ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.04.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2007
DURATA: 8 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Circuit în BENELUX (I) Liege şi Luxemburg

TIPĂREȘTE

În loc de prefaţă

În 2007 am făcut o excursie organizată de 8 zile cu avionul în Benelux (Belgia - Olanda sau Nederland - Luxemburg), unitate economică înfiinţată în 1944 şi precursoare a Uniunii Europene. A fost fondată în scopul desfiinţarii taxelor vamale între aceste state.

Am aterizat la Maastrich în Olanda după 2 1/2 h de zbor de la Bucureşti. În cele opt zile am străbătut aproape 1000 km cu un autocar cu aer condiţionat, pe următorul traseu:

Maastrich - Liege (35 km), Liege - Luxemburg (170 km), Luxemburg - Dinant (140 km), Dinant - Bruxelles (100 km), Bruxelles - Gent (55 km), Gent - Brugges (50 km), Brugges - Anvers (1oo km), Anvers - Rotterdam (100 km), Rotterdam –Delft (20 km), Delft - Haga (10 km), Haga - Amsterdam (65 km), Amsterdam - Maastrich (215 km).

Bine înţeles că puteţi veni cu maşina proprie distanţa de la Bucureşti la Bruxelles fiind de 2200 km, cu avionul 2 ½h sau cu trenul cca 42 ore. Excursia a fost pe repede-înainte, am vizitat ce era în program, nepermiţându-se nicio abatere. Nu ne-am înhămat să facem excursia pe cont propriu pentru că la peste 70 de ani nu mai era de condus în ţări necunoscute. Am început să circulăm în lume abia spre 60 de ani şi nu ne-am permis să insistăm prea mult pe un singur obiectiv, dorinţa noastră fiind să vedem cât mai mult ca să recuperăm ce n-am putut vizita o viaţă. Pe atunci nu făceam parte din AFA şi din această cauză nu am pus punctul pe ˝i˝ unde ar fi fost cazul şi nu am fotografiat sistematic. Mai târziu, în 2010, după ce am intrat în AFA am scris un singur review despre excursia din 2007, ˝Ciocolată de Belgia˝. Într-adevăr, primele tablete de ciocolată belgiană le-am gustat la Liege.

Zilele acestea stând în casă, m-am mai uitat prin arhiva de fotografii şi mi-am zis că, deşi pe sait sunt reviewuri superbe despre Bruxelles, Brugge, Amsterdam, în care se descriu amănunţit călătorii, cazări, preţuri, obiective de vizitat, poate vor fi şi câţiva interesaţi să cuprindă în doar câteva zile mai mult decât un oraş. Surpriza a fost că singurul review despre Benelux a fost cel scris de mine în 2010. vezi impresii.

Am găsit că mi-am notat undeva că la preţurile de atunci am plătit la agenţie 700 eu/pers. incluzând transport şi taxe de aeroport, cazare la hoteluri de 3 stele, transfer de la şi la aeroport, autocar între oraşe şi tururi ghidate. Prânzul îl serveam pe unde puteam şi cu 25 de eu (menţinut şi acum în UE), mâncam o friptură, garniturile respective cartofii prăjiţi şi salata fiind gratuite şi beam o bere şi o cafea. Am plătit opţionale la casa Rubens şi plimbarea pe canale în Amsterdam.

În acest an, în luna aprilie am mai scris un review referitor la această excursie - despre Mica Europă şi Atomium din Bruxelles.

În cele ce urmează pe baza pozelor pe care le-am făcut şi a unei oarecari documentări, vă voi relata ce am văzut în asceastă excursie, fără a avea pretenţia de a intra în amănunte ci a vă instiga să vizitaţi Beneluxul cum veţi dori, individual sau în grup.

Liege

De la Maastrich (Olanda) unde am aterizat, am ajuns în jumătate de oră la Liege (Belgia) aflat la o distanţă de 35km de aeroport. Liege, capitala Valoniei, este un oraş cu 500000 locuitori, străbătut de râul Meuse. Liege ar necesita o vizită de măcar de o zi pentru a-i admira frumuseţile. Noi am făcut o simplă oprire în centrul oraşului, vizitând în interior fuguţa Hotel de Ville, construcţie din 1714 şi văzând într-o tură scurtă Piaţa cu cai şi Palatul de Justiţie din piaţa Saint Lambert (fostul palat al cardinalilor construit în 1185, ars, reconstruit în sec. XV). Nu pot spune că în două ore cât a durat oprirea, - unii din grup mai servind şi o cafea în acest timp- ne-am fi făcut oarece părere asupra oraşului. Pot spune că doar l-am bifat. Pentru cei interesaţi, se pot pregăti citind fabrice-muller.be/liege/liege1.html sau pot prioritiza ro.theplanetsworld.com/18 ... luik-b-lg-ll-ro.

Ghidul ne-a grăbit să plecăm pentru că în aceeaşi zi mai aveam de străbătut 170 km pentru a vizita Marele Ducat de Luxemburg unde urma să ne cazăm.

Luxemburg

Spre prânz am ajuns în Luxemburg şi după ce ne-am cazat şi am avut pauză de masă jumătate de oră, autocarul ne-a dus în centrul vechi al oraşului.

Câteva cuvinte despre Luxemburg: este unul din cele mai mici state din Europa fiind depăşit doar de Monaco şi Lichtenstein. Ca să vă faceţi o părere, cu cei 2586 kmp, are o suprafaţă cam de 1/3 faţă de jud. Călăraşi. Populaţia este de 524000 locuitori din care peste 500000 în oraşul Luxemburg Are cel mai înalt nivel din Europa al PIB pe cap de locuitor de 101000 dol la nivel 2017. (noi am avut 26000 dol/ cap locuitor fiind penultima ţară din UE, în urma noastră fiind numai Bulgaria. Oare de ce?) Oraşul Luxemburg este una din capitalele oficiale ale UE alături de Bruxelles şi Strasbourg. Este sediul Curţii Europene de Justiţie, a Băncii Europene de Investiţii şi ale altor organisme centrale UE. Limba oficială este luxemburgheza dar se vorbeşte în egală măsură germana şi franceza. Din punct de vedere politic este o monarhie constituţională şi ultimul ducat din Europa condus de Henri, Marele Duce de Luxemburg. Geografic are un relief accidentat din cauza celor două cursuri de apă care îl străbat Alzette şi Petrusse care şerpuiesc pe fundul unor văi între canioane.

Ce am vizitat: oraşul se desfăşoară pe două niveluri: partea de sus în care sunt construcţii moderne dar şi centrul vechi şi cea de jos pe albia râului Petrusse. Trecerea dintr-o parte a alta a oraşului se poate face cu lifturile de sticlă, mai multe poduri sau peste un viaduct impresionant numit Podul Vechi. Acest viaduct mi-a adus aminte de canionul de la Ronda din Spania. Am mai remarcat coloana cu statuia lui Gaela Frau, străduţe cu clădiri medievale şi platforme cu vegetaţii sau pieţe pe locul unde a fost castelul Bock. Cine doreşte o prezentare mai completă a Luxemburgului poate apela la ro.theplanetsworld.com/14 ... luxembourg-l-ro.

- Catedrala Notre Dame este simbolul oraşului. Este lipită de Biblioteca Naţională care o acoperă şi i se văd doar turlele. A fost construită între 1613-1621 ca biserică iezuită în stil renascentist şi baroc. În 1794 a fost adusă statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. A devenit catedrală închinată Fecioarei Maria în 1870 de către Papa Pius al IX- lea. Ca decoraţiuni interioare sunt de remarcat basoreliefuri, vitralii din sec. XIX şi XX, o tapiserie care acoperă un perete şi bolta pictată cu scene religioase. În criptă sunt locurile de odihnă ale familiei ducale. În prima duminică după Paşte are loc în catedrală o ceremonie ˝Octava doamei noastre de Luxemburg˝ care adună mii de credinciuoşi. Statuia Sfintei Fecioare este scoasă din catedrală şi transportată până la un altar acoperit cu flori.

- Palatul ducal a fost construit în 1570 cu destinaţia de primărie şi extins pe parcurs. Este amplasat pe o stradă care nu oferă nicio perspectivă fiind în rând cu alte imobile. Palatul ca atare este o construcţie cu decoraţiuni exterioare foarte frumoase. Din 1890 a devenit reşedinţă a ducilor dar la sfârşitul sec. trecut a fost transformat în birouri ale administraţiei ducale, familia mutându-se în castelul Colmar- Berg

- Muzeul de istorie al Luxemburgului este amplasat într-o construcţie verticală cu şase etaje. Am văzut numai secţiunea dedicată primei părţi a istoriei ducatului din antichitate şi până în 1839 când Luxemburgul şi-a căpătat independenţa. Am văzut două superbe mozaicuri romane de mari dimensiuni, din care unul are scris în medalioane figurative nume de zeităţi, o stelă funerară din sec II d. Hr. dedicată zeiţei Epona călare, protectoarea animalelor şi obiecte de cult din ceramică.

- Cazematele Bock pe care le-am vizitat sunt urme ale castelului fortificat construit în anul 963 de contele Siegfrid pe un promotoriu, în colţul de nord-est al vechiului cartier luxemburghez. În secolele următoare i s-au adăugat trei ziduri inelare. Au mai fost construite 24 forturi, 16 lucrări de apărare şi o reţea de cazemate care puteau adăposti mii de soldaţi şi caii lor. Mai târziu în 1650 spaniolii au construit cazematele Petrusse, lungimea totală a celor două tipuri. de cazemate ajungând la 23 km. Înconjurat în trei părţi de apele râului şi stânci naturale, castelul Bock a fost o fortificaţie inexpungnabilă în faţa atacurilor burgunzilor, francezilor şi germanilor. Era denumit Gibraltarul Nordului. În urma declarării neutralităţii Luxemburgului, militarii au părăsit fortul şi structura castelului a fost demolată. Au rămas 17 km tuneluri şi scări pe mai multe niveluri care pătrund în interiorul stâncilor până la 40m adâncime. Demolarea lor ar pune în pericol oraşul vechi astfel încât intrările şi galeriile au fost sigilate. Din ambrazurele cazematelor, priveliştea spre partea de jos a oraşului şi râul Petrusse este magnifică. Astăzi pe locul vechilor fortificaţii s-au ridicat parcuri şi grădini înconjurate de stânci, ape şi case medievale.

Centrul vechi al oraşului Luxemburg a fost înscris în 1994 în patrimonial cultural mondial UNESCO

-va continua-

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 25.04.20 20:30:08
Validat / Publicat: 25.04.20 22:00:08
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BENELUX
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 433 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Luxemburg, piaţa centrală
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

mishu
[25.04.20 22:12:07]
»

@Michi

vă voi relata ce am văzut în asceastă excursie, fără a avea pretenţia de a intra în amănunte ci a vă instiga să vizitaţi Beneluxul cum veţi dori, individual sau în grup.

instigare reusita pe deplin, este acel imbold pe care il primesti cand cineva ti-a dat o bucatica de ciocolata si tu de fapt o vrei pe toata .

Astept cu nerabdare sa mai primesc o bucatica de ciocolata, in speranta ca voi beneficia vreodata si de toata ciocolata... belgiana, ca si mie imi place.

Felicitari, votat cu mare drag. ​​

BOGDAN DSN
[26.04.20 19:32:42]
»

@Michi:  Dintre țările Benelux am vizitat 2. În 2017  Olanda, pentru 5 zile - mult prea puțin. În 2019 am fost în Bruges și am vizitat alte câteva orășele - de asemenea cam puțin. Sper să mai ajung.  

​Ai dreptate, ciocolata reprezintă unul din simbolurile Belgiei... dar mai este și berea    

Luxemburg rămâne încă pe listă pentru o vizită viitoare

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiPHONEAUTOR REVIEW
[26.04.20 20:10:05]
»

@BOGDAN DSN:  pentru Luxemburg ar trebui să aplici vreo trei  zile  pentru ca mai sunt  si orasele medievale castele, pe care noi nu le-am vazut

Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / BENELUX
[26.04.20 20:44:36]
»

În P14 spui că e vorba despre o veche închisoare... Mă tem că e inexact; e o parte din ansamblul arhitectonic din preajma bisericii St. Jean du Grund și ale abației Neumünster (apar și în P17).

În rest, ce să spun? Eu am fost de mai multe ori în Luxemburg, dar tot n-am vizitat tot ce oferă vechiul burg. Sper să mai ajung...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[26.04.20 21:02:19]
»

@Dragos:  Mulţumesc Dragoş. Citisem că ai fost de două ori, sper să mai ai ocazia, chiar dacă nu mintenaş. Eu am fost fericită chiar şi cu jumătate de zi şi surpriza a fost că după 13 ani am putut reconstitui  circuitul deşi, repet, pe atunci nu înţelegeam importanţa pozelor şi acurateţea necesară lor. Târziu de tot, după intrarea în AFA am înţeles asta.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[27.04.20 00:01:34]
»

@Dragos:  Acum am văzut că ai scris 13 reviewuri despre Luxemburg. Mama mia! Dacă aş fi ştiut asta înainte, nu mă mai prindeai cu niciun rând scris aici. Şi atunci ce făceam în arestul la domiciliu? Posibil mă urcam pe pereţi dar nu ştiu tehnica aşa că indiferent de gradul de suportabilitate, merg înainte cu Beneluxul prin reconstituire.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Benelux:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.9406080245972 sec
    ecranul dvs: 1 x 1