GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Birgu este orasul care s-a dezvoltat pe una din peninsulele ce strajuiesc la S-E Grand Harbour, alaturi de Senglea si Kalkara. Birgu, sau Città Vittoriosa este unul dintre cele mai vechi orase de pe insula și a jucat un rol important în asediul din Malta în 1565. Fiind situat intr-o pozitie strategica in golful care adaposteste portul, a jucat de-a lungul timpului un rol important pentru activitatile militare si maritime din zona. Daca vizitati Malta nu trebuie sa il ratati. Veti pierde multe locuri frumoase.
In Birgu se ajunge relativ usor. Din autogara Valletta (de unde pleaca si unde sosesc toate autobuzele) se pot lua unui din autobuzele 2 sau 3 (peronul Valletta 14). In aproximativ o jumatate de ora se ajunge in peninsula, unde va recomand sa coborati la statia Riche.
De aici trecem strada si suntem deja in incinta vechii cetati. Aici ne plimbam pe toate aleile, facem poze cu vechile tunuri pozitionate strategic in creneluri, admiram vechile ziduri de o grosime impresionanta si bineinteles panorama care ni se deschide in fata ochilor, cu portul de iahturi si cladirile somptuase ale Sengleei. Aici gasim Malta la War Museum, deschis zilnic intre 10.00 si 16.00, care gazduieste o expozitie despre al doilea razboi mondial in Malta, precum si un adapost antiaerian folosit in timpul razboiului.
Dupa ce am terminat vizitarea muzeului coboram pe faleza vestica, unde incepem sa admiram ambarcatiunile ancorate in portul turistic. Gasim aici o gama variata de ambarcatiuni, de la micile barci traditionale malteze, pana la iahturi de lux. Este aici o padure de catarge, o gama variata de culori care ne incanta ochii. Pe fundal admiram cladirile de pe faleza Sengleei.
In drumul nostru pe faleza intalnim pe dreapta St. Lawrence's Church, pe care nu am putut sa o vizitam din pacate pentru ca era inchisa. In continuare vizitam Malta Maritime Museum, unde admiram de la exponate foarte vechi pana la altele, mai recente, alcatuite din: picturi, arme, uniforme, ancore, harti si machete datand din perioada 1530-1798. Pe faleza gasim numeroase terase unde ne putem odihni la o cafea sau la ce dorim noi.
Ne grabim putin sa ajungem la ora 12.00 la capatul falezei de unde se vede impunatoare Valletta. La ora 12 fix cand bat clopotele catedralelor vedem salva de salut trasa din The Saluting Battery din Valletta, din alt unghi, de data asta din fata. Fiind in zona iahturilor de lux, nu putem sa nu le admiram si sa le fotografiem. Fortul Saint Angelo fiind in renovare cu fonduri europene, nu a putut fi vizitat. I-am admirat zidurile din exterior (partea neacoperita de schele) si am plecat inapoi.
La capatul fortului trecem pe langa clubul nautic, cu bazinul strajuit de ziduri si apoi urcam pe niste stradute inguste cu trepte pana pe o strada ce strabate peninsula in lungul ei. Strabatem stradute adiacente cu casele cochete, mici restaurante, strajuite peste tot de trandafiri japonezi infloriti, leandrii, palmieri si tot felul de plante. Urcam si coboram pe stradute pline de trepte si flori, curate, cu casele avand iesirile direct in strada. Trecem pe langa o biserica mica (si asta inchisa) si ajungem intro piata, cu un grup statuar in mijloc si cladiri traditional malteze.
In apropiere se gaseste Inquisitor's Palace, sediul Inchizitiei in Malta in perioada 1571 - 1798. Palatul a fost transformat acum intr-un muzeu. Aici se gaseste si un punct de informare turistica, dar din pacate aici a fost singurul loc din Malta unde am fost tratati cu indiferenta, de niste functionari plictisiti, care vorbeau la telefon probleme personale si care nu ne-au bagat in seama. Bineinteles ca orgoliul ne-a facut sa nu mai vizitam acest muzeu. Muzeul este deschis zilnic si adaposteste Muzeul national de etnografie.
De aici coboram spre vest si ajungem la Annunciation Church, o constructie impresionanta (din pacate si asta inchisa), cu o zona adiacenta incantatoare. Nu ne putem abtine si facem poze de afara, daca inauntru nu putem intra. In fata bisericii exista si un grup statuar deosebit, amplasat pe o movila.
Mergand spre sud am ajuns la cele doua turnuri crenelate de unde am admirat si fotografiat tot ce s-a putut. Am strabatut cateva stradute cochete si in final ne-am intors la statia de autobuz Riche, de unde am plecat spre Smart City. Dar asta e alta poveste.
Trimis de IULIU ANTAL in 05.11.14 10:58:39
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MALTA.
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (IULIU ANTAL); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 35.88788400 N, 14.52197000 E - neconfirmate încă
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Descoperă Birgu, VALLETTA-SLIEMA" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2016 În Birgu, pe urmele cavalerilor de Malta — scris în 16.12.16 de Radu Tudoran din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2014 Birgu - întâlnire cu cavalerii maltezi — scris în 20.11.14 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ