuterii, foarte multe cu aur alb, interesante si frumos lucrate. De la unul dintre magazinele acelea i-am cumparat sotiei un frumos inel din aur alb si galben, ceva in jur la 7 grame, dar cu o lucratura deosebite. Vazusem si eu o bratara la un pret foarte bun cu tot cu discount, dar am decis sa ma sacrific pentru fericirea sotiei. Asa ma uit mereu, uite a inceput criza si nu mai pot pleca sa-mi vad de treburi.

Revenind insa la Bodrum, am ramas impresionat de arhitectura blocurilor si a caselor, practic foarte putine constructii peste 3-4 etaje si acelea aveau o destinatie preponderent turistica. Albul predomina peste tot, adica n-ai sa vezi nicaieri palete de culori asa cum sunt casele sau mai nou blocurile din Romania. Multe dintre ele adapostesc la parter magazine dar si cofetarii sau patiserii. Am cumparat dintr-o astfel de patiserie o cutie de baclavale, stiam ca ajung acasa si am vrut sa duc cateva dulciuri turcesti copiilor.

In jurul portului foarte multe restaurante care ofera o priveliste de invidiat asupra yahturilor de lux din portul turistic, alei cu foarte multi palmieri, bancute curate dar si foarte multi turisti care face din Bodrum o statiune foarte aglomerata, mai ales in sezonul estival. Agentul ne-a povestit ca cele mai bune hoteluri sunt in afara localitatii acolo unde plajele sunt curate si foarte largi.

Cam asa s-a incheiat excursia mea de o zi in Bodrum, cu o masa pescareasca si una-doua beri Efes, recunosc ca ne-a placut foarte mult orasul, din cate am inteles seara este superb, o multitudine de lumini, muzica provenind de la restaurantele din apropierea portului, discoteci, noi n-am mai prins noaptea in Bodrum, caci altfel pierdeam autocarul.

Oricum se merita din plin iar daca sunteti in zona nu-l ocoliti!

Vacante frumoase oriunde va veti duce!


[fb]
---
Trimis de pepsi70ro in 07.06.10 21:29:11
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6168 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Una dintre terasele de pe faleza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8700 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

Andox CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[07.06.10 22:01:02]
»

Din cate stiu eu primaria nu da voie sa vopseasca decat in alb casele. Si cred ca nici nu este rau lucrul acesta.

Bodrum este capitala turceasca a distractiei asa ca daca iti doresti o vacanta cu multe nopti pierdute aici este locul potrivit.

david
[07.06.10 23:25:05]
»

Orasul Bodrum l-am vizitat si eu din pacate doar intr-o zi, dar cred ca un sejur de 7 zile ar fi necesar pentru a descoperi farmecul si frumusetea acestuia.

Nu trebuie ratata o vizita la una dintre cele mai mari bijuterii din lume, o afacere de familie de 150 de ani unde se gasesc inele, bratari, lantisoare pentru toate gusturile la preturi acceptabile.

Pe langa amfiteatru se gaseste un mic mall de unde se pot cumpara haine de calitate marca Lacoste, Tommy Hilfiger, Timberland etc.

De asemenea nu trebuie ratata o vizita in bazar unde se pot gasi obiecte traditionale si cadouri pentru cei dragi. Daca va cuprinde oboseala va puteti relaxa la o baie in mare care se afla in spatele bazarului.

Pentru amatorii de distractii nocturne in Bodrum se gaseste cea mai mare discoteca din Europa.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster13
[07.06.10 23:36:28]
»

Pepsi am atasat aceasta melodie, iese putin din tipare, nu este turceasca dar are legatura cu altceva insa daca doresti putem schimba!

biancuta
[07.06.10 23:39:18]
»

pepsi70ro, o descriere foarte amanuntita a acestui oras. Cand voi merge in Bodrum, acest rw imi va folosi, prin urmare nu pot decat sa te felicit pentru excelenta prezentare.

stancuflorina
[08.06.10 09:01:33]
»

Bodrumul este poate orasul cu cea mai agitata viata de noapte de pe litoralul turcesc, multe nopti "albe", multe distractii.

krondia*
[08.06.10 09:48:41]
»

Am intrat pe site-ul Muzeului de arheologie subterana sperand sa gasesc imagini cu obiecte care au apartinut reginei Nefertiti dar nu am gasit decat o prezentare generala. Bodrum-Museum P13 prezinta exponate de la acest muzeu?

pepsi70roAUTOR REVIEW
[08.06.10 10:28:16]
»

@Andox iti dai seama ca n-am avut de unde sa stiu despre directivele primariei in ceea ce priveste politica de varuire a imobilelor;

@david din pacate n-am avut placerea de a gusta din distractiile oferite turistilor noaptea, trebuia sa ne intoarcem la nava, dar din cate stiu sunt cateva discoteci de renume, una dintre ele fiind a doua ca marime din Europa;

@webm13, ca intotdeuna gasesti melodia potrivita, multumesc mult;

@biancuta & @stancuflorina va multumesc, cu siguranta data viitoare voi prinde cate ceva din distractiile oferite de Bodrum;

@krondia, din cate imi amintesc erau prezentate cateva bijuterii si un inel cu sigiliu care au apartinut reginei Nefertiti.

Poza nr. 13 prezinta cateva amfore prezentate in cadrul muzeului de arheologie subacvatica.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta, david, krondia*, stancuflorina
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Bodrum și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058305978775024 sec
    ecranul dvs: 1 x 1